Smart Living Project: installatie alarm, camera’s en netwerk

20 juli 2021 + 10 minuten 3 Reacties
SLP installatie patchkast 1

In dit artikel over het Smart Living Project bespreken we de eerste installaties in ons slimme huis, waaronder het alarmsysteem, de camera's en het netwerk.

In de afgelopen maanden hebben we uitgebreid stilgestaan bij de bouw van en voorbereidingen voor ons slimme huis. Inmiddels staat het huis en zijn de eerste installaties en apparaten geplaatst. In dit artikel over het Smart Living Project kijken we naar de installatie van het alarmsysteem, de bewakingscamera’s, het bekabelde netwerk en het draadloze netwerk.

Eerder schreven we al uitgebreid over de voorbereidingen voor de beveiliging en het plan voor het netwerk, en in dit artikel bespreken we kort de installatie zelf en de eerste koppeling met het domoticasysteem. Later gaan we dieper in op het gebruik met het domoticasysteem.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

FWD SLP logo
Lees alle updates, bekijk onze partners en kom alles te weten over het bouwen van een slim huis!

FWD Smart Living Project

Het bekabelde en draadloze netwerk

Het netwerk is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van een slim huis. Hierop worden vrijwel alle installaties aangesloten en ook wanneer je niet in huis bent wil je alle systemen in huis kunnen benaderen. Daarnaast wil je vanzelfsprekend stabiel en snel internet voor smartphones, desktopcomputers en andere apparatuur zoals televisies en gameconsoles. In het huis hebben we bijna 40 CAT-punten voorzien, waarvan een deel op de muur afgemonteerd is en een deel direct naar apparatuur gaat. Zo worden de omvormer voor de zonnepanelen, de WTW-installatie, de warmtepomp en verschillende hubs direct aangesloten met een CAT-kabel. Sommige producten worden ook direct gevoed door de CAT-kabel middels PoE (Power over Internet). Dit geldt voor de camera’s, de deurbel, de gong en de access points.

Zoals eerder besproken in het plan voor het netwerk hebben we gekozen voor de producten van Ubiquiti. We maken gebruik van een Ubiquiti Dream Machine Pro als router en de Ubiquiti USW-Pro-48-POE Gen2 als switch. De NanoHD access points worden door het huis geplaatst om overal snel en stabiel internet te hebben. Via KPN komt er 1GB aan glasvezel binnen op het KPN-modem, welke is aangesloten in een NAT-NAT-opstelling op de UDM Pro.

Voor het plan en de installatie hebben we samengewerkt met Wifimedia, een bedrijf dat zich naast de verkoop van producten richt op installaties van onder meer netwerken. Samen met Wifimedia hebben we een opzet van de producten, de plaatsing en de installatie gemaakt. De basis hiervoor is een 15U patchkast waarin de belangrijkste apparaten geplaatst worden. Hier maken we ruimte voor de UDM Pro, de switch, een UPS (noodstroomaccu), twee patchpanelen (24 slots per stuk), de NAS en verschillende hubs.

Op de dag van de installatie ging de meeste tijd naar de fysieke installatie van de patchkast en dan met name het koppelen van alle keystones (connectoren) aan zo’n 40 CAT-kabels. Deze keystones worden in het patchpaneel gemonteerd, waarna een korte patchkabel als verbinding naar de switch geplaatst wordt. Eenmaal aangesloten zijn de access points geplaatst op strategische punten die vooraf bepaald zijn. Hier hangen vanzelfsprekend ook CAT-kabels met PoE-ondersteuning.

Voor dit moment hebben we er samen met de installateur voor gekozen de installatie in de basis eenvoudig te houden. Eerst alles werkend krijgen en daarna gaan we kijken naar optimalisaties, geavanceerde opties en extra mogelijkheden. Zo houden we het voor nu bij één draadloos netwerk voor de bewoners en apparatuur en één netwerk voor gasten. In de toekomst breiden we dit mogelijk uit met VLAN’s voor specifieke producten of productgroepen. Niet alle installaties gaan echter vlekkeloos, zo bleek nu ook. Eén van de access points kwam niet boven de 100mbps uit, wat uiteindelijk bleek te liggen aan de CAT-kabel, die vervangen moet worden. Ook bleek de snelheid van het draadloze netwerk op sommige punten in huis niet optimaal, waar later (mogelijk op afstand) nog naar gekeken zal worden. Bekabeld hebben we echter geen problemen ervaren en halen we zonder problemen 750-900mbps.

Tot slot hebben we met de installateur de installatie doorgelopen, een uitleg gekregen over de mogelijkheden en toegang gekregen tot het systeem. Zo kunnen we nu eenvoudig zelf de poorten van de switch benoemen waardoor we weten wat erop aangesloten zit, kunnen we vaste ip-adressen aanmaken voor apparatuur en kunnen we de status van het gehele netwerk bekijken. Dat is puur de basis, waar vanuit we het systeem kunnen leren kennen en samen met de installateur later kunnen uitbreiden of aanpassen. Sowieso wordt het systeem zodra alle installaties geplaatst zijn nog eenmaal onder handen genomen om alles te optimaliseren. Verdere koppeling met het domoticasysteem laten we voor nu achterwege aangezien de noodzaak hiervoor niet aanwezig is.

CAT UTP netwerk thuisnetwerk SLP 1
Lees ook

Smart Living Project: zo richten we het draadloze en bekabelde thuisnetwerk in

Beveiliging met camera's

Tegelijkertijd met de installatie van het netwerk hebben we ook de bewakingscamera’s gemonteerd en geïnstalleerd. We maken namelijk gebruik van UniFi Protect-camera’s van Ubiquiti. Deze kunnen direct aan de Dream Machine Pro gekoppeld worden, waar ook de harddisk voor opnamen in geplaatst wordt. Ook hiervoor is een tijd geleden samen met Wifimedia een plan opgesteld voor optimaal zicht rondom het huis.

We maken gebruik van vier G4 Pro-camera’s met 4K-resolutie en twee G3 Flex-camera’s met full hd-resolutie. De G3 Flex-camera’s kunnen op elke gewenste plek in huis geplaatst worden, de G4 Pro-camera’s krijgen een vaste plek aan of bij de gevel. De installatie van de camera’s is gedaan door de installateur, maar kunnen ook heel eenvoudig zelf geïnstalleerd worden. De UDM Pro herkent de camera’s direct, waarna ze automatisch toegevoegd worden, gevoed worden met PoE en ingesteld kunnen worden. In de interface van UniFi Protect kun je alle instellingen wijzigen. Zo kun je zelf bepalen wanneer er opgenomen dient te worden, welke meldingen je ontvangt en welke gebieden op het scherm uitgesloten dienen te worden.

De beelden van de camera’s kunnen via de browser of via de UniFi Protect-app bekeken worden, en dankzij de koppeling met Homey kunnen we direct snapshots bekijken, de status bekijken en flows activeren op basis van bijvoorbeeld gedetecteerde bewegingen.

Smart,Home,With,Internet,Of,Things,Isometric,Concept.,Iot,Technology
Lees ook

Smart Living Project: beveiliging met camera’s, sloten en het alarmsysteem

Ajax alarmsysteem

Zoals eerder uitgebreid beschreven hebben we gekozen voor een op zichzelf staand alarmsysteem van Ajax Systems. Dit systeem komt met een eigen communicatieprotocol, hub en app. Ook de sensoren en actoren kunnen in de basis alleen met producten van het systeem zelf communiceren. Het alarmsysteem van Ajax Systems is betrouwbaar, stabiel, gebruiksvriendelijk en komt met een Grade 2 beveiliging. De keuze in sensoren en actoren is groot, met onder meer eenvoudige bewegingssensoren, bewegingssensoren met camera, eenvoudige deurcontacten, deurcontacten met tilt-functie, eenvoudige keypads, keypads met RFID-lezer en onder meer stekkers, relays en buitensensoren. Voor ons huis maken we gebruik van een combinatie van sensoren en actoren voor een zo optimaal mogelijke beveiliging.

In onze review uit 2020 kun je lezen dat de installatie van het Ajax Systems alarmsysteem een fluitje van een cent is. Iedereen zou in principe zelf de sensoren op kunnen hangen en het systeem in kunnen stellen. Maar, we kunnen ons voorstellen dat het plan een lastigere opgave is. Welke sensoren ga je gebruiken? Waar ga je ze plaatsen? Zie je ruimten over het hoofd? Waar kan de beveiliging nog verbeterd worden? Hoe maak je optimaal gebruik van alle sensoren? Hiervoor kun je dan ook de hulp inroepen van een installateur die het systeem voor je uittekent, de producten samen met je bepaalt en uiteindelijk alle producten bij je thuis monteert. Samen met Ajax Systems hebben we De Slimme Jongens uitgenodigd om een plan voor ons huis te maken en dit te implementeren. Samen met ons zijn de verschillende ruimten en de opties voor producten in de betreffende ruimten bekeken, waarna een tekening en productlijst is opgesteld.

Op de dag van de installatie wordt het volledige plan nog even doorgenomen en worden de posities van alle sensoren nog eens besproken. En dat is maar goed ook want sommige sensoren bleken op de eerder besproken positie net niet goed uit te komen. Daarnaast wil je sensoren waarschijnlijk ook niet vol in het zicht hebben. Op de zwarte raam- en deurkozijnen hebben we gekozen voor zwarte sensoren die mooi wegvallen tegen het kozijn. Op de binnendeuren en muren worden witte sensoren gebruikt. We hebben gekozen voor keypads bij zowel de voordeur als achterdeur aangezien beide deuren als entree gebruikt worden. Daarnaast is ook de garage voorzien van sensoren.

De installateur gaat vervolgens aan de slag en monteert alle sensoren op de beoogde positie. Dit kan overigens met plakstrip of met schroeven, net wat gewenst is. Zo hebben wij de sensoren op de kozijnen niet vastgeschroefd, maar de bewegingssensoren op de muren wel. Elke sensor wordt na montage geactiveerd en gecontroleerd. Houd er hiervoor wel rekening mee dat internet aanwezig moet zijn. De hub van het systeem wordt immers als eerste geactiveerd. Vervolgens worden alle producten stuk voor stuk gekoppeld en getest. Zodra alle producten gemonteerd en geplaatst zijn wordt het alarmsysteem volledig ingesteld via de Ajax Systems-app. Ook dit zou je zelf kunnen doen, maar de installateur heeft dit binnen een uurtje ingesteld. Op basis van jouw eigen wensen kunnen meerdere zones en groepen aangemaakt worden, bijvoorbeeld voor de tuin of garage. Ook wordt er een nachtmodus ingesteld waarmee het alarm gedeeltelijk ingeschakeld wordt. Eenmaal ingesteld wordt het systeem nog een keer kort doorlopen om vragen te beantwoorden. De installateur geeft je vervolgens toegang tot het systeem maar kan, indien nodig, zelf ook nog toegang vragen om problemen op te lossen.

Om het Ajax systems alarmsysteem direct aan de Homey smarthomehub te koppelen hebben we het trucje met de Ajax Relays (zoals eerder uitgelegd) toegepast. Hiermee kunnen we de status van het systeem uitlezen en hoeven we dus geen aparte knoppen voor aanwezig, afwezig en nachtmodus aan te maken. Het alarmsysteem vertelt de smarthomehub in welke status het huis verkeert. Deze modi gaan we later gebruiken in flows.

Smart,Home,With,Internet,Of,Things,Isometric,Concept.,Iot,Technology
Lees ook

Smart Living Project: beveiliging met camera’s, sloten en het alarmsysteem

De komende weken

De eerste fase van voorbereidingen en bouw is inmiddels afgerond, al moeten er nog wat zaken in en rondom het huis gebeuren. Op het gebied van domotica kunnen we echter aan de slag en dat betekent dat we in de komende weken artikelen publiceren over de installatie van verschillende systemen en productgroepen. Zo gaan we nog dieper in op de installatie en plaatsing van de energie- en klimaatsystemen (warmtepomp, zonnepanelen en airco), raamdecoratie en zonwering, audio- en video-apparatuur, witgoed en keukenapparatuur, de tuin en natuurlijk de basis van dit alles; de smarthomehub en sensoren die als basis dienen voor vele flows. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken.

SLP zonnepanelen

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

Reacties (3)