Review: Panasonic TX-55LZW984 (LZW984-serie) oled tv

02 november 2022 + 10 minuten 3 Reacties
Panasonic_TX55LZW984-lifestyle

Beeldkwaliteit staat centraal bij deze Panasonic LZW984-serie (in België de LZ980-serie) OLED-tv die heel wat eigenschappen deelt met het topmodel. Het lijkt een goede keuze voor gamers, filmliefhebbers en sportfans, maar op welk vlak lever je wat prestaties in? En is hij goed geprijsd om de strijd met de concurrenten aan te kunnen?

Panasonic TX-55LZW984 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Panasonic 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 40 Gbps, 2x v2.0 18 GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync), 3x USB, 1x composiet video + stereo cinch in, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon/ subwoofer, 3x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, My Home Screen 7, USB/DLNA-mediaspeler, dual  DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro AI Processor
Afmetingen 1.227 x 765 x 303 mm (incl. voet)
Gewicht 18,5 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 83 (G) / HDR 101 watt (G)
Adviesprijs 1.899 euro

Panasonic TX-55LZW984 - Design

Geen opvallende stijlaccenten, maar wel uitstekende afwerking, dat lijkt het credo te zijn van Panasonic. De kenmerkende OLED-stijl is er natuurlijk wel, slank scherm, nauwelijks zichtbaar kader, ietwat dikkere behuizing voor de aansluitingen en elektronica.

De zwarte afwerking past op neutrale wijze in de meeste interieurs.  Tegenover de duurdere modellen mis je slechts één feature, namelijk de draaivoet. De rechthoekige voetplaat is bovendien relatief dik, waardoor het er wat goedkoper uitziet.  Het scherm hangt net geen zes centimeter boven het meubel, dus je kan een soundbar voor de tv plaatsen.

Panasonic TX-55LZW984 - Aansluitingen

Panasonic biedt je twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen met 40Gbps bandbreedte, ALLM, eARC, VRR en 4K120. Er zijn drie USB-poorten, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Wil je een externe subwoofer aansluiten, schakel dan via de menu’s de hoofdtelefoonaansluiting om naar die functie.

Voor oude analoge toestellen is er een composiet video-ingang met stereo cinch, voor de smart tv-functies is er ethernet en WiFi. Tot slot is er Bluetooth om audio van of naar de tv te sturen. Alle aansluitingen wijzen naar opzij of naar achter zodat ze wandmontage niet storen.

Gebruiksgemak en smart tv

Alle Panasonic OLED-modellen werken met My Home Screen 7, dus we hernemen onze review van de LZW2004. Het is een van de weinige smart tv-systemen waarvan de interface niet het volledige scherm vult. Met een druk op de Home toets verschijnt een reeks tegels onderaan het scherm. Die kunnen apps, externe apparaten of live tv zenders bevatten.

Het is mogelijk om zelf te bepalen welke tegels en in welke volgorde ze op het scherm staan. Bij heel wat tegels krijg je een tweede balk te zien met aanbevelingen zodra je de tegel selecteert. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Netflix, Prime Video, Disney+ en YouTube. Selecteer je de Live TV tegel dan zie je een extra balk met alle zenders.

Ongetwijfeld de grootste troef van My Home Screen is hoe snel en vlot je door de interface kan gaan. Of je nu een andere app wil openen, of even door de menu’s gaan om een instelling aan te passen, je merkt nergens echt dat de interface je vertraagt. Daartegenover staat dat het app-aanbod steevast wat achter loopt op de concurrentie. Zo ontbreken HBO Max en Viaplay bijvoorbeeld. Voor Nederland is er een goed, maar niet volledig, aanbod lokale streamingdiensten. Belgische apps ontbreken, noch Streamz, noch VTM go, noch VRT Max zijn terug te vinden.

Het snelmenu is een handige manier om bepaalde instellingen aan te passen zonder door heel het menu te moeten. Je kan het bovendien aanpassen naar eigen voorkeur. De volledige menu’s zijn bijzonder uitgebreid, maar navigeren vlot.

Afstandsbediening

De LZW984 heeft exact dezelfde afstandsbediening als het topmodel, op de kleur na. Deze versie is zwart. We zijn op zich niet ontevreden over de remote. De toetsen voelen aangenaam, ze vereisen weinig druk en geven een zuivere klik. De layout is degelijk, en er zijn een aantal handige sneltoetsen. Bijvoorbeeld de ‘My App’ toets die je zelf toewijst aan een app naar keuze. Of de ‘Picture’ toets, een snelle manier om van beeldmode te veranderen waarbij je zelf kiest welke beeldmodes in de lijst verschijnen.

Onze enige bedenking bij deze remote is dat hij er erg ouderwets uitziet met die enorme hoeveelheid toetsen. Andere fabrikanten tonen dat je met een kleinere selectie toetsen niet aan gebruiksvriendelijkheid hoeft in te boeten.

Functies

Een blijvende troef van veel Panasonic televisies, waaronder de LZW984 is de dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) met een dubbel CI Plus-slot. Wie zich wil verlossen van de settopbox voor digitale tv, heeft met deze oplossing en een externe USB-opslag genoeg om rustig tv te kijken en ondertussen een andere kanaal op te nemen.  YouTube en Netflix kan je naar de tv casten.  Wil je de tv een decoratieve functie geven in je interieur, dan kan dat ‘My Scenery’. Het is ook mogelijk HDMI en live tv-beelden samen te tonen. De mediaspeler speelde, op Divx/xvid na, zowat al onze testbestanden, inclusief ondertitels, maar ondersteunt geen DTS (dat je die dus ook niet via eARC kunt doorsturen).

Panasonic TX-55LZW984 - Beeldverwerking

Voor de beeldkwaliteit is er veel goed nieuws. Zo krijg je in elk geval dezelfde processor als op het Panasonic topmodel.  Je kan dus ook op de LZW984 kiezen voor de AI Auto beeldmode, die identificeert wat je kijkt en past zijn beeldverwerking automatisch aan. De sterkte van het effect kan je zelf bijsturen. De lichtsensor past de helderheid en kleurtemperatuur van het beeld aan.

De HCX Pro AI processor levert zeer mooie beeldverwerking, en gaat daarbij zelden hardhandig te werk. Zo behouden beelden een natuurlijk uitzicht, en wordt beeldmateriaal van povere kwaliteit subtiel verbeterd wordt zonder echt in het oog te springen. Voor live tv is er goede deinterlacing, en ouder materiaal met wat ruis of iets te zware compressie kan de ruisonderdrukking goed bijsturen. Is de compressieruis echt te zichtbaar (blokvorming), dan moet je wel minstens de ‘midden’ instelling voor MPEG remasteren kiezen om het beeld te verbeteren. Helaas, ook dit model heeft geen afdoende oplossing voor kleurstroken in gradiënten. Zowel bij heldere, ietwat subtiele kleurstroken als bij heel donkere en overduidelijke gevallen, kan de processor het probleem niet wegwerken.

OLED-schermen leveren een heel goede bewegingsscherpte, het 120 Hz-paneel laat enkel een heel fijne dubbele rand zien rond bewegende voorwerpen. Met ‘Zwart kader invoegen’ activeer je een 60 Hz BFI, maar dat veroorzaakt zichtbaar geflikker waar we een hekel aan hebben.  De Panasonic motion interpolation is erg goed, laat IFC minstens in de Minimum stand staan. Persoonlijk kiezen we liever voor de ‘Midden’ instelling, die elimineert gestotter beter. Snelle pans kunnen de processor soms verrassen, maar de resulterende beeldfouten, een kleine aarzeling in de beweging, zijn niet te dramatisch. Toch hopen we dat Panasonic volgend jaar met een nieuwe processor ook die laatste hinder wegwerkt.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld
Beeldmodus: True Cinema

Verlichtingssterkte: 30-70
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 0-20
Warmte Kleur: Warm2
Kleur Remasteren: Uit

Omgevings Sensor:
Auto Helderheid: Aan
Auto Witbalans: Uit
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Min
Resolutie Remasteren: Min
Dynamisch Bereik remasteren: UitDark Visibility enhancer: 0Intelligent Frame Creation: Minimum
Nauwkeurig IFC: Aan
Zwart kader invoegen: Uit
Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: BT.1886 / 2,4 / 2,2BeeldinstellingenBeeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-55LZW984 - Beeldkwaliteit

Geen Master OLED-paneel met extra koeling op dit model, maar volgens de spectrumanalyse wel een recent paneel. Het heeft een hele goede, bijna perfecte uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden, ware het niet voor een lichtroze band onderaan in beeld (overigens net zoals op de LZW2004) die vooral zichtbaar was op het witte testvlak. In gewoon beeldmateriaal bleek het nauwelijks of niet zichtbaar, dus laat dat de pret niet bederven.

We kozen voor de Filmmaker Mode, en die bleek bijna perfect gekalibreerd. Hij is wel erg donker, dus haal de ‘Verlichtingssterkte’ naar 70, zo kan je deze beeldmode ook gebruiken als er wat licht in de kamer is.

Je zal zeker genieten van het resultaat, de tv levert zeer natuurlijke kleurweergave, en erg goed zwartdetail.

Panasonic TX-55LZW984 - HDR

Met ondersteuning voor HDR10, HLG, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive weet je alvast dat alle HDR-content er op zijn best uitziet. Maar hoeveel helderheid moet je prijsgeven op dit model? Het paneel levert op het 10% venster een piek van 725 nits, toch een flinke stap terug van de 1.045 nits van de LZW2004. Ook op het volledig wit veld moet hij terrein prijsgeven, 133 nits is dan het maximum (tegenover de 177 nits van de LZW2004).

Het kleurbereik is uitstekend, 98% P3 en 71% Rec.2020. Alhoewel alle OLEDs hier erg dicht bij elkaar scoren, zien we de LZW984 toch vooraan in de lijst verschijnen.

We schakelen de HDR Filmmaker Mode in, en die blijkt al even uitstekend gekalibreerd als de SDR versie. De kleurweergave van de TX-55LZW984 (LZW984-serie) is zeer goed, in heldere kleuren moet een OLED-tv’s met hun witte subpixel altijd afwegen of ze extra helderheid laten primeren op kleurintensiteit. Panasonic vindt daarin een heel goede balans. Het geeft een beetje kleurintensiteit prijs in de helderste tinten, maar behoudt verder heel accurate kleuren. Er is veel witdetail zichtbaar, tot 4.000 nits, en de processor houdt rekening met de metadata. De tonemapping slaagt er in om zelfs heel helder gemasterde beelden nog erg goed te tonen. Dat kan echter niet beletten dat er af en toe wat witdetail verdwijnt. Ook in de donkerste tinten zien we af en toe wat nuances verdwijnen. Dat kan je eventueel bijsturen met de ‘Dark Visibility Enhancer’, die heel mooi de donkerste tinten wat helderder maakt. Ga niet verder dan ‘5’ om te vermijden dat je het contrast verwatert. Kortom, zeer knappe resultaten, die hoofdzakelijk wat helderheid inleveren tegenover het topmodel, maar verder nauwelijks aan beeldkwaliteit inboeten.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Een ruime kijkhoek en degelijke prestaties met reflecties, dat zijn ondertussen standaardzaken voor een OLED-tv. Beperk sterke reflecties wel tot een minimum.

De input-lag van 10,4 ms in 4K60 en 6,4 ms in 2K120 is een goede zaak voor gamers. VRR is beschikbaar in HDMI VRR, AMD Freesync en ook Nvidia Gsync. Die laatste staat niet op de officiële specificatielijst van de TX-55LZW984 (LZW984-serie), maar er is in de menu’s wel een NVIDIA Auto Game Mode. Uiteraard kan je ook gamen in 4K120, maar niet samen met Dolby Vision (dat is beperkt tot 4K60). Hou er ook rekening mee dat wie een soundbar of andere externe audio-oplossing gebruikt een van de HDMI 2.1-poorten moet gebruiken voor eARC.

Panasonic TX-55LZW984 - Geluidskwaliteit

Dat de LZW984 op audiovlak de duimen moet leggen voor de LZW2004 zal niemand verrassen. De high-end audioconfiguratie is echt voorbehouden voor het topmodel. Maar dat je het moet stellen met 2x 15 Watt is toch een kleine teleurstelling. Daar ga je geen overtuigende filmklanken mee produceren, iets wat we al snel vaststellen in de Star Wars ruimtegevechten. Ook de Dolby Atmos beleving is erg beperkt. Er zit wat ruimtelijkheid in de klank, maar daarmee is alles gezegd. Ook voor muziek merken we dat de basweergave zwak is, en de processor moet hard en snel ingrijpen om vervorming te voorkomen als je de volumeknop ver open draait. Dat is helaas erg goed hoorbaar. De audio haalt dan ook niet meer dan een middelmatig niveau. Een degelijke soundbar lijkt ons een vereiste als je het mooie beeld wilt aanvullen met ditto klank.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-55LZW984 – Conclusie

Het is geen sinecure om je bij de subtop OLED-modellen in de kijker te werken. Dat merk je aan deze Panasonic TX-55LZW984 (LZW984-serie). Hij heeft erg goede eigenschappen, maar heeft moeite om zich van de concurrenten te onderscheiden.  Als belangrijkste minpunt signaleren we dat de processor geen kleurstroken kan verwijderen uit zachte gradiënten. En ondanks zijn goede gamerondersteuning is twee HDMI 2.1-aansluitingen een beetje zuinig, zeker aangezien de audio maar erg gemiddeld scoort.

Zoek je uitstekende beeldkwaliteit, dan zit je goed met deze Panasonic TX-55LZW984 (LZW984-serie). De processor zorgt voor top beeldverwerking, en hij ondersteunt alle HDR-formaten. Het OLED-paneel levert voldoende piekhelderheid, knappe kleuren en goede schaduw- en lichtnuances. De kalibratie is van referentieniveau, dat is een sterke troef. My Home Screen levert een goede smart tv-omgeving, al is het app-aanbod iets kleiner dan op andere platformen. Met zijn prijs zit hij in de categorie van de LG C2 en Philips OLED807, en die toestellen komen toch iets beter uit de verf. Aan de andere kant zien we dan een concurrent zoals de Hisense 55A85H die voor een superscherpe prijs op sommige vlakken bijna vergelijkbare prestaties levert. Een mooie korting zou hem aantrekkelijker maken.

8.5
Panasonic_TX55LZW984-toestel

Beoordeling
Panasonic TX-55LZW984

Pluspunten
  • Referentieniveau kalibratie in Filmmaker Mode, SDR en HDR
  • Ruime HDR-ondersteuning
  • Uitstekende beeldverwerking
  • HDMI 2.1 met gamer features en lage input-la
Minpunten
  • Processor kan geen kleurbanden wegwerken
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

Beoordeling Panasonic TX-55LZW984

Het is geen sinecure om je bij de subtop OLED-modellen in de kijker te werken. Dat merk je aan deze Panasonic TX-55LZW984 (LZW984-serie). Hij heeft erg goede eigenschappen, maar heeft moeite om zich van de concurrenten te onderscheiden.  Als belangrijkste minpunt signaleren we dat de processor geen kleurstroken kan verwijderen uit zachte gradiënten. En ondanks zijn goede gamerondersteuning is twee HDMI 2.1-aansluitingen een beetje zuinig, zeker aangezien de audio maar erg gemiddeld scoort.

Zoek je uitstekende beeldkwaliteit, dan zit je goed met deze Panasonic TX-55LZW984 (LZW984-serie). De processor zorgt voor top beeldverwerking, en hij ondersteunt alle HDR-formaten. Het OLED-paneel levert voldoende piekhelderheid, knappe kleuren en goede schaduw- en lichtnuances. De kalibratie is van referentieniveau, dat is een sterke troef. My Home Screen levert een goede smart tv-omgeving, al is het app-aanbod iets kleiner dan op andere platformen. Met zijn prijs zit hij in de categorie van de LG C2 en Philips OLED807, en die toestellen komen toch iets beter uit de verf. Aan de andere kant zien we dan een concurrent zoals de Hisense 55A85H die voor een superscherpe prijs op sommige vlakken bijna vergelijkbare prestaties levert. Een mooie korting zou hem aantrekkelijker maken.

Prijsvergelijker Panasonic TX-55LZW984

Reacties (3)