Yamaha introduceert R-N2000A receiver en NS-2000A luidsprekersysteem

19 mei 2022 3 Minuten 0 Reacties
Yamaha R-N2000A

Yamaha introduceert de 2000 serie, bestaande uit de R-N2000A netwerk receiver en het NS-2000A vloerstaande luidsprekersysteem. Voor deze componenten heeft Yamaha de technologieën aanwezig in de topseries 3000 en zelfs 5000 grotendeels verwerkt in de ontwerpen van de 2000 serie.

Yamaha R-N2000A

De R-N2000A netwerk receiver is één entertainment center, voor streamingdiensten tot bronnen met ultra-hoge-resolutie. De R-N2000A is uitgerust met Yamaha’s eigen automatische kalibratietechnologie genaamd YPAOTM (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer). YPAO corrigeert de verschillen in waarneming van het geluid, veroorzaakt door invloeden op de akoestiek van materialen en fysieke afstanden tot de muren. Het optimaliseert het geluid in de luisteromgeving en transformeert de huiskamer in de ideale luisterkamer. Het gebruik van de ES9026PRO D/A converter van ESS Technologies moet ervoor zorgen dat het geluidsbeeld accuraat gereproduceerd wordt.

In plaats van het geluid simpelweg luider weer te geven, weet de R-N2000A het gevoel van dynamiek te vergroten, aldus de fabrikant. Deze dynamiek geeft krachtig het verschil weer tussen dramatische stiltes en beweging in muziek. Om dit te bewerkstelligen heeft Yamaha het concept van “Mechanical Grounding”, afkomstig van onze top hifi-modellen, toegepast. Het concept begint letterlijk aan de voet, door deze vast te monteren aan het chassis. Vervolgens gebeurt hetzelfde met het grote koellichaam, de ringkerntransformator, en de blokcondensatoren. Dit ontwerp voorkomt ongewenste vibraties en resulteert in een expressieve respons van de lage frequenties. Zowel het versterkings- als het stroomgedeelte van het ontwerp is opzettelijk gescheiden van de aarde. De symmetrische bouw, inclusief de “Floating and Balanced” eindversterker-technologie moet zorgen voor een optimale signaal/ruisverhouding en kanaalscheiding.

De R-N2000A is uitgerust met Yamaha’s MusicCast netwerksysteem, net onder meer toegang tot diensten als Amazon Music HD, Apple Music, Spotify, etc. Daarnaast beschikt de R-N2000A over analoge VU-meters en een oled-display die een visuele indicatie van de muzikale dynamiek geven. De USB-DAC laat je het beste uit je favoriete hi-res audiobronnen halen en de HDMI met ARC (Audio Return Channel) zorgt voor een directe verbinding met de tv.

Yamaha N-S2000A

Voor de nieuwe N-S2000A heeft Yamaha geput uit het ontwerp van de vlaggenschipmodellen, om zo een consistente toonkleur – of tonale balans – te kunnen bereiken over het gehele frequentiespectrum. De NS-2000A maakt voor iedere luidsprekerunit gebruik van de nieuw ontwikkelde Harmonious Diaphragm, die uit een mix van ZYLON en spar bestaat. Terwijl ZYLON beschikt over uitstekende eigenschappen op het gebied van snelheid, interne dissipatie en souplesse, is spar het hout van voorkeur voor de klankborden van vleugels en essentieel voor de weergave. Deze blend moet zorgen voor een accurate en waarheidsgetrouwe tonale expressie over het gehele geluidsspectrum.

Om de behuizing te optimaliseren voor een hoge mate van dynamiek, heeft Yamaha state-of-the-art luidsprekerontwerp-technologie toegepast, gebruikmakend van laser vibrometers en FEM (Finite Element Method) analyse. Het tussenschot in de behuizing is verstevigd om ervoor te zorgen dat LF-respons rotsvast is en moet zorgen voor een comfortabele basis voor de muziek.

Om de ideale afbeelding van audiobronnen te kunnen recreëren, maakt Yamaha gebruik van haar eigen “Acoustic Absorber”, een resonantiebuis die staande golven in de behuizing elimineert en de noodzaak om absorberend materiaal toe te passen minimaliseert. Op deze manier wordt het realisme van de muziek niet doodgeslagen, een gevaar dat schuilt in de toepassing van geluidsabsorberende materialen, en worden energieniveau en dynamiek in stand gehouden. Verder heeft Yamaha twee speciaal gevormde buizen, genaamd R.S. (Resonance Suppression) Chambers, achter de luidsprekerdiafragma’s gemonteerd om ongewenste resonanties op te heffen.

De prijzen en lanceerdata van de R-N2000A receiver en het NS-2000A luidsprekersysteem worden later bekendgemaakt.

Reacties (0)