Matter event: de eerste demonstraties en plannen voor de toekomst

04 november 2022 7 Minuten 0 Reacties
Matter event

Gisteren trokken we naar Amsterdam voor de officiële lancering van Matter, de smarthome-standaard die voor een revolutie in de smarthome-wereld moet zorgen. Tijdens het evenement kregen we zicht op de huidige status, de plannen voor de toekomst en kregen we de eerste demonstraties voorgeschoteld.

Matter is misschien wel het meest besproken onderwerp van afgelopen jaar, zeker in de wereld van smarthome. Deze nieuwe standaard moet het leven van huiseigenaren die alles slimmer willen maken een stuk makkelijker maken. Alle compatibele apparaten kunnen namelijk naadloos met elkaar communiceren, met tal van ecosystemen gekoppeld worden en op verschillende manieren bediend worden. Met grote bedrijven als Amazon, Apple, Google, Signify en IKEA die zich achter de standaard scharen is de kans op succes aardig groot.

Op 3 november vond de officiële lancering van Matter plaats in Amsterdam. Tientallen journalisten uit de hele wereld trokken naar onze hoofdstad om een presentatie van de Connectivity Standards Alliance over de standaard bij te wonen en de eerste live demonstraties te ervaren. Ook wij waren aanwezig en vertellen je graag over de huidige status van de smarthome-standaard, de toekomstplannen en die eerste demonstraties. Wil je meer weten over wat Matter precies is? Lees dan onderstaand achtergrondartikel.

Matter
Lees ook

Alles over Matter: de verbindende factor voor je smarthome

Al 200 Matter-producten gecertificeerd

Tijdens de presentatie werd direct duidelijk dat Matter ‘is here to stay’. Er wordt al jaren gewerkt aan die ene standaard waarmee alle slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren en nu is het eindelijk zover dat we ermee aan de slag kunnen. Echter, niet in één keer maar in verschillende stappen om het proces vloeiend te laten verlopen. Inmiddels zijn er bijna 200 producten gecertificeerd of bijna gecertificeerd. En dat aantal moet in de komende maanden hard groeien. Alleen Tuya al geeft aan honderden producten in de wachtrij te hebben staan voor een certificaat. Ook Amazon liet weten dit jaar nog 17 apparaten van ondersteuning te voorzien en gisteren stuurden Signify (Philips Hue), Eve en Nanoleaf al persberichten uit over de compatibiliteit met Matter.

Er komst dus een vloedgolf aan Matter-producten aan, maar zoals gezegd in verschillende stappen. Momenteel biedt de standaard alleen ondersteuning voor de onderstaande productgroepen. Later wordt ondersteuning voor meerdere productgroepen toegevoegd, waaronder witgoed, camera’s, robotstofzuigers en rookmelders. De verwachting is dat tweemaal per jaar een grote update voor de standaard uitgerold wordt, waarmee verbeteringen worden doorgevoerd en nieuwe productgroepen worden toegevoegd.

  • Lampen en schakelaars
  • Smart plugs (stekkers)
  • Slimme sloten
  • Sensoren
  • Media-apparaten, waaronder televisies
  • Slimme raamdecoratie
  • Garagedeur controllers
  • Thermostaten
  • Verwarming, ventilatie en airconditioning controllers

Het hogere doel van Matter is duidelijk: één standaard waarmee al deze producten elkaar kunnen vinden, met elkaar kunnen communiceren en op eenvoudige wijze via een ecosysteem of platform naar wens bediend kunnen worden. Dit zagen we ook terug tijdens de demonstraties die na de presentatie plaatsvonden. Onder meer Samsung (SmartThings), Signify (Philips Hue), Nanoleaf, Amazon (Alexa), Somfy en Netatmo waren aanwezig om de eerste integraties werkend te tonen.

Matter is onzichtbaar

Maar, eigenlijk valt er heel weinig te zien aan Matter, afgezien van een logo of een naam. En dat is positief. De smarthome-standaard is namelijk onzichtbaar en zorgt er op de achtergrond voor dat alles samenwerkt. Het enige dat je nodig hebt zijn producten die Matter-compatibel zijn of producten zoals bridges en hubs die compatibel zijn en de smarthome-standaard dus toegang geven tot de op die hub of bridge aangesloten producten. Philips Hue is hier een goed voorbeeld van. Signify toonde de Hue Bridge die voorzien is van Matter-ondersteuning en die dus binnen enkele seconden toe te voegen is aan een compatibel platform als Apple HomeKit of Google Home. Alle aan de Bridge gekoppelde lampen, sensoren en andere accessoires verschijnen vervolgens binnen HomeKit of Google Home en kunnen direct bediend worden en gebruikt worden in scneario’s.

Dat kan toch al? Hoor ik je denken. Klopt. Diegenen die hun smarthome-apparaten al via API’s of directe integraties aan smarthomehubs of platformen gekoppeld hebben gaan in eerste instantie weinig merken van Matter. Die koppelingen blijven werken en worden (mogelijk, afhankelijk van de producten) automatisch overgezet naar de standaard. Het systeem zal blijven werken zoals het nu werkt en Matter gaat daar niets aan veranderen. Echter, begin je net met een smarthome en ga je nu pas echt aan de slag met het koppelen van producten en automatiseren, dan zul je merken dat dit met de nieuwe standaard een stuk soepeler en sneller gaat. Producten moeten binnen een minuut gekoppeld kunnen worden, of ze nu werken middels WiFi, Thread of ethernet. Vervolgens vind je de producten binnen het platform dat je wenst te gebruiken en kun je direct aan de slag.

Meer keuze

Waar vooral het voordeel ligt is dat de keuze in de (nabije) toekomst een stuk groter gaat worden. Als een product Matter-compatibel is kun je het snel en eenvoudig toevoegen aan jouw (Matter compatibele) smarthomesysteem. En aangezien vrijwel alle grote bedrijven achter de nieuwe standaard staan – en er nog dagelijks nieuwe bedrijven aan toegevoegd worden – zal het aanbod alleen maar groter worden. Uiteindelijk is het hogere doel dat je niet meer hoeft te zoeken naar een Matter-logo en dat zo goed als alle smarthome-apparaten de standaard ondersteunen en dus samen kunnen werken.

Kun je dan als heavy user je Zigbee-, Z-Wave- of andere niet-compatibele Matter-producten vervangen? Nee, dat is niet per se nodig. Verschillende hubs en bridges krijgen namelijk ook ondersteuning voor de nieuwe smarthome-standaard. Bijvoorbeeld de nieuwe Homey Pro en de Philips Hue Bridge. Dat betekent dat alle aan die hub of bridge gekoppelde producten verschijnen binnen jouw Matter-netwerk en daar ook – net als compatibele producten – binnen gebruikt kunnen worden. Aan die hub of bridge kun je nog steeds niet-compatibele producten toevoegen, die vervolgens binnen jouw Matter-netwerk verschijnen. De komst van Matter betekent dus zeker niet het verdwijnen van Zigbee of Z-Wave.

Nieuwe Matter producten

Toch brengen veel fabrikanten nieuwe producten uit die specifiek voor Matter ontwikkeld zijn. Zo komt Somfy met nieuwe motoren voor raamdecoratie. Of eigenlijk zijn dit de ‘oude’ motoren die voorzien waren van Zigbee en die nu uitgerust zijn met Thread en dus aan een Matter-systeem toegevoegd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor Netatmo, dat nieuwe varianten van bestaande producten uitbrengt. Samsung toonde eigen smartwatches, smartphones en televisies voorzien van het SmartThings smarthomeplatform. Aan dat platform zijn Matter-compatibele producten toegevoegd, maar ook werd getoond hoe deze producten vervolgens niet alleen via SmartThings maar ook zonder problemen via Google Home te bedienen zijn. Een Matter-netwerk kan immers meerdere administrators hebben waardoor je producten via verschillende wegen kunt bedienen.

2023 belangrijk voor Matter

Voor nu is het afwachten welke producten er de komende maanden gaan verschijnen die Matter ondersteunen, maar als we alle beloften, presentaties en demonstraties mogen geloven zullen dat er veel zijn. 2023 wordt een belangrijk jaar voor Matter, waarin we gaan zien of de standaard doet wat het belooft en er voldoende tractie is om voor een revolutie in de smarthomewereld te zorgen.

Benieuwd naar welke producten Matter-compatibel zijn of voor welke producten compatibiliteit al aangekondigd is? Lees dan verder in onderstaand artikel.

Eve smart home
Lees ook

Overzicht: Welke producten zijn compatibel met Matter?

Reacties (0)