Review: IKEA SYMFONISK vloerlamp: Sonos-speaker op hoge poten

18 februari 2023 + 10 minuten 0 Reacties
IKEA SYMFONISK vloerlamp
FWD award

IKEA en Sonos hebben de handen opnieuw ineengeslagen voor een nieuwe speakerlamp. Maak kennis met de IKEA SYMFONISK vloerlamp.

IKEA en Sonos hebben een nieuw product uitgebracht. De IKEA SYMFONISK vloerlamp combineert de bekende Sonos-speaker met een staande vloerlamp. IKEA zorgt voor het design van de vloerlamp met de nieuwe bamboe lampenkap en Sonos zorgt voor het geluid van de geïntegreerde wifi-speaker. Is ook dit nieuwe model weer een gouden combinatie? De IKEA SYMFONISK vloerlamp heeft een adviesprijs van 199 euro.

Dit is de IKEA SYMFONISK vloerlamp

Zo’n drie jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de gezamenlijke producten van de Zweedse meubelgigant IKEA en de Amerikaanse audio-experts van Sonos. Bij IKEA verscheen de SYMFONISK boekenplankspeaker en de SYMFONISK tafellampspeaker. In 2021 ging de samenwerking verder met het IKEA SYMFONISK picture frame, een kunstwerk aan de muur met erachter een luidspreker, ook wel het zingende schilderij genoemd. Vorig jaar nog kreeg de tafellampspeaker een upgrade en verscheen generatie 2 van de IKEA SYMFONISK speakerlamp met een nieuw design en beter geluid.

Nu is het de beurt aan de IKEA SYMFONISK vloerlamp. In de basis gaat het hier om dezelfde tweede generatie speaker van de tafellamp van vorig jaar (met beter geluid), maar dan met een compleet nieuwe lamp die op hoge poten staat. IKEA heeft daarnaast een nieuwe bamboekap ontworpen. Net als bij de originele tafellamp zijn ook hier de kappen gemakkelijk te verwisselen.

De IKEA SYMFONISK vloerlamp is dus een wifi-speaker én een lamp. Of eigenlijk een fitting. Je kunt namelijk zelf weten welke lamp je plaatst, zolang het maar een E27-lamp is (grote fitting). Dat kan een slimme lamp van IKEA zijn, die je vervolgens met de IKEA Home Smart-app en een Tradfri- of Dirigera-hub kunt bedienen, maar ook een Philips Hue-lamp of een wifi-lamp van LSC Smart Connect van winkelketen Action. Sterker nog, wil je een volledig domme lamp plaatsen, dan kan dat ook. De speaker heeft gewoon een knopje voorop om de lamp aan of uit te zetten. In feite is het lampdeel dus helemaal niet slim. Die maak je slim door een slimme lamp te plaatsen.

Het speakerdeel stuur je aan met de app van Sonos en dat is eigenlijk het slimme deel van deze vloerlamp. Je kunt dit product in de app van Sonos verbinden met je wifi-netwerk of met andere Sonos- of IKEA SYMFONISK-speakers. Let wel dat je met twee lampen een stereopaar kunt maken of dit model onderdeel kunt laten zijn van een multiroom-opstelling, maar dat eerste en tweede generatie SYMFONISK-speakers niet met elkaar kunnen samenwerken.

Bouwpakket

Zoals we kennen van IKEA komt de SYMFONISK vloerlamp gewoon als bouwpakket binnen. En wat is die doos ontzettend zwaar! Wat blijkt bij het uitpakken, de voet van de vloerstaande lamp is eigenlijk gewoon een gietijzeren halterschijf waar je een kapje overheen kunt leggen. Het zorgt ervoor dat de lamp echt als een huis staat. De hoge poten bestaan uit zes delen. Je draait de onderste drie in de voet en de bovenste drie in de speaker. Vervolgens kun je beide delen met elkaar verbinden en vastzetten in het midden van de poten. Draai een lamp in de fitting, draai de bamboe lampenkap erop en plaats het afdekplaatje over de voet. Vervolgens kun je de kabel, waarvan je het ene uiteinde onderin de speaker stopt, nog netjes wegwerken met klemmetjes langs een poot en je bent klaar. Al met al een klusje die je makkelijk alleen kunt doen en nog geen 30 minuten tijd in beslag neemt. De handleiding is duidelijk en alle schroefjes en het bekende IKEA-tooltje worden meegeleverd.

Design

Staat de lamp eenmaal, dan moet je ook goed je best doen om het geheel om te gooien. De ‘halterschijf’ onderop zorgt ervoor dat alles op z’n plaats blijft. Drie hoge poten steken aan de zijkant uit de voet en draaien dan omhoog en komen samen in de onderkant van de speaker. De speaker zelf is voorzien van een fraai stofje en heeft voorop een aan/uit-knop voor de lamp en achterop drie fysieke knoppen voor muziekbediening. Waarom deze knoppen voor muziekbediening achterop zitten is wat onduidelijk en ook niet erg handig, maar gelukkig zal je de muziek meestal vanuit de Sonos-app bedienen. De speaker heeft aan de bovenkant een grote fitting waar je een lamp in kunt draaien. Heb je de lampenkap hier eenmaal bovenop gedraaid, dan zie je hier helemaal niets van.

De speaker heeft qua vorm misschien nog meer weg van de nieuwe generatie HomePod, dan van de Sonos One. De lamp en de speaker zien er luxe uit en het geheel heeft een nette afwerking. De bamboekap is misschien even wennen en past wellicht niet in ieder interieur, maar hier kun je gewoon een andere kap op draaien. Op het moment van schrijven heeft IKEA overigens nog geen extra lampenkappen beschikbaar voor deze vloerstaande SYMFONISK lamp/speaker. Het design is echter prima in orde. Voor 199 euro mag je ook wel wat verwachten en qua design stelt dit model absoluut niet teleur. Sterker nog, de speaker zelf valt eigenlijk helemaal niet op en valt weg in het design van het geheel.

Let op dat, ondanks dat dit ook een tweede generatie SYMFONISK-speaker is, dit model niet identiek is aan de speaker van de IKEA SYMFONISK speakerlamp. Dat komt omdat je hier de pootjes onderin draait en dat heeft de tafellampversie niet. Ze zijn dus niet fysiek uitwisselbaar.

En er was licht....

Over het lampdeel kunnen we kort zijn. Dat is namelijk niet slim. Het is in feite een wifi-speaker met een gewone lampfitting. Je moet het geheel slim maken door een slimme lamp toe te voegen. En dat kan dus van ieder merk van je voorkeur zijn. Of je nu kiest voor een slimme lamp van IKEA, Philips Hue, LSC Smart Connect of welk ander merk dan ook. Het slimme lampdeel bedien je vervolgens gewoon in de app van de fabrikant die je gekozen hebt. Of plaats gewoon een ‘domme’ lamp en gebruik het knopje voorop de SYMFONISK vloerlamp om deze aan of uit te zetten.

Een symfonisch orkest in de woonkamer?

Ondanks dat je het lampdeel zelf slim moet maken, daar is het muziekdeel wel slim. Het speakergedeelte is gewoon een wifi-speaker en moet je dus verbinden met je wifi-netwerk. Het is in alles een complete speaker van Sonos. Je gebruikt dan ook de Sonos-app en kunt er in feite alles mee wat je ook met een Sonos One kunt doen. Je kunt stereoparen maken, groepen met andere Sonos- en SYMFONISK-speakers voor een multiroom-opstelling maken, je kunt een subwoofer toevoegen, je hebt een equalizer om de bas en treble aan te passen, kunt in de app van Sonos gewoon Spotify of een andere muziekdienst bedienen en je hebt de beschikking over Sonos Radio. Alles wat je normaal ter beschikking hebt bij een speaker van Sonos, dat heb je ook tot je beschikking met deze IKEA SYMFONISK vloerlamp.

Zoals de mensen misschien wel weten van Sonos. Het werkt allemaal heel gemakkelijk en intuïtief. Iedereen kan met de app van Sonos aan de slag en binnen een mum van tijd weet je precies wat je waar kunt vinden. Enige nadeel is dat de app soms even wat traag kan reageren.

Hoe zit het dan met het geluid? Daarvoor kan ik me eigenlijk geheel aansluiten bij de ervaringen van Martijn in de review van de tweede generatie tafellampspeaker. Beide speakers zijn namelijk identiek. De speaker heeft echt wel wat kracht, een aanwezige bas en is vrij helder in het midden en hoog. Ondanks ongeveer een gelijke grootte met de Sonos One, haalt het geluid het net niet bij deze topper van Sonos. Dat wil niet zeggen dat het geluid slecht is, maar de geluidsweergave is wat minder breed dan je eigenlijk zou wensen. Een stereopaar of multiroom-opstelling zou hier al verbetering in geven. De bas is zeker aanwezig, maar heeft eigenlijk wat meer ruimte nodig om echt diep te klinken. De speaker doet het daarnaast beter in een kleinere ruimte. Dat is tenslotte minder groot om te vullen qua geluid, maar een dergelijke vloerstaande lamp zet je toch eerder in een grote woonkamer neer en daar heeft de speaker net wat meer moeite mee.

De kamer en plaatsing speelt hierbij ook een grote rol. Trueplay van Sonos is aanwezig om een kamerkalibratie te doen (alleen op iOS) en dat breng direct verbetering met zich mee. Het geluid klinkt wat meer in balans, waardoor het een zeer fijne speaker is om lekker even naar de radio te luisteren of een muziekje als achtergrond tijdens andere bezigheden. Voor echt muziek luisteren heb je net wat meer nodig. Overigens kun je deze speaker ook via een omweg slim maken, net als andere speakers van Sonos, door deze bijvoorbeeld te verbinden met Google Home. Dan kun je via een Google Nest-speaker spraakopdrachten geven om bijvoorbeeld muziek te luisteren op deze SYMFONISK. Een slimme speaker via een omweg dus, want dit model heeft zelf geen microfoon aan boord.

Conclusie

De speaker in de IKEA SYMFONISK vloerlamp gebruik je voornamelijk om tijdens je bezigheden radio te luisteren of voor een lekker achtergrondmuziekje tijdens het lezen. Voor echt muziek luisteren heb je net wat meer nodig dan dit model te bieden heeft. Zolang je dat in het achterhoofd houdt is er verder helemaal niets mis met deze vloerstaande lamp in de SYMFONISK-reeks. Het design en de veelzijdigheid van het lampdeel (plaats een E27-lamp naar keuze, slim of niet) is echt helemaal top. De lamp ziet er goed uit, is zeer stevig gebouwd, is naar wens slim te maken en heeft daarnaast een vrij aardige speaker aan boord met alle mogelijkheden die je van Sonos mag verwachten. Een aanrader deze IKEA SYMFONISK vloerlamp.

8.5
IKEA SYMFONISK vloerlamp product
FWD award

Beoordeling
IKEA SYMFONISK vloerlamp

Pluspunten
  • Gebouwd als een tank
  • Fraai design
  • Plaats een E27-lamp naar keuze, slim of niet
  • Volledige Sonos-mogelijkheden
  • Sonos-app
Minpunten
  • Geluid goed, maar niet top
  • Knoppen muziekbediening achterop

Beoordeling IKEA SYMFONISK vloerlamp

De speaker in de IKEA SYMFONISK vloerlamp gebruik je voornamelijk om tijdens je bezigheden radio te luisteren of voor een lekker achtergrondmuziekje tijdens het lezen. Voor echt muziek luisteren heb je net wat meer nodig dan dit model te bieden heeft. Zolang je dat in het achterhoofd houdt is er verder helemaal niets mis met deze vloerstaande lamp in de SYMFONISK-reeks. Het design en de veelzijdigheid van het lampdeel (plaats een E27-lamp naar keuze, slim of niet) is echt helemaal top. De lamp ziet er goed uit, is zeer stevig gebouwd, is naar wens slim te maken en heeft daarnaast een vrij aardige speaker aan boord met alle mogelijkheden die je van Sonos mag verwachten. Een aanrader deze IKEA SYMFONISK vloerlamp.

Reacties (0)