De prijs van een smarthome: wat kost het slim maken van je huis?

04 juli 2019 9 Minuten 0 Reacties
smarthome-algemeen-2019-2

In dit artikel proberen we je een indicatie te geven van de prijs van een smarthome, met name gericht op diegenen die net met een smarthome willen beginnen. Dit doen we aan de hand van een drietal scenario's.

Een vraag die we regelmatig gesteld krijgen is wat het nu eigenlijk kost om je huis slim te maken. Nu is daar geen eenvoudig en eenduidig antwoord op te geven aangezien de prijs afhankelijk is van een groot aantal factoren. Zo is het afhankelijk van de producten die je slim wilt maken, het platform waar je voor kiest, hoe ver je wilt gaan in de slimme make-over en wat je precies van de producten verwacht. Maar, in dit artikel proberen we je toch een indicatie te geven, met name gericht op diegenen die net met een smarthome willen beginnen. Dit doen we aan de hand van een drietal scenario’s.

Wat kost een smarthome nu eigenlijk?

Het is een misvatting dat een smarthome een dure aangelegenheid is. In onze optiek is een slim huis, of een deel daarvan, voor iedereen weggelegd. Het ligt er maar net aan hoe ver je er in wilt gaan en waar je mee wilt beginnen. Het is dus van belang dat je begint met een plan. Welke producten in huis wil je slim gaan maken, in eerste instantie? En wil je bepaalde producten in een nieuwe, slimme variant kopen of ze middels een accessoire slim maken? Met de laatste optie bespaar je ook weer geld.

Let wel; in onderstaande scenario’s houden we nog geen specifieke rekening met producten die daadwerkelijk (volledig) met elkaar kunnen communiceren. Dit is immers afhankelijk van het platform dat je kiest. Meer hierover lees je in ons artikel met de meest eenvoudige (en goedkope) platformen voor beginners.

Een smarthome bespaart je ook geld

Laten we allereerst ook even zeggen dat een smarthome je niet alleen geld hoeft te kosten. Je kunt er namelijk ook geld mee besparen. Met name op het gebied van verlichting, slimme stekkers en klimaatbeheersing kun je geld besparen met de juiste producten. Zo is slimme verlichting van de led-variant, wat al minder stroom verbruikt. Maar, maak je daar naast schema’s en scenario’s aan waarmee verlichting automatisch aan- of uitgeschakeld wordt, dan bespaar je op de energiekosten omdat lampen niet aan blijven staan. Combineer je het met bewegingssensoren en geofencing (niet thuis, dan lichten uit), dan kun je nog meer besparen.

Slimme thermostaten denken daarnaast mee met de gebruiker en maken aan de hand van jouw wensen en aanpassingen in de eerste weken een eigen, optimaal schema aan. Zo zal de thermostaat al voordat je naar bed gaat stoppen met verwarmen, of als je overdag werkt niet aanspringen. Houdt de thermostaat jouw locatie bij dan wordt er ook geen energie verspild wanneer je een weekend weg bent of op vakantie bent. Tot slot kunnen slimme stekkers apparatuur helemaal uitzetten wanneer je het niet gebruikt. Denk aan het uitzetten van al je av-apparatuur als je niet thuis bent (op basis van een schema of je locatie).

Een eenvoudig smarthome voor de beginner (budget optie)

Kom je net binnen in de wereld van het slimme huis en wil je voor een klein budget wat zaken gaan proberen, dan kun je voor 500 euro al een aardige basis opzetten. Voor dit bedrag kun je een aantal slimme lampen (bijvoorbeeld Hue of LIFX) aanschaffen, kun je een slimme speaker met spraakbediening kopen (Sonos of Google Home) en kun je bijvoorbeeld een slimme deurbel kopen (bijvoorbeeld Ring of Arlo). Als accessoire waarmee je bijvoorbeeld de tv of wasmachine deels slim kunt maken kun je gaan voor een goedkope slimme stekker (bijvoorbeeld IKEA of TP-Link).

Een basis smarthome voor de beginner

Heb je iets meer te besteden dan kun je voor 1.500 euro al een mooie basis voor een volledig smarthome leggen. Naast bovenstaande producten (uit de budget-optie) kun je voor dit bedrag de slimme verlichting uitbreiden waardoor je meerdere ruimtes kunt bedienen en kun je ook je verwarmingssysteem slim maken middels een slimme thermostaat en/of radiatorknoppen (denk aan Nest of Tado). Vervolgens kun je kijken naar een slim deurslot (bijvoorbeeld Nuki of Yale) dat je kunt koppelen met de slimme deurbel, en kun je je huis beveiligen middels een slimme camera (denk aan Logitech, Nest, Ring of D-Link). Mocht Google Home het platform zijn waar je voor kiest dan kun je voor extra bedieningsgemak ook nog een slimme speaker met display (Google Nest Hub) aanschaffen. Vergeet overigens ook de veiligheid in huis niet, met bijvoorbeeld een slimme rookmelder of watersensor (Nest, Devolo of Netatmo).

Een uitgebreid smarthome voor de beginner

In het meest uitgebreide smarthome voor de beginnende gebruiker moet je denken aan een budget vanaf een paar duizend euro, laten we 5.000 euro als basis nemen. Met dit bedrag kun je aardig los gaan en ook grotere apparatuur vervangen voor slimme varianten, plus gaan kijken naar slimme producten die iets aan je huis toevoegen. Denk aan het vervangen van de wasmachine voor een slimme variant (bijvoorbeeld Siemens, Bosch, Samsung), het vervangen van de koelkast voor een slimme variant (bijvoorbeeld Samsung, Miele of Siemens) het vervangen van je ‘domme’ tv voor een smart tv en het aanschaffen van een slimme stofzuiger (Roomba, Neato of Samsung bijvoorbeeld) die zelfstandig je hele huis schoonhoudt. Ook de tuin mag niet ontbreken, met bijvoorbeeld een slim irrigatiesysteem (Gardena is een goede optie) en misschien zelfs een robotgrasmaaier (zoals die van Husqvarna). Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, en het budget is hierin eigenlijk de enige beperkende factor.

Houd rekening met abonnementen!

Echter, pas op met producten die je aanschaft waarbij een abonnement ‘noodzakelijk’ is. Er zijn genoeg thermostaten, deurbellen en camera’s die in eerste instantie gratis alle functionaliteiten bieden, maar waar na een maand of een jaar toch een betaald abonnement voor afgesloten moet worden om van al die slimme functies gebruik te kunnen maken. Houd hier rekening mee met het budget voor je slimme huis. Het gaat vaak om een paar euro per maand, per product, maar als je meerdere producten hebt en ook van elk product van de volledige mogelijkheden gebruik wilt maken kan dit al snel oplopen tot een paar tientjes per maand. Lees je dus voor aankoop van thermostaten, camera’s en deurbellen eerst in over de abonnementskosten. In onze reviews van deze producten leggen we je ook altijd uitgebreid uit met welke kosten je, naast de aanschaf van de hardware, rekening moet houden.

Wil je camera’s zonder abonnement gebruiken, zorg dan dat je voor een camerasysteem kiest dat zijn video-opnamen lokaal, bijvoorbeeld op een microSD-kaart, op kan slaan. De camera is misschien in de aanschaf iets duurder, maar je hebt verder geen zorgen over abonnementen en extra kosten. Voor deurbellen is dit iets lastiger; de opnamen daarvan hangen vaak aan een abonnement.

De kwaliteit van producten

Nu is een smarthome geen smarthome zonder een goed functionerend netwerk. Het is van groot belang dat jouw bekabelde en draadloze netwerk goed functioneert, snel is, stabiel is en vooral ook veilig is. Waar je op moet letten lees je in ons artikel met zes manieren waarop je jouw wifi-netwerk kunt verbeteren.

Wat betreft de producten die je aanschaft voor je smarthome raden we aan niet voor de goedkoopste opties te gaan. En dat heeft een aantal redenen. Producten van C-merken (Chinese merken vaak) bieden zelden goede ondersteuning vanuit de fabrikant, zijn vaak minder goed beveiligd wat betreft privacygevoelige informatie en bieden vaak simpelweg een mindere kwaliteit, zowel wat hardware als wat software betreft. Ons advies is om dan die paar tientjes extra uit te geven en voor een A-merk te gaan, zoals de hierboven genoemde voorbeelden. Dan ben je in de meeste gevallen verzekerd van een goede beveiliging, hoge kwaliteit en vooral goede ondersteuning.

De volgende stap

Nu zijn de scenario’s die we hierboven geschetst hebben scenario’s voor beginners, consumenten die met losse producten een smart home willen opbouwen. Er zijn echter nog meer mogelijkheden, die iets meer gevorderde kennis vereisen. Zo kun je voor een budget tussen de 1.500 en 5.000 euro ook aan de slag met een platform als Fibaro, Zipato of Homey. Deze producten zijn zogenaamde gateways (controllers) waarmee je producten in huis kunt koppelen en ze met elkaar kunt laten communiceren en op elkaar kunt laten reageren. Dit vergt wat meer kennis, onder meer voor het inbouwen van modules voor bijvoorbeeld verlichting en het programmeren van scenario’s of flows op het ‘als dit, dan dat’-principe. Binnenkort gaan we dieper in op deze platformen en hun mogelijkheden.

Meer informatie over het kopen van smarthome-producten, het installeren of koppelen van producten en het gebruik van slimme producten vind je in onze tips en advies-sectie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Edward vollering

Edward vollering
14 september 2019 om 20:00

Wij zijn op het momrny rrn jaren 30 woning aan het restsureren in jaren 30 staat, met veel escher en ijssel steen elementen en houtfornuizen/kachels, maar dan op zo’n manier dat de meest moderne technieken als alarmsystemen, denkende koelkasten, topline tv en passende faciliteiten to themax, samengebracht worden in een jaren 30/2019 design, zonder aan elkaar afbreuk te doen. We hebben zoal de bose complete upgraded home cinema soundbar en toebehoren, de 75 inch qled 8k tv, de apple computers, ring veiligheidssysteem, en philips topline verlichting daarvoor laten zorgen, en zijn nu nieuwsgierig naar het systeem hierboven, beschreven als smart home ? Als een van de gelozen fabrikanten van deze top-artikelen een inbreng willen hebben in het optimaliseren van zo’n design, dan houden wij ons van harte aanbevolen, en geven de fabrikanten vervolgens de mogelijkheid om hun top-producten samen te brengen om daarmee een voorbeeld te kunnen zijn van wat er zoal mogelijk is. Zou Samsung bereid zijn om eens naar ons project te komen kijken om te zien hoe de 950 r 75 inch tot de max wordt gebruikt in zo’n setting? Als we de vraag niet dtellen komt er nooit een antwoord; Vriendelijke groeten; E. vollering en Arje boer; Laak design living.

Inloggen