Dolby Vision op tv en Blu-ray: wat is het en hoe kun je het zien?

18 februari 2015 6 Minuten 1 Reacties
Dolby-Vision

Dolby wil de beeldkwaliteit voor films en series drastisch verbeteren met een nieuwe standaard; Dolby Vision. Maar, wat is Dolby Vision en hoe kun je het zien?

De term Dolby Vision hebben we de afgelopen maanden al diverse malen voorbij zien komen maar echt diep zijn we er nog niet op ingegaan. Nu CES 2015 achter ons ligt en we meer details te horen hebben gekregen is het daarom tijd om de feiten onder elkaar te zetten. Wat is Dolby Vision en hoe kun je het zien?

Dolby Vision

Dolby staat natuurlijk vooral bekend om zijn audiotechnieken en -standaarden. Zo werd onlangs Dolby Atmos als ultieme surround-ervaring voor de thuisbioscoop gepresenteerd. Maar, Dolby focust zich op de complete home cinema-ervaring en daar hoort natuurlijk ook beeld bij. Dolby Vision moet de manier waarop we films bekijken drastisch verbeteren.

High Dynamic Range

Het idee achter Dolby Vision is dat de beeldkwaliteit die we nu voorgeschoteld krijgen veel te wensen overlaat. Het kan allemaal stukken beter maar zowel de content als de hardware beperkt de kwaliteit. De reden hiervoor is dat het dynamische bereik, de dynamic range, niet groot genoeg is.

Advertentie

High Dynamic Range is een term die we de afgelopen maanden ook al diverse malen voorbij hebben zien komen en zelfs al een keer uitgebreid behandeld hebben. Kort gezegd komt het erop neer dat de helderheid van HDR-materiaal hoger ligt, zonder dat dit ten kosten gaat van het diepe zwart. Het contrast ligt hoger, waardoor de content rijker en dynamischer overkomt dan non-HDR-materiaal. Dit resulteert weer in gedetailleerde schaduwen, natuurlijk helder zonlicht en overtuigende kleuren.

De High Dynamic Range-optie zien we al een tijdje terug op videocamera’s, fotocamera’s en smartphones maar Dolby wil het hogere dynamische bereik nu ook naar de tv brengen. Dolby Vision belooft dus een hogere helderheid, een hoger contrast, dynamischere kleuren en overall een intensere ervaring.

Hoe werkt Dolby Vision?

Dolby Vision is een standaard die van begin tot eind, in de productie en distributie van een film, gehandhaafd moet worden. Dit betekent dat de filmmakers met Dolby Vision aan de slag moeten tijdens het draaien van de film, dat de studio de film moet masteren voor Dolby Vision en dat de tv (of een ander display) waarop de film bekeken wordt ondersteuning voor de weergave van Dolby Vision-materiaal moet bieden. Voor een tv betekent dit onder meer dat de maximale helderheid en het maximale contrast op zeer hoog niveau moeten liggen en dat 12-bit video ondersteund moet worden.

Hoe kun je Dolby Vision kijken?

Om de Dolby Vision ervaring te krijgen kun je tegenwoordig al naar de bioscoop, maar je wilt er natuurlijk ook thuis van kunnen genieten. Zoals hierboven aangegeven is het een kwestie van de juiste content aanschaffen en een compatibel display kopen. Maar, kan dat al?

Blu-ray discs met Dolby Vision zijn er nog niet maar diverse studio’s hebben al aangekondigd met de standaard aan de slag te gaan. Daarnaast is Dolby Vision als HDR-techniek opgenomen in de definitieve standaard voor Ultra HD Blu-ray, de nieuwe Blu-ray disc voor 4K-materiaal. Let wel; Dolby Vision zal alleen met films in minimaal 4K Ultra HD-resolutie gecombineerd worden. Overigens gaan ook streamingdiensten als Netflix op termijn films en series met Dolby Vision aanbieden, al is nog niet duidelijk welke diensten exact, wat ervoor betaalt moet worden en wanneer we de eerste films kunnen verwachten.

Aan de andere kant heb je dus hardware nodig die Dolby Vision ondersteunt. Als je een streamingdienst gebruikt is een tv met Dolby Vision-ondersteuning voldoende. Gebruik je Blu-ray dan moet de speler ook met ondersteuning voor de standaard uitgerust zijn. Maar, op dit moment is er nog geen enkele tv of Blu-ray speler verkrijgbaar die deze ondersteuning biedt en er zijn zelfs nog geen specifieke producten aangekondigd. Wel heeft een aantal fabrikanten, waaronder Philips en Sharp, aangekondigd later dit jaar (2015) met Dolby Vision-compatibele tv’s te komen. Dolby zelf geeft aan dat we voor kerstmis 2015 de eerste hardware in de winkels kunnen verwachten. Mochten we hierover meer informatie ontvangen werken we dit artikel bij.

Hoe goed is Dolby Vision?

We hebben Dolby Vision een aantal keer op beurzen en tijdens demonstraties kunnen ervaren en zijn inmiddels overtuigd van de standaard. Met indrukwekkend demonstratiemateriaal hebben diverse fabrikanten laten zien wat de mogelijkheden zijn, door een huidige lcd tv naast een prototype lcd tv met Dolby Vision te zetten. De hogere helderheid, het hogere contrast, de intensere kleuren en de subtiele details maken het plaatje over het algemeen een stuk indrukwekkender en laten de tv’s die we nu in de huiskamer hebben staan verbleken. Met name de hoge helderheid laat lichte objecten van het scherm springen zonder te storen en zonder de donkere delen van het scherm negatief te beïnvloeden. Het grotere kleurenspectrum zorgt samen met het hogere contrast voor een zeer dynamische weergave, waardoor beelden tot leven lijken te komen en je bijna zou zeggen naar een 3D-film te kijken. Het is echter een standaard die je zelf moet ervaren, woorden van anderen zeggen te weinig.

Maar, er zit wel een maar aan dit alles. Dolby Vision is namelijk één van de HDR-technieken die momenteel in ontwikkeling zijn. Zo wordt de nieuwe Ultra HD Blu-ray-standaard ook voorzien van ondersteuning van en HDR-techniek van Philips en een open standaard. Daarnaast zien we dat fabrikanten van tv’s hun eigen HDR-technieken implementeren; Samsung noemt het bijvoorbeeld SUHD. De gevolgen van dit verhaal zijn helaas nog niet helemaal duidelijk, met name wat compatibiliteit betreft. Wij gaan er echter vanuit dat je daadwerkelijk een Dolby Vision-logo op je hardware moet hebben staan om Dolby Vision te kunnen ervaren.

Meer informatie

Wil je meer weten over nieuwe technieken als Dolby Vision, Dolby Atmos, quantum dot en High Dynamic Range? Neem dan een kijkje in onze home cinema informatiegids of lees onderstaande artikelen door.

Dolby Cinema: wat is het en waar kun je het zien?
Wat is High Dynamic Range?
Wat is Android TV en hoe werkt het?
Wat is een quantum dot (SUHD) tv?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Monique

Monique
30 april 2020 om 14:56

Hoe staat het beeld van Dolby Vision tov HDR10+ ? Zit daar verschil in qua beeldkwaliteit ?

Inloggen