Een slimme robotstofzuiger kopen: alles dat je moet weten

28 december 2016 8 Minuten 1 Reacties
neato-robotstofzuiger

Waar moet je nou precies op letten als je een slimme robotstofzuiger wilt kopen? In dit artikel vind je de belangrijkste tips en adviezen.

Ben je al een tijdje op zoek naar een robotstofzuiger, maar wist je eigenlijk nooit echt waar je op moest letten bij de aanschaf van een dergelijk apparaat? Dan hebben wij voor jou de oplossing. In dit artikel vind je een aantal dingen die je in je achterhoofd kunt houden zodra je ervoor kiest om een slimme robotstofzuiger aan te schaffen. Want niet iedere robotstofzuiger past bij jouw wensen en woonsituatie.

Wat is een slimme robotstofzuiger?

Eigenlijk spreekt dit voor zich maar een slimme robotstofzuiger is een compacte stofzuiger op wieltjes die zelf de ruimte voor je schoonmaakt. De stofzuiger maakt, afhankelijk van het model dat je kiest, middels lasers en sensoren een virtuele map van de ruimte en kan hierdoor bijna overal bij. Dankzij deze lasers en sensoren worden objecten vermeden en wordt geen plekje overgeslagen. Vanuit het laadstation kan de stofzuiger op eigen houtje een hele ruimte zuigen maar is daar gemiddeld wel langer mee bezig dan wanneer je zelf de stofzuiger zou pakken. Je hebt er echter geen omkijken naar. De bediening kan via een knop op de stofzuiger of/en (bij de echt slimme modellen) via een app voor je smartphone plaatsvinden.

Wanneer kiezen voor robotstofzuiger?

Een vraag die je jezelf altijd moet stellen voordat je een robotstofzuiger aanschaft, is of je een dergelijk apparaat wel echt nodig hebt en of hij wel bij jouw situatie past. Om daar een keuze in te kunnen maken, is het belangrijk om de voor- en nadelen te kennen van zo’n stofzuiger. Zo moet je er bij voorbaat al rekening mee houden dat een robotstofzuiger langer bezig is met het stofzuigen van jouw huis dan een gewone stofzuiger.

Advertentie

Ook kost het meer energie en is de kans zo nu en dan aanwezig dat het apparaat vast komt te zitten tussen de stoelen, tafels of stekkers. De voordelen daarentegen zijn dat je geen omkijken meer hebt naar het stofvrij houden van jouw huis. Tevens pakt hij de gebieden onder stoelen en banken mee, waardoor je ook daar zelf niet langer moeite voor hoeft te doen. Mocht je er eenmaal voor hebben gekozen dat je een robotstofzuiger wilt hebben, dan hebben we hieronder wat tips voor je.

Welke ondergrond wil je schoon krijgen?

Misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen als je besloten hebt om een robotstofzuiger aan te schaffen, is de vraag welke ondergrond je schoon wilt krijgen. Gaat het bijvoorbeeld om laminaat, of is het de bedoeling dat jouw stofzuiger er ook in slaagt om het stof van jouw tapijt te krijgen. De Dirt Devil Fusion M611 is met zijn 119 euro bijvoorbeeld een vrij goedkope robotstofzuiger, maar slaagt er niet in om ook jouw tapijt te stofzuigen. Kijk dus altijd eerst even met welke ondergrond de robotstofzuiger te maken krijgt. Een stofzuiger die wel geschikt is voor tapijt, is bijvoorbeeld de Neato Botvac Connected.

Daarnaast blijken niet alle robotstofzuigers erin te slagen om ook bij de plinten en hoeken goed schoon te kunnen maken. Vooral de ronde stofzuigers slaan dat gedeelte vaak over. Vind je het belangrijk dat er ook strak langs de plinten en hoeken wordt gestofzuigd, dan kun je dus het best kijken naar een vierkant model, of in ieder geval met een rechthoekige zijde. Ook is het verstandig om even in de gaten te houden of de robotstofzuiger niet te hoog is. In dat geval kan hij niet altijd onder stoelen en banken door. Tevens is het belangrijk om te weten wat de oppervlakte is die de stofzuiger schoon moet houden, om vervolgens te kijken naar de onder meer accuduur. Daarop kun je dan direct selecteren welke stofzuiger het beste past bij jouw woonsituatie.

Wel of geen dierenharen?

Een andere belangrijke vraag is of je ook huisdieren in huis rond hebt lopen. Niet alle slimme stofzuigers blijken in staat om dierenharen op te zuigen. Dat heeft te maken met het feit dat niet alle robotstofzuigers over een draaiende borstel beschikken. De dierenharen kunnen daardoor vastklitten en dat wil je natuurlijk niet hebben als je net een robotstofzuiger hebt aangeschaft.

Overigens zou een slimme robotstofzuiger geen probleem moeten zijn voor huisdieren als katten en honden. Ze kunnen er in eerste instantie wat van schrikken maar een robotstofzuiger zal een huisdier (of welk object dan ook) nooit hard aanrijden. Slimme lasers en sensoren in bumpers zorgen ervoor dat objecten vermeden worden of maar licht worden aangeraakt.

Wel of niet van afstand te bedienen

Een vraag die ook beantwoord moet worden alvorens je een robotstofzuiger aanschaft, is of het apparaat te bedienen moet zijn via een smartphone of tablet. De goedkopere uitvoeringen van de robotstofzuigers klaren weliswaar de klus voor jou, maar je kunt ze niet van afstand bedienen via je smartphone en daarbij zijn de slimme features (meestal toegankelijk via een app) beperkt. De robotstofzuigers in de wat duurdere prijsklasse zijn vaak wel via een app te bedienen, waardoor je jouw stofzuiger zelfs kunt activeren terwijl je niet eens thuis bent. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de iRobot Roomba 960 en de modellen van Neato of Samsung. Mocht je kiezen voor een apparaat met slimme features, dan is het nog steeds verstandig om te kijken wat de verschillen zijn. Zo is het met de Neato Botvac D5 niet mogelijk om het apparaat naar een specifieke plek in de kamer te sturen middels een virtuele kaart, maar je kunt de stofzuiger wel automatisch terug naar zijn lader/dock laten gaan en je krijgt notificaties als jouw hulp nodig is (denk daarbij aan het schoonmaken) of als het apparaat klaar is. Het is afhankelijk van het model en de fabrikant welke slimme functies je treft op dergelijke apparaten.

Overige tips

Andere dingen waar je rekening mee kunt houden, is hoelang de accu van een stofzuiger meegaat zonder dat je hem hoeft op te laden. Hiermee kun je bijvoorbeeld bepalen hoeveel vierkante meter de slimme stofzuiger schoon kan maken zonder opnieuw aan de lader te hoeven. Daarnaast is het ook handig om te kiezen voor een variant die automatisch teruggaat naar zijn oplaadstation en die weer verder gaat met zuigen waar hij gebleven was zodra hij weer is opgeladen. Op die manier voorkom je dat je een jacht moet openen voor het terugvinden van je stofzuiger zodra de accu leeg is. Mocht je vatbaar zijn voor allergieën, dan is het een aanrader om ook te kijken voor een stofzuiger met een goed HEPA-filter. Ook verschilt het vaak per stofzuiger of hij verschillende snelheden heeft. Wil je dat de stofzuiger niet veel geluid maakt, dan is het verstandig om ook daar rekening mee te houden. Tot slot is het goed om voor aanschaf van een robotstofzuiger alvast te kijken hoe het schoonmaken van het apparaat in zijn werk gaat en hoe duur het is als filters vervangen moeten worden.

Meer lezen?

Kortom, er is genoeg om jezelf op in te lezen voordat je naar de winkel gaat voor een slimme robotstofzuiger. Wil je meer lezen over de mogelijkheden van het smart home en slimme producten voor in je smart home? Neem dan ons uitgebreide archief met tips en adviezen eens door. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

Reacties (1)