Met de Matter-smarthomestandaard zien we dat de wereld op het gebied van smarthome in 2022 volwassener is geworden. Smarthome-gadgets zijn ook in Nederland in steeds meer huishoudens te vinden. Maar, hoe zet je je smarthome-gadgets ook daadwerkelijk slim in? Welke keuzes maak je? Daarover lees je het hele jaar rond de beste tips op FWD. Dit zijn alvast 10 smarthome tips uit 2022 die je zeker moet lezen.
We geven je hier op FWD het hele jaar rond adviezen en tips. Dit zijn dé tips van 2022 die je zeker moet lezen.
1. Smart-tv kopen? Hier moet je op letten
Een smart-tv kopen. Je kunt het in een paar clicks online doen, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Besturingssysteem & compatibiliteit, apps, internet en privacy & veiligheid. De gouden tip? Waarschijnlijk is de belangrijkste overweging je privacy en veiligheid. Smart-tv’s zijn online en dat maakt je automatisch kwetsbaar voor aanvallen. Nu zal het in de meeste gevallen wel loslopen, want er kan niet heel veel informatie van een smart-tv worden gehaald (in ieder geval niet zoveel als van de gemiddelde smartphone of laptop), maar het is zeker wel iets om te overwegen.
Zeker in combinatie met je privacy. Ben je er oké mee dat een fabrikant meer over je te weten komt? Vaak is dat namelijk wel waarmee je akkoord gaat als je een smart-tv koopt. Waar jij graag naar kijkt kan voor sommige bedrijven zeer interessant zijn. Zelf merk je daar weinig van, maar de data die fabrikanten mogen verzamelen kunnen wel worden ingezet om te verkopen of om content op je af te stemmen. Check dus goed wat je van het tv-merk mag verwachten.
2. Dolby Vision op tv: wat is het en hoe kun je het zien?
De term Dolby Vision zie je tegenwoordig op tal van producten en bij een grote hoeveelheid series en films voorbij komen. Maar, wat is Dolby Vision precies en hoe kun je het zien? Het idee achter Dolby Vision is dat de beeldkwaliteit die we nu voorgeschoteld krijgen veel te wensen overlaat. Het kan allemaal stukken beter maar zowel de content als de hardware beperkt de kwaliteit. De reden hiervoor is dat het dynamische bereik, de dynamic range, niet groot genoeg is. High Dynamic Range (HDR) is een term die ook niet meer weg te denken is in av-land en die we ook al eens uitgebreid behandeld hebben.
Kort gezegd komt het erop neer dat de helderheid van HDR-materiaal hoger ligt, zonder dat dit ten kosten gaat van het diepe zwart. Het contrast ligt hoger, waardoor de content rijker en dynamischer overkomt dan non-HDR-materiaal. Dit resulteert weer in gedetailleerde schaduwen, natuurlijk helder zonlicht en overtuigende kleuren. Dolby Vision kan gezien worden als een HDR-formaat waarmee het grotere dynamische bereik naar de tv gebracht kan worden. Dolby Vision belooft dus een hogere helderheid, een hoger contrast, dynamischere kleuren en overall een intensere ervaring.
Dolby Vision op tv en Blu-ray: wat is het en hoe kun je het zien?
3. Slimme verlichting kopen: hier let je op en dit zijn de aanraders
Welke slimme verlichting kun je nu het beste kopen? De redactie geeft in dit artikel vijf aanraders op het gebied van slimme verlichting: Philips Hue, IKEA Trådfri, Tuya wifi-lampen van Action & Kruidvat & HEMA, Nanoleaf en AduroSmart ERIA.De gouden tip? Naast de bovengenoemde merken kun je ook denken aan Innr, WiZ, Lifx, Yeelight en vele anderen. Over het algemeen geldt, hoe meer je wilt besteden, des te beter de lamp. Ook kijken we naar de verschillende protocollen als wifi en Zigbee. Ben je nog niet helemaal zeker welk merk echt bij je past? Vorig jaar hebben wij De grote FWD slimme lampentest gehouden. Hier hebben we negen merken vergeleken op het gebied van lichtopbrengst, kleurtemperatuur, kleur, protocol, bouwkwaliteit, apps en de prijs-kwaliteitsverhouding.
4. Met deze smarthome-wannahaves breng je je huis in kerstsferen
De kerstdagen staan voor de deur. Feest! Met deze slimme gadgets breng je je huis nog meer in kerstsferen. Slimme luidspreker, Twinkly pixeltegels, Philips Hue, slimme stekker en slimme deurbel. De meest opvallende op het gebied van kerst dit jaar is de kerstboomverlichting van Philips Hue: Nu we toch in de hoek van verlichting zitten, is Philips Hue natuurlijk ook ideaal om de kerstkleuren in huis te krijgen.
Zeker als je meerdere lampen hebt, dan kun je de ene instellen in een rode kleur en de andere in een groene kleur om extra dat kerstgevoel uit te stralen. Bovendien is er van Philips Hue nu ook kerstboomverlichting. Het prijskaartje à 160 euro is gigantisch, maar het heeft als voordelen onder andere dat je hem helemaal kunt instellen zoals jij dat wil. Zo kan de top van de kerstboom andere kleuren kerstverlichting tonen dan de onderkant. Je kunt het Festavia-lichtsnoer zelfs synchroniseren met de muziek van Spotify, dus All I Want For Christmas kan een ware kermis teweegbrengen in huis.
Met deze smarthome-wannahaves breng je je huis in kerstsferen
5. Met deze slimme voederbakken vergeet je je huisdieren nooit
Poekie, Simba, Snuitje, Moksie: hoe je kat of hond ook heet, één ding hebben ze allemaal gemeen. Ze moeten allemaal eten. En dat kan slimmer. Lovely Pets, Talo, CAT Mate, BOME, Pettadore en Pixmy bijvoorbeeld. Een leuke tip: Dan zijn er ook nog slimme voederbakken met een extra voordeel, namelijk een camera. Zo kun je zien welk huisdier er aan het eten is en kun je op die manier zijn gezondheid in de gaten houden (uiteraard maar tot op zekere hoogte). Met die camera kun je ook zien hoeveel eten het dier nog heeft, zodat je eventueel nog wat bij kunt geven als dat nodig is. Zo’n camera is niet standaard op een slimme voederbak, maar er bestaan varianten die dat wel hebben.
6. Vijf geweldige musthave gadgets voor als je zwanger bent
Hoera, je bent zwanger of maakt deel uit van iemands zwangerschap! Gefeliciteerd. Kun je wel wat hulp gebruiken, dan zijn deze gadgets er om de zwangerschap iets comfortabeler te maken. Babywatcher, Luvion Doppler Deluxe-80, How About Mom, BellyBuds en Reliefband. Vooral How About Mom is een aanrader: Dit is geen gadget, maar een app, maar hij is zo handig dat we hem moeten noemen. How About Mom is een app die is gemaakt in Nederland en hij is dan ook Nederlandstalig. Het noemt zichzelf ‘de eerlijke moeder-app’ en daar is niets aan gelogen.
Er zijn nu eenmaal ook wat minder rooskleurige kanten van zwanger zijn en daar wordt niet door iedereen altijd even open over gesproken. Of het nu gaat om de emoties of de herstelling na het bevallen: dankzij deze app ben je iets beter voorbereid op de taboekant van zwanger zijn. Niet dat het alleen maar gaat over ongemakkelijkheden: je leert er sowieso enorm veel over deze mooie tijd. Er zijn medische professionals uit de geboortezorg op het platform aanwezig om tips en advies te geven, zowel in tekst als in video. De app van How About Mom is gratis te gebruiken.
7. Een koelkast, wijnklimaatkast of vriezer slim maken (en controleren) doe je zo
Je kunt tegenwoordig vrijwel alle huishoudelijke apparaten in een slimme variant aanschaffen, maar in sommige gevallen is een slimme variant dermate duur of niet slim genoeg dat het zich loont een domme variant zelf slim te maken. Zo kun je bijvoorbeeld jouw koelkast, vriezer of wijnklimaatkast eenvoudig slim maken. We helpen je keuzes maken aan de hand van verschillende facetten: hub of app, deursensoren, temperatuursensoren, Luchtvochtigheidsensoren, plus een handig praktijkvoorbeeld.
Waarom een smart wijnklimaatkast de moeite is? Iets kan kapot gaan, een apparaat kan niet juist gebruikt worden (een deur die openstaat) en je kunt op veranderingen in data inspelen door het koppelen van acties. Dat leveranciers of fabrikanten van alles beloven bij producten en er vanuit gaan dat consumenten het toch niet controleren of uitzoeken gebeurt helaas steeds vaker, zo merken wij ook bij het testen van producten. In dit geval is het een wijnklimaatkast en dat is meteen ook een steeds populairder wordend product. Leveranciers en merken schieten als paddenstoelen uit de grond en dan zie je al snel verschillen in prijs en kwaliteit opduiken. Gelukkig geldt de regel ‘meten is weten’ zodat je er zeker van bent dat een product doet wat het belooft.
Een koelkast of wijnklimaatkast slim maken (en controleren) doe je zo
8. Een smart home als je huurt of niet wilt verbouwen: zo begin je
Iedereen kan tegenwoordig zijn huis slim maken. In dit artikel kijken we naar hoe je kunt beginnen aan een smart home als je een huis huurt of niet wilt verbouwen. De slimme thermostaat, slimme beveiliging, multiroom-audio, slimme verlichting en hoe je domme apparaten zelf slim kunt maken: het komt allemaal voorbij. De gouden tip heeft alles te maken met het internet: De basis van elk slim huis, groot of klein, is een goed functionerend thuisnetwerk met een goede internetverbinding.
Het gaat niet alleen om hoeveel streepjes bereik je in elke ruimte hebt, maar om hoeveel bandbreedte je apparaten tot hun beschikking hebben om hun werk te doen. Wanneer je een ethernetkabel kunt leggen voor een slim apparaat is dat altijd aan te raden. Vervolgens ga je kijken naar oplossingen als powerline adapters (internet via je stopcontact), mesh-routers, access points, etc. Het doel is een volledig dekkend WiFi-netwerk zodat al je apparaten voldoende bereik en een stabiele verbinding hebben. In onderstaand artikel leggen we je hier meer over uit.
Een smart home als je huurt of niet wilt verbouwen: zo begin je
9. Automatiseren met Home Connect Plus: wat is het en hoe werkt het?
Met Home Connect Plus kun je diverse producten van grote merken aan elkaar koppelen en starten met automatiseren, maar wat is deze dienst precies en hoe werkt het? Home Connect Plus doet je mogelijk meteen denken aan Home Connect, de app voor slimme witgoed- en huishoudelijke apparaten van Bosch en Siemens. Die connectie is er ook, want Home Connect Plus is ontwikkeld door Bosch-dochterbedrijf Residential IoT Services. Het platform bestaat al een tijdje, maar is pas sinds november van afgelopen jaar beschikbaar in Nederland.
Het doel van Home Connect Plus is vrij duidelijk: het koppelen van apparaten van verschillende merken om zo een daadwerkelijk slim huis te creëren. Zie het als een soort IFTTT, waar producten als deursloten, slimme lampen, robotmaaiers, wasmachines en televisies aan toegevoegd kunnen worden. Eenmaal toegevoegd kun je ze gebruiken volgens het ‘als dit, dan dat’-principe. Als er een trigger plaatsvindt, voer dan een actie uit. Lees in het artikel verder hoe je het gebruikt.
Automatiseren met Home Connect Plus: wat is het en hoe werkt het?
10. (Slimme) Koolmonoxide- en rookmelder binnenkort verplicht: hier moet je op letten
In de meeste huizen is wel minstens één rook- en koolmonoxidemelder te vinden. Meestal zijn die geplaatst in de (buurt van de) woonkamer, en andere ‘risicoruimtes’ zoals bij de verwarmingsketel. Vanaf juli 2022 is het in Nederland en België verplicht zijn om op elke verdieping op zijn minst een rookmelder aanwezig te hebben. In de meeste gevallen kiezen mensen voor een combinatie van beide. Maar is dat wel de beste oplossing? Natuurlijk is er een enorm scala aan verschillende melders in alle soorten en maten beschikbaar, dus wat kies je?
Ze hebben allemaal hun eigen functies en gebreken, dus bekijk voorafgaand aan de aanschaf goed de specificaties en reviews van het product. Niet alle melders houden zich even goed aan de standaarden, en veel modellen die alles tegelijk willen doen slagen daar meestal niet in. Voor tips en adviezen over het installeren van rook- en CO-melders kun je kijken op de website van de brandweer.
Rookmelder verplicht: welke slimme melder moet je dan hebben?
Reacties (0)