Smart-tv kopen? Hier moet je op letten

31 juli 2022 6 Minuten 1 Reacties
LG 2022 oled tv’s

Een smart-tv kopen. Je kunt het in een paar clicks online doen, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden.

Je zal vast geen dikke beeldbuis thuis meer hebben, maar de kans is aanwezig dat je op het punt staat om je eerste smart-tv te kopen. Niet alle flatscreens zijn immers per definitie smart. Maar ook als je al een keer een smart-tv hebt gekocht, dan is het handig om te weten waar je ook alweer het beste op kunt letten bij die aanschaf.

Smart-tv kopen

Een smart-tv kopen, dat doe je niet elke dag. Hoewel we in onze samenleving steeds minder lang met onze technologische snufjes doen, hebben we bij televisies nog steeds wel de verwachting dat we hier jaren mee vooruit kunnen. Dat geldt ook voor smart-tv’s, al is het verschil daarin wel dat je afhankelijk bent van hoe lang een fabrikant updates blijft uitbrengen voor het toestel, mocht je van alle smart-opties gebruik willen blijven maken.

Dat is namelijk voornamelijk wat een smart-tv doet verschillen van andere televisies. De smart-tv wordt aangesloten op het internet en hierdoor heb je allerlei opties. Eigenlijk is een smart-tv een soort smartphone, maar dan met een ander beeldformaat en aanzienlijk minder apps. Op een smart-tv kun je bijvoorbeeld de Netflix-app installeren, waardoor je direct met je afstandsbediening een film of serie kunt aanzetten op die streamingdienst.

Veel factoren

Heel handig, maar dit brengt ook met zich mee dat er nog meer factoren zijn om rekening mee te houden wanneer je zo’n televisie koopt. Zo’n smartphone-achtige televisie heeft namelijk een besturingssysteem dat bij elk merk weer net even anders is en daarbij is de ene beter compatibel met Android of juist iOS dan een andere. Dit zijn zeker dingen om te overwegen, naast de standaard facetten zoals de televisiegrootte en de beeldschermtechnologie.

Voor algemene informatie over hoe je een televisie koopt, verwijzen we je naar het artikel ‘Waar je op moet letten als je een televisie koopt’. Verder duiken we nu dieper in de facetten om op te letten bij aankoop van specifiek een smart-tv.

Besturingssysteem en compatibiliteit

Zoals net al even aangestipt is het ene besturingssysteem het andere niet. Veel televisiemakers maken gebruik van Android TV, zoals Sony en Philips, maar niet allemaal. LG heeft bijvoorbeeld zijn eigen besturingssysteem genaamd WebOS en Samsung-televisies worden voorgeïnstalleerd met Tizen. Let hierbij ook op hoeveel reclame er op de televisie staat. Sommige smart-tv’s blijven maar in het groot content aanraden van streamingdiensten die je helemaal niet hebt. Op zich heeft deze commerciële inslag ook een voordeel, want fabrikanten zouden mede door deze deals televisies goedkoper kunnen maken. Maar goed, als je je televisie eenmaal hebt gekocht dan vergeet je dat en erger je je misschien wel groen en geel aan de vele commerciële uitingen op een toestel waar je gewoon voor hebt betaald. Handig dus om even verder te kijken dan de demoversie van de televisie in de winkel.

Wil je graag een televisie met een built-in Chromecast, dan kun je het beste zoeken naar een televisie met Android TV. Die werkt namelijk een stuk beter met je Android-toestel. Ben je juist meer Apple-minded, dan raden we eerder een LG aan, die meer ingesteld zijn op de software van Apple, waardoor je de televisie makkelijk in combinatie met je iPhone kunt gebruiken.

Chromecast televisie
Lees ook

Ingebouwde Chromecast (Chromecast built-in): wat is het en wat kun je ermee?

Apps

Op smart-tv’s kun je apps installeren, maar niet alle apps zijn op alle televisies beschikbaar. Waar je met grote streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en HBO Max ver komt, zijn er kleinere streamingdiensten die misschien minder beschikbaarheid hebben. Controleer dus bij je oriëntatie welke apps je een absolute must vindt op je televisie en laat je informeren: werkt de app van dat bedrijf ook op de televisie die je op het oog hebt? Houd ook altijd rekening met veranderingen: een app die nu beschikbaar is, zou zomaar na een tijdje kunnen verdwijnen. TV-fabrikanten kunnen hier ook niet op worden aangesproken, dus let op dat je je niet blindstaart op de beschikbaarheid van apps op het toestel.

Internet

Als je een smart-tv wilt installeren, dan is vaak wifi in je woning wel vereist. Het is ook mogelijk om een smart-tv te gebruiken zonder internetverbinding, maar dan kun je niet rekenen op smartfuncties zoals het downloaden van apps, het streamen van Disney+ of een videoclip opzoeken op YouTube. In het verlengde hiervan is het goed om op te zoeken in hoeverre je televisie kan communiceren met je smarthome. Werkt je televisie bijvoorbeeld met een bepaalde smarthome-hub? Dat maakt het wel makkelijker om de televisie bijvoorbeeld aan te sturen met je stem of hem deel uit te maken van routines binnen je smarthome.

Google TV
Lees ook

Kun je ook een ‘domme’ high-end tv zonder smart-functies kopen?

Privacy en veiligheid

Waarschijnlijk is de belangrijkste overweging je privacy en veiligheid. Smart-tv’s zijn online en dat maakt je automatisch kwetsbaar voor aanvallen. Nu zal het in de meeste gevallen wel loslopen, want er kan niet heel veel informatie van een smart-tv worden gehaald (in ieder geval niet zoveel als van de gemiddelde smartphone of laptop), maar het is zeker wel iets om te overwegen. Zeker in combinatie met je privacy. Ben je er oké mee dat een fabrikant meer over je te weten komt? Vaak is dat namelijk wel waarmee je akkoord gaat als je een smart-tv koopt. Waar jij graag naar kijkt kan voor sommige bedrijven zeer interessant zijn. Zelf merk je daar weinig van, maar de data die fabrikanten mogen verzamelen kunnen wel worden ingezet om te verkopen of om content op je af te stemmen. Check dus goed wat je van het tv-merk mag verwachten.

Philips The One Android TV
Lees ook

Wat is een smart tv en wat kun je ermee?

Meer informatie

Wil je nog meer weten over het kopen van een televisie? Lees dan ook onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (1)