Dit zijn de best geteste producten van 2023

01 januari 2024 9 Minuten 0 Reacties
ATAG review pers

In 2023 hebben we 114 reviews geschreven in de categorieën beeld, smarthome, audio, mobile en entertainment. Wat zijn de beste geteste producten van 2023?

In het jaar 2023 hebben we 114 reviews gepubliceerd op alle kanalen van FWD. We zagen daarin veel mooie producten, maar er zitten ook een aantal missers tussen. Tijdens de feestdagen heb je al verschillende artikelen met mooie lijstjes voorbij zien komen. In dit artikel kijken we naar alle categorieën. Wat zijn de best geteste producten in de categorieën Beeld, Smarthome, Audio, Mobile, Entertainment en Create op onze kanalen? 

We kijken hierbij naar de hoogste cijfers, dus niet per se naar welke artikelen een FWD-award hebben verdiend. Bovendien is dit een selectie van de redactie. Kijk bijvoorbeeld bij  alle smarthomereviews, alle mobile reviews, audioreviews of beeldreviews.

TCL 55C745 Ultra HD LCD-tv

TCL is een groot voorstander van miniled-tv’s en nergens blijkt dat beter dan in deze 55C745. Alhoewel het toestel zich qua prijs duidelijk in de middenklasse bevindt, rustte TCL het dit jaar uit met een Full Array Local Dimming miniled achtergrondverlichting. Meer helderheid, beter contrast, en ook nog eens verbeterde gaming, je krijgt bijzonder veel voor deze prijs en voor deze prijs vinden we overigens ook nog weinig minpunten.

9.5
TCL-55C745-toestel
FWD award

Beoordeling
TCL 55C745

Pluspunten
 • Prijs
 • Zeer goed contrast en zwartdetail
 • Local dimming met 120 segmenten
 • Hoge helderheid en goed kleurbereik
 • Goede beeldverwerking
 • Verbeterde bewegingsscherpte tot 240Hz
 • Dolby Vision IQ én HDR10+
 • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
Minpunten
 • Matige audioresultaten

Beoordeling TCL 55C745

We kunnen zonder enige twijfel stellen dat de TCL 55C745 een zeer sterke upgrade heeft gekregen. Voor deze prijs vinden we overigens ook nog weinig minpunten. De audio komt niet boven een heel matig resultaat, maar dat is het. Als we dan kijken naar de enorme lijst pluspunten zijn we dat snel vergeten. Zowel voor sport, games als film is de 55C745 een prima keuze. De local dimming achtergrondverlichting, VA-paneel en quantum dots zorgen samen voor uitstekend contrast, ruim voldoende helderheid en mooie kleuren. Ondersteuning voor alle HDR-standaarden is de kers op de taart. Ben je een fervent gamer? Goed zo, deze tv kan tot 240Hz refreshrates aan in Full HD, of 144Hz in Ultra HD 4K, en hij heeft volledige VRR-ondersteuning en een lage input-lag. Aan entertainment geen gebrek dankzij Google TV. En hadden we al vermeld dat hij echt heel scherp geprijsd is?

Lees de volledige review

Prijsvergelijker TCL 55C745

Panasonic TX-65MZW2004 (MZW2004- en MZ2000-serie) oled tv

De Panasonic TX-65MZW2004 (in België de TX-65MZ2000) springt om meerdere redenen in het oog. Om te beginnen maakt hij gebruik van het nieuwe OLED-paneel met microlens array, zodat je spectaculaire helderheid mag verwachten. Daarnaast is er uitgebreide aandacht voor goede audio, dankzij een ingebouwde luidsprekerarray, getuned door Technics. Doe er het Panasonic oog voor beeldkwaliteit bij, en een focus op gamingprestaties, en we hebben redenen genoeg om deze op te nemen in de lijst van best geteste producten van 2023.

De belangrijkste vernieuwing is natuurlijk het Master OLED Ultimate paneel met microlenstechniek. Daarmee levert deze Panasonic een piekhelderheid die zelfs de nieuwere QD-OLEDs achterlaat, en zich moeiteloos naast de LG G3 plaatst.

9.5
Panasonic_TX65MZW2004-toestel
FWD award

Beoordeling
TX-65MZW2004

Pluspunten
 • Verbluffende piekhelderheid voor OLED
 • Bijna perfecte kijkhoek
 • Referentieniveau kalibratie in Filmmaker Mode, SDR en HDR
 • Indrukwekkende en krachtige audioconfiguratie
 • Ruime HDR-ondersteuning
 • Uitstekende beeldverwerking
 • HDMI 2.1 met alle gamer features en lage input-lag
 • My Home Screen werkt vlot
Minpunten
 • Processor kan geen kleurbanden wegwerken
 • Gebrek aan lokale apps (België)
 • Geen DTS-ondersteuning

Beoordeling TX-65MZW2004

De Panasonic TX-65MZW2004 lijkt in heel veel aspecten op zijn voorganger. De tv is gebaseerd op dezelfde processor, en dat merken we. Zo kan hij nog steeds geen kleurstroken wegwerken die zichtbaar zijn in zachte gradiënten. En alhoewel we heel tevreden zijn over My Home Screen blijft het gebrek aan Belgische apps toch jammer. De tv ondersteunt ook geen DTS, terwijl dat gezien zijn audiokwaliteiten toch een troef zou zijn.

De belangrijkste vernieuwing is natuurlijk het Master OLED Ultimate paneel met microlenstechniek. Daarmee levert deze Panasonic een piekhelderheid die zelfs de nieuwere QD-OLEDs achterlaat, en zich moeiteloos naast de LG G3 plaatst. Felle kleuren, diepzwart, heel veel licht, dat vereist een goede kalibratie, en op dat vlak blijft Panasonic referentieresultaten voorleggen. We waren opnieuw onder de indruk van de uitstekende schaduwnuances, en in HDR krijg je bijzonder veel witdetail, en krachtige kleuren. Ook gamers kunnen daar volop van genieten. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen alle vereiste gamer-features, en er is een nieuwe True Game beeldmode die de beste beeldkwaliteit garandeert. Rond dat prachtig beeld heeft Technics een indrukwekkende audioconfiguratie gebouwd die de oren streelt. Krachtig en met diepe bassen en veel surround als dat moet, maar ook subtiel en duidelijk voor de zachtste stemmen, probleemloos in te zetten voor muziek in de woonkamer. Het is een serieuze investering, maar je haalt tegelijk top beeld én geluid in huis.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker TX-65MZW2004

LG OLED65G36LA (G3-serie) oled tv

De LG OLED65G36LA is één van de beste OLED-tv’s van het afgelopen jaar. Ongezien hoge piekhelderheid, overigens zonder een hoger verbruik, en alle andere voordelen die de G2 al bood, maken van de LG OLED65G36LA momenteel echt een topper. De nadelen die wij bespeuren zijn beperkt. Zo moet je extra geld op tafel leggen als je de tv-voet wil in plaats van de bijgeleverde muurbeugel. Dynamic Tonemapping ging iets te vaak in de fout, jammer, maar erg zwaar tillen we daar niet aan, ook zonder deze feature is het beeld indrukwekkend.

Aan goede eigenschappen is er daarentegen geen gebrek. Deze G3-serie oled tv combineert alle klassieke voordelen van OLED, zoals contrast, bewegingsscherpte en rijke kleuren met een ongezien hoge piekhelderheid voor OLED. De stap vooruit is werkelijk enorm. Het nieuwe paneel levert ook een nog betere kijkhoek en anti-reflectie eigenschappen. De Apha9-processor zorgt voor uitstekende prestaties en zet zowel ouder beeldmateriaal als de meest recente HDR-streamingcontent prachtig op het scherm. Gamers krijgen werkelijk alles waar ze om vragen, en de audioconfiguratie levert prima werk. LG heeft tot slot WebOS 23 wat mooie verbeteringen gegeven die het gebruiksgemak nog verbeteren.

9.5
LG oled g3
FWD award

Beoordeling
LG OLED65G36LA

Pluspunten
 • Prachtig ontwerp, met bijgeleverde wandbeugel
 • Ongeziene piekhelderheid voor OLED
 • Uitstekende kalibratie
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Indrukwekkende HDR-beelden
 • HDMI 2.1 en ruime selectie gamerfeatures
 • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos en DTS
 • WebOS 23 is nog gebruiksvriendelijker
Minpunten
 • Geen stand in de doos voor opstelling op tv-meubel
 • Dynamic Tonemapping gaat soms in de fout
 • Prijs

Beoordeling LG OLED65G36LA

Ongezien hoge piekhelderheid, overigens zonder een hoger verbruik, en alle andere voordelen die de G2 al bood, maken van de LG OLED65G3 momenteel de beste OLED-tv op de markt. De nadelen die wij bespeuren zijn beperkt. Zo moet je extra geld op tafel leggen als je de tv-voet wil in plaats van de bijgeleverde muurbeugel. Dynamic Tonemapping ging iets te vaak in de fout, jammer, maar erg zwaar tillen we daar niet aan, ook zonder deze feature is het beeld indrukwekkend.

Aan goede eigenschappen is er daarentegen geen gebrek. Deze G3 combineert alle klassieke voordelen van OLED, zoals contrast, bewegingsscherpte en rijke kleuren met een ongezien hoge piekhelderheid voor OLED. De stap vooruit is werkelijk enorm. Het nieuwe paneel levert ook een nog betere kijkhoek en anti-reflectie eigenschappen. De Apha9-processor zorgt voor uitstekende prestaties en zet zowel ouder beeldmateriaal als de meest recente HDR-streamingcontent prachtig op het scherm. Gamers krijgen werkelijk alles waar ze om vragen, en de audioconfiguratie levert prima werk. LG heeft tot slot WebOS 23 wat mooie verbeteringen gegeven die het gebruiksgemak nog verbeteren.

We sluiten af met twee opmerkingen. Ten eerste betaal je een flinke prijs voor deze G3. LG durft de prijzen gevoelig laten zakken later op het jaar. Bovendien zijn er dan ook wat concurrenten. Samsung en Sony lanceren nieuwe QD-OLED-modellen en Philips en Panasonic gebruiken het nieuwe WOLED-paneel dat ook deze G3 gebruikt. Afwachten dus wat die modellen zullen leveren, maar voorlopig is dit de beste OLED-tv.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED65G36LA

Eufy Indoor Cam S350

Dit is één van de beste beveiligingscamera’s van dit moment. Voor 129 euro krijg je met de Eufy Indoor Cam S350 een complete beveiligingscamera met 4k-resolutie, lokale opslag met micro-sd-kaart, optionele HomeBase 3-ondersteuning, dual-band wifi, goede AI-functies en een erg fris uiterlijk. Het lijkt alsof je een robotje met twee oogjes de kamer in hebt kijken. Leuke extra is dat je de Eufy Indoor Cam S350 ook als babyfoon kunt gebruiken dankzij de huildetectie. De telephotocamera is leuk, maar voor een binnencamera misschien niet helemaal nodig. Ook is dit model wel heel erg op het Eufy-ecosysteem gericht en missen we andere smarthome-integraties. Vind je dat allemaal niet erg? Dan heeft de Eufy Indoor Cam S350 een erg fijne prijs-kwaliteitsverhouding en is één van de betere bedrade beveiligingscamera’s voor binnen van dit moment. En dat volledig zonder extra maandelijkse kosten.

9.0
Eufy Indoor Cam S350-product
FWD award

Beoordeling
Eufy Indoor Cam S350

Pluspunten
 • Goede beeldkwaliteit
 • Fris uiterlijk, als een klein robotje
 • Micro-sd-kaart of HomeBase 3
 • AI-tracking werkt goed
 • Ook als babyfoon te gebruiken dankzij huildetectie
 • Geen maandelijkse extra kosten
Minpunten
 • Installatie omslachtig als je direct voor HomeBase 3 kiest
 • Telephotocamera heeft niet veel nut binnen
 • Smarthome-integraties erg karig
 • Geluid verder weg lastig te horen

Beoordeling Eufy Indoor Cam S350

De Eufy Indoor Cam S350 is een waardige opvolger van de Indoor Pan & Tilt Cam en is niet alleen een aanschaf, maar ook een upgrade waard als je het vorige model nog in huis hebt. Voor 129 euro krijg je een complete beveiligingscamera met 4k-resolutie, lokale opslag met micro-sd-kaart, optionele HomeBase 3-ondersteuning, dual-band wifi, goede AI-functies en een erg fris uiterlijk. Het lijkt alsof je een robotje met twee oogjes de kamer in hebt kijken. Leuke extra is dat je de Eufy Indoor Cam S350 ook als babyfoon kunt gebruiken dankzij de huildetectie. De telephotocamera is leuk, maar voor een binnencamera misschien niet helemaal nodig. Ook is dit model wel heel erg op het Eufy-ecosysteem gericht en missen we andere smarthome-integraties. Vind je dat allemaal niet erg? Dan heeft de Eufy Indoor Cam S350 een erg fijne prijs-kwaliteitsverhouding en is één van de betere bedrade beveiligingscamera's voor binnen van dit moment. En dat volledig zonder extra maandelijkse kosten.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Eufy Indoor Cam S350

ATAG wijnklimaatkast met ConnectLife en Vivino

Steeds meer apparaten in huis worden slim. Zelfs een wijnklimaatkast is tegenwoordig al in een slimme variant verkrijgbaar. En dan is het heel fijn om te weten dat de ATAG KU8574K2C ook daadwerkelijk een goed product is. Deze onderbouw wijnklimaatkast komt met diverse handige en slimme functies.

De ATAG KU8574K2C is echt bedoeld voor die liefhebber. Niet alleen biedt de kast een stabiele en gezonde omgeving voor je wijnen, ook hoor je hem nauwelijks en is het een fraaie verschijning voor in de keuken. Voor 3.000 euro krijg je daar natuurlijk ook een hoop extra’s bij, waaronder tientallen handige of leuke functies, een goed werkende app met leuke virtuele wijnkast, een touch-to-open-deur, een kleurendisplay, Vivino-integratie, app-bediening, krijtbordjes en fraaie sfeerverlichting. De prijs is echter wel zeer fors en ook een koppeling met andere grote smarthomeplatformen ontbreekt.

9.0
ATAG review pers 1
FWD award

Beoordeling
ATAG wijnklimaatkast

Pluspunten
 • Premium design
 • Innovatieve functies
 • Goede werking temperatuur en luchtvochtigheid
 • Erg stil en slaat niet vaak aan
 • Touch-to-open
 • Goede en uitgebreide app
 • Virtuele kast met al je wijnen
 • Te personaliseren
Minpunten
 • Geen koppeling met andere platformen
 • Vivino integratie nog niet optimaal
 • Geen realtime temperatuurmeting
 • Niet goedkoop

Beoordeling ATAG wijnklimaatkast

Is een wijnklimaatkast van 3.000 euro zijn meerprijs ten opzichte van kasten van 1.000 euro waard? Ik vind van wel. Met de meeste kasten van rond de 1.000 euro heb ik linksom of rechtsom problemen ervaren. De een was veel te luid, de ander hield de temperatuur of de luchtvochtigheid nauwelijks op niveau en weer een ander sloeg elke vijf minuten aan. Dat zijn nogal belangrijke aspecten van een wijnkast, zeker voor de echte wijnliefhebber. De ATAG KU8574K2C is echt bedoeld voor die liefhebber. Niet alleen biedt de kast een stabiele en gezonde omgeving voor je wijnen, ook hoor je hem nauwelijks en is het een fraaie verschijning voor in de keuken. Voor 3.000 euro krijg je daar natuurlijk ook een hoop extra's bij, waaronder tientallen handige of leuke functies, een goed werkende app met leuke virtuele wijnkast, een touch-to-open-deur, een kleurendisplay, Vivino-integratie, app-bediening, krijtbordjes en fraaie sfeerverlichting. Toch zijn er zeker minpunten, maar dat zijn allemaal geen dealbreakers en de meeste punten kunnen met een update verbeterd worden. Zo is de Vivino-integratie nog niet optimaal, is er (nog) geen koppeling met grotere smarthomeplatformen, kun je de deur niet vergrendelen, toont de kast geen realtime temperatuurmeting en wijkt de temperatuur van de bovenste zone iets af van onze eigen metingen. De grootste drempel zal echter de prijs zijn, maar als je wijnliefhebber bent en een premium kast in jouw keuken wilt hebben staan waarin jouw wijnen goed tot hun recht komen en waar je verder geen omkijken meer naar hebt, dan is de ATAG KU8574K2C zeker een aanrader.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker ATAG wijnklimaatkast

KEF R3 Meta

De KEF R3 Meta zijn zonder twijfel de beste boekenplankspeakers van het afgelopen jaar. Met de R3 Meta weet KEF de puike prestaties van de oude R3 nog verder te verbeteren. De prijsstijging is wellicht onvermijdelijk in deze tijden, maar in ruil krijg je wél een luidspreker die tot de beste in z’n klasse behoort. Het excelleert in controle en coherentie, gekoppeld aan een geweldige basextensie. Het eindresultaat is een luidspreker die het fijnste detail in een orkestrale opname kan leveren – maar ook de volle dynamiek en beleving van live-concert. De enige voorwaarden: geef hem de ruimte en voorzie versterking op niveau.

9.5
Kef R3 Meta Black
FWD award

Beoordeling
KEF R3 Meta

Pluspunten
 • Coherent en gecontroleerd
 • Indrukwekkende basextensie
 • Goede integratie mid/hoog
 • Heel luxueus afgewerkt voor de prijs
 • Modern en strak design
Minpunten
 • Goede aansturing is een must
 • Relatief grote voetafdruk voor een ‘kleine’ speaker

Beoordeling KEF R3 Meta

Met de R3 Meta weet KEF de puike prestaties van de oude R3 nog verder te verbeteren. De prijsstijging is wellicht onvermijdelijk in deze tijden, maar in ruil krijg je wél een luidspreker die tot de beste in z’n klasse behoort. Het excelleert in controle en coherentie, gekoppeld aan een geweldige basextensie. Het eindresultaat is een luidspreker die het fijnste detail in een orkestrale opname kan leveren – maar ook de volle dynamiek en beleving van live-concert. De enige voorwaarden: geef hem de ruimte en voorzie versterking op niveau.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker KEF R3 Meta

T+A Solitaire T

Als je eerste reactie is: “Wat? Voor één T+A kan ik drie Sony WH-1000XM5’s kopen!”, dan is deze koptelefoon heel waarschijnlijk niet je ding. Een FWD Excellent Award ontvangt een product niet zomaar. De T+A Solitaire T is een ontzettend luxe draadloze koptelefoon met een fors prijskaartje, maar de uitstekende noise-cancelling, klasseleidende autonomie, de afwerking en bouwkwaliteit en de HQ DAC-modus zijn ontzettend sterke punten van dit model. Sterker nog, Jamie benoemde zelfs dat dit model klinkt als de betere bekabelde hoofdtelefoon en dat is een enorm compliment.

9.5
TA_Solitaire_T 5
FWD award

Beoordeling
T+A Solitaire T

Pluspunten
 • Uitstekende noise-cancelling
 • Klasseleidende autonomie
 • Klinkt als betere bekabelde hoofdtelefoon
 • HQ DAC-modus
 • Afwerking en bouwkwaliteit op topniveau
Minpunten
 • Luxe mag iets kosten
 • Witte versie is mogelijk niet zo geschikt voor mobiel gebruik
 • Geen zelf instelbare equalizer

Beoordeling T+A Solitaire T

Als je eerste reactie is: “Wat? Voor één T+A kan ik drie Sony WH-1000XM5’s kopen!”, dan is deze koptelefoon heel waarschijnlijk niet je ding. Zeker omdat je niet zomaar kunt zeggen dat de Solitaire T opeens drie keer beter is. Zoals altijd bij betere audio betaal je voor een product dat afgewerkt is op een hoog niveau en dat echt gefocust is op de allerbeste geluidskwaliteit. Die laatste stappen die daarvoor nodig zijn, die dragen een kostprijs. De afwerking en de technologie in de Solitaire T zitten echter op een zeer hoog niveau.

Het levert wel allemaal iets op, want de Solitaire T klinkt als een steengoede bekabelde hoofdtelefoon, niet als een typische noise-cancelling exemplaar die je in de Mediamarkt oppikt. De HQ DAC-modus haalt het niveau van een betere bekabelde hoofdtelefoon die met een degelijke DAC wordt gecombineerd. Zelfs in dat luxesegment is de T+A uitzonderlijk. Het mikt namelijk niet enkel op het leveren van hifi-geluidskwaliteit, maar levert ook noise-cancelling die amper onder die van Sony’s vlaggenschip blijft en bezit een enorm batterijleven. Het streefdoel om een hoofdtelefoon te creëren die audiofiele kwaliteit levert thuis én onderweg is dus echt wel bepaald. Er naar luisteren zal snel duidelijk maken wat dat juist inhoudt.

Lees de volledige review

Primare SPA25 AV-receiver

De SPA25 is geen doorsnee AV-receiver waarbij een lange lijst features belangrijker lijkt dan de eigenlijke prestaties. Niet dat het zaken mist. Dankzij Dirac beschikt de Primare over een uitstekende manier om de weergave af te stemmen op je luidsprekers en kamer. Er is bovendien heel wat flexibiliteit in hoe je het toestel kunt configureren, zonder de interface heel complex te maken. Het gebrek aan HDMI 2.1-ondersteuning is een dealbreaker voor veeleisende gamers, maar filmfanaten moeten er minder van wakker liggen. We appreciëren bovendien dat deze receiver niet enkel inzet op een gesofistikeerde surroundweergave, maar ook in stereo muziek echt wel high-end neerzet.

9.5
Primare SPA25 review 4
FWD award

Beoordeling
Primare SPA25

Pluspunten
 • Dirac-kamerkalibratie
 • Sobere maar toch uitgebreide interface
 • Prisma-streamingopties
 • Huwt kracht met verfijning
 • High-end stereoprestaties
Minpunten
 • Geen HDMI 2.1
 • Wachten op Roon Ready-status
 • Twee subs, maar niet afzonderlijk in te regelen

Beoordeling Primare SPA25

De SPA25 is geen doorsnee AV-receiver waarbij een lange lijst features belangrijker lijkt dan de eigenlijke prestaties. Niet dat het zaken mist. Dankzij Dirac beschikt de Primare over een uitstekende manier om de weergave af te stemmen op je luidsprekers en kamer. Er is bovendien heel wat flexibiliteit in hoe je het toestel kunt configureren, zonder de interface heel complex te maken. Het gebrek aan HDMI 2.1-ondersteuning is een dealbreaker voor veeleisende gamers, maar filmfanaten moeten er minder van wakker liggen. We appreciëren bovendien dat deze receiver niet enkel inzet op een gesofistikeerde surroundweergave, maar ook in stereo muziek echt wel high-end neerzet.

Lees de volledige review

Kobo Elipsa 2E

De Kobo Elipsa 2E is de ultieme e-reader. Toegegeven, het scherm van 10,3-inch is aan de forse kant en ook het prijskaartje van 399,99 euro is flink. Toch is de Kobo Elipsa 2E één van de betere mobiele producten van het afgelopen jaar. Voor een e-reader is dit model lekker vlot en het scherm is zeer vriendelijk voor de ogen. De stylus is een leuke toevoeging en zorgt ervoor dat je dit model ook als digitaal notitieblok en schetsblok kunt gebruiken. Toch heeft niet iedereen een stylus en een e-reader van dit formaat dit nodig. Dan is een kleinere Libra 2 of Sage wellicht een betere optie. Zoek je echt een complete e-reader die alles te bieden heeft wat je maar wensen kunt? Dan is de Kobo Elipsa 2E hét model voor jou.

8.5
Kobo Elipsa 2E-2

Beoordeling
Kobo Elipsa 2E

Pluspunten
 • E-reader én notitie-/schetsblok
 • Geen vermoeide ogen
 • Stylus biedt echt wat extra's
 • Lekker vlot voor een e-reader
 • Kobo Plus
Minpunten
 • Groot formaat niet voor iedereen even handig
 • Stylus niet in alle gevallen noodzakelijk
 • Prijzig

Beoordeling Kobo Elipsa 2E

De Kobo Elipsa 2E is één van de betere e-readers van dit moment. Voor een e-reader is dit model lekker vlot en het scherm is zeer vriendelijk voor de ogen. De stylus is een leuke toevoeging en zorgt ervoor dat je dit model ook als digitaal notitieblok en schetsblok kunt gebruiken. Toch heeft niet iedereen een stylus en een e-reader van dit formaat dit nodig. Dan is een kleinere Libra 2 of Sage wellicht een betere optie. Zoek je echt een complete e-reader die alles te bieden heeft wat je maar wensen kunt? Dan is de Kobo Elipsa 2E hét model voor jou.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Kobo Elipsa 2E

Samsung Galaxy Z Flip 5

Zoek je naar een klaptelefoon? Dan is er geen betere dan de Samsung Galaxy Z Flip 5. Het potentieel wordt wellicht nog niet helemaal uit het ontwerp gehaald waardoor het soms wat experimenteel aanvoelt, maar het nieuwe scharnier sluit naadloos aan en de software is voor een groot deel aanpasbaar aan het opvouwbare karakter. Het nieuwe Coverscherm is erg fijn, want je kunt je berichten gewoon beantwoorden zonder de telefoon steeds open te klappen. De Samsung Galaxy Z Flip 5 is niet alleen een uitstekend opvouwbaar toestel, maar ook een goede smartphone.

8.0
Samsung Galaxy Z Flip 5-3

Beoordeling
Samsung Galaxy Z Flip 5

Pluspunten
 • Groter Coverscherm biedt echt wat extra's
 • Scharnier sluit naadloos aan
 • Luxe en premium design
 • Opvouwbaar karakter opent nieuwe mogelijkheden
 • Updatebeleid van Samsung
Minpunten
 • Coverscherm niet volledig benut
 • Batterij is echt te mager
 • Stevig aan de prijs
 • Oppassen met stof en zand

Beoordeling Samsung Galaxy Z Flip 5

De Samsung Galaxy Z Fold 5 onderscheid zich echt door het opvouwbare karakter. Was het een normale smartphone geweest met deze specificaties, dan was het echt geen bijzondere smartphone. Daarvoor passen de camera's niet bij de hoge prijs en was de batterij niet groot genoeg. Voor een opvouwbare smartphone is dit echter een goed toestel, ook al haalt Samsung lang niet al het potentieel uit het nieuwe en grotere Coverscherm. Je moet zelf met kunst-en-vliegwerk aan de slag om hier meer uit te halen waardoor je eigenlijk met een experimentele smartphone aan de slag bent, ook al is dit de vierde versie van het toestel (de Flip 2 heeft Samsung overgeslagen). Samsung doet echter ook heel veel dingen goed. Het nieuwe scharnier sluit naadloos aan, de software is gedeeltelijk aan te passen aan het opvouwbare karakter, de fotografiemogelijkheden zijn groter en het algehele design voelt luxe en stevig aan.

Is de Samsung Galaxy Z Flip 5 nu iets voor jou? Dat hangt ervan af of je kunt leven met de minpunten. De hardware is goed, maar niet top voor dit prijspunt. De batterij is eigenlijk te klein waardoor je soms overdag bij moet laden, het toestel kan niet tegen stof of zand en als je het een gedoe vindt om een extra handeling te moeten doen (openklappen) om alle functies van je smartphone te kunnen bereiken, dan is dit niet het toestel voor jou. Kun je leven met deze minpunten, dan zien we in de Samsung Galaxy Z Flip 5 de beste klaptelefoon van dit moment. Het toestel is vlot genoeg voor alle dagelijkse taken, foto's met de hoofdcamera zijn prima, het Coverscherm biedt echt wat extra's (ook al wordt het potentieel nog niet helemaal benut) en laten we eerlijk zijn, het toestel is gewoon erg stijlvol en ziet er goed uit. Voor sommige mensen is dit wellicht niet meer dan een gadget. Voor andere mensen is dit eindelijk een stap vooruit in een smartphonewereld die al zo lang stilstaat.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy Z Flip 5

PlayStation VR2 voor PS5

We zijn erg onder de indruk van de PlayStation VR2. Echt, aan de specificaties ligt het niet. Dit is een zeer toegankelijke manier om met een virtualrealitybril te starten. Sony moet alleen nog even met de software aan de slag, want dat is nog onder de maat. Het zijn met name veel oude games in een nieuw jasje.

Ben je niet bekend met die games, dan is er niets aan de hand. Ja, de hardware is met een prijs van 600 euro mega duur (los van de aanschafprijs van de PS5), maar het systeem werkt dan ook ontzettend goed, de installatie is een fluitje van een cent en de beelden zijn oogstrelend fijn. De controllers liggen lekker in de hand en zijn uitgebreid genoeg om een mooie illusie te waarborgen in de virtuele werelden. PS VR2 heeft veel potentie, nu maar hopen dat ontwikkelaars dat waarmaken.

8.5
playstation vr2

Beoordeling
PlayStation VR2

Pluspunten
 • Indrukwekkende hardware
 • Oogstrelende beelden
 • Toegankelijk product
 • Veelzijdige controllers
 • Enkele aansluitkabel
 • 3d-audio
 • Directe feedback
 • Gemakkelijke installatie
Minpunten
 • Gebrek aan nieuwe ervaringen
 • Nieuwe games zijn veredelde demo's
 • Geen oplaadstation voor controllers

Beoordeling PlayStation VR2

Hoewel we onder de indruk zijn van de hardware van de PlayStation VR2, vragen we ons een beetje af hoe het precies zit met de software. De bril biedt momenteel een handjevol unieke ervaringen aan, die helaas nooit helemaal het niveau van een uitgebreide techdemo overstijgen. De ervaringen zijn tof, maar na een avond of twee spelen ben je er wel klaar mee en wil je meer. En juist op dat punt struikelt de ervaring, want dan ben je aangewezen op oudere content in een nieuw jasje.

Ben je niet bekend met die games, dan is er niets aan de hand. Ja, de hardware is met een prijs van 600 euro mega duur (los van de aanschafprijs van de PS5), maar het systeem werkt dan ook ontzettend goed, de installatie is een fluitje van een cent en de beelden zijn oogstrelend fijn. De controllers liggen lekker in de hand en zijn uitgebreid genoeg om een mooie illusie te waarborgen in de virtuele werelden. PS VR2 heeft veel potentie, nu maar hopen dat ontwikkelaars dat waarmaken.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker PlayStation VR2

Meer lezen?

Wil je meer reviews lezen die dit jaar op FWD zijn verschenen? Dat kan. Je kunt bij ons terecht voor beeldreviews, audioreviews, smarthomereviews, mobile reviews en entertainmentreviews.

Reacties (0)