Smarthome Beoordeling 9.0

Review: Siemens EQ.9 s700 – slimme koffiemachine met Home Connect

05 april 2020 + 10 minuten 5 Reacties
siemens-e9-s700-new
FWD award

In deze review kijken we naar de Siemens EQ.9 s700, een volledig uitgeruste koffiemachine met smarthome-integratie en een barista-modus.

Dat alle lampen aangaan in de avond en de temperatuur altijd comfortabel is wanneer je thuiskomt is leuk, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. We kunnen ook een stapje verder gaan, zoals het kopje koffie dat precies naar jouw smaak en op het voor jou ideale moment gezet wordt. In deze review kijken we naar de Siemens EQ.9 s700, wat een volledig uitgeruste koffiemachine (of eigenlijk Espresso volautomaat) is.

Wat is de Siemens EQ.9 s700?

Siemens heeft verschillende modellen volautomatische koffiemachines in het assortiment, maar als je van alle (slimme) functies wilt genieten én meer dan één bonensoort tegelijkertijd wilt gebruiken, dan is het topmodel de enige keuze. De Siemens EQ.9 s700 is met een adviesprijs van iets meer dan 2.500 euro zeker niet betaalbaar te noemen, maar het is dan ook een koffiemachine die alles voor je kan zetten en volgens de fabrikant zelf jaren mee moet gaan. Dat gezegd hebbende is voor de meeste consumenten die een gewoon goede koffiemachine zoeken een model in een lagere serie waarschijnlijk al voldoende.

Koffiemachine 2.0

Maar, we wilden uitpakken en kijken naar alle mogelijkheden die een slimme koffiemachine vandaag de dag kan bieden. Ons model, de EQ.9 s700, beschikt dan ook over teveel functies om op te noemen. We focussen ons op de belangrijkste functies en daarbij natuurlijk de slimme mogelijkheden van het apparaat. Zo beschikt deze koffiemachine over twee bonenreservoirs waardoor je voor elk kopje de bonensoort naar wens kunt kiezen. Ook kun je dankzij de barista-modus zelf aan de slag met jouw favoriete kopje koffie. Je kunt onder meer de sterkte, het aantal milliliter, het aroma en (voor specifieke creaties) het percentage melk bepalen.

Advertentie

Hoewel het een koffiemachine is die – hoe vervelend het ook is – onderhoud vergt doet dit model al veel werk voor je. Er zitten tal van functies op waarmee het apparaat zichzelf controleert en ook zichzelf reinigt. Daarnaast beschikt de koffiemachine over een ceramische molen voor een vollere smaak, de mogelijkheid om twee koppen koffie tegelijkertijd te zetten, een kleurendisplay waarmee je favoriete koffie geselecteerd kan worden, een warmhouder voor kopjes aan de bovenzijde en een aparte vulschacht voor gemalen koffie.

Slimme functies

Op het gebied van slimme functies is het belangrijkste dat dit model verbonden kan worden met het Home Connect-platform van Siemens. Dit platform is dé plek waarmee alle slimme apparaten van het bedrijf (en Bosch) verbonden worden. Home Connect heeft een eigen app waarmee je de gekoppelde apparaten kunt instellen, inzien en verbinden, maar Siemens heeft er ook voor gezorgd dat de Home Connect-apparaten opgenomen kunnen worden in een smarthome en dus kunnen communiceren met andere apparaten. De EQ.9 s700 kan dus via Home Connect op afstand (op de bank of ver van huis) bediend worden, je kunt bij een feestje een ‘playlist’ met favoriete koffies aanmaken, je kunt exotische koffies opzoeken en laten maken, en nog veel meer. Natuurlijk krijg je ook slimme meldingen bij tekort aan water of bonen, of wanneer je kopje koffie klaar is. Je kunt je koffie helemaal in de app samenstellen, maar natuurlijk kan dit net zo makkelijk op het display van het apparaat. Favoriete koffies kun je onder een eigen profiel opslaan, zodat elk gezinslid van zijn eigen kopje koffie kan genieten.

Zonder bonen geen koffie

Om dit alles te laten werken heb je natuurlijk koffiebonen nodig, en zonder al te diep op dit onderdeel van het verhaal in te gaan kunnen we zeggen dat dit vooral een kwestie van smaak is. Deze Siemens koffiemachine kan zonder problemen met alle soorten koffiebonen omgaan en afhankelijk van de boon en je eigen wensen stel je de maalgraad in, het aroma, de sterkte, etcetera. Wat ons erg goed bevallen is, zijn de bonen van Lavazza Qualita Oro.

In deze review kijken we kort naar het uiterlijk, de verschillende functies, de kwaliteit van de koffie en het onderhoud van het apparaat. De focus ligt echter op de slimme mogelijkheden.

Premium design

Een koffiemachine als deze mag en moet vaak in het zicht staan. Het is geen klein apparaat en hij moet als onderdeel van je keuken gezien worden. Gelukkig heeft Siemens het design van de EQ.9 s700 voldoende aandacht gegeven. Ze hebben een zwarte variant met RVS-accenten en een volledige RVS-variant op de markt. Het belangrijkste verschil zit hem dan in de achterplaat waar je de kopjes zet. Deze is zwart of RVS-kleurig. De combinatie van RVS en kunststof geeft het apparaat een premium uitstraling mee en alles is zeer strak en netjes afgewerkt.

Het meest in het oog springend is het kleuren lcd-scherm, met daaronder de bedieningsknoppen en de draaiknop. Nee, het is geen touchscreen, maar dat is wat ons betreft geen minpunt. De bediening middels de draai- en druknop werkt intuïtief en het houdt het scherm netjes schoon.

Installatie

Tijdens het uitpakken kom je een groot aantal onderdelen tegen waardoor je mogelijk opziet tegen de installatie van de koffiemachine, maar toch viel het mee. Binnen een half uurtje is alles aangesloten en werkend, mits je natuurlijk de handleiding volgt en meteen leest over waar de verschillende onderdelen voor dienen. Zeker met een geavanceerd apparaat als dit moet je als gebruiker in eerste instantie wat meer werk verrichten om er later zonder zorgen van te kunnen genieten.

Tijdens de installatie doorloop je verschillende stappen, waaronder het instellen van de waterhardheid en het activeren van het waterfilter.

Daarna komt het koppelen van het apparaat met je WiFi-netwerk en vervolgens het Home Connect-platform van Siemens. Ook hiervoor geldt; volg rustig de stappen met de handleiding erbij.

Je downloadt de Home Connect-app op je smartphone, maakt een account aan, volgt de stappen en binnen enkele minuten verschijnt de koffiemachine in de app. Op het apparaat zelf kun je ‘start op afstand inschakelen’ nog activeren, en dat is zeker aan te raden als je volledig van de slimme mogelijkheden gebruik wilt maken.

Advertentie

Korte leercurve

Alle onderdelen en functies hebben een logische plek gekregen. Er zijn twee volledig afneembare onderdelen: de melkhouder en het waterreservoir. De melkhouder kun je vullen met melk en daarna in de koelkast bewaren. Het waterreservoir is eenvoudig en snel af te nemen, en vervolgens te vullen onder de kraan. In eerste instantie word je even overdonderd door het aantal functies, maar binnen een paar dagen heb je alles onder de knie. Het is wel echt aan te raden om de handleiding op je gemak door te nemen. Je kunt zeer veel instellingen aanpassen en er zijn verschillende programma’s en tips voor het onderhoud van de koffiemachine. Ga er even voor zitten en loop alles een paar keer door. Dan hoef je de handleiding er daarna niet vaak meer bij te pakken.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Zoals hierboven al aangegeven is het aantal instellingsmogelijkheden enorm. Niet alleen kun je via het display of de app elke koffie helemaal naar wens laten zetten (aantal ml, sterkte, aroma intensiteit, melkverhouding, etc), ook kun je nog de maalstand aanpassen in de bonenreservoirs. Afhankelijk van de maalgraad is de smaak iets bitterder of juist zuurder is. Er is geen perfecte afstelling aangezien dit puur persoonlijk is, en bovendien afhankelijk is van al de andere instellingen én de bonen die je gebruikt. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is dan misschien ook het lastige: het duurt wel even voordat je jouw perfecte koffie gevonden hebt. En die perfecte koffie hoeft niet per se een espresso of americano te zijn.

Je kunt alle kanten op, met exotische specialiteiten (via de app te vinden) en diverse creaties met melk. Een latte macchiato, een cappuccino, een flat white, noem het maar op. Alles kan, en als je creatief bent kun je ook een eigen creatie maken. Je eigen wensen worden niet zomaar gewist als iemand anders een kop koffie zet. Je kunt namelijk profielen aanmaken en jouw kopjes koffie opslaan in je eigen profiel. Handig, maar zorg er wel voor dat je voor het zetten van de koffie ook je eigen profiel selecteert.

Slim koffiezetten

Aangezien we hier over slimme producten schrijven hebben we wat extra aandacht besteed aan de slimme mogelijkheden van de Siemens EQ.9 s700. Laten we beginnen met het simpelweg aangeven van bepaalde statussen, zoals een leeg bonenreservoir, een leeg waterreservoir of een melkhouder die te lang in het toestel zit. Dit zijn geen bijzonder slimme functies, maar wel belangrijk. En aangezien we de koffiemachine gekoppeld hebben met de Home Connect-app krijg je die meldingen niet alleen op het apparaat zelf maar ook als pushmelding op je telefoon. Deze pushmeldingen werken prima. Zo krijg je na een zelf in te stellen periode dat de melkhouder in het toestel zit een melding dat je deze er weer uit moet halen. Laat je hem zitten dan is de kans groot dat de melk niet meer te gebruiken is.

Home Connect

Als we naar de echt slimme functies gaan kijken dan komen we bij het Home Connect-platform terecht. Dit is het platform waarop je alle compatibele apparatuur van de BSH-groep (onder meer Bosch en Siemens) kunt aansluiten. Voor elk apparaat zijn de mogelijkheden weer anders, maar voor de Siemens EQ.9 s700 kun je onder meer het apparaat aan- of uitzetten, op afstand koffiezetten, een playlist maken voor gasten, de status van het apparaat bekijken, de statistieken inzien en belangrijkste instellingen aanpassen. Als wat je in de app kunt aanpassen qua instellingen en functie kan ook op het apparaat zelf.

Op de homepage van de EQ.9 s700 zelf kun je direct het apparaat aan- of uitzetten, het kinderslot activeren of deactiveren, de kopjesverwarmer in- of uitschakelen en het standaard te kiezen bovenreservoir selecteren. Bij het kopje ‘bediening’ kun je jouw eigen koffiecreatie instellen en laten zetten, een exotische koffie uit andere delen van de wereld kiezen en een reinigingsprogramma starten.

Daaronder zien we het kopje ‘playlist’ terug waarmee je een playlist met verschillende soorten koffie kunt aanmaken, bijvoorbeeld bij bezoek of een feestje. Het apparaat zet vervolgens alle gekozen kopjes koffie. Onder het kopje ‘statistieken’ krijg je inzicht in het aantal kopjes koffie dat reeds gezet is en wanneer het tijd is voor het vervangen van filters of uitvoeren van reingingsprogramma’s.

Het kopje ‘instellingen’ geeft je toegang tot de belangrijkste settings van de koffiemachine. Hier kun je het apparaat een naam geven, de mogelijkheid om op afstand te starten activeren of deactiveren, de waterhardheid instellen, automatisch uitschakelen instellen, de herinnering voor melk instellen en zelfs nog specifieke instellingen voor het bereiden van cappuccino (eerst melk of eerst koffie) of macchiato (pauze tussen melk en koffie) aanpassen.

De algemene Home Connect-instellingen vind je via het account-icoontje rechts bovenin. Hiermee krijg je toegang tot alle gekoppelde apparaten, kun je de pushmeldingen naar eigen wens aanpassen, kun je gekoppelde mobiele apparaten inzien en kun je updates uitvoeren.

Integratie met Homey, Google Home en IFTTT

Het is natuurlijk leuk dat je meldingen op je smartphone krijgt, playlists kunt aanmaken en via de app je koffie kunt zetten, maar als je een smarthome hebt dan zijn er meer mogelijkheden. Zo werkt Home Connect met IFTTT, is er een app voor Homey en wordt er gewerkt aan een koppeling met Google Home. Dat laatste hebben we nog niet kunnen testen, maar de koppeling met IFTTT en Homey wel.

Homey is een hub waarmee je allerlei slimme apparaten met elkaar kunt laten communiceren en waarmee je je huis kunt automatiseren. Het enige dat hiervoor vereist is, is een Homey-app voor het specifieke apparaat of de specifieke dienst. In dit geval is er een Home Connect-app voor Homey waarmee je alle apparaten van Home Connect in Homey kunt weergeven en ze in flows (scenario’s) kunt gebruiken. Zo hebben we een flow aangemaakt dat de koffiemachine automatisch aangaat zodra de eerste persoon in de ochtend beneden komt. En wanneer het water- of bonenreservoir leeg is laten we via de Google TTS-app voor Homey de Google Nest Hub in de keuken zeggen dat het water of de koffiebonen bijgevuld moeten worden. Helaas is het daadwerkelijk zetten van een specifieke koffie lastig. Het kan wel, want je kunt een specifiek programma als actie kiezen, maar het probleem is dat het apparaat vanuit standby-stand altijd eerst gaat spoelen. Zou je dus meteen in de ochtend een kopje koffie laten zetten, dan krijg je jouw koffie gecombineerd met spoelwater. Dat is iets waar alle slimme koffiezetapparaten (die spoelen) last van hebben en wellicht zien we daar over een paar jaar een oplossing voor. Voor nu is het dus aanzetten in de ochtend zodat het apparaat spoelt, waarna je zelf je kopje koffie moet zetten. Staat het apparaat echter aan en is er al gespoeld, dan kun je wel met flows spelen om automatisch jouw kopje koffie te laten zetten, mits er een kopje klaarstaat.

Advertentie

De Home Connect-app voor Homey werkt niet 100 procent goed aangezien soms de status van het apparaat onjuist weergegeven wordt, waardoor het lijkt of het apparaat uitstaat terwijl het aanstaat of dat meldingen van bonen of water niet doorkomen. Dit komt omdat de Home Connect-software onlangs gewijzigd is en de app voor Homey hier nog niet op aangepast is. Dat zit in de pijplijn, maar gelukkig is er in de tussentijd (en ook voor diegenen zonder Homey) nog een andere weg. Je kunt namelijk hetzelfde bereiken middels IFTTT. We koppelen Home Connect met IFTTT, waarna we vergelijkbare triggers kunnen gebruiken. Geeft het apparaat een melding dat de bonen op zijn, dan kun je die melding via IFTTT naar Homey sturen, waarna Homey de melding via bijvoorbeeld de Google Nest Hub in de keuken laat uitspreken. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je jouw eigen scenario’s aanmaken. Er zit nauwelijks vertraging in wanneer je met IFTTT werkt dus het is een prima alternatief voor directe integratie.

Hebben we al deze slimme functies dan ook echt gebruikt? De een meer dan de ander. Persoonlijk vinden we het handig om meldingen de ontvangen op je smartphone, maar een must is het niet. Je ziet ze immers ook als je voor het apparaat staat. Wel erg leuk en handig is de mogelijkheid om een playlist aan te maken. De iPad met de Home Connect-app gaat rond tijdens een verjaardag en iedereen stelt zijn eigen favoriete koffie samen. Er kunnen zelfs namen verbonden worden aan die specifieke koffies, die vervolgens op het apparaat verschijnen wanneer de koffie gezet wordt. Zo weet je precies wie wat besteld heeft. Natuurlijk moet je zelf wel bij het apparaat staan om de kopjes te plaatsen en na elk kopje te playlist te continueren. Ook de flows die we gemaakt hebben via Homey en IFTTT zijn handig. Zo hoef je in de ochtend, wanneer je haast hebt, niet te wachten totdat het apparaat klaar is om je koffie te zetten. Alles is gespoeld en de koffie kan meteen gezet worden. Echter, even snel een koffie zetten in de avond of overdag doe je waarschijnlijk nog volledig handmatig. En het belangrijkste is dat we koffiemachines pas echt slim mogen gaan noemen wanneer ze ook je kopje plaatsen na het spoelen, of ervoor zorgen dat het spoelwater niet in een geplaatst kopje loopt. Vooral die laatste optie is volgens ons middels een vernuftig systeem wel mogelijk.

Hoe werkt en smaakt het?

Het mooiste aan de Siemens EQ.9 s700 is dat je een kopje koffie helemaal naar eigen wens kunt afstellen. Er zijn zoveel creatie- en variatiemogelijkheden dat er voor iedereen (die van koffie houdt) wel een favoriet bakje te maken is. Het duurt even voordat je die gevonden hebt, maar daarna is de kans groot dat je niet meer zonder kunt. Overigens kun je ook gewoon een warme melk of een kop thee zetten, of zelfs een grote pot koffie.

De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is één van de grote pluspunten van dit apparaat. In ons geval hebben we verschillende favoriete creaties gevonden, maar het is een proces dat niet snel eindigt aangezien je steeds verder zoekt naar een nog betere afstelling of een nog lekkerdere boon. Een vers gemalen en vers gezette koffie is echter sowieso iets waar we niet meer zonder kunnen. En aangezien dit model twee bonenreservoirs heeft kun je mooi variëren: een specifieke boon voor melkcreaties en een specifieke boon voor espresso’s bijvoorbeeld.

Onderhoud

Bij een heerlijke kop koffie hoort helaas ook een stukje onderhoud. Sterker nog: een koffiemachine in deze prijsklasse en van dit kaliber verdient dagelijks onderhoud. Maar, het fijne van dit apparaat is dat een deel van dat onderhoud voor je gedaan wordt en je alleen maar op een paar knoppen moet drukken. De volledige reiniging, kalkreiniging en melksysteemreiniging kan voor je gedaan worden met een paar simpele stappen. Dat neemt echter niet weg dat je er zelf voor moet zorgen dat de koffiemachine in goede staat verkeert en blijft verkeren. Dus elke dag even een doekje er overheen, de lekbakken legen, het water bijvullen en de melkhouder reinigen. Elke week of twee weken de belangrijkste onderdelen even uit elkaar halen en schoonmaken. Moeilijk is het niet, maar toch is voor velen die drempel vaak hoog. Doe je het wel dan geniet je waarschijnlijk een stuk langer van een prijzige koffiemachine als deze. Overigens krijg je automatisch meldingen op het apparaat en je smartphone wanneer het apparaat echt aan een schoonmaakbeurt toe is, dus vergeten is er niet meer bij.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we eigenlijk geen grote minpunten vinden. De Siemens EQ.9 s700 koffiemachine is een zeer compleet apparaat met een moderne en premium afwerking, een goed werkende app en een aantal slimme of handige functies die het zetten van koffie en het reinigen van het apparaat een stuk makkelijker maken. De mooiste functies zijn de playlist tijdens een feestje, waarbij iedereen zijn favoriete kopje kan maken, en ook de barista-modus waardoor je de koffie compleet naar eigen wens kunt afstellen. De integratie met Homey werkt goed voor het aansturen van het apparaat, al verdient de Home Connect-app voor Homey een update waarmee ook de status correct opgehaald wordt. De IFTTT-integratie werkt perfect en binnenkort kun je ook aan de slag met Google Home en de Google Assistant. Toch moet het echt slimme koffiezetapparaat nog verschijnen, want om helemaal autonoom jouw kopje koffie te kunnen zetten moet er eerst een oplossing gevonden worden voor het spoelen van het systeem.

De Siemens EQ.9 s700 heeft wat ons betreft geen noemenswaardige problemen die een aankoop tegen kunnen houden, maar met een prijs van zo’n 2.500 euro is het apparaat zeker niet goedkoop. Ben je echter groot koffiefan? Zoek je een koffiemachine met bediening op afstand, slimme meldingen en smarthome-intergatie? Wil je verse koffie en zelf aan de slag met eindeloze mogelijkheden en instellingen voor de perfecte koffie? En, wil je een investering doen waarmee je de komende jaren van die koffie kunt genieten? Dan is de Siemens EQ.9 s700 koffiemachine absoluut het overwegen waard. Vind je die smarthome-integratie niet zo interessant, hoeven de mogelijkheden niet eindeloos te zijn en is één bonensoort voldoende? Dan zijn er bij Siemens en andere merken verschillende alternatieven te vinden die een stuk betaalbaarder zijn.

9.0
792×1200
FWD award

Beoordeling
Siemens EQ.9 S700

Pluspunten
  • Premium afwerking en hoge kwaliteit
  • Gebruiksvriendelijk
  • Fraaie Home Connect-app
  • Soepele smarthome-integratie en handige slimme functies
  • Eindeloze mogelijkheden voor de perfecte koffie
  • Onderhoud nodig maar eenvoudig
Minpunten
  • Spoelen maakt echt autonoom koffiezetten nog onmogelijk
  • Niet goedkoop

Beoordeling Siemens EQ.9 S700

Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we eigenlijk geen grote minpunten vinden. De Siemens EQ.9 s700 koffiemachine is een zeer compleet apparaat met een moderne en premium afwerking, een goed werkende app en een aantal slimme of handige functies die het zetten van koffie en het reinigen van het apparaat een stuk makkelijker maken. De mooiste functies zijn de playlist tijdens een feestje, waarbij iedereen zijn favoriete kopje kan maken, en ook de barista-modus waardoor je de koffie compleet naar eigen wens kunt afstellen. De integratie met Homey werkt goed voor het aansturen van het apparaat, al verdient de Home Connect-app voor Homey een update waarmee ook de status correct opgehaald wordt.

Prijsvergelijker Siemens EQ.9 S700

Reacties (5)