Smarthome scenario: laat de robotstofzuiger en robotdweil het werk doen

26 maart 2020 4 Minuten 0 Reacties
Scenario stofzuigen en dweilen

Onlangs hebben we uitgebreid geschreven over wat scenario's voor het smarthome precies zijn en hoe je ze kunt maken. Om wat dieper in de mogelijkheden te duiken bespreek ik de komende weken een aantal voorbeelden van scenario's die ik in mijn situatie gebruik, en wellicht geven ze je inspiratie voor eigen scenario's. In dit voorbeeld kijken we naar een scenario voor het automatisch laten stofzuigen en dweilen van je huis.

Onze situatie

Elk smarthome is anders en iedereen gebruikt verschillende producten en diensten. Het is dus niet zo dat deze uitleg in alle gevallen één op één over te nemen. Het gaat dan ook om het tonen van mogelijkheden, die je vervolgens in je eigen systeem kunt implementeren. Wel werken de meeste systemen volgens hetzelfde principe: als dit, dan dat. Ik maak gebruik van de Homey smarthomehub waarmee we alle slimme apparaten in huis koppelen, al dan niet via externe diensten of apps zoals IFTTT. Kijk vooral naar de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met scenario’s, via online diensten, specifieke apps of complete hubs.

Wat heb je nodig?

In dit scenario zet ik onze robotsfofzuiger (de iRobot Roomba S9+) en de robotdweil (iRobot Braava M6) aan het werk. Je hebt dus in ieder geval een robotstofzuiger en/of een robotdweil nodig om dit scenario te maken. Aangezien iRobot geen directe integratie met de Homey smarthomehub kent moeten we de producten via een omweg koppelen. Homey biedt integratie van IFTTT, net als iRobot, dus zorg ik er allereerst voor dat ik mijn iRobot-account aan IFTTT koppel, waarna je scenario’s kunt gaan maken. Let wel; Homey noemt scenario’s Flows en IFTTT noemt het Applets, maar het principe is hetzelfde.

Wat willen we bereiken?

Wat ik wil bereiken met dit scenario is vrij simpel: de robotstofzuiger moet drie keer in de week automatisch gaan stofzuigen, tenzij er iemand tv kijkt of muziek luistert. De robotdweil hoeft alleen op vrijdagen zijn werk te doen, en doet dat alleen zodra de robotstofzuiger zijn taak heeft uitgevoerd. Een extra voorwaarde is dat er wanneer we met vakantie zijn niet zo vaak gezogen hoeft te worden.

Het scenario

Deze wensen brengen ons op de volgende Flow voor de robotstofzuiger, waarbij ik uitgegaan ben van een trigger die op tijd gebaseerd is. Elke dag om 13.00 wordt deze Flow gestart, waarna gekeken wordt naar de ‘En’ kaartjes. Hier hebben we drie mogelijkheden: het is maandag, woensdag of vrijdag. Op die dagen begint de robotstofzuiger te zuigen, mits de televisie uitstaat en er geen muziek afgespeeld wordt. De woensdag heeft nog een extra voorwaarde. Deze geldt alleen wanneer we niet met vakantie zijn. In de ‘Dan’ kolom roepen we een applet (scenario) op IFTTT aan, plaatsen we een notificatie in de tijdlijn, laten we de Google Nest Hub zeggen dat er gezogen gaat worden en roepen we met een vertraging van 90 minuten alvast de Flow voor de robotdweil aan.

Binnen IFTTT kunnen we een applet aanmaken die start op het moment dat deze aangeroepen wordt vanuit de Homey. Dus, Homey geeft IFTTT een signaal dat de Applet ‘Stofzuigen’ gestart mag worden. Op IFTTT stel ik in dat ‘Als’ dat signaal komt, ‘Dan’ gaat Stoffy (onze robotstofzuiger) aan het werk.

Voor de robotdweil geldt eenzelfde principe, maar dan met een extra voorwaarde. 90 minuten na de start van de robotstofzuiger (wat in ons geval voldoende tijd is om de gehele ruimte te zuigen) zal de Flow van de robotdweil gestart worden. Deze heeft echter als voorwaarde dat er alleen gestart wordt als het vrijdag is, en natuurlijk wordt de Flow ook niet gestart als de stofzuiger niet gezogen heeft. Vervolgens wordt er in de ‘Dan’ kolom ook weer een vergelijkbare IFTTT Applet aangeroepen om de dweil te laten beginnen, zetten we een notificatie in de tijdlijn en laten de Google Nest Hub een melding geven.

Natuurlijk zijn er veel meer wegen die naar Rome leiden en is de manier waarop ik scenario’s maak niet per se de beste of juiste manier. Het is de manier die in mijn situatie en voor mijn wensen werkt. Kijk vooral naar je eigen wensen en voorwaarden, en bedenk voordat je van start gaat hoe het scenario moet gaan werken. Houd ook rekening met bijzondere situaties, zoals vakanties of bijvoorbeeld bezoek. Zo heb ik nog een extra Flow aangemaakt waardoor ik met een virtuele knop de stofzuiger alsnog snel kan stoppen.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen of gebruiken van smarthome-producten? Neem dan onze tips en adviezen door.

Reacties (0)