Smarthome Beoordeling 7.0

Review: O by Nespresso – koffiezetapparaat van de toekomst?

18 april 2020 + 10 minuten 0 Reacties
nespresso-new

Nespresso heeft onlangs een experimenteel koffiezetapparaat uitgebracht, waar er maar duizend van zijn gemaakt: O by Nespresso. Het apparaat heeft geen knoppen en herkent de koffiesoort aan de capsule. Is dit het koffiezetapparaat van de toekomst?

In februari kondigde Nespresso aan dat er een bijzonder koffiezetapparaat wordt uitgebracht: O by Nespresso. Het apparaat heeft géén knoppen, een modern design en neemt in feite al het werk uit handen. Hoe het dat voor elkaar krijgt, is heel simpel: O herkent namelijk welke koffiecapsule je uitkiest en bepaalt aan de hand daarvan hoeveel water er nodig is om de koffie te zetten. Zo moet je altijd verzekerd zijn van het beste kopje koffie. Of in elk geval het kopje koffie dat bij de koffiesoort hoort, zoals dat ooit bepaald is.

Dat laatste krijgt O by Nespresso voor elkaar door gebruik te maken van de optie Expert Brewing. Het slimme koffiezetapparaat kiest dan automatisch de juiste bereidingsparameters uit, zoals druk, stroom, temperatuur en pre-infusie. De machine is verder voorzien van bluetooth, wifi en zelfs zijn eigen app, waarmee je een aantal dingen instelt. Hoewel het geen product is dat op de markt verschijnt zoals wij hem nu testen, is dit wel een mooi moment om je af te vragen: willen we dit wel als het koffiezetapparaat van de toekomst?

O by Nespresso installeren

Voordat we echter kunnen genieten van ons eerste kopje koffie, dienen we het apparaat te installeren. In de doos zitten verschillende onderdelen die op één manier passen. De fysieke installatie wijst gelukkig dus voor zich. Opvallend is dat het lekbakje en het bakje dat de capsules opvangt hier op dezelfde plek zitten. Het zijn nog steeds twee bakjes: het bakje voor de capsules gaat in het lekbakje. Wil je één van de twee mettertijd legen, dan moet je dus in de gaten houden dat je niet alles in één keer in een vuilnisbak of gootsteen gooit.

Advertentie

Daarnaast is opvallend hoe klein het waterbakje is. Hier gaat ongeveer 500 milliliter in. Drink je dus geregeld een lungo, dan zul je de waterbak meerdere keren per week moeten bijvullen. Dat is jammer en zit de ervaring best in de weg. Het design van het koffiezetapparaat leent zich namelijk niet voor het snel bijvullen van de waterbak. Die bak zit namelijk achter de twee hierboven genoemde bakjes en dus in het systeem. Toegegeven: de buitenkant van het apparaat oogt daardoor modern, maar wat is dat waard als dat het gebruik ervan in de weg zit?

Dan hebben we de app nog. Na de fysieke installatie moet je het systeem koppelen aan je wifinetwerk. Om contact te kunnen maken met O by Nespresso moet je wifi, bluetooth en je locatie aanzetten, want anders ziet je smartphone hem niet. Dat lijkt ons een beetje overdreven wanneer je even snel de instellingen van je koffie wil inzien of aanpassen. Bovendien verliest de O constant de verbinding met het netwerk en moet je dus iedere keer – bij het opstarten van de app – wachten tot de verbinding met het netwerk gemaakt is.

De app van O by Nespresso

Wanneer je iets wil veranderen aan je koffie, dan dien je de app te openen. Je kunt hier bijvoorbeeld de hoeveelheid water per capsule instellen. Dat kan niet in één keer en moet je dus per capsule regelen. Drink je alleen dezelfde soort koffie, dan is dat geen probleem. Heb je – net als wij – een flinke verzameling varianten, dan is dat een hels karwei. Per capsule wisselt het ook het aantal opties. Naast Expert Brewing bestaat ook de mogelijkheid voor ristretto, espresso en lungo te kiezen; maar dat geldt dus niet voor alle koffies.

Ben je iemand die elke kop koffie als een espresso of lungo wil drinken, dan lijkt het er dus op dat je met O by Nespresso aan het verkeerde adres bent. Zeker wanneer je gebruikmaak van Expert Brewing: dan kiest het systeem wat het beste voor de capsule is. Stel je toch in dat je liever een andere optie wil (mits die beschikbaar is), dan houdt het koffiezetapparaat daar rekening mee. Prima dat er van die geautomatiseerde mogelijkheden bestaan, maar helaas zijn ze in dit geval dus niet toereikend genoeg voor iedereen.

Gelukkig heb je binnen de app toegang tot het instellen van de kopgrootte. Dus je kunt de hoeveelheid water aanpassen per type koffie (ristretto, lungo en espresso). Wil je dus meer koffie, dan kun je dat hier regelen. Verder is het nog mogelijk de taal van de machine aan te passen en te checken hoe het gesteld is met het waterreservoire. Helaas kun je niet veel meer doen met de app. Ons is ook niet helemaal duidelijk waarom er bijvoorbeeld wifi nodig is, maar mogelijk heeft het iets te maken met de recepten voor Expert Brewing.

O by Nespresso in gebruik nemen

O by Nespresso laat dus aanvankelijk een gemengde indruk achter. De installatie gaat vlot, maar de app en opties stellen wat teleur. Dat neemt niet weg dat Expert Brewing een fantastische optie is voor de koffieliefhebber, maar toegang hebben tot extra mogelijkheden is gewoon fijner. Als Expert Brewing prominent naast standaardopties als lungo en dergelijke had gestaan, dan hadden we vrijwel niets om over te klagen. En in feite hebben we dat ook niet, want – verrassing – die mogelijkheden zijn er wel.

Maar ze zijn goed verstopt. Kijk, O by Nespresso is een koffiezetapparaat zonder fysieke knoppen. Daarom leggen we ook in deze review de nadruk op de app. Je zet het koffiezetapparaat niet aan met een druk op de knop en regelt je koffie dus ook niet met een andere knop op de machine. Nee, in plaats daarvan gaat het apparaat aan wanneer je er een kopje voor zet. Dat kopje staat dan voor een bewegingssensor. De module waar de koffie uitkomt, schuift dan netjes naar voren. En dan moet je zelf nog een aantal stappen doorlopen.

O by Nespresso heeft verder ook geen echt display of touchscreen. In plaats daarvan zit op de module die naar voren komt een soort aanraakgevoelige omgeving met een soort led-display. De letters verschijnen rechts in beeld en schuiven in een redelijk tempo naar links. Dat betekent wel dat je – zeker in het begin – moet wachten totdat duidelijk is wat nu precies de opties zijn. Alle tekst moet namelijk eerst te lezen zijn voordat je weet wat je kiest. Mettertijd verdwijnt dit probleem, maar dan nog werkt het niet per se beter dan een fysieke knop.

Een kop koffie zetten neemt hierdoor extra tijd in beslag. Je werkt namelijk als volgt. Je plaatst het kopje voor het apparaat. Je wacht totdat het systeem geactiveerd wordt en de module naar buiten schuift. Vervolgens leg je de capsule in de houder (je kunt ook eerst de capsule plaatsen en later het kopje, dat maakt niet uit). Het systeem herkent de capsule. Nu druk je eenmaal op het scherm om te beginnen. In het volgende menu staat de capsule die je uitkoos. Tap nog een keer en nu zie je de Expert Brewing staan.

Voor sommige capsules geldt dat er nog wat andere opties zijn, dus je kunt altijd nog even naar links vegen op dat led-display om te zien wat je nog meer kunt doen. Veeg je één keer naar rechts, dan presenteert zich de optie Overige. Hier staan de drie opties voor lungo, ristretto en espresso. Dat is niet meteen duidelijk vanaf het begin en dat is erg jammer. Mocht de machine het cupje niet herkennen (dat kan), dan worden die drie opties meteen gepresenteerd. Wat ons betreft was dat voor elk cupje een betere aanpak geweest.

Advertentie

Weet je eenmaal wat voor soort koffie je wil drinken, dan bevestig je wederom je keuze. Dit is het moment waarop de machine pas op gang komt en begint op te warmen. Dat gebeurt niet ondertussen of vanaf het moment dat het systeem zichzelf activeert. Los van het feit dat je dus moet wachten tot O by Nespresso reageert en de juiste opties presenteert, moet je ook wachten totdat het systeem warm genoeg is om de koffie te kunnen zetten. Het duurt soms wel anderhalve minuut tot twee minuten voordat je eindelijk met je bakkie op de bank zit.

Het design van O by Nespresso

We hadden het er al even eerder over in de review: het design. Het apparaat oog futuristisch en is echt het pronkstuk van je keuken met zijn ronde vormgeving. De gebroken witte kleur is echter minder aantrekkelijk. Als er koffiespetters zijn (en die zijn er), dan zie je dat namelijk heel snel terug op de buitenkant en dat oogt onfris. Bovendien wordt er ook een verhoging meegegeven waar je kleine bekers op zet en ook die wordt snel vies. Het is gelukkig allemaal ook weer snel schoon, maar een zwarte kleurvariant lijkt ons gewoonweg beter.

O by Nespresso – conclusie

O by Nespresso doet een aantal leuke dingen. Het is tof om je koffie via een app in te stellen, waardoor je in principe invloed uitoefent op de smaak en hoeveelheid van je kopje koffie. De Expert Brewing-functie is er voor de mensen die altijd het beste uit hun koffie-ervaring willen halen. Bovendien oogt het apparaat mooi en futuristisch en zijn we te spreken over het relatief slimme opbergsysteem. Helaas heeft het koffiezetapparaat ook een flink aantal nadelen. Zou dit dan wel het koffiezetapparaat van de toekomst moeten zijn?

Zo duurt het ontzettend lang (soms tot wel twee minuten) voordat je een kop koffie hebt. Bovendien zijn sommige opties verborgen en biedt de app weinig extra slimme functies aan. De witte kleur van het apparaat leent zich uitermate goed voor vlekken. Bovendien vinden we het gebrek aan knoppen echt een gemis: stop ze dan op de achterkant als je niet wil dat ze te zien zijn. De nadelen wegen hier echter zwaarder dan de voordelen. En dat is de reden dat we niet hopen dat O by Nespresso – in deze vorm – het koffiezetapparaat van de toekomst wordt.

7.0
fb387815e982683c7d992dcbb7cf066f

Beoordeling
O by Nespresso

Pluspunten
  • Futuristisch design
  • Geautomatiseerd systeem
  • Expert Brewing
  • Opbergsysteem
Minpunten
  • Koffiezetten duurt lang
  • Apparaat wordt snel vies
  • Meerwaarde wifi niet bekend
  • App heeft weinig opties

Beoordeling O by Nespresso

O by Nespresso doet een aantal leuke dingen. Het is tof om je koffie via een app in te stellen, waardoor je in principe invloed uitoefent op de smaak en hoeveelheid van je kopje koffie. De Expert Brewing-functie is er voor de mensen die altijd het beste uit hun koffie-ervaring willen halen. Bovendien oogt het apparaat mooi en futuristisch en zijn we te spreken over het relatief slimme opbergsysteem. Helaas heeft het koffiezetapparaat ook een flink aantal nadelen. Zou dit dan wel het koffiezetapparaat van de toekomst moeten zijn?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)