Wat is een smarthome? De basis van het huis van de toekomst uitgelegd

27 februari 2022 8 Minuten 0 Reacties
smarthome-algemeen

Het grote voordeel van een smarthome is dat je niet thuis hoeft te zijn om je apparaten te bedienen. Maar wat is een smarthome dan precies? In dit artikel leggen we de basis van het huis van de toekomst uit. Dat huis is nu namelijk al lang en breed beschikbaar.

Wat is een smarthome?

Met de term ‘smarthome’ wordt een huis bedoeld dat is voorzien van allerlei slimme apparaten. Deze apparaten worden slim genoemd, omdat ze beschikken over een internetverbinding (draadloos of met draad), waardoor ze contact kunnen maken met servers, diensten en andere apparaten in, rondom en buiten het huis. Als deze apparaten niet direct over een internetverbinding beschikken dan komen ze met een specifiek communicatieprotocol waarmee ze met een hub kunnen communiceren die dan weer in verbinding staat met het internet. Bovendien zijn al deze apparaten (vaak) op allerlei manieren te bedienen: met een app, netwerk of met de stem. Daarnaast kun je die devices vaak ook vanuit een andere locatie bedienen.

De laatste jaren is het smarthome steeds meer in opkomst en dat heeft een reden. Het internet wordt niet alleen sneller, maar ook meer betrouwbaar en – in sommige gevallen – betaalbaarder. Bovendien worden routers en meshsystemen (voor een betere verspreiding van het wifisignaal) steeds krachtiger, waardoor er ook veel meer mogelijk is dan vroeger. Het helpt daarnaast dat apparaten steeds goedkoper geproduceerd kunnen worden en dat steeds meer van die apparaten, meerdere protocollen en diensten ondersteunen om een stabiel werkend en compleet smarthome op te zetten.

Smart,Home,With,Internet,Of,Things,Isometric,Concept.,Iot,Technology
Lees ook

De voordelen en nadelen van een smarthome

Wat kun je met een smarthome?

Wanneer je hebt geïnvesteerd in een smarthome, dan ligt het maar net aan welke apparaten je hebt gekocht om te weten wat de mogelijkheden zijn. In de algemene zin (we gaan er even vanuit dat je allerlei verschillende dingen wilr veranderen) kun je bijvoorbeeld de thermostaat slimmer maken door die met een app te bedienen. Middels zo’n app kun je schema’s en locatiediensten instellen, zodat het apparaat zichzelf automatisch uitschakelt wanneer je het huis verlaat Of aangaat wanneer je weer thuis komt, natuurlijk.

Maar je kunt er ook voor kiezen een slimme beveiligingscamera te installeren, zodat je je huisdieren of ongenode gasten in de gaten kunt houden via een smartphone of tablet. Op het gebied van monitoring is er nog veel meer mogelijk; zo kun je slimme meters voor het water en de elektriciteit plaatsen, zodat je precies kunt meten wat precies het verbruik is in huis en hier andere (slimme) apparaten op in kunt laten spelen. Verder zijn er slimme alarmsystemen, vervang je moeiteloos oude lampen en kun je denken aan stofzuigers die dat vervelende, terugkerende klusje uit handen nemen. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos, afhankelijk van de producten die je kiest en hoe je ze laat samenwerken.

smart-home-producten
Lees ook

Wat voor soort smart home-producten zijn er?

Hoe begin je aan een smarthome?

Beginnen aan het bouwen van een smarthome is niet zo moeilijk. Misschien heb je het zelfs al gedaan, door bijvoorbeeld een slimme thermostaat of slimme speaker in huis te nemen. De kans is groot dat je je lampen al bedient met een app. In die gevallen ben je dus al begonnen met het aanleggen van een smarthome. Er zijn veel retrofitoplossingen: smarthomeproducten die passen in bestaande systemen zonder dat daar veel investering of werk voor nodig is. Je hoeft dus niet per se een heel nieuws huis te bouwen of te kopen hiervoor.

Een goed voorbeeld daarvan is het slim maken van je koelkast of wijnklimaatkast door er sensoren op te monteren of in te plaatsen. Zo kun je met een deursensor automatisch meldingen versturen zodra de deur te lang openstaat. Met een sensor in de wijnklimaatkast kun je zelf de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten houden. Met nieuwe technologie zorg je ervoor dat je ‘oude’ apparaat slim wordt gemaakt. En dat zonder dat je gelijk een slimme koelkast of wijnklimaatkast hoeft te kopen. Overigens geldt hetzelfde principe voor veel andere producten en toepassingen. Zo kun je met een slimme actor achter je lichtschakelaar een lamp slim maken of met een slimme stekker een apparaat slim maken.

Wanneer je van plan bent om meer met een smarthome in het algemeen te gaan doen en meer producten wilt toevoegen en met elkaar wilt laten samenwerken, dan moet je op verschillende dingen letten. Helemaal als je alles vanuit één centraal punt wil kunnen bedienen. Wil je alles met de Google Assistent aansturen? Dat kan, let dan op het logo van de Google Assistent op de verpakking. Datzelfde geldt wanneer je op zoek bent naar ondersteuning voor Amazon Alexa of Apple Homekit. Als je met een hub (een centrale plek waarmee alles gekoppeld en geautomatiseerd wordt) wilt werken moet je letten op protocollen, zoals bijvoorbeeld Z-Wave en Zigbee, Thread, WiFi en Bluetooth. Mochten jouw apparaten nou niet allemaal dezelfde protocollen ondersteunen, dan is het soms weleens lastig om ervoor te zorgen om alle apparaten onderling met elkaar te kunnen laten communiceren. Oplossingen hiervoor zijn zogenaamde hubs die meerdere protocollen ondersteunen. Denk aan een Homey Pro, Fibaro Home Center en Home Assistant.  Meer informatie over protocollen en platformen lees je via onderstaande link.

smarthome header nieuw 2
Lees ook

Tips en adviezen over smarthome platformen, software en protocollen

Netwerk: WiFi!

Ga je veel apparaten aansluiten op je WiFi-netwerk? Dan mag een goed dekkend en stabiel WiFi-netwerk absoluut niet ontbreken. In elke uithoek van je huis heb je goed bereik nodig en bij voorkeur schakelen apparaten die door het huis bewegen automatisch over van het ene access point naar het andere. En waarschijnlijk wil je ook WiFi in de tuin, voor die mooie zomerdagen én voor die robotmaaier natuurlijk. Via onderstaande link kom je op onze speciale pagina over netwerken en WiFi. Daar vertellen we je alles dat je moet weten over een perfect netwerk voor je smarthome. En als je dan toch op die pagina zit: lees vooral ook verder over de veiligheid en privacy. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor dus neem meteen de juiste stappen voor een veilig smarthome.

smarthome header nieuw 1
Lees ook

Tips en adviezen voor het netwerk en de beveiliging van je smarthome

Meer lezen?

Ga je net beginnen met een smarthome? Een goede start op dit moment is je eerst oriënteren in de wereld van hubs. Je kunt gaan voor geavanceerde hubs als Homey, Home Assistant of Fibaro waarmee de kans groot is dat je al je slimme producten kunt koppelen. Deze hubs bieden de mogelijkheid geavanceerde scenario’s te maken waarmee je complete huis te automatiseren is. Maar, de leercurve is steil en de aanschafkosten zijn vaak relatief hoog. Je kunt ook voor een minder geavanceerd systeem als Google Home of Apple HomeKit kiezen. Je krijgt wat meer gebruiksgemak en de kosten liggen lager, maar het aantal te koppelen producten is minder en je kunt minder geavanceerde scenario’s maken. Een andere optie is producten van een specifiek merk kiezen en dat systeem uitbreiden met compatibele producten van andere merken. Zo kan Philips Hue geïntegreerd worden met tal van diensten en producten van andere merken. Sowieso kan het interessant zijn voor A-merken te kiezen aangezien de kans dan groter is dat deze producten gekoppeld kunnen worden aan andere producten en diensten.

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven over producten in het smarthome en hoe je ze kunt bedienen. Deze kun je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden. Duik je liever de diepte in, neem dan de artikelen van het Smart Living Project eens door. In dit project hebben we een slim huis gebouwd en leggen we je stap voor stap uit wat we gedaan hebben en hoe je het zelf kunt doen.

FWD SLP smarthome
Lees ook

FWD Smart Living Project – 2021 round-up

Reacties (0)