Bowers & Wilkins vernieuwt populaire 700 Series

21 september 2022 4 Minuten 0 Reacties
Bowers & Wilkins 700 Series

De 700 Series-luidsprekers van Bowers & Wilkins worden aanzienlijk vernieuwd. Technieken uit de high-end 800-reeks maken de overstap naar de middenklasseluidsprekerlijn van de Britse fabrikant. De nieuwe, meer afgeronde modellen zijn opvallend slanker en zijn beschikbaar in een nieuwe kleur. En er is een extra model met de iconische tweeter-on-top.

De nieuwe ‘S3’-generatie van de 700 Serie geldt als een aanzienlijke update voor de luidsprekerfamilie. Het blijft de omvangrijkste lijn van Bowers & Wilkins. Er zijn acht modellen, gemikt op muziekliefhebbers die luisteren in stereo en surroundgebruik. De opvallendste verandering op dit vlak is bij de 703 S3. Bij de vorige generatie was dat nog een klassieke luidspreker met geïntegreerde tweeter, nu wordt dit bijna-topmodel eveneens uitgerust met een tweeter-on-top. De 700 Series omvat nu vier van zo’n modellen: de grootste boekenplankspeaker (de 705 S3) en twee vloerstaanders (de 703 S3 en het 702 S3-vlaggenschip). De afsluiter in het rijtje met aparte tweeterbehuizing is de HTM71 S3, de grootste van twee centerspeakers bedoeld voor surroundopstellingen.

Bij de S3-generatie is de tweeter-on-top veel meer geënt op het onderdeel bij de 800 Series, met een langgerekt lichaam dat uit één blok aluminium is vervaardigd en een tweeterdome uit koolstofvezel bevat. Het is opvallend langer dan voorheen, hoewel de lengte niet zo extreem is als zou kunnen. “De 705 S3 is minder diep dan de 805 D4 en we wilden niet dat de tweeter achteraan voorbij de kast zou komen”, zegt Olivier Bosiers, Brand Activation Manager bij het merk. Ook intern is de tweeter-on-top grondig aangepakt, luidt het.

Ook opvallend bij het 705 S3-model is de behuizing die achteraan helemaal gesloten is. Geen baspoort? Toch wel, maar deze Flowport is bij dit model aangebracht in onderkant bij de geïntegreerde voet. Dit is akoestisch interessant als het gaat om plaatsing dicht bij een muur. Paradoxaal is deze grootste vloerstaander daardoor misschien net makkelijker te plaatsen in een kleinere ruimte. De andere 700 S3-modellen hebben Flowports aan de achterzijde.

Lagere modellen

De goedkopere 707 S3 en 706 S3 (boekenplankmodellen), de 704 S3 (een vloerstaander) en de HTM72 S3-centerspeaker passen een ingebouwde tweeter toe. Ze nemen wel wat techniek van die tweeter-on-top over in de vorm van een langere buis aan de achterkant om de ongewenste naar de achterzijde gerichte geluidsgolven van de tweeter op te vangen. Net als bij de hogere 700 S3-modellen is er ook gewerkt aan het motorsysteem van de individuele drivers of speakers.

Golvingen en mocha

Qua industrieel en akoestisch design zijn de nieuwe 700 Series subtiel maar ingrijpend aangepakt. Opvallend is de voorkant of baffle die nu licht gebogen is. Dit vermindert refractie of weerkaatsingen van het geluid meteen naast de driver. Hoewel de drivers dezelfde grootte hebben als bij de vorige generatie, is de behuizing wel smaller gemaakt. Dat doet de nieuwe speaker veel slanker lijken. Met name de 704 S3 is zo wel heel huiskamervriendelijk gemaakt.

Net als bij de 800 Series en dankzij de gebogen baffle steken de drivers een beetje uit de kast. Dit wordt in de kijker gezet door een glanzende buitenring rond de woofers en midrange-drivers. Bowers & Wilkins blijft ook vasthouden aan het gebruik van het zilverkleurig Continuum-materiaal voor de midrange-driver en de donkere Aerofoil-sandwich voor de conus van de baswoofers.

Alle 700 S3-modellen zijn beschikbaar in drie kleuruitvoeringen: Gloss Black, een mattere Satin White en een nieuwe, fraaie Mocha-versie. Van die laatste kleuruitvoering verwacht Bowers & Wilkins veel. In Azië zal de traditionele roodachtige Rosenut ook te koop zijn, maar die kleur is niet langer populair in onze regio, kregen we te horen.

Prijzen en beschikbaarheid

De prijzen van de nieuwe 700 Series liggen hoger dan voorheen. Deel is dat door het gebruik van nieuwe techniek en materialen (zoals de massievere tweeter-on-top), deels omdat heel de audio-industrie door de evolutie van grondstofprijzen prijskaartjes moet aanpassen. De 707 S3 kost per paar 1.500 euro, de 706 S3 2.000 euro, de 705 S3 3.000 euro, de 704 S3 3.500 euro, de 703 S3 5.000 euro en het 702 S3-topmodel 6.500 euro. Voor de twee centerspeakers betaal je 1.200 respectievelijk 2.000 euro. Bowers & Wilkins brengt ook nieuwe, passende stands uit voor de boekenplankmodellen. Het zijn premium-stands, geprijsd aan 900 euro per paar.

Lees meer over Bowers & Wilkins.

Reacties (0)