Smart Living Project: installatie gordijnen, dakramen en Duettes

05 augustus 2021 + 10 minuten 0 Reacties
SLP sfeer raamdecoratie 1

In dit artikel over het Smart Living Project bespreken we de installatie en plaatsing van de raamdecoratie, waaronder de Duettes en gordijnen.

In de afgelopen maanden hebben we uitgebreid stilgestaan bij de bouw van en voorbereidingen voor ons slimme huis. Inmiddels staat het huis en zijn de eerste installaties en apparaten geplaatst. In dit artikel over het Smart Living Project kijken we naar de installatie van diverse slimme producten voor de ramen, waaronder de slimme dakramen, Duettes en gordijnen.

Eerder schreven we al uitgebreid over de keuze die we gemaakt hebben voor de dakramen, zonwering en raamdecoratie, en in dit artikel bespreken we kort de installatie zelf en de eerste koppeling met het domoticasysteem. Later gaan we dieper in op het gebruik met het domoticasysteem.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

FWD SLP logo
Lees alle updates, bekijk onze partners en kom alles te weten over het bouwen van een slim huis!

FWD Smart Living Project

Gordijnen met Forest rails

Gordijnen zijn natuurlijk populaire sfeermakers in huis en op zichzelf geen slimme producten, maar met een gemotoriseerde rails kun je de gordijnen wel slim maken. Wij hebben gekozen voor de Shuttle motor van het Nederlandse Forest. Deze motor met rails komt in verschillende varianten en voor onze installatie hebben we gekozen voor de Z-Wave-variant. Deze communiceert direct met de Homey hub en kan dus ook direct in scenario’s opgenomen worden. Daarnaast is het gordijn altijd nog handmatig te bedienen en kun je een afstandsbediening koppelen, waarvoor dan wel een schakelaar aangesloten dient te worden.

We maken gebruik van drie Shuttle L 230v-motoren voor drie ramen/deuren. Twee van de motoren sluiten twee delen van de gordijnen naar het midden, terwijl de andere motor van links naar rechts sluit. De montage is gedaan door onze interieurdesigner, die ook de gordijnen zelf voorzien heeft. De installatie en montage van de Forest gordijnrails is vrij eenvoudig zelf te doen, maar als je een partij hebt die de gordijnen voor je bestelt of maakt, dan is het verstandig deze partij ook de montage en plaatsing te laten doen. Zo moet er van te voren rekening gehouden worden met een extra stukje stof dat om de motor gewikkeld wordt. Ook moet de kleur van de rails en motor bepaald worden, plus de richting waar de gordijnen in moeten openen/sluiten én de soort plooi die je wilt gaan gebruiken.

Na de montage van de rails wordt het geheel ook afgesteld zodat de afstanden tussen de houders hetzelfde is en de plooi goed naar voren komt. Als alles van te voren eenmaal goed gekozen en bepaald is, is de montage niet zo lastig. Zorg er vooral voor dat de rails recht tegen het plafond geplaatst wordt en vergeet ook zeker niet dat er een stroompunt aanwezig is in de buurt van de motor. Wij hebben gekozen voor stopcontacten direct onder/bij de motor, die wegvallen achter het gordijn.

Eenmaal geplaatst en gehangen waren de gordijnen binnen twee minuten aan de Homey hub gekoppeld. De gordijnen zijn voorzien van een Z-Wave-module en voor de Homey hub is een Forest-app beschikbaar. Het is een kwestie van de app installeren, een product van Forest toevoegen en de hub met de motor pairen. Zelfs op aardige afstand vinden ze elkaar vrijwel direct, waarna je zonder instellingen direct het gordijn kunt openen of sluiten. Middels een slider kun je het gordijn desgewenst ook deels sluiten. De volgende stap is het opnemen van de gordijnen in scenario’s.

Luxaflex Duettes

Voor de gehele benedenverdieping en de badkamer boven hebben we nog een extra vorm van raamdecoratie geplaatst. Hier hebben we gekozen voor Luxaflex Duettes, waarmee zowel sfeer gecreëerd kan worden als de zon (en deels de warmte) tegengehouden kan worden. Luxaflex werkt met een eigen systeem, genaamd Powerview. Dit systeem komt met een hub die draadloos communiceert met compatibele Duettes door het hele huis.

De montage en installatie van de Duettes wordt in de meeste gevallen gedaan door een dealer van Luxaflex en dat is met een reden. Zoals in ons artikel over de plannen voor raamdecoratie al besproken zijn er nogal wat factoren waar je rekening mee moet houden als je voor gemotoriseerde Duettes kiest. Formaat, gewicht, stof, stroompunten, trafo’s, etc. Een dealer met kennis van het product kan je hierin adviseren zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Wij hebben gekozen voor Luxaflex Duettes met Top Down – Bottom Up-functie. Dat wil zeggen dat zowel de bovenlat als de onderlat te bewegen is. Zo kun je de Duettes in het midden van het raam hangen, mocht je dat willen.

De fysieke montage en installatie van de Duettes verliep zonder veel problemen, al was er wel wat miscommunicatie over de stroompunten. Vooraf werd besproken waar deze zouden komen, voorzien in de koven waar de motoren in gemonteerd worden. Achteraf bleek dat hier helemaal geen keuzemogelijkheid in was aangezien alle Duettes van Luxaflex hun stroomaansluiting rechts hebben zitten. Voor grote ramen met meerdere Duettes betekent dit dus een kabelgootje om de stroomtoevoer door te koppelen. Gelukkig hebben we koven voorzien waardoor deze netjes en onzichtbaar weggewerkt kunnen worden.

De installatie van Powerview was een ander verhaal. Daar had de dealer nog maar weinig ervaring mee. Blijkbaar wordt Powerview in (dit deel van) Nederland niet veel verkocht. De installatie van Powerview is niet moeilijk, mits je weet wat je nodig hebt. Zo is het verstandig altijd één of meerdere afstandsbedieningen bij je systeem aan te schaffen. Dit omdat deze ronde remotes direct met de Duettes communiceren en dus ook zonder hub je raamdecoratie kunnen aansturen. Daarbij kun je de Duettes hiermee zeer nauwkeurig afstellen, waar het met de app lastig gaat. Een tweede belangrijk punt is het bereik van de Powerview hub. Ik was nogal verbaasd dat Duettes op een afstand van 9-10 meter van de hub (met vrij zicht) aangaven nauwelijks of geen bereik te hebben. Al snel bleek dat het bereik van de hub vrij klein is, zeker wanneer zich ook nog muren, deuren of andere obstakels tussen de betreffende Duettes en de hub bevinden. Een verbinding met de badkamer op de eerste verdieping was sowieso onmogelijk. Helaas bleek dus al snel dat er repeaters noodzakelijk zouden zijn. Vooralsnog hebben we de hub in het midden van de woonkamer geplaatst, in de hoop dat hiermee alle Duettes (6-7 meter naar links en rechts) goed bereik hebben. Op de eerste verdieping is een extra hub geplaatst die als repeater dient, maar ook hiervoor geldt dat direct naast of in dezelfde ruimte als de Duettes een echte noodzaak is. Deze informatie over bereik, repeaters en remotes hadden wij ook niet van te voren, maar gelukkig was Luxaflex bereid snel een monteur langs te sturen die mij (en de dealer) alles haarfijn uitgelegd heeft. De monteur had ook nog eens remotes en repeaters bij waardoor we het systeem meteen konden koppelen en aansluiten.

Met een (voor nu) goed bereik en een duidelijke uitleg over de installatie is het niet zo moeilijk de Duettes met de Powerview hub te koppelen, zeker wanneer ze al met een fysieke remote gekoppeld zijn. Dan is het een kwestie van de remote aan de hub toevoegen, waarna via de remote alle Duettes meteen gevonden worden en aan de app worden toegevoegd. In de app geef je ze vervolgens een naam, voeg je ze toe aan een ruimte en kun je ze kalibreren. Zodra de Duettes doen wat je wilt en netjes omhoog en omlaag gaan kun je met scenes aan te slag. Zo kun je bijvoorbeeld drie Duettes in één groot raam binnen een scene op dezelfde hoogte hangen. Roep je de betreffende scene op dan worden de Duettes perfect op de vooraf ingestelde positie gehangen. Je kunt ook alle Duettes binnen één scene op een specifieke positie hangen.

De koppeling met de Homey hub werkt middels de Powerview-app voor Homey. Hiermee voeg je de Powerview hub toe aan Homey en kun je in flows (scenario’s) een specifieke scene activeren. Let wel dat het individueel bedienen van Duettes met Homey niet mogelijk is. Je kunt alleen binnen Powerview aangemaakte scenes activeren. Maar hier is prima mee te werken wanneer je scenes voor bijvoorbeeld volledig open, volledig dicht en een specifieke tussenpositie per raam aanmaakt. Later voegen we de scenes toe aan scenario’s voor specifieke situaties of momenten op de dag.

Luxaflex Duettes raamdecoratie
Lees ook

Smart Living Project: Dakramen, raamdecoratie en zonwering

Fakro dakramen met rolgordijnen en screens

Op de eerste verdieping zijn drie dakramen van Fakro voorzien, waarvan er twee volledig elektrisch zijn. De dakramen zijn uitgerust met een motor waardoor ze geopend en gesloten kunnen worden. De aansturing vindt plaats middels het Z-Wave-protocol waardoor we het dakraam ook weer direct kunnen koppelen aan de Homey hub.

De montage van de dakramen is een taak voor een installateur of aannemer. Daar zou ik mezelf niet snel mee bezighouden. Daarnaast is het verstandig ook een elektricien erbij te halen wanneer je kiest voor volledig elektrische dakramen. De dakramen moeten namelijk met 230v gevoed worden, wat in het frame zelf omgezet wordt naar een laag voltage. Dit wordt dan weer via het frame geleid naar accessoires die ook elektrisch werken, zoals een screen en een rolgordijn.

De twee elektrische dakramen hebben we voorzien van een screen aan de buitenzijde, waarmee de zon en dus ook de warmte deels buiten gehouden wordt. Aan de binnenzijde is een rolgordijn voorzien waarmee de kamer verduisterd kan worden. Beide producten werken volledig elektrisch en beschikken ook weer over een Z-wave-module voor de koppeling met domotica.

De aansturing van het dakraam, het rolgordijn en het screen kan op twee manieren plaatsvinden, maar daar komt wel wat research bij kijken. Allereerst is er de meegeleverde afstandsbediening, waarmee de producten samen of individueel te bedienen zijn. Als je alleen de afstandsbediening gebruikt is het eenvoudig en zijn de producten snel te koppelen. Maar, als je de producten ook met een hub wilt bedienen is het zaak om ze eerst met de hub te koppelen. Hiervoor gebruik je in het geval van Homey de Fakro-app voor Homey. Installeer de app en selecteer je producten om ze toe te voegen. Vervolgens druk je op de P-knop van het product, waarna het product met Homey gekoppeld wordt. Helaas is de Fakro-app voor Homey nog niet compleet. Verschillende motoren en screens worden al ondersteund, maar de varianten die wij hebben nog niet. Dit betekent dat de motor en het screen als simpel Z-wave-apparaat toegevoegd worden. Dit heeft als nadeel dat er geen terugkoppeling over de positie van het dakraam of het screen plaatsvindt en de bedieningsmogelijkheden beperkt worden tot aan of uit (open of dicht eigenlijk). Het rolgordijn wordt wel herkend en als zodanig toegevoegd. Deze heeft dan ook een herkenbaar icoontje en een handige slider om het gordijn te openen, te sluiten of op een specifieke positie te stoppen. De slider geeft je ook terugkoppeling en je kunt in scenario’s een specifieke positie selecteren.

Dat gezegd hebbende zijn alle drie de producten nu wel te bedienen. Het dakraam met aan of uit, het screen met aan of uit en het rolgordijn met volledige bediening. Fakro zelf geeft aan nog hard te werken aan de app en hopelijk snel een update uit te rollen waarmee nog meer producten ondersteund worden. We kunnen nu de Fakro-producten dus in scenario’s gebruiken of direct bedienen met de Homey, maar het is ook altijd handig als je een afstandsbediening kunt gebruiken. Het is mogelijk de producten ook aan de afstandsbediening te koppelen terwijl ze al aan de Homey hub gekoppeld zijn. Hiervoor moet je de producten elk in een eigen groep plaatsen via de afstandsbediening, zoals beschreven staat op pagina 7 van de handleiding van de ZRH12 afstandsbediening. Alleen op deze manier kun je zowel de hub als de afstandsbediening gebruiken. Eenmaal gekoppeld kunnen we nu aan de slag met het toevoegen van de dakramen, screens en rolgordijnen aan scenario’s.

De komende weken

De eerste fase van voorbereidingen en bouw is inmiddels afgerond, al moeten er nog wat zaken in en rondom het huis gebeuren. Op het gebied van domotica kunnen we echter aan de slag en dat betekent dat we in de komende weken artikelen publiceren over de installatie van verschillende systemen en productgroepen. Zo gaan we nog dieper in op de installatie en plaatsing van de energie- en klimaatsystemen (warmtepomp, zonnepanelen en airco), audio- en video-apparatuur, de tuin en natuurlijk de basis van dit alles; de smarthomehub en sensoren die als basis dienen voor vele flows. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken.

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

Reacties (0)