Filmmaker Mode: alles dat je moet weten over de nieuwe beeldmodus

07 januari 2020 3 Minuten 11 Reacties
filmmaker-mode-new

Vanaf 2020 beschikken diverse televisies over de Filmmaker Mode, maar wat is deze beeldmodus precies en waarom zou je het gebruiken? We leggen het uit.

Vorig jaar kondigde de UHD Alliance al aan met een speciale Filmmaker Mode te komen, waarmee content op televisies weergegeven moet worden zoals de filmmakers het bedoeld hebben. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en zien we de beeldmodus op diverse televisies van grote fabrikanten verschijnen. Maar, wat betekent de Filmmaker Mode precies en wat heb je er aan?

De Filmmaker Mode voor een originele weergave

Op je televisie vind je vandaag de dag al een grote verscheidenheid aan beeldmodi terug, van levendig tot aan bioscoop of helder. En dan hebben we het nog niet eens over alle HDR-modi. Maar, volgens de makers van films is geen van die modi echt perfect om een film mee weer te geven. Daarom heeft de UHD Alliance – een samenwerking tussen verschillende partijen uit de film- en tv-industrie – het initiatief genomen om een zogenaamde Filmmaker Mode te komen waarmee tv’s films weergeven op de manier zoals de maker van de film het bedoeld heeft.

Kritiek uit Hollywood

Het begon allemaal met kritiek van filmmakers en filmsterren. Onder meer Tom Cruise en Christopher Nolan gaven aan niet blij te zijn met hoe televisies vandaag de dag omgaan met originele filmcontent. Zo zouden televisies teveel bewerkingen doen die de weergave niet ten goede komen. Het grootste kritiekpunt had te maken met de beeldinterpolatie. Hiermee worden door de tv extra frames toegevoegd zodat met name snelle bewegingen vloeiender ogen. Dit is voor veel regisseurs een struikelblok aangezien deze opties beelden onnatuurlijk over laten komen, het film-effect wegnemen en vooral ook iets laten zien wat door de makers nooit zo bedoeld is. Nagenoeg alle tv’s van de grote merken beschikken over motion interpolation, maar dan onder verschillende noemers. Philips noemt het bijvoorbeeld Perfect Natural Motion, terwijl LG het TruMotion noemt. Hoewel veel kijkers het vaak fijne opties vinden omdat het beelden vloeiender laat lopen is het dus een doorn in het oog van de makers. Daarnaast was er kritiek op verkeerde beeldverhoudingen, te intense kleuren en geconverteerde frame rates.

Advertentie

Wat doet de Filmmaker Mode?

Een Filmmaker Mode werd in het leven geroepen om films en series zonder al die bewerkingen van televisies te tonen. Wanneer deze beeldmodus op een televisie geactiveerd wordt, worden diverse ‘post-processing’ technieken uitgeschakeld. Denk hierbij dus aan de beeldinterpolatie, ruisreductie, kleurversterking en scherpte. Daarnaast worden de eigenschappen van de originele film of serie in stand gehouden. Zo blijft de beeldverhouding precies zoals het door de makers bedoeld is, net als de frame rate (het aantal beelden per seconde) en de kleurweergave.

Automatisch of met de afstandsbediening

De Filmmaker Mode werkt in zowel SDR- als HDR-modus en kan automatisch (door herkenning van metadata in het signaal) of via een knop op de afstandsbediening ingeschakeld worden. Bij de automatische optie word je als kijker gevraagd of je de Filmmaker Mode in wilt schakelen. Het is aan fabrikanten om beide opties of één van de opties te integreren in hun tv’s.

Vanaf 2020 op televisies

De Filmmaker Mode verschijnt in 2020 op de eerste televisies, van onder meer Panasonic, LG, Philips, Samsung en het Amerikaanse Vizio. Helaas wordt de modus vooralsnog niet toegevoegd aan eerder gelanceerde modellen. Of ook andere fabrikanten, waaronder Sony, de beeldmodus gaan ondersteunen is vooralsnog niet duidelijk.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

Otto

Otto
07 januari 2020 om 15:17

Ik dacht dat Dolby Vision de standaard daarvoor was?
Wat jammer dat ze er niet gewoon met elkaar uit kunnen komen.

Inloggen


07 januari 2020 om 15:23

Dolby Vision is een HDR-standaard. Dit is een beeldmodus. Dat zijn twee verschillende zaken, waarbij de beeldmodus voornamelijk van de tv afhankelijk is.

Inloggen
Otto

Otto
07 januari 2020 om 16:06

Bedankt voor je reactie, ik begrijp ’t nu.

Inloggen
Ron Booden

Ron Booden
07 januari 2020 om 18:44

Lijkt mij een logische toevoeging maar hoe zit het dan met de (4K) blu-ray speler? Geeft die dan het juiste signaal door of moet daar dan ook de functie op zitten?

Inloggen
Frans

Frans
07 januari 2020 om 20:08

Je kunt kiezen op een blueray speler om dolby vision te kijken of niet je kunt het inschakelen op mijn oppo 203 speler. Of de disk 4 k zijn in dolby VISION of dhr of hdr+ of dhr 10 maar die zijn er nog niet zo veel, het zijn beeld modes.
Voor geluid kun je alleen kiezen dolbyatmos of dus x dts master audio. Of stereo of 5.1 dolby digital geluid is meer mogelijk.

Inloggen
Frans

Frans
07 januari 2020 om 20:09

DUS MOET ZIJN DTS X

Inloggen
Frans

Frans
08 januari 2020 om 14:21

dus dan willen ze niet dat we naar vloeiende beelden, maar naar schokkerige beelden kijken?

Inloggen
Gerco

Gerco
08 januari 2020 om 21:47

Beelden worden door een TV vaak vloeiend en mooier gemaakt om zo de slordigheden van de processoren te verbloemen. Wanneer je het beeld met de originele frame-rate laat laat weergeven, zullen ze scherper zijn en dus dezelfde kwaliteit hebben als in een bioscoop.

Het ziet er misschien wat schokkeriger uit en kan wat meer ruis hebben wanneer de maker die toegevoegd heeft, maar de kwaliteit zal hierdoor veel hoger zijn en dat is beter voor de beleving.

Inloggen
Frans Callebaut

Frans Callebaut
09 januari 2020 om 18:59

ik heb geen dure tv gekocht om naar schokkerige en beelden met ruis te kijken. bovendien haat ik schokkende en ruisende beelden.

Inloggen
Ulkee beelds

Ulkee beelds
11 februari 2021 om 00:41

Oja jo

Inloggen
Rob

Rob
09 maart 2021 om 22:10

Goede avond,

Ik heb de instellingen van de filmmakers mode veranderd. Maar heb ze niet opgeschreven kan iemand mij vertellen wat de instellingen zijn.
Heb de q95t Samsung.
Gr Rob

Inloggen