De jaarlijkse EISA Awards zijn niet enkel een handig lijstje die een consument kan raadplegen bij zijn zoektocht naar een goed product. De awards zijn daarnaast een graadmeter van welke technologieën en merken sterk uit de hoek komen. Welke vernieuwingen ook effectief leiden tot nuttige zaken. Dat zie je bijvoorbeeld goed bij de awards uitgedeeld door de expertgroup Home Theatre Display & Video.
Naar goede gewoonte verschijnen medio augustus de EISA Awards. Het zijn een beetje de Oscars van de consumentenelektronica, met prijzen toegekend door een internationale jury op basis van testing. Ook dit jaar ontvingen de beste tv’s, soundbars, audiotoestellen, smartphones en andere producten een award.
De voorbije jaren was er altijd veel liefde voor OLED-toestellen. En dat is ook dit jaar het geval, met een award voor de Philips 55OLED808 en Samsung 77S95C. Die laatste is wel opmerkelijk, aangezien Samsung zo lang de OLED-boot afhield. Tegelijkertijd zie je in de awardlijst de opkomst van mini-led, met niet minder dan drie awards voor televisies met die technologie: de TCL 65C845, de Hisense 65U8KQ en de Hisense 65U7KQ. Dat de tv-markt wel wat verandering kent, is daarmee een bewezen feit. Zowel TCL als Hisense investeren sterk in technologie en dagen daarmee de gevestigde namen ook steeds vaker in het topsegment uit.
Actief vs passief
De Hi-Fi Expertgroup deelde dit jaar meer awards uit dan ooit. Deels komt dat omdat de audiowereld veel diverse producten omvat. Van speakers tot versterkers, en dan nog de verschillende soorten bronnen, met daarnaast nog eens headfi… het gaat om veel verschillende apparaten. Ook de groeiende tweedeling tussen passieve, traditionele luidsprekers en actieve modellen zorgt voor een toename aan producten. Klassieke speakers blijven wel een grote rol spelen. Dit jaar was de Bowers & Wilkins 703 S3 een topper, stelde de EISA-jury, net als de innovatieve SourcePoint 8-speakers ontworpen door Andrew Jones. Perlisten en Wilson Audio vertegenwoordigen dan weer de premiumkant van de markt, met weergevers die net als luxe sportwagens hoog geprijsd zijn maar ook goed presteren. Samen met de experts uit de Home Theatre Audio-groep (surround), werd er een uitzonderlijke award uitgedeeld aan de volledige KEF R Meta-lijn. Meestal wordt enkel één product beloond. In dit geval is het mogelijk omdat deze luidsprekerbouwer zo consistent producten bouwt en z’n R&D effectief in prestatieverbeteringen voor iedereen weet om te zetten.
Actieve speakers die uitstekende prestaties verenigen met veel comfort worden echter ook steeds beter. De jury vond onder meer de compacte KEF LSX II en de Dynaudio Focus 50 hoogvliegers op dit vlak.
Platenspeler wordt digitaal
Een van de opmerkelijkste awards gaat naar de Pro-Ject T2W. Door een degelijke platenspeler te combineren met een gloednieuwe streamingmodule van Streammagic, is Pro-Ject erin geslaagd een draaitafel te creëren die goed klinkt. Ook als je hem draadloos met je muzieksysteem of draadloze speakers verbindt. De draadloze overdracht van audio kan daarbij in hoge resolutie – als je WiFi het toelaat. Met een award voor de TD 204 van Thorens is daarnaast aandacht voor een bereikbare draaitafel die merkbaar beter presteert dan goedkope modellen.
Op headfi-vlak was een uitschieter de T+A Solitaire T – de eerste draadloze hoofdtelefoon die ooit van de hi-fi jury een award ontving (draadloze hoofdtelefoons worden normaliter door de mobiele expertgroup getest). Yamaha, die al decennia geen high-end hoofdtelefoon uitbracht, kreeg een award voor zijn YH-5000SE. Meze Audio is dan weer een jonger merk uit Roemenië dat met de 109 Pro een knappe koptelefoon bouwde die uitermate goed presteert.
Veel actie in het versterkersegment
Veel audiofabrikanten hadden de voorbije jaren te lijden onder tekorten van elektronische onderdelen. Aardig wat bedrijven moesten daarom producten uitstellen of de ontwerpers opnieuw aan het werk zetten. Inmiddels is er wel een stevige inhaalbeweging aan de gang, iets dat zowel bij stereoversterkers als AV-receivers te bespeuren valt. Er zijn dit jaar veel versterkers gelanceerd, wat ook gezorgd heeft voor veel awards in dit subsegment. Zowel in de high-end, voor de Musical Fidelity M800.2 als voor de Hegel H600. Maar ook zonder grote sommen uit te geven vallen er goede versterkers te scoren, al dan niet met streaming ingebouwd. De NAD C 3050 is wat traditioneler (al kun je hem wel uitbreiden met een BluOS-kaart), terwijl je bij de PowerNode Edge van Bluesound en de SVS Prime Wireless Pro Soundbase enkel een paar speakers moet toevoegen om muziek te beluisteren. Vintageliefhebbers kunnen dan weer hun hart ophalen met de R-N2000A van Yamaha, een allrounder met een retrodesign én een modern hart.
De terugkeer van
De voorbije jaren was het uitdagend om een nieuwe AV-receiver in de winkels te vinden. Nu is er weer wat keuze – waaronder een paar namen die je misschien niet verwacht. EISA had in bijzonder lof voor de Primare SPA25, een receiver die naast surround ook zeer muzikaal uit de hoek komt. Met de TX-RZ50 is de terugkeer van Onkyo ook weer geslaagd ingezet. Een troef van dit toestel is de inclusie van een volledige versie van Dirac. Hét surroundproduct dit jaar is echter de high-end Denon AVC-A1H, een monster van een surroundversterker.
Meer awards vind je hier
Als een van de zestig wereldwijde leden van EISA is FWD Magazine nauw betrokken bij de verkiezing van de EISA Awards. Sinds 2011 zijn we lid van de groepen Home Theatre Video, Home Theatre Audio en Hi-Fi. Een volledig overzicht van de awards vind je via de links onderaan dit artikel.
- EISA HT Video Awards 2023-2024
- EISA HT Audio Awards 2023-2024
- EISA Awards: de beste producten van 2023
Reacties (0)