Tot enkele jaren terug kon je hooguit twee jaar ondersteuning vanuit de fabrikant verwachten voor je smartphone. En daar zat je dan. Jouw Android-telefoon was eigenlijk nog helemaal goed, maar zonder de nieuwste beveiligingsupdates was deze niet meer veilig te gebruiken. Apple had de zaken al eerder goed voor elkaar en gaf meerdere jaren updates aan de eigen smartphones. Android-fabrikanten nemen het updatebeleid van Apple ook steeds meer over, waardoor je langer met je smartphone kunt doen. Vier of vijf jaar ondersteuning is inmiddels eerder regel dan uitzondering, alhoewel er ook fabrikanten zijn die er nog altijd met de pet naar gooien. Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon en ben je benieuwd hoeveel jaren jij updates kunt verwachten? In dit artikel kijken we per fabrikant naar het updatebeleid.
Ben je benieuwd hoeveel jaren jouw smartphone nog wordt ondersteund vanuit de fabrikant? Zo lang kun je updates verwachten voor je smartphone.
OS-updates en beveiligingsupdates
We onderscheiden twee verschillende soorten updates. Zo zijn daar OS-updates, oftewel besturingssysteemupdates. Dit zijn vaak grote updates voor een nieuwe versie van Android of iOS. Vaak krijg je nieuwe functies tot je beschikking. Zie een OS-update als een nieuwe versie van Windows voor je pc. Zo werd Windows XP ooit opgevolgd door Windows Vista en niet al te lang geleden werd Windows 10 opgevolgd door Windows 11. Zo zit het ook met OS-updates voor je telefoon, waar we Android zien bij Android-telefoons en de smartphones van Apple draaien op iOS. De nieuwste versie van Android is Android 13 en bij Apple draaien de smartphones op iOS 16. Meestal zien we eens per jaar een grote OS-update voorbij komen voor zowel Android als iOS.
Naast OS-updates zien we de beveiligingsupdates. Deze kunnen maandelijks verschijnen, per twee maanden, per kwartaal of zelfs per half jaar. Deze lossen de veiligheidsproblemen van je toestel op. Kwaadwillenden zijn voortdurend op zoek naar zwakke plekken in besturingssystemen om hier voordeel uit te halen. Denk bijvoorbeeld aan criminelen die toegang willen tot persoonlijke gegevens of mensen die op je geld uit zijn. Deze kwetsbaarheden moeten natuurlijk voortdurend gedicht worden, zodat jij veilig kan internetbankieren of mailtjes kan versturen zonder dat er iemand meekijkt. Beveiligingsupdates beschermen jouw smartphone en jouw gegevens en zijn dus cruciaal om veilig met je smartphone om te kunnen gaan. Het mag ook duidelijk zijn dat een oude smartphone die geen beveiligingsupdates meer krijgt, op den duur niet meer veilig is. Internetbankieren op een oud toestel zonder updates raden we dan ook echt af.
Het is goed om te weten dat de teller gaat lopen zodra het toestel is uitgebracht. Krijgt jouw smartphone in totaal drie jaar ondersteuning met grote OS-updates en beveiligingsupdates, maar koop je pas twee jaar na de release dat specifieke toestel? Dan krijg je dus nog maar één jaar updates tot je beschikking. Dit is altijd goed om te realiseren. Des te nieuwer het toestel dat je koopt, des te langer je van updates kunt genieten en jouw smartphone veilig kunt houden.
Een andere vuistregel is vaak (niet altijd) dat, hoe duurder de smartphone is, des te langer je de nieuwste updates voor het toestel krijgt. Een smartphone van 1000 euro krijgt eerder vijf jaar lang de nieuwste updates dan een toestel van 200 euro, dat meestal hooguit twee tot drie jaar updates krijgt. In dit artikel kijken we naar de verschillende smartphoneseries van de bekendste fabrikanten. Zo zie je meteen in één oogopslag hoeveel jaren jij updates kunt verwachten en wanneer het tijd is voor een nieuwe smartphone.
Apple
Officieel krijg je vijf jaar iOS-updates bij Apple. Kijken we echter naar het verleden, dan zijn er ook iPhones die zes of zelfs zeven jaar updates hebben gekregen. Apple geeft één grote iOS-update per jaar, maar brengt iedere maand ook kleinere updates uit om beveiligingsproblemen te verhelpen, bugs op te lossen of nieuwe functies toe te voegen. Apple maakt hierbij vrijwel geen onderscheid tussen duurdere en goedkopere toestellen. Een minimum van vijf jaar aan updates is gegarandeerd. Het updatebeleid bij Apple is zeer goed en je kunt dan ook jarenlang jouw iPhone blijven gebruiken.
Samsung
Samsung was één van de eerste fabrikanten van Android-telefoons die het updatebeleid flink ging opschroeven. Sinds begin 2022 krijg je bij de Galaxy S-toestellen vier grote Android-updates en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Ook voor de Galaxy Z-toestellen (de opvouwbare smartphones) geldt een dergelijk updatebeleid. Bij de A-serie kan het updatebeleid wel verschillen. De populaire modellen in het middensegment als de Galaxy A54 en A34 krijgen ook vijf jaar updates. Andere smartphones van Samsung, waaronder de echt goedkope modellen kunnen rekenen op drie grote Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Een jaartje minder dus, maar nog altijd zeer keurig van de Zuid-Koreaanse fabrikant in vergelijking met andere smartphonefabrikanten.
Sinds de Google Pixel 6 is het updatebeleid van Google zeer duidelijk. Je krijgt drie gegarandeerd grote Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Dit geldt ook voor de goedkopere Pixel 6a en Pixel 7a en de duurdere Pro-versies. De oudere Pixel 4- en 5-serie krijgen in totaal drie jaar updates (OS-updates en beveiligingsupdates).
Xiaomi
Xiaomi brengt zoveel verschillende smartphones uit en er lijkt niet altijd een duidelijke lijn in het updatebeleid te zitten. Per smartphone kan dit echt verschillen. De high-end toestellen in de Xiaomi 13-serie krijgen drie grote OS-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Bij een goedkoper toestel als de Xiaomi Redmi Note 11 Pro is het updatebeleid dan weer een beetje karig met maximaal drie jaar beveiligingsupdates en twee grote Android-updates. Aangezien het toestel al een jaar achterliep krijg je eigenlijk maar één grote Android-update. Het verschilt dus echt per toestel, alhoewel minimaal drie jaar beveiligingsupdates inmiddels de standaard lijkt bij Xiaomi. Voor veel (goedkopere toestellen) is dit echter niet maandelijks, maar per kwartaal.
Oppo
Oppo is vrij duidelijk over het updatebeleid. Sinds dit jaar krijgen de vlaggenschipmodellen vier grote OS-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Oppo heeft alleen geen nieuwe high-end toestellen in de Benelux uitgebracht dit jaar, dus daar hebben we nog niet heel veel aan. De vorig jaar uitgebrachte Find X5-serie krijgt nog drie grote OS-updates en vier jaar beveiligingsupdates. De Oppo Reno-serie krijgt twee grote OS-updates en vier jaar beveiligingsupdates. De goedkoopste A-serie komt er wat bekaaid vanaf. Toestellen als de Oppo A17 krijgen slechts één grote Android-update, maar wel drie jaar beveiligingsupdates.
OnePlus
OnePlus en Oppo delen hetzelfde moederbedrijf en dus verschilt het updatebeleid ook nauwelijks. Ook bij OnePlus krijg je vanaf 2023 vier grote Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates voor high-end toestellen. De high-end toestellen van vorig jaar krijgen nog drie grote Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates. De midrange-serie, zoals de Nord-serie, krijgt twee grote Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates. De goedkoopste toestellen uit de Nord-serie (Lite-versies), moeten het waarschijnlijk nog met een jaartje minder doen.
Motorola
Motorola heeft ook veel verschillende smartphones in het assortiment en heeft nog wat te winnen met het updatebeleid, alhoewel het de laatste twee jaar wel langzaam de goede kant op gaat. High-end toestellen krijgen drie grote Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates, zoals de Edge 30– en Edge 40-serie. Toestellen in het middensegment krijgen twee of drie grote OS-updates en drie of vier jaar beveiligingsupdates. De goedkoopste toestellen krijgen hooguit één a twee grote OS-updates en twee of drie jaar beveiligingsupdates. Een voorbeeld: De betaalbare Motorola G42 krijgt twee grote OS-updates en drie jaar beveiligingsupdates. We kunnen bij Motorola nooit echt specifiek zijn, want het updatebeleid kan bij dit bedrijf nog wel eens verschillen en zelfs veranderen na release. Wil je weten of jouw Motorola-toestel nog updates krijgt en tot hoe lang? Motorola heeft hier een handige tool voor op de website.
Nokia
Waar het bij Motorola langzaam beter gaat, daar bewandelt Nokia de weg andersom. En dus niet de goede kant op. HMD Global brengt onder de vlag van Nokia de smartphones uit. Vaak gaat het om schone Android-versies zonder moeilijke softwareschil. Dat zou vrij gemakkelijk te updaten moeten zijn, maar waar Nokia dit tot enkele jaren geleden nog goed voor elkaar kreeg, daar valt het tegenwoordig tegen. Veel Nokia-telefoons lopen achter qua grote Android-updates en ook qua beveiligingsupdates moet je soms lang wachten. Twee grote Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates is een beetje de standaard bij Nokia, zoals ook bij de Nokia G22, alhoewel de echt goedkope toestellen soms enkel twee jaar beveiligingsupdates krijgen.
Sony
Het updatebeleid van Sony is onder de maat wat ons betreft. Zelfs de duurste smartphones van het bedrijf, zoals de Sony Xperia 1 V (1.399 euro!), krijgen slechts twee Android-updates en hooguit drie jaar beveiligingsupdates. Heb je een goedkoper toestel van Sony? Dan houdt de ondersteuning met twee jaar wel op. Anno 2023 kan dit echt niet meer. De hardware van de smartphone kan nog jaren mee, maar dankzij het slechte updatebeleid van Sony ben je eigenlijk alweer toe aan een nieuwe.
Reacties (2)