De opvallendste smart home-toepassingen voor huisdieren

01 juni 2017 8 Minuten 0 Reacties
FurboDogCamera2

Smart home-toepassingen zijn in eerste instantie bedoeld voor de mensen in huis, maar ook voor huisdieren komt er steeds meer moderne domotica beschikbaar. En daar hebben niet alleen de beesten zelf profijt van, want het verzorgen van huisdieren wordt daarmee in de meeste gevallen vooral ook voor de baasjes veel gemakkelijker gemaakt. Bekijk hieronder een aantal opvallende smart home-toepassingen voor huisdieren, met betrekking op onder meer voeding en communicatie.

Voeding voor huisdieren

We beginnen met toepassingen die het te eten geven van je huisdier makkelijker maken. Daar zijn momenteel verschillende apparaten voor op de markt, zoals de Smartfeeder van Petnet, waarmee je met je telefoon, laptop of tablet je huisdier van een afstand kunt voeren. Je mag daarbij zelf de tijdstippen en de hoeveelheden instellen. De bijbehorende app laat weten hoeveel voedsel er nog beschikbaar is en hoeveel calorieën het eten bevat. Mocht je huisdier toe zijn aan een strikt dieet, dan kan dat dus in de gaten worden gehouden.

Een gelijksoortig apparaat dat het net even iets anders aanpakt, is de eerder verschenen GateFeeder, die door middel van radiogolven, afkomstig van een bijbehorende halsband, af kan lezen met welk dier hij te maken heeft en vervolgens de deur van het bakje wel of niet opendoet. Daarmee worden andere (huis)dieren weggehouden bij eten dat niet voor hen bedoeld is.

Een andere manier om je huisdier automatisch eten te geven op momenten dat je zelf niet thuis bent, is door middel van de Pet Feeder van Le Bistro. Het voer wordt bovenin opgeslagen en je kunt zelf instellen hoe groot de vrijgegeven porties mogen worden en op welke tijdstippen het eten bijgevuld moet worden. Hij kan drie keer per dag het eten bijvullen. Verder is er ook nog onder meer de Deluxe Fresh Flow Pet Fountain, die ongeveer hetzelfde kan doen, maar dan met drinkwater.

Advertentie

Een groot gedeelte van dat eten en drinken komt uiteindelijk ooit terecht in de kattenbak. Voor de mensen die een hekel hebben aan het verschonen van hun huisdierentoilet, heeft CatGenie een mogelijke oplossing. De CatGenie 120 Self Cleaning Litter Box kan namelijk rechtstreeks op de waterleiding worden aangesloten. Na het automatische doorspoelen wordt de bak ook vrij van geuren en bacteriën gemaakt.

Grenzen stellen

Voor mensen met honden die de hele dag door blaffen, zijn verschillende fabrikanten op de proppen gekomen met mogelijke smart home-oplossingen. De Super Bark Stop van Viatek moet je huisdier bijvoorbeeld aanleren niet excessief te blaffen. Het apparaat is bedoeld om in de tuin op te hangen aan een boom en is volledig weerbestendig. Bij excessief blaffen zendt hij een toon uit die ervoor zorgt dat honden zich koest houden. De toon heeft een bereik van ongeveer vijftien meter is alleen hoorbaar voor honden, maar door handmatig de instellingen te veranderen, kunnen ook mensen hem horen.

Dogtek heeft nog een andere manier om excessief blaffen een halt toe te roepen. Hun NoBark Spray halsband is een wat zachtaardiger alternatief voor de schokhalsband. Wanneer je hond blijft blaffen scheidt de band een verder ongevaarlijke spray af, die honden aanleert om te stoppen met blaffen. De spray is niet schadelijk voor de hond, maar geeft een onverwachte en onplezierige sensatie, waardoor je huisdier zijn gedrag direct aan zou moeten passen.

Om je huisdieren bij bepaalde planten of meubelstukken uit de buurt te houden is er onder meer de Scraminal van Amtek. Het apparaat kan  overal in huis geplaatst worden en gebruikt sensoren die beweging en warmte waarnemen. Hij geeft vervolgens een hoge toon af, wanneer je huisdieren op plekken komen waar ze niet gewenst zijn.

Een ander alternatief om honden en katten weg te houden van banken en tafels waar ze niet op mogen zitten is de Scat Mat van Petsafe. Het zeiltje werkt op een 9 volt alkaline batterij en geeft een lichte elektrische puls af, zodra je huisdier erop gaat staan. De sterkte van de puls kan op drie verschillende standen worden afgesteld. Het stootje duurt ongeveer 3 seconden.

Camera’s en GPS

Eigenaren die ook wanneer ze zelf niet thuis zijn met hun dier in contact willen blijven, hebben eveneens smart home-opties. De Furbo Dog Camera is een soort standaard met meerdere functies, die rechtstreeks in verbinding staat met je smartphone. Hij is uitgerust met een HD-camera die beelden tot 720p-resolutie kan streamen. De camera kan 120 graden draaien en beschikt over night vision. Daardoor kun je op je smartphone je huisdier altijd en overal van een afstandje in de gaten houden. Je kunt daarbij ook snacks voor je hond vanuit de standaard naar buiten laten schieten.

Voor de mensen die echt een hele hechte band hebben met hun huisdier, is de Furbo Dog Camera ook uitgerust met speakers en een microfoon. Zo kun je dus ook verbaal met je hond communiceren, als hij bijvoorbeeld gerust gesteld moet worden. De ingebouwde sensoren kunnen bovendien het geblaf van je hond waarnemen, waarna er een waarschuwing naar je smartphone gestuurd kan worden.

Een andere manier om van een afstandje met je huisdier te communiceren is de Petcube Camera. In dit geval gaat het om een kubus in plaats van een standaard, maar ook deze beschikt over een HD-camera die beelden in de 720p-resolutie (of 1080p met de duurdere uitvoering) naar je smartphone kan streamen. Ook speakers en een microfoon zijn ingebouwd, zodat je van een afstandje met je huisdier kan communiceren.

Er is geen manier om je huisdier via de Petcube eten te geven, maar er is wel de mogelijkheid om vanaf een andere locatie een spelletje met hem of haar te spelen. De kubus heeft namelijk een ingebouwd laser-speeltje; je beweegt met je vinger over het touchscreen van je telefoon en bestuurt daarmee een laserpunt waar je viervoeter achteraan kan rennen. Je kan tegelijkertijd ook foto’s en video’s maken en deze delen met vrienden en kennissen.

Wil je je hond ook buitenshuis nog in de gaten houden, dan is er bijvoorbeeld de Whistle Activity Tracker. Waar Bluetooth-trackers voor huisdieren vaak maar een beperkt bereik hebben, lokaliseert deze tracker je hond zo nodig tot op ruim 4000 kilometer afstand. De tracker kan bijhouden waar je hond zich begeeft, waar hij het meeste komt, op welke plekken hij voor welke tijdsduur ligt uit te rusten en nog veel meer. Aan de hand van de gegevens die vervolgens op je telefoon verschijnen kun je ook doelstellingen invoeren en zijn gedrag monitoren.

Advertentie

Duurdere speeltjes

Voor de mensen met extra budget noemen we nog een tweetal uitsmijters. De CleverPet HUB maakt het vergaren van eten tot een soort spelletje voor je hond. Het apparaat is voorzien van wifi en heeft oplichtende panelen, die een snack tevoorschijn laten komen, zodra je hond of kat het juiste paneel (of een sequentie van panelen) aanraakt met zijn snuit of poot. Naarmate het dier het spel steeds beter leert spelen, gaat de moeilijkheidsgraad omhoog. Je kunt de voortgang van je dier in de gaten houden door middel van een app, waarmee je het spel ook uit kunt zetten.

Samsung ging nog een stapje verder en introduceerde in 2015 een Dream Doghouse, in feite een complete smart home voor de hond zelf. Er hangt een prijskaartje van 30.000 dollar aan, maar dan heb je ook wat. Het hondenhuis bevat namelijk een treadmill om op te rennen, een automatische voeder, een therapeutisch werkend badje en zelfs een ingebouwde tablet, waarop je huisdier naar een hondenshow (daar werd het apparaat destijds onthuld) kan kijken.

Volgens Samsung worden mensen steeds gekker op hun huisdieren, aangezien er honden zijn met een eigen facebook-profielen en eigenaren die dieren via camera’s non-stop in de gaten willen houden. De fabrikant ziet het huis daarom als de toekomst voor huisdierbezitters die hun viervoeters extreem in de watten willen leggen.

Meer informatie

Meer handige tips over producten in het smart home en hoe je deze producten gebruikt vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (0)