Routines met Google Assistent gebruiken: hoe werkt het?

29 juli 2020 6 Minuten 11 Reacties
routines-new

Sinds deze maand zijn de Routines beschikbaar voor de Nederlandse Google Assistent. Waar kun je deze nieuwe optie vinden? En hoe maak je een eigen routine? We vertellen je hoe het werkt in dit artikel.

Middels een omweg hebben we de afgelopen jaren gebruik kunnen maken van routines in Google Assistent en Google Home, zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen. Routines laten je verschillende acties bundelen onder één commando. Zo kun je bijvoorbeeld met ‘Hey Google, goedemorgen’ de gordijnen openen, het licht aanzetten en de radio je favoriete muziek laten afspelen tijdens het wakker worden. Sinds deze maand kunnen we ook met routines aan de slag in de Nederlandse versie van de Google Assistant. Hoe het werkt vertellen we je in dit artikel.

Wie zoekt in de Google Home-app zal daar niets vinden over routines. Routines wijzig je namelijk in de Google Assistant-app. De eerste stap is het starten van de Google Assistent op je smartphone of tablet. We maken hierbij onderscheid tussen Android en iOS.

Android

 • Open de Google Assistant.

  De Google Assistant openen kan op verschillende manieren. Klik op de app, zeg ‘Hey Google’, druk op de dedicated Google Assistant-knop of houdt het navigatiecirkeltje onderaan even ingedrukt.

 • Klik rechts onderaan op het cirkeltje met de schuine wijzer (deze stap kan overgeslagen worden, afhankelijk van hoe je de Google Assistent hebt geopend)
 • Druk rechtsboven op je profiel en kies instellingen

 • Klik bovenaan rechts naast ‘Jij’ op Assistent en vervolgens op Routines

iOS

 • Open de Google Assistent-app
 • Druk rechtsboven op je profiel
 • Kies Assistent en Routines

Kant-en-klare Routines

Nu we de optie Routines hebben gevonden kun je er mee aan de slag. Je hebt in feite twee verschillende opties. Je hebt de Kant-en-klare routines en aangepaste routines. De Kant-en-klare Routines (of Vooraf gedefinieerd) zijn zes verschillende routines met de onderstaande namen. Het commando om deze uit te voeren staan hierachter weergegeven:

Advertentie
 • Goedemorgen – Hey Google, goedemorgen
 • Bedtijd – Hey Google, bedtijd
 • Thuiskomst – Hey Google, ik ben thuis
 • Vertrek van huis – Hey Google, ik vertrek nu
 • Op weg naar het werk – Hey Google, tijd om naar het werk te gaan
 • Op weg naar huis – Hey Google, tijd om naar huis te gaan

Uiteraard kun je ook ‘Ok, google’ in plaats van ‘Hey google’ gebruiken. Deze stemcommando’s zijn vooraf ingesteld, maar je kunt deze uitbreiden of wijzigen door op de routines te klikken en bovenaan onder ‘Wanneer’ een ander stemcommando in te vullen. Onder het kopje: ‘Dan doet de Assistent het volgende’ kun je alle opdrachten aanvinken of invullen die de routine met dit stemcommando gaat uitvoeren. Standaard staan hier opties als de thermostaat aanpassen, stille modus van de telefoon uitzetten of de agenda voor die dag afspelen. Onderaan het lijstje klik je op + Actie toevoegen om zelf een actie toe te voegen aan dit commando. Klik je hierop, dan verschijnt er een tekstvak. Hier vul je de actie in die je normaal zelf uitspreekt. Wil je dat onder het commando ‘Hey Google, goedemorgen’ dus al je lampen worden aangezet? Typ dan in dit vak ‘Zet de lampen aan’. Wil je ook dat de gordijnen openen? Vul dan in: ‘Doe de gordijnen open’.

Heb je al deze acties ingevuld dan vind je onderaan de pagina nog de optie ‘En speelt daarna het volgende af’. Hier kun je bijvoorbeeld muziek selecteren, maar ook je favoriete radiozender of een nieuwsbericht. Om aan te geven welke muziek, zender of nieuwsbericht gespeeld moet worden klik je op het tandwieltje. Zo geef je bij Nieuws bijvoorbeeld aan of je het nieuwsbericht van NOS, RTL of BNR wilt horen. Wil je helemaal niets horen na het uitvoeren van al deze acties? Selecteer dan onderaan de optie ‘Niets’.

Druk na het invullen van alle gewenste opties op ‘Opslaan’ en je kunt van start. Roep het gewenste stemcommando van de routine en alle door jouw ingevulde commando’s worden uitgevoerd.

Aangepaste routine

Ben je niet helemaal tevreden met de Kant-en-klare routines? Dan kun je ook zelf aan de slag met het maken van een routine. In het venster van Routines druk je bovenaan op + Een routine toevoegen. Hierbij kun je zelf de mogelijkheden ‘Wanneer’, ‘Dan doet de Assistent het volgende’ en ‘En speelt daarna het volgende af’ invullen.

De opties spreken voor zich, maar bij aangepaste routines is het wel een beetje trial and error. Bij ‘Wanneer’ vul je je eigen bedachte stemcommando in. Vervolgens is het zaak om aan te geven wat de Google Assistent dan precies moet uitvoeren als jij dit commando geeft. Dit vul je vervolgens in bij ‘Dan doet de Assistent het volgende’. Typ hier bijvoorbeeld ‘Zet de lampen aan’, ‘doe de gordijnen open’ of ‘speel het weerbericht af’ in. Wil je vervolgens ook nog dat de Assistent muziek of iets anders gaat afspelen aan het einde van je zelfgemaakte routine, dan vul je dat bij ‘En speelt daarna het volgende af’ in. Dit is echter optioneel en hoef je niet in te vullen.

Je kunt hier een enkele actie invullen, maar ook meerdere acties bundelen onder jouw zelfbedachte stemcommando. Deze huidige opzet brengt de opties Shortcuts en Routines dus eigenlijk samen in hetzelfde venster. Geef je een enkele actie aan, dan heb je in feite een Shortcut (Snelkoppeling). Geef je meerdere acties aan, dan heb je een Routine.

Het probleem bij deze aangepaste routines is met name jouw zelfbedachte stemcommando. Uiteraard beschikt de Google Assistent over duizenden verschillende commando’s. Je zult dus echt iets origineels moeten bedenken bij je eigen aangepaste routine, want als het overlapt met een huidig commando, dan zul je zien dat er niets gebeurd. Ook met Engelse woorden in je zelfbedachte commando heeft de Google Assistent soms wat moeite. In de afbeelding zie je dat wij een eigen actie gemaakt hebben met ‘Wat een weertje he?’. Vervolgens vertelt de Google Assistent het weerbericht.

Probeer het dus gewoon eens uit. Werkt het commando van je zelfgemaakte routine niet? Probeer dan eens een ander commando. Je opgeslagen stemcommando’s en routines kun je niet alleen via de Google Assistent op je smartphone of tablet uitvoeren, maar uiteraard ook op je Google Home-speakers en andere speakers met ondersteuning voor Google Assistant.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen of gebruiken van smarthome-producten? Neem dan onze tips en adviezen door.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (5)

Me

Me
29 juli 2020 om 16:39

Nog steeds niet beschikbaar in België 🙁

Inloggen
Rudy

Rudy
30 juli 2020 om 16:31

Officieel niet in België maar wel perfect bruikbaar. Je moet op de gsm in assistent vragen om “instellingen routines” te openen en vandaag dat kan je alles instellen en aanpassen zoals hierboven besproken

Inloggen
William

William
30 juli 2020 om 21:21

Routines kunnen ook in de Google home app worden gevonden.

Open de Google home app.
*Klik rechts boven op je account.
*Selecteer instellingen voor de assistent.
*Kies vervolgens het 2e tabblad assistent.
*Scroll naar beneden tot je routines ziet staan, door hier op te klikken kun je routines instellen.

Inloggen
Rudy

Rudy
30 juli 2020 om 21:27

Dit werkt jammer genoeg niet in België. Enkel via gsm met het spraak commando. In Nederland staat het er wel bij

Inloggen
Bettie

Bettie
30 juli 2020 om 10:16

Werkt geweldig, super gemakkelijk 🤗

Inloggen
Blabla

Blabla
30 juli 2020 om 14:08

Miss verhuizen hihihi

Inloggen
Eric

Eric
31 juli 2020 om 17:11

Je kan in Belgie routines aanmaken maar ze werken niet, ook niet met “regio” op Nederland. Dat is mijn ervaring.

Inloggen
Rudy

Rudy
31 juli 2020 om 17:15

Bij mij werken ze perfect na het instellen via gsm zijn ze perfect te gebruiken

Inloggen
peter

peter
14 september 2020 om 11:20

Weet iemand hoe je in een routine eerst het nieuws af laat spelen en daarna een radiostation?
Het lijkt niet mogelijk, maar misschien mis ik iets.

Inloggen
Rudy

Rudy
14 september 2020 om 12:17

Je kan routines openen op gsm en daar gewoon bovenaan op volgorde wijzigen klikken. Je kan dan alles plaatsen hoe je het wil. Werkt bij mij perfect zodat het licht elke avond bijvoorbeeld als laatste uit gaat ipv eerste.

Inloggen
peter

peter
16 september 2020 om 09:45

Hoi Rudy, ik gebruik de Google Nest, die met dat schermpje. Als ik een routine maak dan eindigt die altijd met “En speel het volgende af” Daar kan ik dan kiezen voor bv Nieuws en Radio. Maar niet beide!
Als ik een actie wil toevoegen dan kan dat door de te typen wat je normaal zou zeggen. Probeer ik dan “Speel Nieuws”of iets dergelijks, dan begint hij daaraan, maar stopt gelijk al na een seconde. Probeer maar.
Wat ik eigenlijk wil, is dat ik eerst het nieuws van de dag hoor en dan aansluitende de radio.

Inloggen