Smart Living Project – Flows voor zonwering en het gebruik van modi

29 september 2021 + 10 minuten 0 Reacties
FWD SLP zonwering 2

In de vorige update hebben we al een aantal geavanceerde flows voor het automatiseren van ons huis bekeken, waaronder scenario's voor de vloerverwarming en verlichting. In dit artikel duiken we dieper in de flows voor de zonwering, gebaseerd op de informatie die de zonnepanelen ons geven. Ook kijken we naar het gebruik van modi.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

FWD SLP logo
Lees alle updates, bekijk onze partners en kom alles te weten over het bouwen van een slim huis!

FWD Smart Living Project

Voorbeeldflows

Net zoals in het vorige artikel eerst even een ‘disclaimer’. Voordat we je een aantal voorbeelden van flows (ook wel scenario’s genoemd) geven is het belangrijk om te vermelden dat dit flows zijn die alleen uitgevoerd kunnen worden als je ook de betreffende producten of vergelijkbare producten met dezelfde mogelijkheden hebt. Daarnaast is een flow op tal van manieren op te zetten en is er dus niet per definitie één juiste manier. Dit zijn flows die in onze situatie goed werken en zoals ook in het vorige artikel aangegeven blijf je altijd schaven aan belangrijke en geavanceerde flows. Tot slot zijn dit flows gemaakt in Homey, maar dat betekent niet dat ze niet ter inspiratie gebruikt kunnen worden voor andere platformen. Het ‘als dit, dan dat’-principe is immers overal hetzelfde. De manier waarop je de flows opzet en de mogelijkheden binnen flows kunnen verschillen.

Mocht je zelf suggesties voor flows hebben of graag bepaalde flows willen zien, laat het dan in een reactie onderaan dit artikel. Ook als je vragen over onderstaande flows hebt, aarzel niet te reageren.

FWD SLP Flows 1
Lees ook

Smart Living Project – Flows voor verwarmen, koelen en verlichting

Zonwering

Aan de linkerzijde van ons huis hebben we vier grote ramen die overdag volle zon te zien krijgen. Om deze reden hebben we ervoor gekozen de ramen te voorzien van buitenjaloezieën. Niets slims, juist een gewone motor en de lamellen die we mooi vinden. De motoren hebben we in de techniekruimte gekoppeld met een Fibaro Roller Shutter 3 module, die vervolgens weer aan Homey toegevoegd is. In onderstaande flows laten we zien hoe we de zonwering automatisch omhoog en omlaag laten gaan, op basis van de zonnestraling. We gebruiken hiervoor de zonnepanelen die ook aan de linkerzijde van het huis op het dak liggen. Dat is natuurlijk een groot voordeel aangezien we hierdoor wat eenvoudiger kunnen automatiseren. Liggen de zonnepanelen in een andere hoek, dan moet je werken met elementen als de stand van de zon, weerberichten, weerstations of sensoren.

Allereerst maken we een variabele aan genaamd ‘zonnestraling hoog’. Deze ja/nee-variabele vertelt het systeem of de zonwering omhoog of omlaag moet. Om deze variabele aan te passen werken we met zandlopers (ook wel timers genoemd). We willen namelijk niet dat de zonwering kort achter elkaar omhoog en omlaag blijft gaan, bijvoorbeeld als er wolken voor de zon komen. Dit resulteert in de eerste flow:

We gebruiken de informatie van de SMA omvormer voor de zonnepanelen en hebben zelf bepaald dat onder de 2.500 watt geen zonwering nodig is. Daarboven mag de zonwering naar beneden. Daarnaast gebruiken we een zandloper van 360 seconden zodat de zonwering niet te snel tussen omhoog en omlaag schakelt. We hebben nog een extra marge ingebouwd, want we stoppen de zandloper pas wanneer de opbrengst van de zonnepanelen onder de 2.000 watt komt.

Wanneer de opbrengst van de zonnepanelen boven de 2.500 watt blijft loopt de zandloper leeg en kan de variabele gezet worden.

Andersom worden dezelfde flows gebruikt, om de variabele op ‘nee’ te zetten.

Zodra de variabele veranderd is mag de zonwering hierop reageren. In onderstaande flow plaatsen we zowel de acties bij ‘ja’ als de acties bij ‘nee’.

Zoals je ziet hebben we naast de zonwering zelf ook acties opgenomen voor het screen van het dakraam, het rolgordijn van het dakraam en de positie van de lamellen van de buitenjaloezieën (waarover hieronder meer).

In 99 van de 100 gevallen werkt dit perfect en valt het niet op dat de zonwering zo nu en dan omhoog en omlaag gaat. Toch houden we van wat back-ups. In onderstaande flow zetten we zonwering die nog actief is bij zonsondergang naar boven.

Maar, wat nu het regent of hard waait? De kans is groot dat bij regen de zonwering sowieso omhoog gezet wordt aangezien er wolken voor de zon hangen, maar ook hier houden we van die dubbelcheck. Voor zowel regen als wind hebben we flows gemaakt die de zonwering omhoog halen. De triggers komen uit ons weerstation, de WeatherFlow Tempest, maar je kunt natuurlijk ook input van andere sensoren of diensten als Buienradar gebruiken.

Op een gegeven moment stopt het met regenen of waaien, en als opbrengst van de zonnepanelen op dat moment al boven de 2.500 watt ligt (en de variabele dus al op ‘ja’ staat) is er geen trigger om de zonwering te activeren. Daarom hebben we ook een zogenaamde ‘check-flow’ gemaakt die altijd ingestart kan worden als je wilt controleren of de zonwering omlaag of omhoog mag.

En soms wil je wat anders dan wat het domoticasysteem doet. Daarom hebben we een modus aangemaakt waarmee de zonwering handmatig bediend kan worden. Deze modus schakelt de flows uit die de zonwering direct aanpassen (dus niet het meten van de zonnestraling). Wordt de modus weer uitgeschakeld dan worden deze flows weer ingeschakeld.

Als je buitenjaloezieën met lamellen hebt dan wil je natuurlijk die lamellen ook in een positie kunnen zetten. Met Homey en de Fibaro Roller Shutter 3 is daar helaas nog geen functie voor. Homey zegt hier aan te werken, maar dat kan nog even duren. Tot die tijd is het helaas wat ingewikkeld, maar het kan wel. Hiervoor maak je namelijk gebruik van ‘raw commands’. Dit zijn codes die direct vanuit Homey naar een apparaat gestuurd worden. Hoe dat precies werkt staat in het forum van Homey omschreven; zie de post van AK47. Op basis van zijn informatie hebben we onderstaande flows gemaakt.

We beginnen weer met een ja/nee-variabele, genaamd ‘zonnestraling hoog lamellen’. Deze zetten we weer middels flows met zandlopers. We gebruiken hiervoor een opbrengst van 6.000 watt of hoger. Dan sluiten de lamellen. Komt de opbrengst daaronder, dan gaan de lamellen half open (horizontaal), natuurlijk alleen wanneer de zonwering omlaag is.

Andersom werkt het ook weer hetzelfde.

Wanneer de variabele veranderd is mag de positie van de lamellen ook veranderen. We gebruiken de ‘en-kaart’ ‘zonnestraling hoog’ om te controleren of de zonwering omlaag is.

Voor de positie van de lamellen hebben we een virtueel apparaat aangemaakt, met jaloezieën als keuze. Dit geeft ons drie knoppen (omhoog, omlaag en stil) waar we zelf toepassingen aan kunnen hangen. Deze toepassingen starten we met een andere flow.

Die knoppen starten onderstaande flows, met ‘raw commands’ die naar de Fibaro Roller Shutter 3 gestuurd worden.

Het mooie van het virtuele apparaat is dat we de lamellen dus ook handmatig kunnen bedienen door de knoppen van het virtuele apparaat te gebruiken.

Nu hoor ik je al denken: Maar in de winter kan het toch zijn dat de opbrengst van de zonnepanelen laag is maar de zon wel binnen schijnt? Klopt. Dat is echter iets dat we eerst willen ervaren. Mogelijk maken we aparte flows voor de winter, waarbij de grens van de opbrengst lager ligt. Er zijn echter ook nog andere mogelijkheden, waaronder de sensoren van het weerstation of de helderheid binnenshuis. Vooralsnog weten we echter niet of we de zonwering dan nodig hebben en of we genoeg hebben aan de raamdecoratie binnen (je wilt namelijk in de winter je huis wel opwarmen met de zon, als het kan). Mochten we nieuwe flows voor de winter maken, dan publiceren we een update.

Het gebruik van modi

In de flows hierboven heb je al kunnen zien dat we een virtuele modus gebruiken voor het handmatig bedienen van de zonwering. Modi zijn virtueel, waar je dus zelf alles aan kunt hangen. Zo kun je een modus gebruiken om een bepaalde scene te starten die niet onder het ‘normale’ valt. Wij hebben bijvoorbeeld modi voor een feestje (zowel binnen als buiten), maar ook een modus voor het wassen van de auto. Het idee erachter is simpel: de (in dit geval) verlichting wordt volledig geautomatiseerd, deels op beweging en deels op helderheid. Nu wil je echter niet dat alle lampen in de avond gaan dimmen als je een feestje hebt. Je wilt ook niet dat je in de avond je auto aan het wassen bent en de lampen ineens gedimd worden. Dit soort specifieke situaties zijn niet standaard te automatiseren, aangezien ze niet elke dag gebeuren. Daarom gebruiken we modi.

Een modus kun je op twee manieren gebruiken. In beide gevallen zet de modus specifieke apparaten in een specifieke stand. Dit kan verlichting zijn, maar ook zonwering of ventilatie. Vervolgens is het zaak ervoor te zorgen dat de standaard flows niet werken als de modus is ingeschakeld. Je kunt dit doen door bij die standaard flows een ‘en-kaartje’ toe te voegen waarmee je aangeeft dat die flow niet uitgevoerd mag worden als de modus aanstaat, maar je kunt er ook voor kiezen in de flows van de modus de standaard flows tijdelijk uit te schakelen. Ik geef de voorkeur aan de tweede optie aangezien we dermate veel modi hebben dat het limiet van ‘en-kaartjes’ snel bereikt is. Ook vind ik het overzichtelijker om het activeren en deactiveren van andere flows bij de modus zelf te houden. Maar, je kunt dus beide kanten op. Hieronder twee voorbeelden van een modus, voor gezelligheid binnen (een etentje of feestje) en het wassen van de auto onder de carport.

Wanneer je bijvoorbeeld door het gebruik van een modus de standaard flows onderbreekt kan het zijn dat de verlichting bij het uitzetten van de modus niet naar de juiste stand terugkeert. Daarom starten we na speciale situaties altijd een ‘check-flow’ waarmee in de ‘en-kaart’ de variabele of een andere trigger gecontroleerd wordt.

De komende weken

Op het moment van schrijven wordt er nog hard gewerkt aan de tuin. Zodra die af is heb je van ons de installatie van de slimme producten in de tuin en natuurlijk het automatiseren van de tuin nog tegoed. Daarnaast delen we nog een aantal geavanceerde flows, onder meer voor het energiemanagement. Ook bespreken we de ervaringen met het EEBUS-protocol.

Heb je zelf verzoeken van flows die je graag wilt zien of ben je benieuwd naar hoe we bepaalde dingen aanpakken of opgelost hebben? Laat het in een reactie onder dit artikel weten en we nemen het mee. Ook suggesties voor mooie flows zijn zeker welkom.

FWD SLP iPad dashboard
Lees ook

Smart Living Project – de basics van het automatiseren en de eerste ervaringen

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

Reacties (0)