Review: Kobo Elipsa 2E – grote e-reader met een stylus

30 april 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Kobo Elipsa 2E

De Kobo Elipsa 2E is een grote e-reader van 10,3-inch met stylus voor 399,99 euro. Is dit de ultieme e-reader?

De afgelopen jaren lijkt het erop alsof e-readers zijn uitontwikkeld. Het product is goed, doet wat het moet doen en behalve een beetje spelen met een net iets vriendelijker scherm voor de ogen, ondersteuning voor audioboeken en wat meer opslaggeheugen zien we verder niet heel veel nieuwe dingen. Kobo lanceerde in 2021 de Elipsa en de toevoeging van de stylus betekende daadwerkelijk iets nieuws voor het genre. Dit keer is het de beurt aan de opvolger, de Kobo Elipsa 2E.

Dit is de Kobo Elipsa 2E

De Kobo Elipsa 2E is de grootste e-reader in het assortiment van Kobo. Dit model heeft een groot E Ink Carta 1200-touchscreen van 10,3-inch. De resolutie van het scherm bedraagt 1.872 bij 1.404 pixels. Het blauwe licht wordt zoveel mogelijk gereduceerd dankzij ComfortLight Pro, zodat ogen minder vermoeid raken. De nieuwe e-reader heeft 32 GB opslaggeheugen aan boord. Ook luisterboeken behoort tot de mogelijkheden dankzij bluetooth. Tekst is helemaal naar wens aan te passen. Je kunt kiezen uit meer dan vijftig lettertypestijlen en twaalf lettertypen. De Kobo Elipsa 2E weegt 390 gram en kent de afmetingen 193 x 227 x 7,5 mm. Ondersteuning is er voor vijftien bestandsindelingen, namelijk EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ en CBR.

De Kobo Elipsa 2E is de eerste e-reader met de nieuwe Kobo Stylus 2. Je hoeft geen batterijen meer te vervangen, maar kunt deze stylus gewoon opladen via de usb-c-aansluiting. De stylus heeft verschillende toepassingen. Niet alleen kun je navigeren door simpelweg met de stylus een menu-item aan te klikken, ook kun je gemakkelijk aantekeningen maken in boeken, tekst markeren of uitgummen met de ‘gum’ aan de achterkant. Nu zul je waarschijnlijk in een spannende thriller geen aantekeningen willen maken, maar in een e-book voor studie, opleiding of hobby is het toch wel erg gemakkelijk. Naast deze optie biedt de e-reader ook een kladblok. Vanuit het hoofdmenu kies je deze optie onderaan het scherm. Vervolgens heb je een lege pagina en kun je naar hartenlust schrijven of tekenen. Je kunt tekst exporteren, geschreven tekst omzetten naar een documentje of makkelijk in de cloud bewaren via Dropbox en Google Drive.

Kobo wil daarnaast deze e-reader echt als milieuvriendelijk alternatief voor papieren boeken in de markt zetten. Natuurlijk is het produceren van een e-reader vervuilender in vergelijking met een echt boek, maar de echte lezer koopt al snel meerdere boeken per maand. Bij een e-reader ben je na aanschaf klaar en dan is dit onder de e-readers ook nog een milieuvriendelijk model. De Kobo Elipsa 2E is gemaakt van 85 procent gerecycled plastic, waarvan 10 procent ocean-bound plastic.

Design

We hebben hier wederom te maken met een typische e-reader van Kobo. Bestaande uit zwart (stevig) plastic in een (net niet) rechthoekige vorm. De e-reader is daardoor zeer licht en gemakkelijk te dragen. Op de achterkant vinden we een geribbeld oppervlak wat zeer fijn in de handen ligt. Het voelt een beetje rubberachtig aan. Rechts aan de zijkant vinden we de aan/uit-knop en de usb-c-aansluiting om de e-reader op te laden. Fijn dat Kobo eindelijk over is naar usb-c, dat is tenslotte vanaf 2024 ook verplicht. We missen de knoppen van de Libra en Sage van Kobo, maar verder lijkt dit model precies op beide modellen, zij het iets groter dankzij het 10,3-inch scherm. Kobo heeft een Sleep Cover (69,99 euro) meegeleverd voor onze review. Deze zit magnetisch vast aan de e-reader en is in feite ook alleen een Cover voor de voorkant van het scherm. De achterkant van de e-reader is vrij. Een dergelijke cover is wel noodzakelijk, want het heeft tevens ruimte voor de stylus. Zonder Cover is het lastig om de stylus niet kwijt te raken, alhoewel deze magnetisch wel aan de behuizing blijft plakken.

Boeken lezen

Ons testmodel was al voorzien van een persaccount inclusief Kobo Plus, het maandabonnement om onbeperkt boeken te kunnen lezen én luisterboeken te kunnen beluisteren. Veel meer dan de e-reader aanzetten, even verbinden met je wifi-netwerk, eventueel inloggen met je accountsgegeven is het ook niet. Kobo heeft de interface bij het instellen goed voor elkaar, zodat jong en oud weet wat er precies van verwacht wordt. We kunnen aan de slag met diverse vooraf gedownloade boeken en audioboeken en dus kunnen we naar hartenlust lezen én luisteren. Zelf gebruik ik sinds enkele jaren de Kobo Libra H20, dus even het boek downloaden wat ik aan het lezen was en we gebruiken de Kobo Elipsa 2E als vaste e-reader voor het lezen tijdens de testperiode.

En dit beviel eigenlijk heel erg goed. Het grote E Ink-scherm is rustig voor de ogen waardoor het lijkt alsof je een echt boek aan het lezen bent. Vermoeide ogen zul je absoluut niet krijgen. Ook fijn, deze grote e-reader is ook een stukje sneller dan de eerste generatie Libra H20 die ik zelf gebruik. Het navigeren door het menu gaat net even wat vlotter en ook de bladzijde omslaan gaat snel en soepel. Wat we wel echt missen zijn de knoppen van de Libra- en Sage-serie. Je moet dus nu iedere keer op het scherm tikken of vegen om een bladzijde om te slaan. Het werkt prima en je zult er ongetwijfeld snel aan wennen, maar twee fysieke knoppen onder je vingers is bij een dergelijk groot formaat toch wellicht net even wat makkelijker. Het grote formaat is fijn voor het lezen, maar je hebt wel een groot ‘iets’ in handen. Alsof je een groot boek aan het lezen bent. Veel mensen zullen de Kobo Elipsa 2E dan ook te groot vinden.

Heb je een boek gevonden en ben je begonnen met lezen, dan tik je op het midden van de bladzijde om de instellingen te openen. Niet alleen selecteer je hier de helderheid van het scherm, ook kun je aan de slag met lettertypen en -stijlen, je voortgang bekijken en allerlei voorkeursinstellingen wijzigen. Ook de kleurtemperatuur kun je aanpassen. En je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kunt het regelen. Van kleine minieme letters voor mensen met hele goede ogen tot enorme letters op het scherm voor mensen die wat minder goed kunnen zien. Je hebt ook veel keuze uit lettertypen, dus je zult altijd iets vinden wat goed bij je past. Het standaardlettertype is echter al zo fijn, dat weinig mensen waarschijnlijk iets anders zullen kiezen. Weet in ieder geval dat je alles naar wens kunt afstemmen.

Zoals je kunt lezen in de review is bluetooth ook beschikbaar op dit model. Sluit je bluetooth-oordoppen of bluetoothspeaker aan en je kunt genieten van luisterboeken. Is het geheugen van 32 GB daar niet heel snel vol mee? Dat valt mee. Een gemiddeld luisterboek zal ergens tussen de 200 en 500 MB groot zijn, terwijl een leesboek ergens tussen de 1 MB en 5 MB schommelt. Meer dan genoeg geheugen dus om veel e-books en luisterboeken te verzamelen. Je kunt natuurlijk e-books kopen. De e-reader ondersteunt erg veel formaten en een boek op de e-reader zetten is een fluitje van een cent. Nog makkelijker is het om een abonnement op Kobo Plus te nemen. Dit kan eigenlijk al uit als je meer dan één boek per maand leest. Voor 9,99 euro krijg je toegang tot een enorme database van boeken. Iedere maand worden boeken toegevoegd, waardoor het eigenlijk een soort Netflix of Spotify is, maar dan voor boeken. Wil je naast leesboeken ook toegang tot audioboeken? Dan betaal je 12,99 euro per maand. Zelf lees ik al jaren met Kobo Plus en over het algemeen ben ik er tevreden over. Het enige nadeel is als je net een boekenserie aan het lezen bent en halverwege de serie mist er ineens een boek dat niet op Kobo Plus te vinden is. Dat is me verschillende keren overkomen. Verder werkt het erg gemakkelijk en heb je toegang tot honderdduizenden e-books. Deze kun je niet alleen op je e-reader van Kobo lezen, maar ook met de Kobo-app op je smartphone of tablet.

Tekenen en schrijven

Uniek aan de Kobo Elipsa 2E is de nieuwe Kobo Stylus 2. Schrijven, schetsen, markeren, aantekeningen maken en uitgummen. Alles is mogelijk. Schrijf in de kantlijn belangrijke opmerkingen, markeer een belangrijke passage in een studieboek of ga zelf helemaal los met het notitieblok. Je kunt schetsen maken en gewoon op het scherm schrijven. Wil je het omzetten naar tekst? Druk twee keer op het scherm en er verschijnen keurige blokletters. Je zelfgemaakte aantekeningen kun je vervolgens gemakkelijk in een Word-documentje opslaan en exporteren naar Google Drive of Dropbox. Zelfs mijn handgeschreven creaties, waarbij mijn handschrift sinds groep 3 van de lagere school nooit beter is geworden, wordt uitstekend omgezet zonder fouten. De handschriftherkenning werkt echt goed. De Kobo Elipsa 2E is niet alleen een e-reader, maar kan ook als digitaal notitieblok en digitaal schetsblok gebruikt worden. Het werkt uitstekend, maar niet iedereen heeft de stylus nodig. Wil je alleen maar boeken lezen, dan is een kleiner en goedkoper model wellicht aan te raden.

Conclusie

De Kobo Elipsa 2E is één van de betere e-readers van dit moment. Voor een e-reader is dit model lekker vlot en het scherm is zeer vriendelijk voor de ogen. De stylus is een leuke toevoeging en zorgt ervoor dat je dit model ook als digitaal notitieblok en schetsblok kunt gebruiken. Toch heeft niet iedereen een stylus en een e-reader van dit formaat dit nodig. Dan is een kleinere Libra 2 of Sage wellicht een betere optie. Zoek je echt een complete e-reader die alles te bieden heeft wat je maar wensen kunt? Dan is de Kobo Elipsa 2E hét model voor jou.

8.5
Kobo Elipsa 2E-2

Beoordeling
Kobo Elipsa 2E

Pluspunten
  • E-reader én notitie-/schetsblok
  • Geen vermoeide ogen
  • Stylus biedt echt wat extra's
  • Lekker vlot voor een e-reader
  • Kobo Plus
Minpunten
  • Groot formaat niet voor iedereen even handig
  • Stylus niet in alle gevallen noodzakelijk
  • Prijzig

Beoordeling Kobo Elipsa 2E

De Kobo Elipsa 2E is één van de betere e-readers van dit moment. Voor een e-reader is dit model lekker vlot en het scherm is zeer vriendelijk voor de ogen. De stylus is een leuke toevoeging en zorgt ervoor dat je dit model ook als digitaal notitieblok en schetsblok kunt gebruiken. Toch heeft niet iedereen een stylus en een e-reader van dit formaat dit nodig. Dan is een kleinere Libra 2 of Sage wellicht een betere optie. Zoek je echt een complete e-reader die alles te bieden heeft wat je maar wensen kunt? Dan is de Kobo Elipsa 2E hét model voor jou.

Prijsvergelijker Kobo Elipsa 2E

Reacties (0)