Wat is een smarthome? – de basis van het huis van de toekomst uitgelegd

02 juni 2019 4 Minuten 0 Reacties
omslagfoto smarthome magazine

Het grote voordeel van een smarthome is dat je niet thuis hoeft te zijn om je apparaten te bedienen. Maar wat is een smarthome dan precies? In dit artikel leggen we de basis van het huis van de toekomst uit. Dat huis is nu namelijk al lang en breed beschikbaar.

Wat is een smarthome?

Met de term ‘smarthome’ wordt een huis bedoeld dat is voorzien van allerlei slimme apparaten. Deze apparaten worden slim genoemd, omdat ze beschikken over een internetverbinding (draadloos of met draad), waardoor ze contact kunnen maken met servers, diensten en andere apparaten in, rondom en buiten het huis. Bovendien zijn deze apparaten (vaak) op allerlei manieren te bedienen: met een app, netwerk of met de stem. Daarnaast kun je die devices vaak ook vanuit een andere locatie bedienen — buitenshuis dus.

De laatste jaren is de smarthome steeds meer in opkomst en dat heeft een reden. Het internet wordt niet alleen sneller, maar ook meer betrouwbaar en – in sommige gevallen – betaalbaarder. Bovendien worden routers en meshsystemen (voor een betere verspreiding van het wifisignaal) steeds krachtiger, waardoor er ook veel meer mogelijk is dan pakweg tien jaar geleden. Het helpt ook dat apparaten steeds goedkoper geproduceerd kunnen worden en dat steeds meer van die apparaten, meerdere protocollen en diensten ondersteunen.

Wat kun je met een smarthome?

Wanneer je hebt geïnvesteerd in een smarthome, dan ligt het maar net aan welke apparaten je hebt gekocht om te weten wat de mogelijkheden zijn. In de algemene zin (we gaan er even vanuit dat je allerlei verschillende dingen wil veranderen) kun je bijvoorbeeld de thermostaat slimmer maken door het met een app te bedienen. Middels zo’n app kun je schema’s en locatiediensten instellen, zodat het apparaat zichzelf automatisch uitschakelt wanneer je het huis verlaat — op vaste moment of wanneer er iets tussendoor komt.

Advertentie

Maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een slimme beveiligingscamera te installeren, zodat je je huisdieren of ongenode gasten in de gaten kunt houden via een smartphone of tablet. Op het gebied van monitoring is er nog veel meer mogelijk; zo kun je slimme meters voor het water en de elektriciteit ophangen, zodat je precies kunt meten wat precies het verbruik is van jou en je gezin of huisgenoten. Verder zijn er slimme alarmsystemen en kun je natuurlijk de oude lampen vervangen voor verlichting met een wifiverbinding.

Hoe begin je aan een smarthome?

Beginnen aan het bouwen van een smarthome is niet zo moeilijk. Misschien heb je het zelfs al gedaan, door bijvoorbeeld een slimme thermostaat of speaker in huis te nemen. De kan is groot dat je je lampen al bedient met een app. In die gevallen ben je dus al begonnen met het aanleggen van een smarthome. Er zijn veel retrofitoplossing: smarthomeproducten die passen in bestaande systemen zonder dat daar veel investering of werk voor nodig is. Je hoeft dus niet per se een heel nieuws huis te bouwen of te kopen hiervoor.

Wanneer je van plan bent om meer met smarthomes in het algemeen te gaan doen, dan moet je op verschillende dingen letten. Helemaal als je alles vanuit één centraal punt wil kunnen bedienen. Wil je alles met de Google Assistent aansturen? Dat kan, let dan op het logo van de Google Assistent op de verpakking. Datzelfde geldt wanneer je op zoek bent naar ondersteuning voor Amazon Alexa of Apple Homekit. Ook moet je letten op protocollen, zoals bijvoorbeeld Z-Wave en Zigbee of ondersteuning voor diensten als IFTTT.

IFTTT en de smarthome

Eén van de meest belangrijke diensten voor een smarthome is IFTTT. Dit is een automatiseringsdienst waarmee je producten aan elkaar kunt koppelen die normaliter niet aan elkaar te koppelen zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld je tv en je lampen samenwerken (de lampen kunnen groen kleuren bij een goal tijdens een voetbalwedstrijd), maar kun je ook instellen dat de verwarming uitgaat wanneer een raam wordt opengezet. In deze categorie vind je nog meer diensten, bijvoorbeeld Stringify en Yonomi.

Meer lezen?

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden.

Reacties (0)