Review: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G – mist net dat beetje extra

13 april 2022 + 10 minuten 1 Reacties
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Eind maart werd de Xiaomi Redmi Note 11-serie officieel gepresenteerd. Ook de opvolger van de door ons hoog gewaardeerde Xiaomi Redmi Note 10 Pro zit ertussen, in meerdere varianten zelfs. Weet het toestel opnieuw te verrassen en is het de beste koop van dit voorjaar? Je leest het in deze review van de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G.

Vooraf moet even gezegd worden dat er maar liefst vijf verschillende toestellen in de Redmi Note 11-serie zijn verschenen, waaronder drie verschillende Pro-modellen, namelijk de Redmi Note 11 Pro, Redmi Note 11 Pro 5G en de Redmi Note 11 Pro+ 5G. De Pro-toestellen verschillen onderling allemaal qua chipset en camera-setup. We hebben dit keer dan ook niet de reguliere Pro, maar de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G. Dit toestel beschikt over een 120 Hz 6,67″ FHD Amoled DotDisplay, een Snapdragon 695-processor en komt met 6 GB of 8 GB werkgeheugen en 64 GB of 128 GB opslaggeheugen. Opladen van de 5.000 mAh-batterij kan razendsnel met 67W. Achterop vinden we een hoofdcamera van 108 megapixel, ultra-groothoeklens van acht megapixel en een macrocamera van twee megapixel. Voorop vinden we een selfiecamera van zestien megapixel en uiteraard is er 5g-ondersteuning aanwezig. Het toestel is verkrijgbaar vanaf 369 euro.

 

Design en bouwkwaliteit

De Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G is qua design een heel ander toestel dan de Xiaomi Redmi Note 10 Pro van vorig jaar. De Chinese fabrikant lijkt Apple na te willen doen, iets wat we ook al zagen bij de Oppo Reno 6. En dat is zeker geen schande. Het toestel heeft rechte hoeken en ook de zijkanten zijn volledig vlak. De smartphone is zeer stevig gebouwd en ziet er premium uit. Zo premium zelfs, dat het lijkt alsof we hier met een duur vlaggenschip te maken hebben. Dit moet één van de beste designs voor een toestel uit deze prijscategorie van dit moment zijn. De achterkant is volledig van glas en dat is in deze prijscategorie zeker niet gebruikelijk. Fijn is ook dat er een (doorzichtig) hoesje en een screenprotector worden meegeleverd.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Groep

Aan de rechterkant vinden we de volumeknoppen en de aan/uit-knop die tevens dienst doet als vingerafdruksensor. Deze werkt trouwens soepel en reageert vrij betrouwbaar en snel. Zet voor de zekerheid je voorkeursvinger er een paar keer in, dat werkt altijd het beste. Onder vinden we de usb-c-aansluiting voor de oplader en de simkaarttrede. Boven vinden we een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, dus je oude vertrouwde oordopjes met snoer werken ook op dit toestel. Achterop vinden we de camera’s in een rechthoek opgesteld met extra ruimte voor de grotere sensor van de 108-megapixel camera en daaronder een vierkantje met de ultra-groothoekcamera van acht megapixel, macrocamera van twee megapixel, de flitser en een logo met AI. De frontcamera vinden we in een gaatje bovenaan het scherm.

Display en geluid

De Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G beschikt over een 6,67″ FHD Amoled DotDisplay. Dit zorgt ervoor dat dit geen kleine smartphone is. Je hebt een groot scherm van 6,67-inch tot je beschikking met een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz. Dat wil zeggen dat beeldjes 120 keer per seconde verversen en dit zorgt ervoor dat animaties en scrollen over internetpagina’s ontzettend soepel aanvoelt. Over het display zelf, dat tovert ontzettend felle kleuren op het scherm. Standaard is de kleurverzadiging iets te enthousiast afgesteld, want de vrolijke kleuren spatten je tegemoet. Gelukkig kun je dit in de instellingen verder aanpassen. De resolutie is meer dan voldoende voor scherp beeld en ook het contrast van het display is uitstekend te noemen. Wellicht een klein minpuntje dat opvalt nu het weer buiten voornamelijk zonnig is. De helderheid had iets hoger gekund. Je kunt het scherm aflezen in fel zonlicht, maar je moet soms net even iets teveel moeite doen.

Redelijk uniek in deze prijsklasse zijn de dubbele speakers. Je vindt zowel aan de boven- als onderkant een speaker voor echt stereogeluid. Het geluid mist wat diepte, maar je kunt het volume flink opschroeven en in deze prijscategorie hebben we hier eigenlijk niets over te klagen. Ook het display en het geluid dragen verder bij aan de premium uitstraling van dit toestel. Is dit opnieuw een topper in wording?

Prestaties

Qua specificaties lijkt de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G misschien zelfs trager met de Snapdragon 695 ten opzichte van de vorig jaar gelanceerde Xiaomi Redmi Note 10 Pro met een Snapdragon 732G. In benchmarktests wint de Snapdragon 695 het echter qua prestaties van de op papier wellicht beter geachte Snapdragon 732G. Verkijk je dus niet op de chipset die dit keer ook 5g-ondersteuning meebrengt. Ons testtoestel heeft 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. De smartphone reageert vlot en soepel genoeg voor alle dagelijkse taken, ook met meerdere apps open. Voor WhatsApp, Facebook en Instagram, email en af en toe een simpele game is deze smartphone meer dan geschikt, maar verwacht niet dat je de veeleisende nieuwe 3d-games soepel kunt spelen.

Groot pluspunt is de batterij. De Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G beschikt over een grote batterij van 5.000 mAh die je ook nog eens razendsnel kunt opladen met de meegeleverde 67W-lader. In ongeveer 40 minuten is het toestel weer volledig opgeladen. Draadloos opladen is niet mogelijk. De batterij brengt je gemakkelijk de dag door en ben je geen grootverbruiker? Dan lukt de dag erna ook nog.

Camera

Een 108-megapixel camera klinkt natuurlijk fantastisch, maar goede foto’s is niet alleen afhankelijk van het aantal megapixel. Toch wist de voorganger, tevens met een 108-megapixel camera, nog best aardige foto’s te nemen. Met name bij daglicht. We maakten ons dit keer een beetje zorgen over de chipset in combinatie met de camera. Haal je wel het maximale uit de goede camerasensor in combinatie met een budgetprocessor? Nee dus, alhoewel je toch nog vrij behoorlijke plaatjes kunt schieten onder de juiste omstandigheden. Hieronder zie je enkele foto’s gemaakt met de hoofdcamera.

Bij daglicht schiet de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G goede foto’s. Dit is met name te danken aan de hoofdcamera. Foto’s zijn scherp en bevatten veel detail. Natuurlijke foto’s maak je standaard niet. HDR is nadrukkelijk aanwezig en vink je ook de AI nog aan, dan krijg je net een sprookjeslandschap. Gelukkig kun je dit uitzetten en dan blijkt dat de hoofdcamera gewoon prima prestaties levert en in deze prijscategorie één van de betere opties is. De ultragroothoekcamera presteert wat minder en ook de kleuren zijn bij deze camera anders. De witbalans lijkt anders afgesteld te zijn wat softwarematig niet standaard gecorrigeerd wordt. Deze camera heeft ook wat meer moeite met contrast, waardoor foto’s al snel te zacht ogen. Helaas merk je direct het gebrek aan scherpte en detail. De ultragroothoekcamera is bij lange na niet van hetzelfde niveau als de hoofdcamera. De macrocamera is een leuke extra om onderwerpen dichtbij te halen, maar stel je er niet teveel van voor. Hieronder zie je enkele foto’s gemaakt met de ultragroothoekcamera.

Ga je zoomen met de hoofdcamera, dan worden de prestaties al snel minder met veel ruis. Twee keer zoom is vaak nog redelijk ok, maar daarboven krijg je nauwelijks nog bruikbare foto’s. Zodra het wat donkerder begint te worden nemen de prestaties ook af. Er is een nachtmodus, maar deze toont al vrij snel ruis. Het zal ook komen door het ontbreken van optische beeldstabilisatie. Dat merk je bij het zoomen, maar ook wanneer een langere sluitertijd vereist is bij donkere omstandigheden. Hieronder zie je foto’s met 2x, 6x en 10x zoom.

En of het door de chipset komt, ik vermoed het wel, er zitten soms nogal wat vertragingen en kleine vastlopertjes in de camera-app. Bij daglicht kun je mooie foto’s maken, maar zodra de zon verdwijnt gaan ook de cameraprestaties naar beneden. We hebben de foto’s vergeleken met de Xiaomi Redmi Note 10 Pro die we hier ook nog hebben liggen. De hoofdcamera zet in de standaardmodus een stap vooruit ten opzichte van de voorganger, vooral op het vlak van detail. Zodra je echter gaat zoomen is het andersom, dan wint het oudere toestel en dat is opmerkelijk.

Toch is er hier ook nog een groot minpunt te noemen. De voorganger kon video opnemen in een 4k-resolutie. Dat is bij dit nieuwere toestel niet meer het geval en dat is een flinke stap terug. Je kunt nu maximaal video’s opnemen in 1080p met 30 beeldjes per seconde en dat terwijl de voorganger naast 4k ook nog de mogelijkheid heeft om te filmen in 1080p met 60 beeldjes per seconde. Ondanks de lagere resolutie zien de video’s er wel goed uit met levendige kleuren.

Software

Uiteindelijk komen we bij het grootste probleem van de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G en dat is de software. Niet alleen draait dit model nog op Android 11, ook staan er erg veel ongewenste apps (bloatware) geïnstalleerd op dit toestel. Het is lang geleden dat we het in deze mate gezien hebben. Shopping apps van AliExpress en Amazon, TikTok, Facebook, Netflix, PUBG Mobile en ga zo nog maar even door. Je kunt het handig vinden, maar liever installeren we zelf wat we nodig hebben. Gelukkig kun je het meeste zelf verwijderen.

Op een nieuw toestel mogen we eigenlijk Android 12 verwachten, maar dat is hier niet het geval. Wel staat de recentere softwareschil van Xiaomi met MIUI 13 op dit toestel. En natuurlijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar MIUI is niet de beste Android-softwareschil. Dat je twee drop-downs menu’s hebt, afhankelijk of je van de linkerkant (notificaties) of de rechterkant (menu voor snelle instellingen) naar beneden veegt is niet altijd even handig. Ook zijn er soms kleine vertragingen die echt van de software lijken te komen. Het oogt nog altijd rommelig en te vol, ook al zijn er stappen gezet om orde in de chaos te brengen. Zo is er standaard een donkere modus aanwezig en kun je veel zelf aanpassen op het gebied van tekst en animaties. Het zal even wennen zijn wanneer je een andere softwareschil gewend bent, maar uiteindelijk komt dat wel goed. Het is alleen niet de beste Android-softwareschil van dit moment.

We hebben even contact opgenomen met Xiaomi omtrent het updatebeleid, maar daar werden we niet heel vrolijk van. Je kunt Android 12 en Android 13 nog verwachten, ook al is nog niet duidelijk wanneer. Aangezien het toestel nu al een Android-versie achterloopt is eigenlijk alleen Android 13 echt nieuw. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd, waar fabrikanten de laatste tijd juist steeds verder gaan met langere ondersteuning. We snappen dat het een goedkopere smartphone is die minder lang updates kan verwachten dan een duur vlaggenschip, maar dit kan eigenlijk niet meer. Verder krijg je drie jaar lang beveiligingsupdates die iedere 90 dagen uitgegeven worden.  De software is dus niet het sterkste punt van dit toestel.

Conclusie

Hoe verrast we vorig jaar ook waren bij de Xiaomi Redmi Note 10 Pro, en hoe goed deze opvolger in eerste instantie ook leek met het premium uiterlijk. Uiteindelijk weet de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G de geweldige voorganger net niet te evenaren. Dat ligt niet aan het premium design, dat werkelijk een lust voor het oog is. Ook het display en het geluid is prima in orde. Dat maakt deze smartphone een echt entertainmenttoestel. Op het gebied van de camera zijn er helaas geen stappen vooruit gezet, ondanks de wederom uitstekende hoofdcamera bij daglicht. We kunnen zelfs eerder van stappen achteruit spreken door het ontbreken van de mogelijkheid om video’s op te nemen in een 4k-resolutie.

Waar het toestel echter flink tekort op schiet is de software. Android 11 kan eigenlijk niet meer. Er staat teveel bloatware op dit toestel en het updatebeleid is eigenlijk niet meer van deze tijd. Kijk je daar doorheen? Dan is de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G zeker geen slecht toestel. Integendeel zelfs. In deze prijsklasse is het een goed toestel, maar helaas niet zonder tekortkomingen.

7.5
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G Groep

Beoordeling
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Pluspunten
  • Prachtig design
  • Beeld en geluid prima in orde
  • Hoofdcamera maakt goede foto's bij daglicht
  • Batterij gaat lang mee en razendsnel opladen
  • Hoesje en screenprotector meegeleverd
Minpunten
  • Software beetje rommelig
  • Veel bloatware
  • Niet meer filmen in 4k
  • Android 11
  • Alleen updates naar Android 12 en 13

Beoordeling Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Hoe verrast we vorig jaar ook waren bij de Xiaomi Redmi Note 10 Pro, en hoe goed deze opvolger in eerste instantie ook leek met het premium uiterlijk. Uiteindelijk weet de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G de geweldige voorganger net niet te evenaren. Dat ligt niet aan het premium design, dat werkelijk een lust voor het oog is. Ook het display en het geluid is prima in orde. Dat maakt deze smartphone een echt entertainmenttoestel. Op het gebied van de camera zijn er helaas geen stappen vooruit gezet, ondanks de wederom uitstekende hoofdcamera bij daglicht. We kunnen zelfs eerder van stappen achteruit spreken door het ontbreken van de mogelijkheid om video's op te nemen in een 4k-resolutie.

Waar het toestel echter flink tekort op schiet is de software. Android 11 kan eigenlijk niet meer. Er staat teveel bloatware op dit toestel en het updatebeleid is eigenlijk niet meer van deze tijd. Kijk je daar doorheen? Dan is de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G zeker geen slecht toestel. Integendeel zelfs. In deze prijsklasse is het een goed toestel, maar helaas niet zonder tekortkomingen.

Prijsvergelijker Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Reacties (1)