Dolby Vision op tv: wat is het en hoe kun je het zien?

28 juli 2022 5 Minuten 1 Reacties
Panasonic LZW2004 oled tv 4

De term Dolby Vision zie je tegenwoordig op tal van producten en bij een grote hoeveelheid series en films voorbij komen. Maar, wat is Dolby Vision precies en hoe kun je het zien?

Dolby Vision

Dolby stond tot een paar jaar terug vooral bekend om zijn audiotechnieken en -standaarden. Zo werd alweer tien jaar geleden Dolby Atmos als ultieme surround-ervaring voor de thuisbioscoop gepresenteerd. Maar, Dolby focust zich op de complete homecinema-ervaring en daar hoort natuurlijk ook beeld bij. Dolby Vision moet de manier waarop we films bekijken drastisch verbeteren.

High Dynamic Range

Het idee achter Dolby Vision is dat de beeldkwaliteit die we nu voorgeschoteld krijgen veel te wensen overlaat. Het kan allemaal stukken beter maar zowel de content als de hardware beperkt de kwaliteit. De reden hiervoor is dat het dynamische bereik, de dynamic range, niet groot genoeg is.

High Dynamic Range (HDR) is een term die ook niet meer weg te denken is in av-land en die we ook al eens uitgebreid behandeld hebben. Kort gezegd komt het erop neer dat de helderheid van HDR-materiaal hoger ligt, zonder dat dit ten kosten gaat van het diepe zwart. Het contrast ligt hoger, waardoor de content rijker en dynamischer overkomt dan non-HDR-materiaal. Dit resulteert weer in gedetailleerde schaduwen, natuurlijk helder zonlicht en overtuigende kleuren.

Dolby Vision kan gezien worden als een HDR-formaat waarmee het grotere dynamische bereik naar de tv gebracht kan worden. Dolby Vision belooft dus een hogere helderheid, een hoger contrast, dynamischere kleuren en overall een intensere ervaring.

Wat is HDR
Lees ook
Beeld 09 augustus 2017

Wat is HDR? – high dynamic range uitgelegd

Meer HDR-formaten

Dolby Vision is overigens niet hebt enige HDR-formaat. Vandaag de dag kun je ook HDR bekijken met de formaten HDR10, HDR10+ en HLG. HDR10 is hiervan de meestgebruikte. Dolby Vision heeft echter een aantal voordelen ten opzichte van HDR10. Zo wordt het hele proces, van productie tot aan weergave, door Dolby gecontroleerd (volgens specificaties van Dolby), en wordt er gebruik gemaakt van dynamische metadata waardoor de HDR-weergave per beeld of per scene geoptimaliseerd kan worden. Aan de andere kant vereist het gebruik van Dolby Vision een licentie en een hardwarechip die ondersteuning biedt. Overigens moet gezegd worden dat HDR10+, ook met dynamische metadata, al in de startblokken staat.

LG-W7-HDR2
Lees ook
Beeld 28 november 2017

Alles wat je moet weten over de verschillende HDR-formaten

Hoe werkt Dolby Vision?

Dolby Vision is een standaard die van begin tot eind, in de productie en distributie van een film, gehandhaafd moet worden. Dit betekent dat de filmmakers met Dolby Vision aan de slag moeten tijdens het draaien van de film, dat de studio de film moet masteren voor Dolby Vision en dat de tv (of een ander display) waarop de film bekeken wordt ondersteuning voor de weergave van Dolby Vision-materiaal moet bieden. Voor een tv betekent dit onder meer dat de maximale helderheid en het maximale contrast op zeer hoog niveau moeten liggen en dat 12-bit video ondersteund moet worden.

Hoe kun je Dolby Vision kijken?

Om de Dolby Vision-ervaring te krijgen kun je natuurlijk naar de bioscoop, maar helemaal mooi is het als je er ook thuis van kunt genieten. Gelukkig is dat niet zo moeilijk, mits je de juiste hardware en content hebt.

Allereerst de content. Je kunt inmiddels een grote assortiment aan Blu-raydiscs met Dolby Vision vinden. Nagenoeg alle grote films worden met dit HDR-formaat uitgebracht. Ook de grotere streamingdiensten zoals Netflix, Apple TV+ en Amazon Prime Video maken gebruik van Dolby Vision voor een groot aantal titels. Niet alles wordt met dit formaat uitgebracht, maar je kunt er vanuit gaan dat de betere titels in Dolby Vision (en vaak Dolby Atmos) beschikbaar zijn.

Aan de andere kant heb je dus hardware nodig die Dolby Vision ondersteunt. Als je een streamingdienst gebruikt is een tv met Dolby Vision-ondersteuning voldoende. Gebruik je Blu-ray dan moet de speler ook met ondersteuning voor de standaard uitgerust zijn. Wat betreft de hardware is het wel verstandig goed op te letten wat je koopt. Niet elke televisie (of speler) biedt ondersteuning voor Dolby Vision. Als dat een wens of eis is loont het zich dus goed naar de specificaties te kijken.

Streaming Shadow Bone
Lees ook

Achtergrond: Kan ik HDR-beelden minder intens maken?

Dolby Vision IQ

Sinds begin 2020 zien we nog een aantal nieuwe termen en standaarden voorbij komen, waaronder de Filmmaker Mode en Dolby Vision IQ. Beide standaarden zien we vanaf 2020 op veel televisies terug. Dolby Vision IQ hebben we reeds uitgebreid besproken, maar toch kort een uitleg.

Dolby Vision IQ is in tegenstelling tot Dolby Vision geen nieuwe HDR-standaard. Het is een modus (of functie) die de al bekende Dolby Vision HDR-standaard naar een hoger niveau tilt. Dolby Vision IQ zorgt er op een intelligente manier voor dat de beeldkwaliteit van Dolby Vision-content in elke ruimte of kamer geoptimaliseerd wordt. Dit wordt gedaan door te kijken naar de metadata van een Dolby Vision-film of -serie en door gebruik te maken van de lichtsensoren die in de tv gebouwd zijn, waarmee het omgevingslicht in de ruimte geanalyseerd wordt. De dynamische ‘tone mapping’ van Dolby Vision wordt aan de hand van deze informatie aangepast zodat je zowel met veel als met weinig omgevingslicht de meeste details ziet en de beste HDR-weergave voorgeschoteld krijgt.

dolby-vision-iq
Lees ook

Dolby Vision IQ voor nog betere HDR-weergave: wat is het en hoe werkt het?

Meer informatie

Benieuwd naar de ervaringen met HDR en Dolby Vision? Lees dan onze uitgebreide tv-reviews. Daarin bespreken tot in detail wat je van de HDR-weergave van de nieuwste televisies mag verwachten.

Wil je meer weten over nieuwe technieken als Dolby Vision, Dolby Atmos, QD-OLED en High Dynamic Range? Neem dan een kijkje in onze tips en advies-sectie.

Reacties (1)