Review: ATAG wijnklimaatkast met ConnectLife en Vivino

12 augustus 2023 + 10 minuten 0 Reacties
ATAG review pers
FWD award

Steeds meer apparaten in huis krijgen een slimme make-over, zeker ook in de keuken. Zelfs de 'eenvoudige' wijnklimaatkast is tegenwoordig in een geavanceerde, slimme variant te krijgen. In deze review bekijken we de ATAG KU8574K2C, een premium onderbouw wijnklimaatkast met diverse handige en slimme functies.

Het is alweer een tijdje geleden dat we een van de eerste slimme wijnklimaatkasten bekeken hebben, en in ons Smart Living Project hebben we er twee jaar terug zelf een wat slimmer gemaakt. ATAG wil echter laten zien dat een wijnklimaatkast meer is dan alleen een veredelde koelkast en heeft daarom een nieuwe serie wijnklimaatkasten op de markt gebracht die voorzien zijn van tal van handige features, gekoppeld kunnen worden met de ConnectLife-app en voorzien zijn van Vivino-integratie.

 

Wat is de ATAG KU8574K2C?

De ATAG KU8574K2C is een onderbouw wijnklimaatkast. Dat betekent dat de kast bedoeld is voor plaatsing in bijvoorbeeld een keukeneiland. De ventilatie en koeling van de kast gebeuren via de voorzijde, aan de onderkant van de kast. Hiervoor moet een opening of rooster geplaatst worden zodat de kast zijn temperaturen aan kan houden.

ATAG heeft de wijnklimaatkast voorzien van twee zones, die beiden een eigen temperatuur tussen de 5 en 20 graden kunnen aanhouden. Zo kun je bijvoorbeeld bovenin witte wijn kwijt en onderin rode wijn. Daarnaast houdt de kast de luchtvochtigheid in de gaten, aangezien deze voor wijn bij voorkeur boven de 50% ligt. Een koolstoffilter zorgt voor een schone lucht en een glazen deur met UV-filter zorgt ervoor dat het zonlicht de kast niet binnenkomt.

ATAG rust de wijnklimaatkast uit met diverse handige functies, waaronder sfeerverlichting die zelf in te stellen is, een touch-to-open-functie waardoor de deur opent met een simpele druk, krijtbordjes waarop je informatie over de wijn kunt schrijven, een alarm voor de deur en een kleurendisplay waarop je alles kunt inzien en instellen.

Voor al deze premium features moet ook een premium prijs betaald worden. De KU8574K2C heeft een adviesprijs van 3.299 euro, maar kan op verschillende plekken al voor een paar honderd euro minder gekocht worden.

Design

Een wijnklimaatkast is bedoeld om in het zicht te staan en perfect bij jouw keuken te passen. Er wordt door fabrikanten van deze kasten dan ook veel aandacht aan het uiterlijk besteed. Bij ATAG is dit niet anders. De KU8574K2C wijnklimaatkast is in alle opzichten een premium product voor de keuken. De vol glazen voorzijde met touch-to-open-functie, het fraaie kleurendisplay waarop alles in te zien en in te stellen is en de houten planken van hoge kwaliteit waarop de wijn bewaard wordt. Daar wordt nog zelf in te stellen (qua temperatuur) sfeerverlichting aan toegevoegd, en bovendien worden er leuke krijtbordjes meegeleverd om het geheel af te maken.

Ook de zaken die niet meteen opvallen zijn van groot belang. Zo levert ATAG het rooster voor de ventilatie los mee zodat je deze zelf kunt verwerken in een plint, waardoor de kast nog meer opgaat in de keuken. Daarnaast is het scharniermechanisme van de deur een verademing in vergelijking met de kast die we hier voor hadden staan. De deur rijkt immers nooit verder dan de breedte van de kast zelf, en raakt dus ook geen kasten die er direct naast liggen. Planken en wijnen zijn altijd goed bereikbaar en de wijnklimaatkast past perfect in een 60cm nis tussen de andere keukenkasten. Het mechanisme laat de deur ook heel soepel openen en sluiten, en als je de deur niet binnen 2 seconden opentrekt nadat je op de bovenhoek gedrukt hebt wordt de deur meteen eer teruggetrokken en gesloten.

Is dan alles perfect? Niet per se, want elk voordeel heeft zijn nadeel. Zo’n volledig glazen deur met touch-to-open is heel mooi, maar het wordt vanzelfsprekend ook een feest voor vingerafdrukken. Houd het poetsdoekje er dus maar bij! En over het kleurenscherm; recht van voren (op je knieën dus) is dit perfect af te lezen. Maar als je aan tafel zit of door de ruimte loopt gaan de helderheid en leesbaarheid wat achteruit waardoor het klokscherm of statusscherm lastiger leesbaar zijn. Ook dit is logisch te verklaren, door de deur met UV-filter en dik glas.

Installatie en plaatsing

Voordat je de wijnklimaatkast aanschaft is het van belang dat je de afmetingen en vereisten bekijkt. De kast moet immers in de daarvoor bestemde nis van jouw keukeneiland passen, en de voorzijde moet voldoende vrijheid hebben voor verse lucht. Als dat allemaal volgens de specificaties van ATAG is en de kast wordt geleverd dan is het verstandig de handleiding erbij te pakken om de kast voor te bereiden voor plaatsing. En dat duurt even, want verpakkings- en beschermingsmateriaal dient verwijderd te worden, de deur moet mogelijk omgedraaid worden en de handleiding kent nogal wat pagina’s met voorwaarden, belangrijke tips en te volgen stappen. Zodra je de kast in de nis geschoven hebt kun je de poten via een innovatief mechanisme aan de voorzijde omhoog of omlaag draaien. Heb je geen ruimte boven de kast om er ook een waterpas op te leggen dan is het verstandig de kast voordat deze de nis ingaat al ongeveer op de juiste hoogte te zetten. Staat de kast perfect in de nis dan is het zaak nog een schuimrubber op maat te maken voor de luchtflow tussen kast en plint. Die plint dien je vanzelfsprekend zelf te (laten) maken en hiervoor wordt een rooster los meegeleverd. Wij hebben (nog) geen plint dus op de foto’s zie je de kast met open onderzijde staan.

Zodra dit allemaal is afgerond en de kast perfect op zijn plek staat is het een kwestie van wachten. Na transport moet de wijnklimaatkast immers 4 tot 5 uur rechtop, op zijn plek staan. Daarna kun je de kast aanzetten voor de installatie. En gelukkig heeft ATAG hier ook veel aandacht aan besteed. Via het display op het apparaat zelf is alles direct in te stellen. Je begint met de taal en locatie, gevolgd door onder meer de verlichting, de geluiden, het beeldscherm, de deurfuncties en algemene instellingen. Connectiviteit is ook een onderdeel en daarmee kun je de wijnklimaatkast verbinden met de Connect Life-app en jouw WiFi-netwerk.

Die koppeling ging niet helemaal soepel, maar na twee pogingen om de kast met de app te verbinden zagen we de kast in de app verschijnen. Op het apparaat zelf licht een WiFi-symbool op om de status van de connectiviteit weer te geven. De app heb je in de basis dus niet nodig, want via het fraaie kleurenscherm kun je alles instellen. Naast de temperatuur per zone kun je onder meer meldingen aanmaken voor veranderingen in luchtvochtigheid, de toetsen vergrendelen, het kinderslot (alarm) activeren en de nacht- en standby-stand instellen. En bovendien krijg je ook tips, onder meer over het bewaren en serveren van wijn. De belangrijkste features lichten we hieronder uit.

Features

De ATAG KU8574K2C is qua features de meest uitgebreide wijnklimaatkast die wij tot nu toe gezien hebben. Je zou denken; wat moet een wijnklimaatkast dan allemaal doen behalve koelen? Dat is zeker het belangrijkste, maar met tal van handigheidjes en functies kun je het apparaat geheel naar eigen wens afstellen en in de gaten houden.

Zoals gezegd is alles op het kleurendisplay van het apparaat zelf te regelen, maar mocht je dat liever met de app doen dan is daar ook een groot deel van die instellingen terug te vinden. Naast de hiervoor genoemde instellingsmogelijkheden biedt het display je ook tips, bijvoorbeeld de ideale serveertemperatuur met foto’s van wijnen erbij, de ideale bewaartemperatuur met uitleg over rijping, en waar je op moet letten met betrekking tot de luchtvochtigheid in de kast. Met duidelijke testen en hier en daar foto’s biedt het display alle mogelijkheden de werking van de kast in te stellen.

We behandelen kort een aantal belangrijkste of meest handige instellingen. Zo zijn er specifieke instellingen voor de deur. Je kunt instellen wat de verlichting en het display moeten doen wanneer de deur gesloten is en wanneer deze openstaat. Meest voor de hand liggend is de functionele verlichting aan en het statusdisplay (met temperaturen en luchtvochtigheid) aan wanneer de deur open is en de sfeerverlichting en het klokscherm aan wanneer de deur gesloten is. Maar, aangezien je dat display toch slecht ziet wanneer je rondloopt kun je er ook voor kiezen de stand-by-stand snel in te schakelen. Het display wordt hiermee uitgeschakeld. De stand-by-stand kan al 5 minuten maar ook 12 uur ingeschakeld worden. Er is ook een Eco-modus waarmee het display uitgeschakeld wordt, maar deze modus loopt niet tussen specifieke tijden. De Sabbath-modus zet het toestel 72 uur lang in stand-by-stand en zet de verlichting uit, en de nachtmodus kun je gebruiken om het display uit te schakelen en de verlichting te dimmen tussen specifieke tijden.

Je kunt ook spelen met de helderheid en kleurtemperatuur van de verlichting. Dit kan bij zowel de functionele als de ambient verlichting. De kleurtemperatuur is middels een slider in te stellen van warm naar koud en de helderheid kan van 0 (uit) naar 100 procent ingesteld worden. De helderheid van het display is alleen op het apparaat zelf aan te passen, net als de sfeerkleur (groen of amber) voor het display. Tot slot is er een slot-functie die wat extra uitleg behoeft. Toen we die functie activeerden gebeurde er immers niets, maar dat komt omdat het slot geldt voor de toetsen. Die worden uitgeschakeld. Er worden daarnaast twee extra opties actief; deurmelding (een pop-up op je telefoon zodra de deur opengaat) en kinderslot alarm (een hoorbaar alarm als de deur opengaat). Dit zijn handige extra’s maar wat we hier wel missen is een functie om de deur daadwerkelijk op slot te zetten. Waarschijnlijk zit hier de reden achter dat het daarna zonder app openen niet mogelijk is, maar daar is vast een omweg voor te vinden.

ConnectLife-app

De ConnectLife-app van ATAG is de app waar je alle apparaten van het bedrijf aan kunt koppelen, waaronder vaatwassers, kookplaten en dus wijnklimaatkasten. Het is een relatief eenvoudige app die snel en soepel werkt. Enige vereiste is een account, waarna je jouw producten op afstand kunt instellen en bedienen. Over het algemeen werkt de app dus perfect, al ontbreekt het hier en daar aan een (correcte) vertaling en een uitleg bij opties.

Voor de wijnklimaatkast geldt dat veel van de opties en functies die je via het display kunt bereiken ook in de app beschikbaar zijn. In het homescherm van de app zie je de kast zelf met ingestelde temperaturen en de laatste notificaties terug. Klik je door naar de wijnklimaatkast dan zie je allereerst de wijnlijst. Dat is enerzijds een lijst met alle wijnen die je aan de kast hebt toegevoegd en anderzijds een overzicht van de posities in jouw kast met de wijn die op die positie ligt. Over deze functie en het toevoegen van wijnen vertellen we verderop meer.

Onder de wijnlijst zie je status van de kast, met de ingestelde temperaturen en de huidige luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is niet in te stellen (en dus grijs), de temperaturen zijn wel in te stellen per zone. Helaas worden hier niet de door de kast gemeten temperaturen getoond, iets dat juist wel handig is om de werking van de kast te controleren. Wel krijg je automatisch een melding als voor langere tijd de doeltemperatuur niet behaald kan worden.

Verder zien we de tab met ‘dingen die je kunt doen’. Dit zijn snelkoppelingen naar de belangrijkste functies. Zo kun je hier de instellingen voor de verlichting aanpassen en de verlichting even snel activeren. Ook kun je het hierboven besproken slot met bijbehorende alarmen activeren en is er een optie om de statistieken van de kast te bekijken. Deze geven wel de gemeten temperaturen en de gemeten luchtvochtigheid weer, maar over langere perioden, met gemiddelde waarden en met een vertraging van een dag.

De tab ‘meer’ geeft je toegang tot de handleidingen van het apparaat, de verdere instellingen en de mogelijkheid om een serviceaanvraag in te dienen. Helaas zijn er vooralsnog geen mogelijkheden om ConnectLife en de daaraan gekoppelde apparaten te koppelen met andere smarthomeplatformen zoals Homey, Google Assistant of HomeKit. Wel is er een koppeling met Alexa mogelijk, maar dat gebruiken we in Nederland en Vlaanderen nauwelijks.

Vivino-integratie

Een belangrijk onderdeel van de ConnectLife-app en de nieuwe wijnklimaatkasten van ATAG is de integratie van het alom bekende Vivino. Hier vind je vrijwel alle wijnen die wereldwijd gemaakt worden, kun je reviews lezen en eigen wijnlijsten en -kelders bijhouden. Ideaal dus voor de echte wijnliefhebber. De toegevoegde waarde van de integratie is dat je de flessen die in de kast komen te liggen kunt scannen (het maken van een foto), waarna ze in de database van Vivino opgezocht worden en je ze aan een specifieke plank en een positie op die plank in de kast kunt toewijzen. Dit resulteert in een zeer fraaie, overzichtelijke weergave van jouw wijnklimaatkast in de ConnectLife-app.

Tot zover het ideaalplaatje, want de integratie is nog niet helemaal wat het moet of kan zijn. Het scannen van etiketten verloopt allereerst moeizaam. We gebruiken Vivino al jaren en vrijwel altijd wordt een etiket in een of twee pogingen herkend, waarna de wijn toegevoegd kan worden. Gebruiken we deze functie in de ConnectLife-app dan is het een hit-and-miss-situatie. Te vaak moeten we tal van keren foto’s opnieuw maken om een wijn toe te kunnen voegen en te vaak lijkt een wijn die we wel via de Vivino-app hebben toegevoegd helemaal niet herkend te worden. Vraag me niet waarom – want het systeem erachter zal hetzelfde zijn – maar toch werkte dit veel minder snel en soepel dan in de Vivino-app zelf.

Gelukkig kun je flessen wel handmatig toevoegen maar dit is letterlijk handmatig de namen en andere teksten toevoegen. Waar is de zoekfunctie die Vivino zelf wel heeft? Dat bespaart je een hoop moeite. Daarnaast is het helaas niet mogelijk om jouw eigen wijnkelder – die je als liefhebber waarschijnlijk al in Vivino hebt staan – toe te voegen aan ConnectLife. Een importeer- en toewijsfunctie zou erg welkom zijn. Tot slot zijn reviews die van Vivino komen niet direct zichtbaar in de app. Daarvoor moet je de Vivino website openen. Kortom, deze integratie heeft veel potentie en ziet er absoluut gelikt uit wanneer je al jouw wijnen in je virtuele kast hebt staan, maar er is nog voldoende ruimte voor verbetering.

Kwaliteit

Al die handige en slimme opties en features zijn natuurlijk leuk, maar in de basis moet een wijnklimaatkast jouw wijnen in een perfecte omgeving houden. En van een wijnklimaatkast van 3.000 euro mag je natuurlijk verwachten dat dit gebeurt. Gelukkig doet de ATAG KU8574K2C bijna perfect wat er beloofd wordt.

We hebben de temperatuur, de luchtvochtigheid en de geluidsproductie van het apparaat de afgelopen weken nauwkeurig in de gaten gehouden. De bovenste zone is gebruikt voor witte wijnen, met een doeltemperatuur van 8 graden, terwijl de onderste zone gebruikt wordt voor rode wijnen, met een doeltemperatuur van 13 graden. De luchtvochtigheid moet minimaal rond de 50% procent liggen, maar bij voorkeur daarboven. Dit laatste is voor veel kasten zonder actieve bevochtiging erg lastig. Beide onderdelen worden gemeten met afgestelde temperatuur- en luchtvochtigheidsensoren.

Als we beginnen met de temperatuur dan doet de onderste zone vrijwel precies wat er gevraagd wordt. Bij een doeltemperatuur van 13 graden meten we een gemiddelde temperatuur van 13,3 graden. In de grafieken van de kast zelf zien we dat de eigen sensor een gemiddelde van 12,3 graden meet. Afwijkingen naar boven en beneden zijn minimaal, wat laat zien dat de temperatuur zeer stabiel blijft. De bovenste zone heeft het iets lastiger, of de interne sensor heeft een kleine afwijking. Hier meten we namelijk bij een doeltemperatuur van 8 graden een gemiddelde temperatuur van 9,6 graden. Zetten we de doeltemperatuur naar 6 graden (zie afbeelding), dan zakken de metingen naar gemiddeld 7,7 graden. De interne sensor toont in de grafieken opvallend genoeg een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden. Natuurlijk moeten we voor alle sensoren een lichte afwijking meenemen, maar dit verschil is iets groter dan gewenst. Maar, het is dus op te vangen door de temperatuur iets lager in te stellen. Dat gezegd hebbende is de temperatuur wel zeer stabiel. Uit de grafiek van onze eigen sensoren kunnen we ook opmaken dat de kast elke dag een dooicyclus doorloopt, waardoor met name de temperatuur in de bovenste zone kort een paar graden stijgt. Dat is echter voor de wijn geen probleem. Het blijft echter jammer dat we de eigen sensoren van de kast niet realtime kunnen uitlezen.

Op het gebied van luchtvochtigheid kunnen we ook tevreden zijn. De bovenste zone zit eigenlijk altijd tussen de 54% en 62%, wat perfect is. De onderste zone, met hogere temperatuur, ligt logischerwijs lager. Toch houdt de kast het gemiddeld op 47%, wat tegen de ondergrens is maar acceptabel is, zeker als je niet van plan bent wijnen jarenlang te laten rijpen. We hebben kasten gehad die al snel richting de 30% kropen dus de ATAG presteert op dit vlak prima. Maar, mocht je de luchtvochtigheid toch ruim boven de 50% willen hebben dan kun je de optionele HumidityBox aanschaffen. Overigens komt de door ons gemeten luchtvochtigheid aardig overeen met de waarden in de grafieken van het apparaat zelf.

Luisterend naar deze wijnklimaatkast is het een verademing ten opzichte van de vorige kast (Vinata). Op papier zou de geluidsproductie net wat hoger moeten liggen, maar de wijnklimaatkast van ATAG is nauwelijks aanwezig. Zo nu en dan slaat de kast aan en hoor je de compressor 20 seconden starten, maar als deze eenmaal draait ligt de geluidsproductie dermate laag dat het heel snel in de achtergrond verdwijnt. Het aantal starts ligt lager, de geluidsproductie ligt lager en ook de frequentie ligt op een voor de oren comfortabeler niveau. Op dit vlak zijn we dus zeer tevreden.

Positief verrast zijn we door het aantal flessen dat we in de kast kwijt kunnen. Op papier zijn dit 38 Bordeaux-flessen, maar niemand heeft alleen dit formaat flessen dus het zijn er vaak minder. Gelukkig kunnen we met het verwijderen van de onderste plank wat dikkere flessen kwijt en is er tussen de planken meer ruimte dan bij andere kasten waardoor je relatief eenvoudig – met wat puzzelen – verschillende formaten in de kast kwijt kunt. We hebben nu 30 flessen in de kast liggen, met ruimte voor nog 3-5 extra flessen.

Conclusie

Is een wijnklimaatkast van 3.000 euro zijn meerprijs ten opzichte van kasten van 1.000 euro waard? Ik vind van wel. Met de meeste kasten van rond de 1.000 euro heb ik linksom of rechtsom problemen ervaren. De een was veel te luid, de ander hield de temperatuur of de luchtvochtigheid nauwelijks op niveau en weer een ander sloeg elke vijf minuten aan. Dat zijn nogal belangrijke aspecten van een wijnkast, zeker voor de echte wijnliefhebber. De ATAG KU8574K2C is echt bedoeld voor die liefhebber. Niet alleen biedt de kast een stabiele en gezonde omgeving voor je wijnen, ook hoor je hem nauwelijks en is het een fraaie verschijning voor in de keuken. Voor 3.000 euro krijg je daar natuurlijk ook een hoop extra’s bij, waaronder tientallen handige of leuke functies, een goed werkende app met leuke virtuele wijnkast, een touch-to-open-deur, een kleurendisplay, Vivino-integratie, app-bediening, krijtbordjes en fraaie sfeerverlichting. Toch zijn er zeker minpunten, maar dat zijn allemaal geen dealbreakers en de meeste punten kunnen met een update verbeterd worden. Zo is de Vivino-integratie nog niet optimaal, is er (nog) geen koppeling met grotere smarthomeplatformen, kun je de deur niet vergrendelen, toont de kast geen realtime temperatuurmeting en wijkt de temperatuur van de bovenste zone iets af van onze eigen metingen. De grootste drempel zal echter de prijs zijn, maar als je wijnliefhebber bent en een premium kast in jouw keuken wilt hebben staan waarin jouw wijnen goed tot hun recht komen en waar je verder geen omkijken meer naar hebt, dan is de ATAG KU8574K2C zeker een aanrader.

9.0
ATAG review pers 1
FWD award

Beoordeling
ATAG wijnklimaatkast

Pluspunten
  • Premium design
  • Innovatieve functies
  • Goede werking temperatuur en luchtvochtigheid
  • Erg stil en slaat niet vaak aan
  • Touch-to-open
  • Goede en uitgebreide app
  • Virtuele kast met al je wijnen
  • Te personaliseren
Minpunten
  • Geen koppeling met andere platformen
  • Vivino integratie nog niet optimaal
  • Geen realtime temperatuurmeting
  • Niet goedkoop

Beoordeling ATAG wijnklimaatkast

Is een wijnklimaatkast van 3.000 euro zijn meerprijs ten opzichte van kasten van 1.000 euro waard? Ik vind van wel. Met de meeste kasten van rond de 1.000 euro heb ik linksom of rechtsom problemen ervaren. De een was veel te luid, de ander hield de temperatuur of de luchtvochtigheid nauwelijks op niveau en weer een ander sloeg elke vijf minuten aan. Dat zijn nogal belangrijke aspecten van een wijnkast, zeker voor de echte wijnliefhebber. De ATAG KU8574K2C is echt bedoeld voor die liefhebber. Niet alleen biedt de kast een stabiele en gezonde omgeving voor je wijnen, ook hoor je hem nauwelijks en is het een fraaie verschijning voor in de keuken. Voor 3.000 euro krijg je daar natuurlijk ook een hoop extra's bij, waaronder tientallen handige of leuke functies, een goed werkende app met leuke virtuele wijnkast, een touch-to-open-deur, een kleurendisplay, Vivino-integratie, app-bediening, krijtbordjes en fraaie sfeerverlichting. Toch zijn er zeker minpunten, maar dat zijn allemaal geen dealbreakers en de meeste punten kunnen met een update verbeterd worden. Zo is de Vivino-integratie nog niet optimaal, is er (nog) geen koppeling met grotere smarthomeplatformen, kun je de deur niet vergrendelen, toont de kast geen realtime temperatuurmeting en wijkt de temperatuur van de bovenste zone iets af van onze eigen metingen. De grootste drempel zal echter de prijs zijn, maar als je wijnliefhebber bent en een premium kast in jouw keuken wilt hebben staan waarin jouw wijnen goed tot hun recht komen en waar je verder geen omkijken meer naar hebt, dan is de ATAG KU8574K2C zeker een aanrader.

Prijsvergelijker ATAG wijnklimaatkast

Reacties (0)