PlayStation Plus uitgelegd: wat heb je aan Essential, Extra en Premium?

24 juni 2022 7 Minuten 0 Reacties
PlayStation Plus

PlayStation Plus is flink op de schop gegaan. Voortaan heb je de keuze uit drie abonnementen: Essential, Extra en Premium. In dit artikel legt Wesley uit wat je van de abonnementen kunt verwachten.

Het PlayStation Plus-abonnement gaat op de schop. Voorheen was dit een simpel abonnement waarmee je toegang kreeg tot een selectie videogames die je kunt spelen zolang je een actief abonnement hebt, evenals de mogelijkheid tot online gamen. In de basis verandert dit in principe niet, maar je krijgt nu wel meer opties voorgeschoteld in de vorm van Essential, Extra en Premium. Dit zijn verschillende abonnementsvormen die allemaal hun eigen maandbedrag hebben. Maar wat bieden die abonnementen precies aan? Dat lees je in dit overzicht.

Met het vernieuwde PlayStation Plus wil Sony een beter antwoord hebben op wat Microsoft met Xbox Game Pass Ultimate aanbiedt. Met het Xbox-abonnement krijg je maandelijks toegang tot ‘gratis’ games, kun je games naar verschillende apparaten streamen en is het mogelijk je voortgang in videogames te synchroniseren tussen Xbox’en waar je op speelt. Omdat Sony drie PlayStation Plus-abonnementen aanbiedt, is het niet meteen duidelijk welk abonnement nou het beste voor je is. Je hebt PlayStation Plus Essentials, Plus Extra en natuurlijk nog Plus Premium.

Om het simpel te houden beginnen we met het verschil in prijzen.

Per jaarPer kwartaalPer jaar
Essential8,99 euro24,99 euro59,99 euro
Extra13,99 euro39,99 euro99,99 euro
Premium16,99 euro49,99 euro119,99 euro
playstation-5-console
Lees ook

Review: PlayStation 5 – een serieus next-gen gevoel

PlayStation Plus Essential

Wanneer je bekend bent met de oude vorm van PlayStation Plus, dan ben je ook direct bekend met het Essential-abonnement. Dit is in feite een nieuwe naam voor hetzelfde abonnement waar je wellicht al maandelijks of jaarlijks voor betaalde. Met dit abonnement krijg je maandelijks één ‘gratis’ PlayStation 5-game en twee ‘gratis’ PlayStation 4-games. We zetten het woord gratis bewust tussen haakjes, aangezien je er wel degelijk voor betaalt, natuurlijk. Echter, je betaalt er niets extra’s voor, naast de opties die je met dit abonnement aanbiedt.

Verder is het zo dat PlayStation Plus Essentials toegang biedt tot de online multiplayer op de PlayStation 5. Speel je dus vaak online games, zoals bijvoorbeeld Fall Guys, de multiplayermodus van Ghost of Tsushima of de kekke races van Team Sonic Racing, dan heb je op z’n minst Essentials nodig. Je krijgt ook exclusieve kortingen in de PlayStation Store en kunt je saves meenemen in de cloud. Speel je vaak op een andere PlayStation, bij vrienden of je partner, dan is het handig om altijd een back-up van je saves te hebben staan in de cloud.

playstation-5-ssd-foto-1
Lees ook

PlayStation 5 uitbreiden met een extra ssd: zo doe je dat

PlayStation Plus Extra

Het PlayStation Plus Extra-abonnement is een soort opgevoerde versie van Essentials. Want naast alle features die je krijgt van die laag, krijg je tevens toegang tot het streamen van videogames. Voorheen had je hier PlayStation Now voor nodig. Dat was een gamestreamingdienst waarmee je een grote selectie PS3- en PS4-games kon streamen naar je PS3 en PS4. Extra combineert beide diensten dus, maar wel op een basaal niveau. Ja, je kunt games streamen en daardoor meteen spelen, maar daar blijft het wel bij.

Dit hoeft niet per se negatief te zijn, natuurlijk. Want een simpel abonnement als Plus Extra kan maar net zijn wat je zoekt. De gamestreamingdienst biedt toegang tot meer dan vierhonderd titels die reeds beschikbaar zijn voor de PS4 en PS5. Ze zijn bovendien allemaal te downloaden, mocht je dat prettiger vinden. Enkele aanbevelingen zijn Death Stranding, God of War, Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Mortal Kombat 11 en Returnal. Een complete lijst met games tref je hier aan. Voorlopig kun je genoeg spelen zonder extra games te hoeven kopen.

PlayStation 5 varianten
Lees ook

Harde schijf aansluiten op PlayStation 5: zo doe je dat

PlayStation Plus Premium

Tot slot komen we aan bij het PlayStation Plus Premium-abonnement. Dit is niet alleen de duurste, maar ook de meest uitgebreide laag. Ten eerste is het goed om te weten dat je alles krijgt wat Essential en Extra aanbieden. Premium biedt je echter ook de optie aan PlayStation 3-games te streamen naar je console. Deze titels kun je helaas niet downloaden; je hebt dus een stevige en stabiele internetverbinding nodig om dit te kunnen doen. Gelukkig is dat op de meeste plekken in Nederland nu wel goed geregeld. Maar je zult maar net achter het net vissen…

Het blijft overigens niet bij PS3-games. Je kunt namelijk ook spellen spelen die je voorheen alleen op de PS1, PS2 en PSP (PlayStation Portable) kon spelen. Deze titels stream je niet, maar download je dan weer. Je hebt de keuze uit meer dan 340 titels van die oude generatie spelcomputers. Ben je dus in the mood voor een potje nostalgie en of ben je benieuwd hoe een bepaalde gameserie z’n roots vond, dan is dit het abonnement voor jou. Het spelen van deze game is slechts het halve verhaal, want je krijgt toegang tot enkele moderne functies.

Sommige van deze oude titels bieden namelijk opties als save state en terugspoelen aan. Met een save state maak je een opgeslagen moment aan waar je direct naartoe terugkeert op het moment dat je dat wil (omdat je doodging, bijvoorbeeld). En met de terugspoelfunctie kun je kleine fouten snel herstellen en hoef je dus in principe niet terug te keren naar een oude save (state). Daarnaast krijgt een kleine selectie games een betere framerate mee en zul je zien dat er games tussen zitten die een verbeterde resolutie hebben gekregen van Sony.

Tot slot krijg je als abonnee op PlayStation Plus Premium toegang tot game trials van nieuwe titels, die voor een beperkte tijd speelbaar zijn. Dit zijn eigenlijk uitgebreide demo’s van nieuwe games. Zo kun je ze kort uitproberen (tot twee uur) voordat je de knoop doorhakt. Mocht je het spel daarna digitaal aanschaffen, dan neem je je aangemaakte savebestand en behaalde trophies mee. Dan hoef je dat stuk dus niet opnieuw te spelen. Nu ben je helemaal op de hoogte van de belangrijkste verschillen tussen de verschillende lagen.

sony-pulse-3d-1
Lees ook

Review: Sony Pulse 3D voor PS5 – het geld niet helemaal waard

Reacties (0)