Wat is een Thread border router en heb je er een nodig?

02 februari 2024 3 Minuten 0 Reacties
Thread header

Nu Matter een standaard wordt waar iedereen met een smarthome rekening mee moet houden is er nog een term die we steeds vaker voorbij zien komen; Thread. Om Thread te gebruiken is er een Thread border router nodig, maar wat is dat precies?

Matter is de nieuwste standaard op het gebied van smarthome en moet ervoor zorgen dat al jouw apparaten naadloos met elkaar kunnen communiceren. Deze communicatie kan verlopen via verschillende protocollen, waaronder Thread. Wat Thread is hebben we al eens uitgebreid besproken, maar om Thread te gebruiken is een zogenaamde border router nodig.

Thread

Thread is een draadloos smarthomeprotocol bedacht door de Thread Group. Dit is een organisatie waar verschillende bedrijven zich voor aangemeld hebben, waaronder Google, Amazon, Apple, Eve en Nanoleaf. Het is een meshnetwerk, vergelijkbaar met Zigbee en Z-Wave, protocollen waar veel meer aandacht naar uitgaat.

In de basis is Thread een meshnetwerkprotocol dat weinig stroom verbruikt en dus in veel soorten apparaten terecht kan komen. Een ander belangrijk elementen is het feit dat er ondersteuning is voor standaarden als IPv6 en 6LoWPAN. Dit houdt in dat alle apparaten met elkaar kunnen communiceren, ongeacht de fabrikant.

Matter header
Lees ook

Wat is Matter en wat kun je ermee in je smart home?

Thread border router

Thread zorgt er dus voor dat compatibele apparaten onderling met elkaar kunnen communiceren, maar hoe zorg je er nu voor dat deze apparaten ook van buitenaf benaderd en bediend kunnen worden? Daar komt de Thread border router om de hoek kijken.

In tegenstelling tot protocollen als Z-Wave en Zigbee heeft Thread geen dedicated smarthomehub, een controller, nodig om te werken en alles aan elkaar te verbinden. In plaats daarvan heb je een Thread border router nodig. Een Thread border router verbindt Thread-apparaten met een ip-netwerk, zoals WiFi of ethernet. Op deze manier kun je al je Thread-apparaten met bijvoorbeeld je smartphone bedienen, ze koppelen aan een smarthomehub of ze koppelen aan een clouddienst zoals IFTTT of Google Home.

Voorbeelden van Thread border routers zijn de Apple HomePod Mini, de Apple TV 4K, Amazon Echo-speakers, de Google Nest Hub 2nd Gen, de Google Nest WiFi en verschillende slimme lampen van Nanoleaf. Een Thread border router kan in vrijwel elk Thread-product zitten en elk thread-apparaat kan met elke Thread border router werken.

Een ander voordeel is dat je meerdere Thread border routers in één Thread-netwerk kunt plaatsen. Dit maakt het niet alleen eenvoudig, ook zorgt het voor een stabiel netwerk. Als er één apparaat niet meer (goed) werkt, neemt een ander apparaat het over.

Heb je dus een Thread border router nodig? Dat hangt er van af. Ga je Thread gebruiken of maak je er al gebruik van? Dan is een border router noodzakelijk om het Thread meshnetwerk te koppelen aan het internet. Maar, gelukkig hoef je niet naar weer een hub te zoeken en extra geld uit te geven. Het enige dat je nodig hebt is minimaal één Thread-product dat ook dienst kan doen als border router.

Eve smart home
Lees ook

Overzicht: Welke producten zijn compatibel met Matter?

Meer informatie

Wil je meer lezen over smarthometechnologie? Neem dan onze uitgebreide tips en adviezen eens door. Daarnaast testen we ook zoveel mogelijk producten. De recensies vind je in dit overzicht.

Reacties (0)