FWD Smart Living Project – 2021 round-up

25 december 2021 + 10 minuten 0 Reacties
FWD SLP smarthome

2021 stond voor FWD ook in het teken van smarthome. Niet alleen wat nieuws, achtergronden en reviews op ons platform betreft, maar vooral ook door het Smart Living Project. Alweer bijna twee jaar werken we aan het ultieme smarthome en inmiddels mogen we wel stellen dat de doelstelling behaald is. Het huis is nagenoeg af, de meeste artikelen zijn gepubliceerd en de videoserie staat online. Tijd dus voor een round-up.

Op 5 januari 2020 publiceerden we ons eerste artikel over het FWD Smart Living Project en een kleine acht maanden later klonk eindelijk het startschot voor de bouw van het huis. Nu, ruim 15 maanden verder, woont ondergetekende al vier maanden in het huis, zijn nagenoeg alle installaties afgerond, is 95 procent van het huis geautomatiseerd en kunnen we nu echt gaan fine-tunen.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Bijna drie jaar geleden heeft FWD zich als doel gesteld om met een groot aantal partners een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’ te maken. We zijn inmiddels ruim anderhalf jaar meegegaan in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We hebben laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Maar, met name ook wat de verschillende producten en systemen voor meerwaarde hebben en hoe ze met elkaar samenwerken voor een echt slim huis.

Verschillende uitgangspunten waren voor ons van belang. Zo wilden we werken met een (relatief) beperkt budget voor de oplossingen zelf, moest het systeem flexibel en modulair zijn, wilden we zelf de controle behouden en was het doel producten te gebruiken die voor iedereen te koop en te gebruiken zijn.

De plannen en de basis

Ruim twee jaar geleden begonnen met de eerste plannen voor een echt smarthome, gebaseerd op betaalbare producten, open standaarden en draadloze technieken. Maar, waarom hebben we specifieke keuzes gemaakt? In het artikel over de smarthomehub en protocollen leggen we uit waarom we voor de Homey smarthomehub en Z-Wave gekozen hebben.

De volgende stap was het smarthomeplan, waarin we precies uiteengezet hebben wat we voor ogen hadden. Welke producten, welke toepassingen en welke oplossingen. Zonder dit plan waren we zeker niet zover gekomen als dat we nu zijn, dus dat is alvast een absolute aanraden: maak een plan waarin je al je wensen en toepassingen onder elkaar zet. Ook zijn we in het begin meteen uitgegaan van één centrale plek in huis voor een groot deel van de (slimme) apparaten; de techniekruimte.

Plannen en keuzes

De volgende stap in ons project was het verzamelen van de verschillende opties binnen elke productgroep. Zo zijn we gaan zoeken naar de mogelijkheden op het gebied van verwarming, koeling, verlichting, alarmsystemen, camera’s, netwerken en nog veel meer. In onderstaande artikelen lees je per productgroep terug wat de opties waren, welke keuzes we gemaakt hebben, waarom we die keuzes gemaakt hebben en hoe we de betreffende productgroep wilden gaan vormgeven.

Het belangrijkste aandachtspunt bij het op papier inrichten van je smarthome vanzelfsprekend het afstemmen van de producten op elkaar. Bekijk van te voren of de producten op je lijstje compatibel zijn met het domoticasysteem waar je voor kiest. Maar, kijk daarnaast ook naar omwegen om het product met het domoticasysteem te koppelen, mocht de directe integratie niet (meer) werken. Zo is het leuk om een warmtepomp direct te koppelen (in ons geval met een Homey-app) maar met Fibaro Smart Modules kunnen we de status ook uitlezen zonder die directe integratie. Een ander voorbeeld is het irrigatiesysteem, dat we via de Gardena Smart Irrigation Control aan Homey kunnen koppelen, maar in de toekomst zouden we de kleppen ook zelf met actoren kunnen aansturen, buiten Gardena om. Een back-up is altijd verstandig. Sterker nog; bij vrijwel alle belangrijke apparaten/producten hebben we ook gekeken naar stand-alone bedienen. Stel dat het domoticasysteem niet werkt of de integratie niet (meer) mogelijk is, dan moet je altijd een gebruiksvriendelijke manier hebben om het betreffende apparaat te bedienen. Zo is dat voor de gordijnen een afstandsbediening, voor de Duettes een eigen app, voor de verlichting schakelaars en voor het alarmsysteem een eigen app. Op deze manier zul je nooit het probleem tegenkomen dat een product niet meer te bedienen is én kun je ook in de toekomst nog alle kanten op.

De installatie

De volgende stap in ons project was de daadwerkelijke installatie, wat ook de meest frustrerende en stressvolle stap bleek te zijn. We hebben deze stap zelfs pas recentelijk af kunnen worden. Maar, het was het allemaal waard want de installaties werken nagenoeg perfect en met vrijwel alle keuzes zijn we tevreden.

In onderstaande artikelen bespreken en tonen we de installatie van de belangrijkste apparaten, sensoren en systemen die een belangrijke spelen binnen de domotica. Aangezien we alles vanaf de grond af opgebouwd hebben en de installatie volledig meegekregen hebben leveren deze artikelen ook aardig wat aandachtspunten, tips en adviezen op.

Zo is het erg belangrijk om voor zaken als warmtepompen en elektrische installaties een installateur te vinden die er of ervaring mee heeft of er open voor staat om nieuwe producten/technieken te leren kennen. Kun je geen van deze voorwaarden afvinken dan wordt het erg lastig om het systeem volledig naar eigen wens, en toegespitst op jouw smarthomesysteem, ingericht te krijgen. Wij hebben naast contact met de installateurs ook contact gehad met fabrikanten van onder meer de warmtepomp en het WTW-systeem. Dit omdat zij toch vaak het meeste over de producten en mogelijkheden weten, zeker als het op domotica aankomt. Wees niet bang om door te vragen, totdat je zelf ook precies weet hoe het werkt en of het dus naar jouw wens gaat zijn.

Een ander belangrijk aandachtspunt is dat je met de elektricien precies doorneemt waar je stroom- en internetpunten wilt hebben, en daar een ruime inschatting voor maakt. Je kunt er nooit teveel hebben, zeker wat stopcontacten en lege leidingen betreft. Denk aan elektrische raamdecoratie, zonwering, camera’s, deurbellen, sensoren, iPads aan de muur, etc. Kijk ook of je mogelijk apparaten met PoE kunt voeden, zoals camera’s en een deurbel. Zelfs met een groot aantal stopcontacten komen we nu plekken tegen waarvan we denken “hadden we er maar een stopcontact geplaatst”.

Gebruik en automatiseren

De afgelopen maanden zijn we druk bezig het geweest met het koppelen van alle apparaten in huis en het automatiseren van alle toepassingen. Je zou kunnen stellen dat dit wel het leukste onderdeel van het project was, maar zeker ook het meest uitdagende. Je hebt immers een idee in je hoofd en dan moet je het nog werkend zien te krijgen. Gelukkig is 95 procent van wat we wilden realiseren ook daadwerkelijk gelukt. Zelfs de twee lastigste onderdelen, de vloerverwarming en het irrigatiesysteem, lijken vooralsnog perfect te werken.

Hoe we alle scenario’s vormgegeven hebben en wat de aandachtspunten per productgroep zijn lees je in onderstaande artikelen. Een aantal algemene tips hebben we wel. Zo is het belangrijk overzichtelijk te werken. Maak een duidelijke verdeling van je huis, met een logische structuur van flows (scenario’s). Met inmiddels ruim 400 flows kan het overzicht immers snel verdwijnen. Maak ook gebruik van variabelen om flows aan te sturen en data op te slaan, zodat je deze informatie snel kunt gebruiken in andere flows en zo min mogelijk flows hoeft aan te passen als er een product wegvalt. Tot slot is het gebruik van modi belangrijk aangezien je nooit alle situaties in huis kunt automatiseren. Er komt altijd wel een situatie voor waarop je niet geanticipeerd hebt, dus is het verstandig om middels een modus een bepaalde automatisering even stop te zetten zodat bijvoorbeeld de verlichting of zonwering handmatig aangepast kan worden.

Automatiseren doe je ook niet in één dag. Wij zijn er weken mee bezig geweest en nog steeds zijn we niet klaar. Begin klein en probeer vooral niet teveel tegelijkertijd te doen. Scenario’s moeten bijgesteld en geoptimaliseerd worden en dat kun je pas doen door ze te ervaren. Wanneer je de verlichting in de woonkamer dus automatiseert, zorg je dat je het een paar dagen ervaart, bijstelt en dan pas doorgaat naar het volgende scenario. Zeker het eerste jaar zul je, mede doordat je door verschillende seizoenen gaat, situaties tegenkomen waarbij het geschreven scenario niet (helemaal) voldoet. Streef dus niet meteen naar perfectie maar heb geduld en blijf aan je smarthome werken. Op die manier kom je richting een huis dat compleet aan jouw eigen wensen voldoet.

Rondleiding

Nu het huis nagenoeg af is en we vrijwel alles kunnen hebben automatiseren is het tijd om je een rondleiding te geven. In onderstaande twee video’s tonen we de belangrijkste onderdelen van het slimme huis.

Benieuwd naar de bouw van ons slimme huis? Op de projectpagina vind je een aantal updates die we geschreven hebben tijdens de bouw van het huis.

We gaan door in 2022

Hoewel het project in de basis afgerond is, is het huis zeker nog niet slim genoeg. Volgend jaar publiceren we nog een aantal artikelen over het automatiseren van bepaalde onderdelen, delen we onze ervaringen met het huis en houden we je natuurlijk op de hoogte van nieuwe toevoegingen en aanpassingen. Zo willen we nog aan de slag met spiegelverwarming, gaan we het energiemanagementsysteem verbeteren, moeten we het irrigatiesysteem nog uitgebreid testen en willen we nog wat slimme producten toevoegen.

Ben je benieuwd naar hoe wij verder gaan met automatiseren en welke producten we nog toevoegen? Houd dan de website in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over het gebruik van het slimme huis.

Reacties (0)