De beste smartphones van dit moment (winter 2024 / 2025)

27 oktober 2024 + 10 minuten 2 Reacties
Motorola Edge 50 Ultra-4

In dit overzicht geven wij je onze tips van de beste smartphones van dit moment. Voor ieder budget is er een toptoestel te vinden.

Ieder kwartaal mag je van ons een overzicht verwachten van de beste smartphones van dit moment. Ondanks het feit dat smartphones over het algemeen steeds meer op elkaar zijn gaan lijken, is het soms toch lastig een keuze te maken. Want het gaat meestal dan niet meer om de hardware, maar om zaken als de software-omgeving en het privacybeleid. Dat geldt voornamelijk voor duurdere toestellen; de goedkopere varianten verschillen vaak op genoeg punten, waardoor je echt knopen door moet hakken.

Wanneer verschijnt een smartphone in dit overzicht? Dat hangt af van verschillende factoren. Allereerst kijken we tussen onze eigen reviews van smartphones. Heeft een telefoon een goed testresultaat gescoord? Dan zou het zomaar kunnen dat het opgenomen wordt in deze lijst. Hierbij kijken we echter niet alleen naar smartphones met de beste specificaties. Ook de prijs-kwaliteitsverhouding is belangrijk. We willen een overzicht creëren voor ieder budget, zodat je zowel budgettoestellen, midrangers als high-end toestellen in dit overzicht zult vinden.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste smartphones van het moment. De laatste update is gedaan in december 2024.

Android vs. iOS

Het besturingssysteem is een belangrijk onderdeel bij het kiezen van de juiste smartphone. In feite zijn er twee besturingssystemen. De smartphones van Apple draaien op iOS, terwijl de smartphones van de andere fabrikanten draaien op Android. De besturingssystemen zijn redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Je kunt swipen door menu’s en je kunt apps downloaden en gebruiken. Voor een groot deel komt de keuze op persoonlijke voorkeur neer.

Het nieuwste besturingssysteem van Apple is iOS 18, dat enkele maanden geleden werd gelanceerd. Daarna verscheen er een update voor, waarbij iOS 18.1.1 op het moment van schrijven de nieuwste versie is. iOS heeft als voordeel dat gelijk alle nog ondersteunde toestellen gebruik kunnen maken van deze nieuwste versie van het besturingssysteem, maar er zijn altijd modellen die helaas in het stof moeten bijten.

Bij Android ligt dit net iets anders. Google bracht in oktober Android 15 uit, maar behalve Google voor de Pixel-telefoons is het wachten nog op andere smartphone-fabrikanten voordat ze de update naar Android 15 gereed hebben. Veel Android-toestellen maken gebruik van een softwareschil over Android heen, waardoor dit extra ontwikkelingstijd kost. Daarnaast zijn niet alle fabrikanten even vlot als het op updates aankomt. Sommige toestellen maken dus gebruik van Android 14, terwijl andere toestellen nog op een oudere versie draaien terwijl we nu ook Android 15 al zien.

Android 15

Welk besturingssysteem moet je kiezen? Dat ligt geheel aan je eigen voorkeuren, maar tevens ook aan andere apparatuur wat je in huis gebruikt. iOS is vaak meer gesloten als besturingssysteem. Heb je ook andere apparaten van Apple in huis, dan is de gegevensuitwisseling zeer gemakkelijk als je ook een iPhone in huis hebt. Android is daarnaast wat meer open, wat wel gemakkelijk is voor het verbinden van een groot scala aan andere apparaten. Daarnaast heb je natuurlijk ook alle Google-diensten tot je beschikking met een Android-telefoon.

Qua updatebeleid zijn we met sprongen vooruit gegaan de laatste tijd. Samsung en Google leveren al zeven jaar updates, terwijl Apple eigenlijk altijd al goed bezig was qua updates. Andere merken zijn wat terughoudender, maar inmiddels kunnen we wel stellen dat drie a vier jaar ondersteuning inmiddels het minimum is. Uitzondering zijn de echt goedkope toestellen, daar mag je met twee, hooguit drie jaar, al blij zijn. High-end toestellen worden veel langer ondersteund. Android nadert dus langzamerhand het updatebeleid van Apple met iOS en dat is ook broodnodig. Na twee jaar is je smartphone meestal nog helemaal niet gedateerd en kan die nog veel langer mee.

De trends van dit moment

De trend van dit moment is AI, oftewel kunstmatige intelligentie. Fabrikanten buitelen over elkaar heen om de nieuwste snufjes met kunstmatige intelligentie te laten zien. Soms nuttig, maar ook vaak iets waar ook wij ons afvragen wat er precies het nut van is. Van mogelijkheden om betere foto’s te maken tot snufjes om productiever te zijn. We hebben het laatste van AI nog niet gezien en het komende jaar gaat dit echt de boventoon voeren in de onderlinge concurrentiestrijd tussen fabrikanten.

Verder lijkt de innovatie een beetje stil te liggen in de smartphonewereld. Alhoewel veel fabrikanten werken aan smartphones met twee schermen of juist een opvouwbaar scherm, is dit vooral nog een niche op dit moment. Wel worden er stappen gemaakt op het gebied van de camera’s en de batterij. Camera’s worden voorzien van grotere sensoren, waardoor er meer licht op kan vallen. Dit moet met name zorgen voor een verbetering in fotokwaliteit in omstandigheden met weinig licht. Drie camera’s achterop een toestel lijkt inmiddels de standaard geworden, zodat je naast een hoofdcamera ook een zoomlens en ultra-groothoeklens tot je beschikking hebt. Ook spelen fabrikanten met macrocamera’s. Hiermee is de smartphone een veelzijdig alternatief voor een professionele camera geworden, zij het dat de kwaliteit van de smartphonecamera nog altijd niet kan tippen aan een echte spiegelreflex- of systeemcamera. We komen echter wel heel dichtbij op het moment.

De batterijen worden groter en groter en ook de oplaadtechnologie gaat met stappen vooruit. Sommige toestellen kun je al volledig opladen binnen een half uur. De capaciteit van de batterij wordt ook groter. De schermen met hoge resoluties en snelle hardware hebben nu eenmaal meer energie nodig. En over schermen gesproken, de verversingssnelheid komt ook steeds hoger te liggen. Was voorheen 60 Hz de standaard, daar zien we nu toestellen met 90 Hz, 120 Hz of zelfs 144 Hz. Deze snelheid geeft aan hoe snel het scherm ververst per seconde. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de beelden op je smartphone.

Iets wat steeds hipper wordt is duurzaamheid en repareerbaarheid. Smartphones krijgen niet alleen langer updates en gaat daardoor langer mee, ook zijn merken als Fairphone en HMD Global (Nokia) bezig met toestellen die gemakkelijk door de consument van een nieuw scherm, nieuwe accu of nieuwe oplaadpoort kunnen worden voorzien. In de toekomst zullen we dit vaker gaan zien.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Wat zoek je precies in een smartphone? Kijk goed naar de wensen en je aanwezige budget. Een smartphone van 200 euro kan bijna precies hetzelfde als een smartphone van 1000 euro. Je kunt bellen, internetten, WhatsAppen, foto’s maken, social media bekijken of natuurlijk YouTuben. Het grote verschil zit het met name in de hardware. Een duurdere smartphone heeft vaak een beter scherm, kan de nieuwste games soepel draaien en heeft betere camera’s aan boord. Je zult dus goed moeten kijken wat je echt nodig denkt te hebben op een smartphone. Uiteraard speelt het budget ook een rol. Wij helpen je in dit overzicht van beste smartphones daarom aan een overzicht met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

De beste smartphones van dit moment

Na deze introductie is het de hoogste tijd om te starten met het overzicht van de beste smartphones van dit moment. De toestellen hieronder zijn in willekeurige volgorde geplaatst. Het bovenste toestel is dus niet automatisch de beste smartphone. Je vindt budgettoestellen, midrangers en high-end toestellen in dit overzicht. Zo is er voor ieder budget een uitstekende smartphone in de onderstaande lijst te vinden.

Apple iPhone 16-serie

Begin september lanceerde Apple de nieuwe iPhone 16-serie. Deze bestaat uit vier verschillende smartphones die gebruikmaken van Apple Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie van Apple. Voordat je hier enthousiast over gaat worden, door EU-regels zijn heel veel AI-mogelijkheden hier helemaal niet beschikbaar, dat is wel iets om rekening mee te houden.

Aan de nieuwe toestellen zelf ligt het niet. Apple heeft de iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max op de markt gebracht. De iPhone 16 heeft een oled-scherm van 6.1-inch en de iPhone 16 Plus is een slagje groter met een oled-scherm van 6.7-inch. Het scherm heeft een aanpasbare helderheid van 2.000 nits in fel zonlicht tot 1 nits in een donkere omgeving. De smartphone heeft dit keer veel meer knoppen dan anders. Naast de aan/uit-knop en volumeknoppen ook Camera Control Button om direct de camera in te schakelen. Door de knop vast te houden, te sliden of te tappen roep je verschillende functies op. De Action Button is wederom terug. Niet alleen op de Pro en Pro Max-modellen, zoals bij de iPhone 15-serie, maar nu ook op de iPhone 16 en iPhone 16 Plus. Aan de snelheid ligt het niet, dankzij de A18-chipset, terwijl je wederom mooie foto’s kunt maken, iets waar Apple om bekend staat. De iPhone 16 en iPhone 16 Plus hebben een aluminium behuizing, een scherm met Ceramic Shield en is verkrijgbaar in vijf kleuren, namelijk ultramarine, teal, pink, white en black.

De iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max hebben alle basisfuncties van de iPhone 16 en iPhone 16 Pro Max, maar voegen daar Pro-functies aan toe. Zo is het camerasysteem anders met een derde camera aan boord en zijn beide toestellen dit keer net een slagje groter. De iPhone 16 Pro heeft een oled-scherm van 6.3-inch en de Pro Max zelfs van 6.9-inch. De schermen ondersteunen een verversingssnelheid van 120Hz en zijn Always-On. Ook profiteren ze van meer Apple Intelligence-functies en een snellere chipset met de A18 Pro. Ook de nieuwe camera’s vallen op, waardoor deze beide toestellen het beste camerasysteem in de line-up van Apple hebben. De behuizing is van titanium en en de toestellen zijn verkrijgbaar in vier kleuren, namelijk black titanium, white titanium, natural titanium en desert titanium.

Motorola Moto G75

De Moto G75 is ontworpen om lang mee te gaan dankzij de grote batterij van 5.000 mAh (opladen met 30W). Ook bij dit toestel krijg je maar liefst vijf grote Android-updates en daarnaast nog zes jaar lang beveiligingsupdates. Motorola lijkt echt een grote inhaalslag te maken met het updatebeleid van beide toestellen en dat kunnen we alleen maar prijzen. De smartphone heeft een scherm van 6,78-inch, Snapdragon 6 Gen 3, 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Ook dit toestel is IP68- en MIL-STD 810H-gecertificeerd en heeft een hoofdcamera van 50 megapixel, ultragroothoekcamera van acht megapixel en een frontcamera van zestien megapixel.

Samsung Galaxy S24-serie

De nieuwste high-end smartphones van Samsung vinden we binnen de Samsung Galaxy S24-serie. Deze bestaat uit drie smartphones, namelijk de Galaxy S24, Galaxy S24+ en de Galaxy S24 Ultra. Voor de meeste mensen voldoet de Galaxy S24 waarschijnlijk. Lekker vlot, vrij compact met een Dynamic Amoled-scherm van 6.2-inch en een goede hoofdcamera van 50 megapixel. De Galaxy S24+ lijkt grotendeels op het reguliere toestel, maar is dan net iets groter met 6.7-inch, een iets hogere resolutie en een grotere batterij.

De Galaxy S24 Ultra is het ultieme toestel binnen de serie. Niet alleen kan je de stylus van Samsung, de S Pen gebruiken, ook het camerasysteem is zeer geavanceerd. Wat de Galaxy S24-serie kenmerkt is maar liefst zeven jaar updates en Galaxy AI. Dankzij kunstmatige intelligentie worden verschillende zaken geoptimaliseerd voor de gebruiker.

Lees ook de volledige aankondiging van de Galaxy S24-serie.

Google Pixel 9-serie

Geen twee, maar dit keer vier nieuwe smartphones in de Pixel line-up. Google heeft in augustus de Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL en de Pixel 9 Pro Fold gelanceerd. De laatste is een opvouwbaar toestel en laten we even buiten beschouwing. De Pixel 9 is het reguliere toestel in de serie met een display van 6,3-inch. Het Pro-model bestaat dit keer dus uit twee verschillende toestellen. Er is het grote model met een display van 6,8-inch, maar ook een kleiner Pro-model met een display van 6,3-inch. Het kleinere toestel heet dit keer de Pixel 9 Pro, het toestel met het grotere scherm heet de Pixel 9 Pro XL.

De smartphones draaien op de Tensor G4-chipset en je kan maar liefst zeven jaar updates verwachten, dus je bent de komende jaren zoet met de Pixel 9-serie. Gemini, het AI-taalmodel van Google, speelt een grote rol en biedt daadwerkelijk meerwaarde op sommige vlakken. Je koopt een Google Pixel-telefoon met name wanneer je goede camera’s erg belangrijk vindt en/of het goede updatebeleid, daar blinken de smartphones echt in uit. Spannend zijn ze misschien niet, alhoewel er fraaie kleuren beschikbaar zijn, goed zijn ze echter wel. Let wel dat de prijzen voor de Pixel 9-serie wel flink gestegen zijn ten opzichte van de Pixel 8-serie vorig jaar.

Google heeft wederom een fantastische smartphone op de markt gebracht, die helaas wel aan de dure kant is. Voor normaal gebruik is de chipset echter vlot genoeg en de geweldige camera’s doen wederom, op een enkele mislukte foto na, goed z’n werk. Je koopt een Google Pixel-telefoon omdat je van een schone versie van Android houdt en de snelste updates wil ontvangen of als je hele goede camera’s op een smartphone belangrijk vindt. Daar komt nu de kunstmatige intelligentie nog bij. Toegegeven, ook wij twijfelen nog wel eens bij de zin en onzin van bepaalde AI-toepassingen, maar Google loopt op dit moment voorop als het gaat om kunstmatige intelligentie op een smartphone. Het is dan ook jammer dat niet alle functies bij ons in Europa aanwezig zijn. De Google Pixel 9 Pro biedt het beste van Google in een kleinere behuizing dan voorheen en samen met de zeven jaar updates kun je jaren vooruit met dit toestel.

Lees ook onze review van de Google Pixel 9 Pro.

8.5
Pixel 9 Pro product
FWD award

Beoordeling
Google Pixel 9 Pro

Pluspunten
  • Competent pakket aan camera's
  • Zeer helder en fraai display
  • Pro-functies in handzaam formaat
  • AI kan van meerwaarde zijn
  • Zeven jaar updates
Minpunten
  • Prijs is aan de hoge kant
  • Camerasoftware zit er soms naast
  • Niet alle AI-functies hier beschikbaar

Beoordeling Google Pixel 9 Pro

Google heeft wederom een fantastische smartphone op de markt gebracht, die helaas wel aan de dure kant is. Voor normaal gebruik is de chipset echter vlot genoeg en de geweldige camera's doen wederom, op een enkele mislukte foto na, goed z'n werk. Je koopt een Google Pixel-telefoon omdat je van een schone versie van Android houdt en de snelste updates wil ontvangen of als je hele goede camera's op een smartphone belangrijk vindt. Daar komt nu de kunstmatige intelligentie nog bij. Toegegeven, ook wij twijfelen nog wel eens bij de zin en onzin van bepaalde AI-toepassingen, maar Google loopt op dit moment voorop als het gaat om kunstmatige intelligentie op een smartphone. Het is dan ook jammer dat niet alle functies bij ons in Europa aanwezig zijn. De Google Pixel 9 Pro biedt het beste van Google in een kleinere behuizing dan voorheen en samen met de zeven jaar updates kun je jaren vooruit met dit toestel.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Google Pixel 9 Pro

OnePlus 12

De OnePlus 12 is het nieuwste vlaggenschip van de fabrikant voor 2024. Het brengt OnePlus weer een beetje terug naar de roots van het merk. Veel voor weinig, alhoewel weinig is natuurlijk relatief. Toch is dit vlaggenschip met een vanafprijs van 949 euro veel goedkoper dan de high-end toestellen van andere merken. En je levert eigenlijk niets in, dankzij een groot Amoled-scherm van 6,82-inch met een resolutie van 3.168 bij 1.440 pixels (QHD+-resolutie, 402 ppi) en een verversingssnelheid van 120Hz, Snapdragon 8 Gen 3 met 12 GB of 16 GB werkgeheugen en 256 GB of 512 GB opslaggeheugen en een batterij van 5.400 mAh die je met maximaal 100W bedraad kan opladen (draadloos opladen gaat met 50W) is dit echt een prima high-end toestel.

Ook de camera’s dragen bij aan dat premium gevoel met een hoofdcamera van 50 megapixel met optische beeldstabilisatie (OIS) en een diafragma van f/1.6, een 48 megapixel ultragroothoekcamera met autofocus en diafragma van f/2.2 en een periscoopcamera (zoomcamera) van 64 megapixel (3x optische zoom, f/2.6 en OIS). De selfiecamera voorop beschikt over 32 megapixel met een diafragma van f/2.4. OnePlus belooft vier grote Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates, dus met de OnePlus 12 zit je de komende jaren gewoon goed.

Lees alles over de nieuwe OnePlus 12.

Samsung Galaxy A55 5G

Een smartphone zonder franje? Zo kunnen we de Samsung Galaxy A55 wellicht het beste omschrijven. Dat klinkt misschien wat negatief, maar zo is het absoluut niet bedoeld. Dit is namelijk gewoon een goed toestel. Alles zit erop. Een mooi amoled-scherm, een luxe bouwkwaliteit, een goede hoofdcamera en het uitstekende updatebeleid van Samsung, waardoor je je de komende vijf jaren echt geen zorgen hoeft te maken. Niet voor niets is dit één van de bestverkochte toestellen, met name voor senioren. Er is namelijk heel weinig op aan te merken en het toestel voldoet prima aan de hedendaagse eisen.

De Samsung Galaxy A55 doet precies datgene waar deze serie zo bekend om staat. Niet voor niets zijn deze smartphones zo populair. Ook dit nieuwste toestel heeft geen echte minpunten. Ja, het opladen gaat wat traag, het is niet de snelste processor, het toestel ligt niet meer zo lekker in de hand en de software is niet onze favoriet. Daar staat echter het prima display, degelijke hoofdcamera, fraai design, de bouwkwaliteit en het goede updatebeleid van Samsung tegenover. De Samsung Galaxy A55 is gewoon een goede smartphone zonder franje, maar voor volgend jaar moet Samsung wel echt zorgen voor vernieuwing.

Lees ook de volledige review van de Samsung Galaxy A55 5G.

8.0
Samsung Galaxy A55- product

Beoordeling
Samsung Galaxy A55 5G

Pluspunten
  • Fraai display
  • Goede hoofdcamera
  • Updatebeleid van Samsung
  • Ziet er luxe uit
  • Uitstekende bouwkwaliteit
Minpunten
  • Ligt niet zo lekker in de hand
  • Traag opladen
  • Niet de snelste

Beoordeling Samsung Galaxy A55 5G

De Samsung Galaxy A55 doet precies datgene waar deze serie zo bekend om staat. Niet voor niets zijn deze smartphones zo populair. Ook dit nieuwste toestel heeft geen echte minpunten. Ja, het opladen gaat wat traag, het is niet de snelste processor, het toestel ligt niet meer zo lekker in de hand en de software is niet onze favoriet. Daar staat echter het prima display, degelijke hoofdcamera, fraai design, de bouwkwaliteit en het goede updatebeleid van Samsung tegenover. De Samsung Galaxy A55 is gewoon een goede smartphone zonder franje, maar voor volgend jaar moet Samsung wel echt zorgen voor vernieuwing.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy A55 5G

Apple iPhone SE 2022

De Apple iPhone SE van 2022 is een beetje een vreemd toestel. Het uiterlijk is namelijk maar liefst zes jaar oud en inmiddels dus niet spectaculair meer. Intern is het echter een prima  iPhone en beschikt het over precies dezelfde A15 Bionic-chipset als de iPhone 13-serie. Oud van buiten, nieuw van binnen. En dat voor een zeer betaalbare prijs. De Apple iPhone SE 2022, ook wel iPhone SE 3 genoemd, is de goedkoopste iPhone op de hedendaagse markt en kost 429 euro.

Het toestel is vrij klein en compact en beschikt over een display van 4,7-inch. De behuizing is gemaakt van een combinatie van glas en aluminium en ook is er dit keer 5g-ondersteuning aan boord. Je bent dus helemaal klaar voor de toekomst. De camera van 12 megapixel stelt je in staat om het leven om je heen vast te leggen. Volgend jaar verschijnt waarschijnlijk de opvolger van deze betaalbare iPhone, waardoor wachten wellicht een betere optie is. Het is echter wel de goedkoopste iPhone van dit moment.

Lees ook de aankondiging van de Apple iPhone SE 2022.

Google Pixel 8a

In mei bracht Google de Pixel 8a op de markt. Dit is een ietwat uitgeklede versie van de reguliere Pixel 8, maar vergis je niet. Het toestel heeft nog altijd heel veel te bieden. Wat dacht je van zeven jaar updates? Met een huidige prijs van 499 euro is dit zeker niet het duurste toestel. Je hebt hiervoor een 6.1-inch 120Hz oled-scherm en zelfs dezelfde Tensor G3-chip als in de reguliere Pixel 8-serie. De batterij brengt je de dag zeker weten door en van de camera’s weet je inmiddels wat je kan verwachten. De Google-telefoons blinken uit in camerakwaliteit en dat is op de Pixel 8a zeker niet anders. Ook krijg je diverse AI-functies bij dit toestel, waaronder mogelijkheden om foto’s te bewerken.

Je leest meer over het toestel in de aankondiging.

Motorola Edge 50 Ultra

Leuk om eens een smartphone te zien van een fabrikant die het daadwerkelijk anders wil doen. Veel smartphones lijken natuurlijk op elkaar, maar de Motorola Edge 50 Ultra is echt uniek. Ons reviewmodel was van echt hout, terwijl er ook een variant is van veganleer. Het toestel is razendsnel, zeer geschikt voor entertainment dankzij het grote oled-scherm en de goede speakers en ook het camerasysteem heeft volop aandacht gekregen. Uniek is het opslaggeheugen van maar liefst 1 TB, waardoor je nooit zonder opslagruimte komt te zitten. De Motorola Edge 50 Ultra doet in alles aan als een echte high-end telefoon, en dat is het ook, maar dan niet voor prijzen waar we tegenwoordig de echte high-end telefoons voor zien. Geen 1.600 euro of meer zoals met de high-end Samsungs of iPhones met de hoogste opslagcapaciteit, maar een adviesprijs van 999 euro. Wie goed zoekt kan daar zeker nog 100 euro extra afhalen. Dat is natuurlijk ook veel geld, maar daar krijg je wel heel veel smartphone voor terug.

Het is lang geleden dat we echt enthousiast zijn geworden van een nieuwe smartphone. Het is tegenwoordig toch allemaal vooral veel van hetzelfde. Toch is het de Motorola Edge 50 Ultra gelukt, ook al is het toestel niet perfect. Het unieke design met echt hout of veganistisch leer, het veelzijdige camerasysteem, vlotte hardware en razendsnel opladen, de prachtige beeld- en geluidskwaliteit en de overdaad aan werk- en opslaggeheugen (16 GB werkgeheugen en 1 TB opslaggeheugen, lezen jullie mee Apple, Samsung en Google?) zorgen voor een zeer goed toestel.

Lees ook de volledige review van de Motorola Edge 50 Ultra.

8.5
Motorola Edge 50 Ultra product
FWD award

Beoordeling
Motorola Edge 50 Ultra

Pluspunten
  • Unieke behuizing van echt hout of veganistisch leer
  • Heel veel opslaggeheugen
  • Display en geluid perfect voor entertainment
  • Veelzijdig camerasysteem maakt mooie foto's
  • Opladen van 0 tot 100 in 23 minuten
  • Echt high-end voor minder dan 1.000 euro
Minpunten
  • Camera's soms wat inconsistent
  • Updatebeleid aan de karige kant
  • Gaat echt hout lang mee op je smartphone?

Beoordeling Motorola Edge 50 Ultra

Het is lang geleden dat we echt enthousiast zijn geworden van een nieuwe smartphone. Het is tegenwoordig toch allemaal vooral veel van hetzelfde. Toch is het de Motorola Edge 50 Ultra gelukt, ook al is het toestel niet perfect. Het unieke design met echt hout of veganistisch leer, het veelzijdige camerasysteem, vlotte hardware en razendsnel opladen, de prachtige beeld- en geluidskwaliteit en de overdaad aan werk- en opslaggeheugen (16 GB werkgeheugen en 1 TB opslaggeheugen, lezen jullie mee Apple, Samsung en Google?) zorgen voor een zeer goed toestel.

Daar staat wel een updatebeleid tegenover dat beter moet. Drie grote Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates is te karig voor een smartphone van 999 euro. Daarnaast zijn de camera's nog wat inconsistent wat een update vereist. Wel hebben we vragen bij de duurzaamheid van het toestel. Hoe ziet het hout of het veganistisch leer er over enkele jaren uit? Dan zal de toekomst moeten uitwijzen. De Motorola Edge 50 Ultra is in ieder geval een unieke smartphone die ondanks de hoge prijs toch heel veel weet te bieden (meer dan de concurrentie) en absoluut het overwegen waard is.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Motorola Edge 50 Ultra

Xiaomi 14-serie

Xiaomi wil met de Xiaomi 14 en Xiaomi 14 Ultra echt de fanatieke amateurfotograaf bereiken. Vooropgesteld dat het toestel snelle hardware, een kleurrijk scherm en een accu van anderhalve dag heeft, gaat de aandacht toch echt uit naar de camera. Je kunt zelfs optioneel een fotografiekit aanschaffen waarmee je de Xiaomi 14 Ultra zelfs om kunt toveren tot een echte compactcamera. Het zijn unieke toestellen die vooral de fotograaf zal bekoren. Het updatebeleid (vier Android-updates) mag alleen wel net iets beter bij Xiaomi in vergelijking met de concurrentie.

Onderaan de streep zijn we vooral onder de indruk van de camerakwaliteit en -opties van zowel de Xiaomi 14 en Xiaomi 14 Ultra. Je hebt als digitale fotograaf veel invloed op de kwaliteit van de foto’s en kunt bovendien voldoende experimenteren met allerlei opties binnen de standaard camera-app. Zo kun je daadwerkelijk mooie en unieke content maken.

Lees de volledige review van de Xiaomi 14 en Xiaomi 14 Ultra.

8.5
Xiaomi 14

Beoordeling
Xiaomi 14-reeks

Pluspunten
  • Cameramodules
  • Veel opties tot je beschikking
  • Mooie oled-schermen
  • Prima accuduur
  • Meegeleverde opladers
  • Zo opgeladen
Minpunten
  • Updatebeleid kan scherper
  • Veel apps vooraf geïnstalleerd
  • 120x inzoomen tast kwaliteit sterk aan
  • Forse prijzen

Beoordeling Xiaomi 14-reeks

Onderaan de streep zijn we vooral onder de indruk van de camerakwaliteit en -opties van zowel de Xiaomi 14 en Xiaomi 14 Ultra. Je hebt als digitale fotograaf veel invloed op de kwaliteit van de foto’s en kunt bovendien voldoende experimenteren met allerlei opties binnen de standaard camera-app. Zo kun je daadwerkelijk mooie en unieke content maken. En mocht je investeren in die extra kit, dan krijg je toegang tot extra accessoires waarmee je die content verder kunt personaliseren (al zul je de extra lenzen wel nog apart moeten kopen bij Xiaomi…).

Op andere vlakken presteert de Xiaomi 14-reeks niet per se beter dan het huidige aanbod. De processor is gewoon goed, het scherm is kleurrijk, helder en scherp en de accu gaat ruim anderhalve dag mee. Opladen is ook zo gebeurd dankzij de meegeleverde lader van 90 watt. Het updatebeleid kan beter (je krijgt vier Android-upgrades) en ook is het jammer dat er veel apps vooraf op geïnstalleerd staan. De prijzen zijn echt fors te noemen, maar in vergelijking met bijvoorbeeld Samsung krijg je gemiddeld genomen wel meer werkgeheugen en opslagruimte.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Xiaomi 14-reeks

Samsung Galaxy Z Flip 5

Het concept van de Flip-serie van Samsung mag inmiddels duidelijk zijn. De Samsung Galaxy Z Flip 5 is een opvouwbare smartphone met een doorlopend (en dus opvouwbaar) scherm. Opengevouwen is de smartphone vrijwel net zo groot als een normale smartphone. Dit toestel vouw je echter (horizontaal) in het midden van het scherm op om het de helft kleiner te maken, zodat het makkelijk in de broekzak past. Dichtgevouwen heb je een tweede scherm (Coverscherm) tot je beschikking waar je enkele basishandelingen op kunt verrichten. Zo hoef je niet altijd het toestel helemaal open te klappen. Ondanks het opvouwbare concept is dit een smartphone net als alle andere smartphones.

Is de Samsung Galaxy Z Flip 5 nu iets voor jou? Dat hangt ervan af of je kunt leven met de minpunten. De hardware is goed, maar niet top voor dit prijspunt. De batterij is eigenlijk te klein waardoor je soms overdag bij moet laden, het toestel kan niet tegen stof of zand en als je het een gedoe vindt om een extra handeling te moeten doen (openklappen) om alle functies van je smartphone te kunnen bereiken, dan is dit niet het toestel voor jou. Kun je leven met deze minpunten, dan zien we in de Samsung Galaxy Z Flip 5 de beste klaptelefoon van dit moment.

Je leest meer in onze uitgebreide review.

8.0
Samsung Galaxy Z Flip 5-3

Beoordeling
Samsung Galaxy Z Flip 5

Pluspunten
  • Groter Coverscherm biedt echt wat extra's
  • Scharnier sluit naadloos aan
  • Luxe en premium design
  • Opvouwbaar karakter opent nieuwe mogelijkheden
  • Updatebeleid van Samsung
Minpunten
  • Coverscherm niet volledig benut
  • Batterij is echt te mager
  • Stevig aan de prijs
  • Oppassen met stof en zand

Beoordeling Samsung Galaxy Z Flip 5

De Samsung Galaxy Z Fold 5 onderscheid zich echt door het opvouwbare karakter. Was het een normale smartphone geweest met deze specificaties, dan was het echt geen bijzondere smartphone. Daarvoor passen de camera's niet bij de hoge prijs en was de batterij niet groot genoeg. Voor een opvouwbare smartphone is dit echter een goed toestel, ook al haalt Samsung lang niet al het potentieel uit het nieuwe en grotere Coverscherm. Je moet zelf met kunst-en-vliegwerk aan de slag om hier meer uit te halen waardoor je eigenlijk met een experimentele smartphone aan de slag bent, ook al is dit de vierde versie van het toestel (de Flip 2 heeft Samsung overgeslagen). Samsung doet echter ook heel veel dingen goed. Het nieuwe scharnier sluit naadloos aan, de software is gedeeltelijk aan te passen aan het opvouwbare karakter, de fotografiemogelijkheden zijn groter en het algehele design voelt luxe en stevig aan.

Is de Samsung Galaxy Z Flip 5 nu iets voor jou? Dat hangt ervan af of je kunt leven met de minpunten. De hardware is goed, maar niet top voor dit prijspunt. De batterij is eigenlijk te klein waardoor je soms overdag bij moet laden, het toestel kan niet tegen stof of zand en als je het een gedoe vindt om een extra handeling te moeten doen (openklappen) om alle functies van je smartphone te kunnen bereiken, dan is dit niet het toestel voor jou. Kun je leven met deze minpunten, dan zien we in de Samsung Galaxy Z Flip 5 de beste klaptelefoon van dit moment. Het toestel is vlot genoeg voor alle dagelijkse taken, foto's met de hoofdcamera zijn prima, het Coverscherm biedt echt wat extra's (ook al wordt het potentieel nog niet helemaal benut) en laten we eerlijk zijn, het toestel is gewoon erg stijlvol en ziet er goed uit. Voor sommige mensen is dit wellicht niet meer dan een gadget. Voor andere mensen is dit eindelijk een stap vooruit in een smartphonewereld die al zo lang stilstaat.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy Z Flip 5

Meer lezen

In dit overzicht van de beste smartphones zul je ongetwijfeld een goed toestel kunnen vinden. Heb je toch specifieke wensen voor een bepaald toestel? Wil je bijvoorbeeld een rugged phone? Of wil je al over op een opvouwbaar toestel? Kijk dan eens bij het overzicht van alle recensies van door ons geteste producten.

Reacties (2)