Automatiseren met Home Connect Plus: wat is het en hoe werkt het?

02 juni 2022 8 Minuten 1 Reacties
Home Connect Plus

Met Home Connect Plus kun je diverse producten van grote merken aan elkaar koppelen en starten met automatiseren, maar wat is deze dienst precies en hoe werkt het? We leggen het uit in dit artikel.

Onlangs hebben we uitgebreid geschreven over de verschillende smarthome-platformen waarmee je jouw huis echt slim kunt maken. Een platform wat we in dat artikel niet besproken hebben is Home Connect Plus. Dit platform is veel minder bekend dan de andere platformen in dat artikel, zelfs bij ons. Toch kwamen we Home Connect Plus deze week tegen in de Gardena-app en zijn we op onderzoek uitgegaan. Wat kan dit platform precies en is het wat?

Wat is Home Connect Plus?

Home Connect Plus doet je mogelijk meteen denken aan Home Connect, de app voor slimme witgoed- en huishoudelijke apparaten van Bosch en Siemens. Die connectie is er ook, want Home Connect Plus is ontwikkeld door Bosch-dochterbedrijf Residential IoT Services. Het platform bestaat al een tijdje, maar is pas sinds november van afgelopen jaar beschikbaar in Nederland.

Het doel van Home Connect Plus is vrij duidelijk: het koppelen van apparaten van verschillende merken om zo een daadwerkelijk slim huis te creëren. Zie het als een soort IFTTT, waar producten als deursloten, slimme lampen, robotmaaiers, wasmachines en televisies aan toegevoegd kunnen worden. Eenmaal toegevoegd kun je ze gebruiken volgens het ‘als dit, dan dat’-principe. Als er een trigger plaatsvindt, voer dan een actie uit.

Home Connect Plus is puur een app en binnen die app gebeurt alles. Producten worden via de cloud gekoppeld; er is dus geen hardware waarmee gecommuniceerd wordt. Producten van Gardena, Philips Hue of Siemens worden dus gekoppeld door in te loggen bij het betreffende merk en toestemming te verlenen. Vervolgens kun je in de Home Connect Plus-app direct alle functies van de compatibele apparaten bekijken en bedienen, automatiseringen aanmaken en ook zelf dashboards (overzichten) en snelkoppelingen creëren. De bediening van je slimme huis vindt dus plaats via deze ene app.

De Home Connect Plus-app is beschikbaar voor zowel Android als iOS en kan gratis gedownload worden. Het gebruik van de app is ook gratis.

FWD SLP smarthome
Lees ook

FWD Smart Living Project – 2021 round-up

Welke merken werken met Home Connect Plus?

Veel kleinere platformen hebben moeite om van de grond te komen omdat de ondersteuning door grote merken en diensten vaak tegenvalt. Toen we in Home Connect Plus doken werden we echter positief verrast. Nee, er is nog ruimte genoeg voor allerlei merken en producten, maar veel populaire en grote merken op het gebied van smarthome bieden ondersteuning voor het platform. Zo zien we onder meer Philips Hue, Gardena, Nuki, Loqed, Siemens, Bosch, Fibaro, Doorbird, Somfy, Samsung, iRobot, TP-Link, Sonos, Shelly en Tado terug. Ook Vaillant wordt hier en daar genoemd, maar helaas (we hebben een Vaillant warmtepomp) is het merk in de app zelf niet te koppelen. Een volledig overzicht van alle compatibele merken en producten vind je op deze pagina.

Hoe werkt het automatiseren?

Voordat we gaan automatiseren is het ordenen van al je producten belangrijk. En het mooie is dat Home Connect Plus daar handige ‘Boards’ voor biedt. Dit zijn dashboards die je zelf in kunt vullen, met bepaalde producten of automatiseringen. Zo kun je een Board maken voor de tuin of een voor je audio- en videosysteem, of een voor al het witgoed. Deze Boards geven een prima overzicht van al de gekozen apparaten en binnen dat Board is elk product ook direct te bedienen en is de status te bekijken.

Het automatiseren binnen Home Connect Plus is erg eenvoudig en dus ideaal voor de beginner. Toch is het uitgebreid en geavanceerd genoeg om leuke scenario’s aan te maken, natuurlijk wel met de voorwaarde dat je voldoende producten hebt die compatibel zijn met het platform. Wij hebben voor de korte test de volgende producten gekoppeld:

  • Gardena (robotmaaier, irrigatie, sensoren)
  • Siemens (wasmachine, droger, koffiemachine, vaatwasser, oven en stoomoven)
  • Philips Hue (lampen en stekkers)
  • Sonos (speakers)
  • Nuki (deurslot)
  • Doorbird (deurbel)

Hiermee kunnen we al heel wat leuke scenario’s maken en het maken van die scenario’s gaat middels een trigger en een actie. Als dit, dan dat. Daarnaast kun je tussen die trigger en actie nog een conditie plaatsen. De actie wordt dan alleen uitgevoerd als die conditie behaald wordt. Bijvoorbeeld; als de wasmachine klaar is (trigger), en de televisie uitstaat (conditie), speel dan een geluid af op de Sonos speaker in de huiskamer (actie). Een conditie is niet verplicht maar geeft je meer mogelijkheden om een scenario naar wens aan te passen. Je kunt ook meerdere condities gebruiken en deze in ‘en’ of ‘of’ plaatsen. Meerdere condities in ‘en’ betekent dat aan alle condities voldaan moet worden. Meerdere condities in ‘of’ betekent dat aan minimaal één van de condities voldaan moet worden.

Het automatiseren binnen de Home Connect Plus-app gaat snel en is vooral duidelijk. Bij triggers heb je de keuze uit een apparaat (dat van status verandert of een andere trigger heeft), een tijdstip (tijd en dag van de week) en de zon (zonsopgang, zonsondergang en dag van de week). Bij condities heb je dezelfde opties, maar dan gaat het bij apparaten om de regel dat het apparaat een bepaalde status heeft om het scenario te activeren. Bij acties kun je kiezen uit een actie van een apparaat (bijvoorbeeld lamp aan) of een notificaties (melding als de vaatwasser klaar is).

Je ziet meteen welke events er per apparaat dat gekoppeld is beschikbaar zijn en ook hier heb je weer wat extra mogelijkheden. Zo kun je bij sommige veranderingen binnen het apparaat kiezen voor ‘changes’ en ‘changes to’. Dus het apparaat verandert van modus (vrij algemeen) of verandert naar een specifieke modus of staat. Bij condities heb je daarnaast de keuze tussen ‘equal’ of ‘not equal’. Simpel gezegd: de status van het apparaat is gelijk aan X of de status van het apparaat is niet gelijk aan X. Gaat het om getallen, bijvoorbeeld de bodemvochtigheid van de sensor in de tuin, dan komen er opties als ‘kleiner dan’ en ‘groter dan’ bij. Hiermee kun je dus nog preciezer bepalen wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld: Als de tijd 05.00 is (trigger) en vandaag is een maandag (conditie) en de bodemvochtigheid van de sensor in de tuin is minder dan 50% (conditie), zet dan de sproeiers aan voor 20 minuten (actie) en stuur mij een notificatie (actie).

Welke triggers, condities en acties er beschikbaar zijn, en welke events en veranderingen je per apparaat kunt gebruiken is helemaal afhankelijk van wat de fabrikant van het product ontsloten heeft. Soms zijn zaken niet mogelijk die wel eenvoudig waren geweest. Zo kun je bijvoorbeeld met de Gardena-producten in de tuin geen trigger maken. Dat zou wel handig zijn, bijvoorbeeld wanneer de robotmaaier vertrekt of de sensor een bodemvochtigheid van minder dan 50% waarneemt. De producten kunnen wel binnen condities en/of acties gebruikt worden. Soms moet je dus een omweg vinden of is iets simpelweg niet mogelijk.

Is Home Connect Plus een goede keuze?

Of Home Connect Plus een goede keuze is, is vooral afhankelijk van de producten die je in huis hebt en of die te koppelen zijn met het platform. Als dat zo is en het zijn er voldoende om leuke scenario’s mee te maken dan kun je als beginner met Home Connect Plus hele leuke dingen doen. Het platform gaat zeker niet zo ver als bijvoorbeeld Homey, Fibaro of Home Assistant, maar het is dan ook een stuk eenvoudiger te gebruiken en kost helemaal niets. De app is goed gestructureerd, eenvoudig te gebruiken en biedt een goed overzicht van apparaten en functies. Het maken van scenario’s is eenvoudig, maar Home Connect Plus biedt toch voldoende geavanceerde opties om complete scenario’s te maken die bij jouw persoonlijke situatie en wensen passen. Is het perfect? Zeker niet. Zo missen we wel een paar merken die wel op de website staan, waaronder Vaillant, is de app alleen in het engels en missen we hier en daar functies (triggers, condities of acties) van apparaten die we wel graag gezien hadden. Ook is er vooralsnog geen mogelijkheid om middels geofencing triggers voor afwezigheid en aanwezigheid te gebruiken. Home Connect Plus is een leuk platform voor de beginner en geeft je daadwerkelijk handige tools om te gaan automatiseren, maar verwacht geen wonderen en kijk eerst naar welke compatibele producten je hebt alvorens je ermee aan de slag gaat. Aan de andere kant; het platform is gratis dus even proberen kan geen kwaad.

privacy
Lees ook

Smarthome voor beginners: dit zijn de belangrijkste platformen

Reacties (1)