Smart Living Project – Flows voor irrigatie, robotmaaier en tuinverlichting

06 december 2021 + 10 minuten 0 Reacties
FWD SLP Gardena 3

De tuin is het laatste grote onderdeel van ons smarthome dat we behandelen. Eerder hebben we uitgebreid stilgestaan bij de installatie van het irrigatiesysteem, de verlichting en de robotmaaier. In dit artikel kijken we naar de flows waarmee we deze drie systemen automatiseren.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

FWD SLP logo
Lees alle updates, bekijk onze partners en kom alles te weten over het bouwen van een slim huis!

FWD Smart Living Project

Voorbeeldflows

Voordat we je een aantal voorbeelden van flows (ook wel scenario’s genoemd) geven is het belangrijk om te vermelden dat dit flows zijn die alleen uitgevoerd kunnen worden als je ook de betreffende producten of vergelijkbare producten met dezelfde mogelijkheden hebt. Daarnaast is een flow op tal van manieren op te zetten en is er dus niet per definitie één juiste manier. Dit zijn flows die in onze situatie goed werken en zoals ook in het vorige artikel aangegeven blijf je altijd schaven aan belangrijke en geavanceerde flows. Tot slot zijn dit flows gemaakt in Homey, maar dat betekent niet dat ze niet ter inspiratie gebruikt kunnen worden voor andere platformen. Het ‘als dit, dan dat’-principe is immers overal hetzelfde. De manier waarop je de flows opzet en de mogelijkheden binnen flows kunnen verschillen.

Mocht je zelf suggesties voor flows hebben of graag bepaalde flows willen zien, laat het dan in een reactie onderaan dit artikel. Ook als je vragen over onderstaande flows hebt, aarzel niet te reageren.

Flows tuinverlichting

Op het gebied van tuinverlichting zijn de flows (ook wel scenario’s genoemd) niet bijzonder lastig. Eigenlijk werkt dit op dezelfde manier als de flows voor de binnenverlichting. Je kunt echter gebruikmaken van verschillende triggers. Zo kun je kiezen voor een lichtsensor waarmee je de verlichting inschakelt onder een bepaalde hoeveelheid lux, maar je kunt ook kiezen voor een vast tijdstip of zelfs zonsondergang.

Wij hebben het onszelf makkelijk gemaakt en de trigger voor zonsondergang gebruikt. We zorgen ervoor dat de verlichting in de tuin 60 minuten voor zonsondergang ingeschakeld wordt aangezien het dan al donker begint te worden. Enig nadeel hieraan is dat op een donkere dag de verlichting niet ingeschakeld wordt voordat de zon ondergaat, maar dat is voor ons geen probleem.

Zoals je ziet gebruiken we Hue scenes als actie. We maken gebruik van Innr-verlichting, zoals je uitgebreid kunt lezen in ons artikel over de installatie van de tuin. Deze lampen kunnen aan de Hue Bridge verbonden worden en met de Hue-app bediend worden. We nemen ze dus op in Hue scenes en laten deze scenes via Homey uitvoeren. De standaard ‘gedimd’ scene wordt elke da uitgevoerd bij zonsondergang, mits we aanwezig zijn. De andere scenes kunnen handmatig via de Hue-app of een scenecontroller aan de muur ingeschakeld worden.

Zodra de nachtmodus in ons huis ingeschakeld wordt, worden de lampen in de tuin automatisch uitgezet.

Overigens werken we voor de lampen op het terras en onder de carport wel met een bewegingssensor die de helderheid aangeeft. Door gebruik te maken van flows met zandlopers (zoals ook beschreven voor de binnenverlichting) zetten we de variabele ‘terras donker’ op ja of nee. Op basis van deze trigger wordt de verlichting geschakeld.

Flows robotmaaier

De robotmaaier is de Gardena Sileno City 250, een klein model dat voor een relatief klein gazon bedoeld is. Het mooie aan deze robotmaaier is dat hij geheel autonoom kan werken. Door de maaier te koppelen aan de Gardena-app is het mogelijk alles naar wens af te stellen en de robot zelf het werk te laten doen.

Zo kun je de sensor activeren waarmee de robotmaaier zelf controleert hoe lang het gras is, waarna de maaitijd aangepast wordt. Ook wordt de buitentemperatuur gecontroleerd en stopt de robotmaaier met maaien zodra het gaat vriezen. En je kunt de maaier automatisch zijn maaitijden laten aanpassen op basis van de zonsopgang en zonsondergang, zodat hij niet in het donker maait en dieren er geen last van hebben. Tot slot geeft Gardena via de eigen app een redelijk goed schema op basis van de ingevoerde start- en eindtijden en de oppervlakte. Al deze zaken zijn via Homey zelf te programmeren maar Gardena doet het voor je zonder programmeren. Daarom hebben we ervoor gekozen de robotmaaier via de Gardena-app aan te sturen.

Echter, de robotmaaier is wel met Homey gekoppeld en we kunnen dus tussen beiden komen als het nodig is. Zo hebben we een speciale knop (virtueel apparaat) aangemaakt waarmee we de robotmaaier direct kunnen terugsturen naar het laadstation (parkeren). Dit kan handig zijn als je een feestje in de tuin hebt of je kind op het gras aan het spelen is. Met één druk op de knop (een fysieke schakelaar of de Homey-app) stopt de robotmaaier met maaien en wordt het werk hervat bij het volgende schema.

Soms hoef je het dus niet moeilijker te maken dan het is. De robotmaaier heeft nu een kleine maand gemaaid, aangestuurd via de Gardena-app, en dat werkt prima. Wel hebben we voor de winter nog een eigen melding in Homey aangemaakt, zodat we niet vergeten de tuin winterklaar te maken en de robotmaaier naar binnen te halen. Ook kun je een eigen melding aanmaken voor bijvoorbeeld het wisselen van de mesjes of het regelmatig schoonmaken van de maaier.

Flows irrigatie

Het meest uitdagende onderdeel van de tuin is het irrigatiesysteem. Ook hiervoor maken we gebruik van onderdelen van Gardena, waaronder de magneetkleppen, sproeiers, zweetslangen enn de Smart Irrigation Control die het geheel aanstuurt. Daarnaast hebben we een tweetal bodemsensoren van Gardena geplaatst die de vochtigheid van de grond en de buitentemperatuur doorgeven.

Ook de Smart Irrigation Control kan aan de Gardena-app toegevoegd worden. In de app geef je aan wat voor beplanting er in de verschillende zones staat, hoe dit bewaterd wordt en hoe jong of oud de beplanting is. Op basis van deze informatie en zelf of automatisch in te stellen schema’s wordt de gehele tuin optimaal bewaterd. Althans; dat is de bedoeling van Gardena. Toch viel ons in samenspraak met de hovenier op dat de Gardena-app wel hele korte en frequente bewateringstijden aanhoudt en dat de instellingen eigenlijk verre van optimaal waren. Zo gaf de app aan elke dag om 07.00 vijf minuten te sproeien, om twee uur later nog eens 40 minuten te sproeien. En dat elke dag. Volgens de hovenier is het verstandiger minder frequent te sproeien (druppelen) en dan wat langer, en het afhankelijk te maken van de neerslag die al gevallen is én de buitentemperatuur.

Om die redenen (en omdat we het een leuke uitdaging vonden) hebben we een eigen irrigatieschema opgesteld. Dit doen we met behulp van ons eigen weerstation (WeatherFlow Tempest) die de gevallen hoeveelheid neerslag doorgeeft en de dienst Weather Underground die de verwachte hoeveelheid neerslag voor de komende dagen doorgeeft en de temperaturen doorgeeft.

Allereerst maken we de regenflows waarmee we elke dag de gemiddelde hoeveelheid regen per week laten berekenen. Dit doen we door de gevallen hoeveelheid van de afgelopen 24 uur in een variabele te zetten en even later de variabelen van de afgelopen vier dagen (gevallen hoeveelheid) op te tellen bij de verwachte hoeveelheid voor de komende drie dagen. De drie vraagtegens die je ziet is de verwachte hoeveelheid regen voor vandaag, morgen en overmorgen, gehaald uit de Weather Underground-app voor Homey. Let wel wel dat je voor elke dag een ‘apparaat’ aan moet maken waarna je de data uit kunt lezen.

Waarom zo vroeg in de ochtend? Omdat we deze informatie vlak vóór het bewateren willen hebben, om dan te bepalen of we wel of niet bewateren. Daarnaast is de informatie vanuit Weather Underground het meest nauwkeurig rond 04.00. Dan worden de data ge-update voor de komende dagen.

Vervolgens hebben we samen met de hovenier voor regen en temperatuur drie scenario’s opgesteld. Bij minder dan 16mm regen per week gaat de irrigatie eenmaal aan (tenzij het kouder dan 6 graden is). Tussen de 21 en 26 graden en bij minder dan 21mm regen per week gaat de irrigatie tweemaal aan. Boven de 26 graden en bij minder dan 32mm regen per week gaat de irrigatie driemaal aan. Hiervoor hebben we de variabelen ‘irrigatie normaal’, ‘irrigatie zomer’ en ‘irrigatie hoog zomer’ aangemaakt.

Om variabelen te kunnen veranderen moeten we eerst variabelen hebben voor de temperatuur. Om de gemiddelde temperatuur voor de komende twee dagen te berekenen halen we de ‘temperatuur hoog’ (in onderstaande flow getoond als vraagteken) weer uit de Weather Undergroud-apparaten voor morgen en overmorgen. Die delen we door twee en zetten we in een eigen variabele.

Let op; helaas zit er een bug in de weergave van flows waardoor ook een ‘dan’ kaartje met ‘false’ als ‘true’ getoond wordt. De acties die bij ‘anders’ in de ‘dan’ kolom staan moeten dan ook ‘false’ of ‘nee’ zijn.

Op basis van deze informatie zetten we twee variabelen voor zomer en hoogzomer op je of nee.

Nu we de informatie over regen en temperatuur in eigen variabelen hebben staan kunnen we de variabelen gaan invullen die de irrigatie direct aansturen: ‘irrigatie normaal’, ‘irrigatie zomer’ en ‘irrigatie hoog zomer’.

Om de variabelen op ‘false’ (nee) te zetten doe je het omgekeerde. Als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt, dan geldt de ‘hoog zomer’ of ‘zomer’ variabele niet meer. En ook wanneer het aantal mm regen onder een bepaalde waarde komt moeten de variabelen naar ‘nee’ gezet worden.

Tot slot hebben we nog de winterstand, waarmee we de gehele irrigatie stoppen.

Nu hebben we dus vier variabelen waarmee de irrigatie gestart kan worden: ‘winterstand’, ‘irrigatie normaal’, ‘irrigatie zomer’ en ‘irrigatie hoog zomer’. Hieronder zie je hoe we de zweetslangen hiermee starten, maar hetzelfde principe geldt voor de sproeiers.

In deze flows gebruiken we voor het eerst de ‘of’ functie in de ‘en’ kolom. De zweetslangen moeten immers op vrijdag bewateren in drie verschillende scenario’s. Als het minder dan 16mm geregend heeft en niet warm is, als het zomer is en minder dan 21mm geregend heeft én als het hoog zomer is en minder dan 31mm geregend heeft. Op de vrijdag wordt dus het meest bewaterd, maar als het zomer is en alsnog te weinig geregend heeft wordt daar de maandag aan toegevoegd. Is het hoog zomer dan wordt er op vrijdag, maandag en woensdag beregend.

Een belangrijk onderdeel dat je niet moet vergeten is het aantal mm water dat gesproeid of gedruppeld is. Dit moet namelijk opgeteld worden bij de neerslag van die week om zo te bepalen of er genoeg water gevallen is. Een uur sproeien of druppelen is namelijk ook een vorm van neerslag. Hieronder zie je hoe we bij elke sproeibeurt 15mm neerslag toevoegen aan de wekelijkse berekening om zo dicht mogelijk bij de totale hoeveelheid water te komen die gevallen is.

Al deze flows maken het irrigatiesysteem het meest ingewikkelde (en uitdagende) systeem dat we tot op heden met Homey in elkaar gezet hebben. We hebben het maar twee weken kunnen testen, dus de kans is groot dat we in het voorjaar zaken bij moeten stellen, bijvoorbeeld wat de gevallen millimeters regen betreft. Dit is dan ook afhankelijk van de bodemsoort, de beplanting, hoe jong de beplanting is en hoe de beplanting op de neerslag reageert. Het eerste jaar, komend jaar, zal dus vooral monitoren en aanpassen zijn. Mochten we nog belangrijke aanpassingen doorvoeren dan updaten we dit artikel.

Videoserie

De bouw van ons slimme huis is zo goed als afgerond en het grootste deel van onze flows staat. Dat betekent dat we je een mooie rondleiding door het slimme huis kunnen geven. Komend weekend verschijnt het eerste deel van onze videoserie, gevolgd door het tweede deel het weekend erop. Volgend jaar publiceren we nog een aantal artikelen over het automatiseren van bepaalde onderdelen, delen we onze ervaringen met het huis en houden we je natuurlijk op de hoogte van nieuwe toevoegingen en aanpassingen.

FWD SLP Gardena 6
Lees ook

Smart Living Project: installatie tuin (irrigatie, robotmaaier en verlichting)

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw en het gebruik van het slimme huis.

Reacties (0)