Met deze smarthome-wannahaves breng je je huis in kerstsferen

10 december 2022 5 Minuten 2 Reacties
Philips Hue Festavia

De kerstdagen staan voor de deur. Feest! Met deze slimme gadgets breng je je huis nog meer in kerstsferen.

Het is bijna kersttijd en in menig huishouden wordt dit weekend de kerstdecoratie aangebracht in huis. Een kerstboom, raamstickers, misschien zelfs een kerstman in de tuin? Er is in een smarthome ook veel te doen rondom kerstmis: met deze wannahaves is je huis echt in de kerstsferen.

De kerstdagen betekenen voor veel mensen enorm veel stress. Alles moet perfect, het moet gezellig, het eten moet lekker zijn, enzovoort. Met een smarthome kun je al veel van die kerststress weghalen. Een boodschappenlijstje maak je gemakkelijk op het scherm van je slimme koelkast. De kerstkalkoen wordt perfect op temperatuur en gaarheid gebracht door je slimme oven en dan zijn er ook nog slimme vaatwassers die na alle gezelligheid de vaat doen. Maar zelfs dan blijft er nog veel over wat je zelf moet doen: de tafel mooi opdekken, de kerstboom neerzetten: het zijn allemaal zaken die slimme apparaten (nog) niet voor je kunnen doen. Gelukkig zijn er wel andere factoren van het kersthuis waarbij smarthome-wannahaves een goede bijdrage kunnen leveren aan de kerstsfeer.

Slimme luidspreker

Een slimme luidspreker is misschien niet direct een apparaat waardoor je zichtbaar kerstsferen in huis krijgt, maar je kunt Google Assistent, Siri en Amazon Alexa een veelvoud aan leuke vragen stellen en kerst-opdrachten geven. Even vragen of er kerstmuziek kan worden afgespeeld bijvoorbeeld, maar je kunt ook vragen of de stemassistent kan vertellen waar de Kerstman zich bevindt, of vragen of er een kerstverhaal of kerstgrap kan worden verteld. Je ziet het niet, maar je hoort het wel, de kerstsferen van Siri, Alexa en Assistent, naast dat ze natuurlijk kunnen helpen met het opstellen van die lange boodschappenlijst voor het kerstdiner.

Twinkly pixeltegels

Twinkly heeft voor aan de muur vrolijke pixeltegels die je kunt instellen zoals je wil. Zo kun je er bijvoorbeeld een kerstboom mee weergeven die zelfs kan twinkelen. Liever een kerstster of een kerstman? Het is allemaal makkelijk in te stellen met de Twinkly Squares. In onze review schreven we al dat we enthousiast zijn over deze slimme sfeerlichtjes. En als we dan toch naar Twinkly kijken, de fabrikant heeft ook een slimme kerstkrans op de markt gebracht.

Philips Hue

Nu we toch in de hoek van verlichting zitten, is Philips Hue natuurlijk ook ideaal om de kerstkleuren in huis te krijgen. Zeker als je meerdere lampen hebt, dan kun je de ene instellen in een rode kleur en de andere in een groene kleur om extra dat kerstgevoel uit te stralen. Bovendien is er van Philips Hue nu ook kerstboomverlichting. Het prijskaartje à 160 euro is gigantisch, maar het heeft als voordelen onder andere dat je hem helemaal kunt instellen zoals jij dat wil. Zo kan de top van de kerstboom andere kleuren kerstverlichting tonen dan de onderkant. Je kunt het Festavia-lichtsnoer zelfs synchroniseren met de muziek van Spotify, dus All I Want For Christmas kan een ware kermis teweegbrengen in huis. 

Slimme stekker

Een slimme stekker is van zichzelf niet zo sfeervol, maar wacht maar tot je je ouderwetse kerstverlichting erin doet. Zorg dat je je slimme stekker ‘Kerstboom’ noemt en dat je hem linkt aan je smarthome-hub of Google Home. Zo kun je vragen: “Hey Google, doe de kerstboom aan” en de kerstverlichting springt aan. Het voordeel van kerstverlichting in een slimme stekker is dat je altijd kunt checken of het wel uitstaat. Immers is kerstverlichting nog steeds een van de grootste redenen dat er brand in huis uitbreekt, omdat mensen het vergeten uit te zetten. Met een slimme stekker voorkom je dat je al te ver van huis bent om nog terug te gaan en ze uit te zetten.

Slimme deurbel

Niet alle slimme deurbellen zijn ertoe in staat, maar de Nest Doorbell kan het: een kerstliedje afspelen wanneer er iemand aanbelt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘12 Days of Christmas’. Een andere deurbel, de Ring Doorbell, kan het via de Chime. Je opent hiervoor de Ring-app, gaat naar ‘apparaten’ en dan kies je de audio-instellingen van de betreffende Chime om de Chime Tones te veranderen voor de kerstdagen. Nummers als Elves, Jingle Bells en Silent Night behoren tot de mogelijkheden. Gezellig!

Slimme vuurloze kaarsjes

Ze zijn vaak niet aan een app te koppelen, maar ze worden wel met een afstandsbediening bediend: vuurloze led-kaarsjes. Ze lijken op een kaarsje, maar eigenlijk zijn het ledjes waarbij een kunststof vlammetje heen en weer wordt gedaan alsof het brandt. Sommigen vinden het nep, anderen zien nagenoeg geen verschil met gewone kaarsjes. Heel sfeervol, gezellig en vooral: veilig. Een kerst-musthave voor mensen die bijvoorbeeld enthousiast kwispelende honden of zich niet van gevaar bewust zijnde kinderen in huis hebben (of over de vloer krijgen). 

Meer informatie

Wil je meer weten over kerst? Lees dan ook onze speciale kerst-pagina.

Reacties (2)