Amazon Alexa in Nederland gebruiken: Zware concurrentie voor Google?

27 juni 2021 9 Minuten 3 Reacties
Amazon Echo Dot-2

Nu de slimme speakers van Amazon ook officieel in ons land verkrijgbaar zijn is het tijd om eens te kijken naar de grote concurrent van Google Home. Is Amazon Alexa een waardige concurrent voor Google Home? Of kun je beter bij de slimme speakers van Google blijven?

Via de Nederlandse website van Amazon kun je de Echo Dot 4 en de Echo 4 sinds enige tijd gewoon aanschaffen. Voorheen moest je eigenlijk de grens over om een slimme speaker van Amazon aan te schaffen, omdat deze niet verstuurd werden via de Duitse website van Amazon. Is Amazon Alexa nu dan officieel in Nederland gelanceerd? Niet echt. We vertellen je hoe het precies zit in dit artikel over Amazon Alexa.

Wat is Amazon Alexa?

Amazon Alexa is de slimme assistent van webwinkelgigant Amazon. In feite kun je Alexa vergelijken met Google Assistant. Het is een slimme assistent die je vragen kunt stellen en waarmee je je smarthome kunt bedienen. Dit kan zowel via de Amazon Alexa-app als via de slimme speakers en slimme displays van het bedrijf. Waar je bij de slimme speakers van Google ‘Hey Google’ of ‘OK Google’ moet roepen om de slimme assistent te laten luisteren, daar gebruik je bij de slimme speakers van Amazon het woord ‘Alexa’. Vervolgens kun je vragen stellen, timers zetten, je favoriete radiostation luisteren, Spotify bedienen, je slimme lampen aanzetten en vrijwel alle andere commando’s geven die je ook kent van de speakers van Google.

Bij Amazon Alexa zul je dit alleen wel in het Engels of Duits moeten doen. De virtuele assistent spreekt, in tegenstelling tot Google Assistant, namelijk geen Nederlands. Dat is natuurlijk een groot nadeel en toont meteen de grote populariteit van Google Assistant aan. Daar kun je gewoon in je eigen taal tegen praten. Of en wanneer de ondersteuning voor de Nederlandse taal komt naar de slimme speakers van Amazon blijft nog onduidelijk. Schrijf de slimme assistent van Amazon echter niet direct af, want Amazon heeft een paar leuke extra’s toegevoegd die we niet bij Google Assistant vinden.

Slimme speakers met Alexa

Via de Nederlandse website van Amazon kun je de nieuwste versies van de slimme speaker kopen. We zijn af van de kenmerkende puck en cilindervormen. De Echo Dot 4 is een klein rond bolletje dat je kunt vergelijken met de Google Nest Mini, en de Echo 4 is de nieuwe grotere speaker. Deze variant kun je vergelijken met de Nest Audio. Wie over de grens kijkt ziet echter dat er nog meerdere soorten speakers verkrijgbaar zijn. Zo kun je de Echo Dot 4 ook met een led-display krijgen. Deze toont de tijd, timers en temperatuur, maar is verder identiek aan de reguliere versie. Ook is er een grote speaker met de naam Echo Studio en een subwoofer met de naam Echo Sub.

Slimme displays heeft Amazon ook. Variërend in prijs en grootte zijn daar de Echo Show 5, Echo Show 8 en de Echo Show 10 van respectievelijk 5-inch, 8-inch en 10-inch. Vooral die laatste is interessant. De Echo Show 10 is tevens uitgerust met een flinke speaker en een camera aan boord. Het display kan je volgen zodat videogesprekken altijd in het zicht blijven. Of ben je aan het koken en ondertussen een serie op Netflix aan het kijken? Je houdt altijd goed zicht op het scherm. Tot slot zijn er ook nog kleinere apparaten zoals de kleine Echo Flex voor in het stopcontact. Zo kun je in iedere kamer je smarthome-apparaten bedienen. Ook is er Echo Auto om Amazon Alexa naar je auto te brengen.

Amazon Echo Show 10

Net als bij de Google Assistant zijn er ook bij Amazon Alexa derde partijen die slimme speakers op de markt hebben gebracht met ondersteuning voor deze stemassistent. Denk aan Denon met de Home-serie, de Teufel Holist-speakers of de Yamaha MusicCast-modellen.

Amazon Alexa in Nederland gebruiken

Amazon Alexa spreekt dus geen Nederlands, maar heeft wel gedeeltelijk weet van de Nederlandse geografie. Zo kan de speaker je woonplaats uitspreken, je het weerbericht vertellen en kun je Alexa als navigatie gebruiken. Alhoewel, wanneer je Alexa op je smartphone vraagt om ‘Navigate to Amsterdam’ wordt Google Maps geopend met een route naar Amsterdam. De grote concurrent dus. Hoe dan ook, het werkt allemaal prima tot zover. Iets meer problemen kun je hebben met plaatsnamen. Wanneer een plaatsnaam ook bestaat in de Verenigde Staten zal die altijd als voorkeur aangehaald worden. Nederlandse liedjes en radiostations staan ook garant voor problemen. Spotify werkt prima via Alexa, maar niet voor Nederlandse liedjes. Vraag Alexa om Guus Meeuwis af te spelen en als reactie krijg je “Christmas is coming”. Engelse artiesten en liedjes zijn daarentegen geen enkel probleem.

Voor Nederlandse radiostations geldt hetzelfde probleem. In het Engels vragen om een radiostation met een Nederlandse naam af te spelen gaat je niet lukken. Er worden allerlei (internationale) radiostations gestart, maar nooit de juiste. Een ander nadeel is dat Alexa niets weet van bedrijven om je heen. Of het nu een supermarkt is of een restaurant in de buurt, Alexa heeft er geen weet van. Waar Alexa wel goed in is zijn weetjes. Stel je een vraag omdat je iets wilt weten, dan antwoord Google Assistant vaak door een pagina op Wikipedia op te lezen. Alexa heeft veel meer antwoorden paraat.

Skills

Zeer belangrijk voor Amazon Alexa zijn de zogenaamde ‘Skills’. Amazon omschrijft Skills zelf als ‘apps om meer te doen met Alexa’. In de Amazon Alexa-app vind je een hele waslijst aan skills om de mogelijkheden van de slimme assistent verder uit te breiden. Denk aan bijvoorbeeld de Spotify Skill om Spotify te kunnen gebruiken, maar ook skills voor podcasts, voor games, voor entertainment, routines, shopping, recepten en natuurlijk smarthome. Via Skills kun je jouw Philips Hue-lampen, Ring videodeurbel, Eufy camera’s of Tuya-producten koppelen. Leuk is dat je een Alexa-speaker als gong kunt gebruiken voor bij je videodeurbel van Ring of Eufy.

Amazon Alexa-app

Bij Amazon Alexa gebruik je de Skills dus om extra mogelijkheden en vaardigheden te kiezen. Er zijn al meer dan 100.000 Alexa Skills om uit te kiezen en wie een beetje slim is kan ook zelf met Skills aan de slag om nieuwe vaardigheden te maken. In Nederland zijn het er echter bijna de helft minder, ook al zijn er wel Skills beschikbaar voor nieuws via de NOS of voor enkele Nederlandse radiozenders. Toch hebben we hier veel minder Skills beschikbaar dan in andere landen. En dat blijkt toch grote gevolgen te hebben.

Geografische beperkingen

Amazon Alexa kent erg veel geografische beperkingen. Nu is dat voor een deel logisch. We hoeven geen taxi te kunnen bestellen bij een bedrijf dat alleen actief is in de Verenigde Staten, maar ook op het gebied van smarthome heeft het grote gevolgen. Zo kun je prima Skills gebruiken voor Spotify, Philips Hue, Ring, Eufy, Tuya (SmartLife), Mi Home, Home Assistant, WiZ, TP-Link of Tado. Wanneer je echter zoekt naar Sonos, iRobot, LG tv’s, Apple Music of Logitech Harmony, vergeet het maar. Deze producten en/of diensten werken wel met Alexa, maar je kunt ze in Nederland niet kiezen. We hebben dus te maken met geografische beperkingen en dat beperkt ook behoorlijk het nut van Alexa in ons land.

Amazon Alexa-app

Sommige gebruikers in Nederland claimen meer opties te hebben door een VPN te gebruiken of door een Amerikaans account te gebruiken. Het is aan jezelf of je dat de moeite waard vindt om te proberen. De geografische beperkingen zorgen er met name voor dat Amazon Alexa eigenlijk de concurrentie niet aan kan met Google Home.

Alexa Guard

Een mooie functie van Amazon Alexa is Alexa Guard. Hiermee doet jouw slimme speaker dienst als beveiligingsapparaat. Wanneer deze functie is ingeschakeld luisteren de microfoons naar ongewenste geluiden zoals voetstappen en kan het zelfs brekend glas herkennen. Zijn er dus mensen in jouw huis terwijl je er zelf niet bent? Je krijgt direct een notificatie. De speakers kunnen zelfs het geluid van rook- en koolmonoxidemelders herkennen en jou daarvan op de hoogte brengen. Alexa neemt het geluid direct op, zodat je het ook terug kan luisteren en eventueel direct hulpdiensten bellen. En wanneer je kiest voor een betaald abonnement kan Alexa nog meer geluiden herkennen of een sirene afspelen bij calamiteiten. Klinkt goed, of niet? Vergeet het maar. Alexa Guard werkt ook niet in Nederland.

Amazon Alexa nog geen aanrader in Nederland

In de basis is Amazon Alexa een fijne stemassistent in combinatie met een Alexa-speaker. Wat ons betreft geven de Alexa-speakers beter geluid dan de speakers van Google en dankzij functies als Skills, Alexa Guard en de nog helemaal niet besproken Hunches en Energy Dashboard zijn er zeker punten te noemen waar Alexa beter is dan de Google Assistant. In Nederland zijn er echter zoveel beperkingen dat Amazon Alexa eigenlijk niet zo fijn in gebruik is. Hopelijk gaat dit in de toekomst veranderen en krijgen we dezelfde mogelijkheden als in de Verenigde Staten. Zelfs al zou Alexa helemaal geen Nederlands spreken, dan is deze virtuele assistent alsnog opgewassen tegen het geweld van Google door de vele extra mogelijkheden. Op dit moment is dat echter niet het geval. Wil je een slimme speaker met stemassistent gebruiken in Nederland en twijfel je tussen Google en Amazon? Kies dan voor Google.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over smarthome? Kijk dan eens bij Tips voor meer achtergrondartikelen. Ben je op zoek naar de nieuwste smarthome-producten? Bij onze reviews vind je alle door ons geteste producten. FWD maakt ook een compleet slim huis. Je leest er alles over bij het Smart Living Project.

Reacties (3)