Harde schijf aansluiten op PlayStation 5: zo doe je dat

30 november 2022 6 Minuten 0 Reacties
PlayStation 5 varianten

De PlayStation 5 stelt gamers in staat zowel PS4- als PS5-games af te spelen. Voor PS4-games kun je een externe harde schijf gebruiken.

De PlayStation 5 kan zowel PS4- als PS5-games afspelen. Die PS4-games speel je op verschillende manieren af. Dat kan bijvoorbeeld via de interne of een externe solid state drive, externe harde schijf of de cloud. Voor dit artikelen focussen we ons op het aansluiten van een externe harde schijf (een hdd) voor het afspelen van PlayStation 4-games op het apparaat. Want hoe mooi de PS5 ook is en hoe uitgebreid de specificaties ook zijn, de console heeft echt niet genoeg interne opslagruimte voor alle games die je wil erop spelen.

the-last-of-us
Lees ook

10 spellen die PlayStation 4 nog steeds de moeite waard maken

Wat kun je met de externe harde schijf?

Wanneer je een externe harde schijf aansluit op de PlayStation 5, dan kun je een aantal dingen doen. Je kunt er bijvoorbeeld je PS4- en PS5-games op opslaan en je PlayStation 4-games er rechtstreeks van afspelen. Dat betekent dat je het kostbare interne geheugen – of dat dure, externe geheugen – geheel vrij kunt houden voor exclusieve PS5-titels. Let op: je kunt dus géén opgeslagen PS5-titels vanaf een externe hdd afspelen. Verplaats je hier toch games naartoe, dan moet je ze eerst dus weer naar de ssd kopiëren, helaas.

Zo’n externe harde schijf kun je ook voor een specifieke situatie gebruiken. We kunnen ons voorstellen dat je niet de snelste internetverbinding hebt. Mocht je een game een keer gedownload hebben en nu ruimte tekort komen, dan doe je er goed aan die eerst nog naar de externe schijf te verplaatsen. Het kopiëren van spelgegevens gaat namelijk in veel gevallen sneller dan al die content opnieuw te downloaden. Dat is natuurlijk afhankelijk van je internetverbinding thuis, maar in de meeste gevallen is dit een handige manier van werken.

De minimale eisen voor een harde schijf

Voordat je een harde schijf aan je PlayStation 5 hangt, doe je er goed aan de minimale eisen nog eens door te nemen. Alvast een snelle tip: als je een harde schijf wil gebruiken die je eerder voor je PlayStation 4 gebruikte, sluit je die gewoon aan op je PS5. Je hebt dan toegang tot alle PS4-games op het station.

 • SuperSpeed USB 5 Gbps of hoger (usb 3.0 of 3.1 Gen 1 of usb 3.2 Gen 1 of later).
 • Capaciteit van minimaal 250 GB en maximaal 8 TB.
 • Je kunt het station niet aansluiten via een usb-hub.
 • Er kunnen geen twee of meer usb-stations voor uitgebreide opslag tegelijkertijd zijn aangesloten. Je kunt meerdere usb-stations op je console aansluiten, maar je kunt er slechts één tegelijk gebruiken.

Verder zijn er geen eisen. Voordat je een harde schijf koopt, check dan eerst of de specificaties overeenkomen. Ben je in een fysieke winkel? Vraag dan of de verkoper je er eventueel meer over kan vertellen. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van je budget. Probeer te kijken of het lukt om zo veel mogelijk GB voor een zo laag mogelijke prijs te kopen. En anders is het verstandig om uit te rekenen wat een goede prijs/GB-verhouding is.

Harde schijf aansluiten op je PlayStation 5

De harde schijf op je PlayStation 5 aansluiten is heel eenvoudig. Je pakt de harde schijf en de usb-kabel (en eventueel een stroomkabel) en stopt de kop van de usb-kabel in één van de poorten achterin de PS5. Nogmaals: als dit dezelfde harde schijf is die je ook op je PlayStation 4 gebruikte, dan ben je al klaar. Is dit de eerste keer dat je een schijf aansluit? Dan moeten we de boel eerst een keer formatteren. Wanneer je een schijf formatteert, dan worden alle gegevens gewist. Wees er zeker van dat je de schijf nergens anders voor gebruikt(e).

Nadat je de harde schijf gekoppeld hebt aan de PlayStation 5, ga je naar Instellingen > Opslag. Selecteer USB Uitgebreide opslag > Formatteren voor uitgebreide opslag. Laat de PS5 nu z’n werk doen. Let op: schakel de stroom niet uit en koppel de schijf niet los terwijl die geformatteerd wordt. Dit kan gegevensverlies, gegevensbeschadiging of schade aan je PS5 of externe harde schijf veroorzaken. Dit proces neemt mogelijk enkele minuten in beslag. Maar na een korte tijd moet de schijf gereed zijn voor gebruik en zichtbaar zijn in het menu.

Harde schijf in gebruik nemen

Oké, nu de harde schijf geïnstalleerd is voor de PlayStation 5, kunnen we hem gebruiken waarvoor die bedoeld is: PlayStation 4-games mee afspelen. Stel bijvoorbeeld in dat de PS5 automatisch alle PS4-games op de externe schijf installeert. Dat doe je door naar Instellingen > Opslag > Installatielocatie te gaan. Hier zie je de benodigde optie staan. Je kunt ook games verwijderen van de harde schijf. Ga hiervoor naar Instellingen > Opslag > USB-station voor uitgebreide opslag > Games en apps > Inhoud verwijderen. Kies de games uit en druk op Verwijderen.

Als je games wil verplaatsen tussen de verschillende schijven, dan ga je als volgt te werk. Ga naar Gamebibliotheek, selecteer de games die je wilt verplaatsen, druk op de Options-toets op de controller en selecteer vervolgens Games en apps verplaatsen. Als je zowel een M.2 ssd als een externe harde schijf voor uitgebreide opslag gebruikt, ga je naar het tabblad Items die je kunt verplaatsen naar uitgebreide USB-opslag. Op deze manier kun je je interne geheugen dus vrijhouden voor PlayStation 5-games, die die ruimte hard kunnen gebruiken.

playstation-5-ssd-foto-1
Lees ook

PlayStation 5 uitbreiden met een extra ssd: zo doe je dat

8.5
51lKRVsPGAL._AC_SL1448_

Beoordeling
PlayStation 5

Pluspunten
 • Snelle laadtijden
 • Exclusieve games
 • De fantastische controller
 • PlayStation 4-games spelen
 • Nieuwe interface
 • Persoonlijke instellingen
Minpunten
 • Interface soms onduidelijk
 • Design en kleur niet voor iedereen
 • Geen 1440p en VRR
 • Specificaties hdmi 2.1 niet volledig benut
 • Missende audio- en videoformats

Beoordeling PlayStation 5

Daar waar de Xbox Series X furore maakt met superieure hardware, functies die de next-gen overstap gemakkelijk maakt én uitgebreide backward compatability, zien we dat Sony zich juist richt op zaken die tijdens het gamen belangrijk zijn. De controller voelt ontzettend uniek en geeft letterlijk en figuurlijk extra gewicht aan je gameplaysessies. Tel daarbij de exclusieve games op die je meteen op je PS5 kunt spelen (je hoeft dus nergens op te wachten), en je hebt een console die erom schreeuwt aangezet te worden. Ja, dat design moet je dan maar even voor lief nemen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker PlayStation 5

Reacties (0)