Van afwassen tot stofzuigen: menig huishoudelijke taak kan slimmer

17 oktober 2020 + 10 minuten 2 Reacties
roomba-i3-plus-1

Een huis slimmer maken is leuk om te doen, maar een huishouden slimmer maken, daar heb je nóg meer profijt van. In dit artikel zetten we handige, slimme producten onder elkaar die het huishouden een stuk makkelijker maken.

Je huis slimmer maken, dat doe je vaak voor meer comfort of omdat het leuk is. Tegen Google Home zeggen: Hey Google, Netflix en chill! waarna hij de lichten dimt en Netflix aanzet op de televisie, dat is een mooi voorbeeld van smart home. Echter zijn er ook een heleboel minder aantrekkelijke thuisklussen waarmee slimme producten je kunnen helpen.

Afwassen

Hoewel vaatwassers niet bepaald nieuw zijn, worden ook die apparaten steeds slimmer. Het is niet langer een apparaat waarin je zelf een blokje doet en op wat knoppen drukt en afwacht. Slimme vaatwassers, bijvoorbeeld van Samsung, LG, Siemens en Bosch, kunnen je helpen met zoveel meer. Je kunt slimme vaatwassers via een app op afstand instellen en aanzetten, mede omdat ze zijn voorzien van een automatische zeepdispenser die je maar één a twee keer per maand hoeft bij te vullen. Ook krijg je automatische meldingen wanneer het programma afgelopen is. Er zijn ook programma’s in te stellen, dus mocht je elke week een nogal aangekoekte lasagneschaal in de vaatwasser zetten, dan kun je precies het juiste programma instellen om je schaal brandschoon te krijgen. Tot slot zijn er ook vaatwassers met slimme sloten, zodat je kinderen het apparaat niet middenin het programma kunnen openen.

Ramen lappen

Gekko’s zijn dieren die zich zo hebben geëvolueerd dat ze ‘plakpootjes’ hebben gekregen. Dankzij de zuignapjes onder hun voeten kunnen wondergekko’s hierdoor perfect tegen het glas van een terrarium aanlopen. Die revolutie wordt ook toegepast in bijvoorbeeld de Gladwell Gecko robot ramenlapper, die met een zuignap aan je raam vastklemt en de boel schoonzeemt. Dat is niet alleen heel praktisch voor als je geen fan bent van ramenlappen: je kunt er ook makkelijker ramen mee lappen waar je normaal gevaarlijke capriolen voor moest uithalen met een ladder. Je kunt via de app bepalen waar de robotramenlapper zich precies naartoe beweegt. Het enige wat je nog wel moet doen is even het microfiberdoekje wassen na afloop. Je kunt ook nog even wachten op slimme ramen, al moeten die natuurlijk ook gewassen worden.

Katten of honden voeren

Of we dit helemaal onder een huishoudelijke taak moeten scharen, dat hangt van je relatie met je huisdieren af, maar voor zij die iets meer afstand heeft van zijn dieren, kan voeren een vervelende klus zijn. Een klus die je bovendien echt niet mag vergeten. Er zijn al decennialang automatische voedingsstations op de markt waarbij er voor het hele weekend voer is dat elke dag per klepje beschikbaar wordt gemaakt, zoals de Talo die we onlangs getest hebben. Er bestaan ook slimmere dierenvoerapparaten waarmee in de gaten kunt houden wanneer je dier eet en waarmee je zelfs op afstand tegen je huisdier kunt praten.

Koken

Er zijn natuurlijk kookrobots die complete sterrenmaaltijden kunnen maken, maar die zijn nog een beetje duur. De ‘next best thing’ is dan een slow cooker. Denk bijvoorbeeld aan een Crockpot. Je stopt ‘s ochtends allerlei ingrediënten in het apparaat en na een lange dag werken kom je thuis en heb je warm avondeten. Dankzij de app kun je de boel laten opwarmen voor je thuiskomt en sowieso meer invloed uitoefenen op het kookproces, naarmate de dag vordert. Daarnaast zijn er slimme ovens die ongeveer hetzelfde voor je doen, ook via een app op afstand. Maar er is meer: vaak zijn ze voorzien van een scherm waarmee je recepten kunt opvragen, kunnen ze zichzelf schoonmaken en kun je via spraak tegen de oven praten om hem te laten openen wanneer je je handen vol hebt, zoals de Home Connect van Siemens.

Grasmaaien

Hoewel de zomer weer op zijn einde is gelopen, is dit wel een van de meest gehate klussen in en om het huis. Gras maaien. Het gaat bijna het hele jaar door en het kost best wat energie. De Husqvarna Automower, maar ook de slimme grasmaaiers van Gardena, Robomow en Wolf-Garten, kunnen het gras voor je maaien. Als een soort robotstofzuiger gaat zo’n apparaat over je gazon. Het eindresultaat is bovendien heel strak. Plus: ze zijn beter voor het milieu dan bijvoorbeeld een maaier die op gas werkt. In veel gevallen is het ook nog zo, dat als hij nieuwe elektriciteit nodig heeft, hij vanzelf teruggaat naar de oplader om daarna weer vrolijk aan de slag te gaan. Meer weten? We bespraken recentelijk alles wat je moet weten over robotmaaiers.

Koffiezetten

Komen er gasten, dan moet je ze altijd eerst even alleen laten in de woonkamer om zelf koffie te maken in de keuken. Met een slim koffie-apparaat hoef je daar iets minder actief mee bezig te zijn. Bovendien kun je daarnaast vaak allerlei verschillende types koffie maken, een grote plus voor gasten die van een Latte Macchiato houden in plaats van zwart. Er zijn bovendien zelfs slimme koffie-apparaten waarmee je latte art kunt ‘printen’, zodat je bijvoorbeeld het hoofd van je gast op de koffie kunt maken. We testten recentelijk de gloednieuwe Nespresso, waarvan er maar 1.000 zijn gemaakt: Nespresso O. Hieronder zie je de Siemens EQ.9waarop je onder andere een ‘koffieplaylist’ kunt aanmaken. Meer weten over slimme koffiemachines? We bespreken de basics in ons artikel over slimme koffiemachines.

Was opvouwen

Het duurt vaak lang en het is moeilijk om het heel strak en goed te doen. De was opvouwen is niet de vervelendste klus, maar als je er niet goed in bent dan blijven je kleren eruit zien zoals toen ze net uit de was kwamen: chaos. Een slimme wasvouwer kan daarbij helpen. Nu is het wel nogal een investering, maar als je er echt een hekel aan hebt, dan heb je voor ongeveer 500 euro een wasvouwer (Foldimate) die zorgt dat je de kleding in je kast eruitziet alsof je in een luxe kledingzaak woont. Ach, het is tenminste goedkoper dan de Laundroid.

Stofzuigen

We weten allemaal wel dat er robotstofzuigers bestaan, maar om dit verhaal compleet te maken voegen we hem toch nog toe. De Roomba is de afgelopen jaren steeds verder verbeterd, maar kreeg er ook concurrentie bij van onder andere Samsung en Eufy. Hij kan inmiddels langer achter elkaar schoonmaken, zuigt beter en kan om meubels navigeren alsof hij een ninja is. Hij kan worden geprogrammeerd en met de app worden bestuurd. Net als de eerdergenoemde grasmaaiers gaat ook Roomba terug naar zijn oplaadstation als hij leeg is. Lees meer over scenario’s die je kunt instellen om je huis automatisch te laten zuigen en waar je op moet letten als je er één wil aanschaffen.

Dweilen

In het verlengde van de robotstofzuiger is er ook een apparaat dat helpt met ander vuil op de vloer. iRobot Braava kan de vloer nat dweilen of een soort stomen zodat hardnekkig vuil op de vloer, zoals modderige dierenpootjes of aangekoekt vet in de keuken. Hij kan bovendien in de gaten houden of hij niet meubels natmaakt. Erg slim. Braava kan gewoon zijn werk doen terwijl jij in je thuiskantoor aan de slag bent: kom je weer in de woonkamer, dan is je vloer glanzend schoon.

WC schoonmaken

Voor het schoonmaken van de wc kun je kiezen voor een Fluidmaster Flush ‘n Sparkle, maar dat is eigenlijk niet per se een slim apparaat. Het enige handige is dat deze op een andere plek schoonmaakt, zodat je niet je septische systeem verpest. Wat je wel kunt overwegen, dat is om bijvoorbeeld een Japanse wc aan te schaffen. Deze zijn enorm slim: ze zijn voorzien van allerlei knoppen om je op diverse manieren schoon te maken of anderzijds een fris gevoel te geven. Ze zijn er ook die de toilet schoonmaken, zoals eentje van Toto. Er zijn echte ook wat meer Westerse potten die zichzelf kunnen schoonmaken, zoals het onderstaande model van American Standard. Je kunt ook voor deze features kiezen om je wc slimmer te maken.

De was doen

Het is vaak een vervelend karwei, maar dat komt eigenlijk vooral omdat er veel nazorg is. De was doen is inmiddels al een stuk makkelijker: je gooit de vuile was in de trommel, stelt bijvoorbeeld je hybride wasautomaat zo in dat hij alles wast én droogt en je haalt je kleding er weer redelijk vouwklaar uit. Slimme wasautomaten zijn effectief omdat je ze op afstand kunt aanzetten via een app, zoals bijvoorbeeld voor je gaat slapen als het energietarief naar de daluren gaat. Slimme wasautomaten worden bovendien steeds slimmer. Die van LG kan dankzij kunstmatige intelligentie zien welk programma hij het beste kan draaien gebaseerd op de stoffen in je was. Lees ook over wat een slimme wasautomaat zoal kan. Heb je geen apparaat dat wasautomaat- en droger in één is, dan zijn er ook diverse slimme wasdrogers op de markt. Zo laat LG de wasautomaat met de droger communiceren.

Meer weten?

Wil je meer lezen over slimme huishoudelijke apparatuur? Dan kun je ons uitgebreide archief met achtergrondartikelen erop naslaan. Naast slimme huishoudelijke producten bespreken we hier ook protocollen en platformen voor je slimme huis.

Reacties (2)