Dolby Vision IQ voor nog betere HDR-weergave: wat is het en hoe werkt het?

08 januari 2020 2 Minuten 6 Reacties
dolby-vision-iq

Vanaf begin 2020 zien we Dolby Vision IQ terug op veel televisies, maar wat is het precies en hoe werkt deze modus? We leggen het uit.

Afgelopen januari werd tijdens CES 2020 weer gestrooid met nieuwe termen en standaarden, waaronder de Filmmaker Mode en Dolby Vision IQ. Beide standaarden zien we vanaf 2020 op veel televisies terug. De Filmmaker Mode hebben we reeds uitgebreid besproken, dus in dit artikel staan we stil bij Dolby Vision IQ. Deze standaard moet de HDR-weergave voor iedereen verbeteren, maar wat is het precies en hoe werkt het?

Dolby Vision IQ: wat is het en hoe werkt het?

Laten we meteen met één duidelijk gegeven beginnen: Dolby Vision IQ is geen nieuwe HDR-standaard. Het is een modus (of functie) die de al bekende Dolby Vision HDR-standaard naar een hoger niveau tilt. Een tv beschikt dus over Dolby Vision-ondersteuning om de Dolby Vision-standaard weer te geven, en daarnaast mogelijk over de Dolby Vision IQ-modus om de HDR-weergave naar een hoger niveau te tillen.

Dolby Vision zorgt er op een intelligente manier voor dat de beeldkwaliteit van Dolby Vision-content in elke ruimte of kamer geoptimaliseerd wordt. Dit wordt gedaan door te kijken naar de metadata van een Dolby Vision-film of -serie en door gebruik te maken van de lichtsensoren die in de tv gebouwd zijn, waarmee het omgevingslicht in de ruimte geanalyseerd wordt. De dynamische ‘tone mapping’ van Dolby Vision wordt aan de hand van deze informatie aangepast zodat je zowel met veel als met weinig omgevingslicht de meeste details ziet en de beste HDR-weergave voorgeschoteld krijgt.

Daarnaast claimt Dolby dat Dolby Vision IQ de televisie ook beter laat begrijpen welke content er afgespeeld wordt. Aan de hand van de metadata van Dolby Vision-content en de IQ-functie kan de tv meteen reageren op het veranderen van input of kanaal en de optimale settings hierop aanpassen. Voor elk type of genre content wordt de situatie opnieuw bekeken en past de tv zelf automatisch de instellingen aan.

Dolby Vision IQ is vanaf begin 2020 op verschillende televisies van grote fabrikanten te vinden. Onder meer Panasonic en LG hebben televisies aangekondigd die over deze modus beschikken, naast dat ze vanzelfsprekend Dolby Vision als HDR-standaard ondersteunen. Helaas is het niet mogelijk om oudere televisies middels een update toegang te geven tot de nieuwe IQ-modus.

Meer informatie

Meer over HDR-standaarden en andere nieuwe technieken op televisies lees je in onze homecinema informatiegids.

Reacties (6)