Wat is een smart tv en wat kun je ermee?

12 oktober 2016 9 Minuten 6 Reacties
Samsung-KS9000-review-tizen

In dit artikel leggen we je uit wat een smart tv precies is, wat je er allemaal mee kunt en welke smart tv-platformen er momenteel te vinden zijn.

Het is alweer een aantal jaar geleden dat we het onderwerp smart tv uitgebreid behandeld hebben. In de afgelopen jaren is er echter het een en ander veranderd en daarom staan we in dit artikel nogmaals stil bij wat een smart tv precies is en wat je ermee kunt.

Wat is een smart tv?

Simpel gezegd is een smart tv is een tv die je kunt verbinden met het internet en die je middels deze internetverbinding en een gebruiksvriendelijke interface toegang geeft tot interactie met de tv en online content. Waar enkele jaren geleden nog verschillende termen voor deze tv’s gebruikt werden zijn nu nagenoeg alle fabrikanten overgestapt op de term ‘smart tv’. In grote lijnen gaat het erom dat de tv verbonden is met het internet en hierdoor extra functionaliteiten biedt die hieronder omschreven zijn.

De interface is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. We zijn gegaan van zeer geavanceerde en uitgebreide menu’s en pagina’s naar een simplistische vormgeving, zonder toeters en bellen en met alleen de belangrijkste functies. De huidige smart tv-platformen staan in het teken van gebruiksgemak; met overzichtelijke en eenvoudig te bedienen menu’s die soms zelfs het hele beeld niet meer innemen maar als waaier of balk over je beeld liggen.

Connectiviteit

Een eerste onderdeel van smart tv’s is de mogelijkheid de tv met verschillende apparaten en het internet te verbinden, ook wel de connectiviteit genoemd. Allereerst is het mogelijk je tv draadloos (via WiFi) of middels een ethernetkabel met je router/modem te verbinden en hierdoor toegang te krijgen tot het internet. Dit is van groot belang aangezien de meeste functies van een (snelle) internetverbinding afhankelijk zijn.

Daarnaast bieden smart tv’s verschillende mogelijkheden om apparatuur in huis met de tv te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan je laptop, je tablet, je desktop en je smartphone. Er bestaan verschillende standaarden en technieken om deze apparaten te koppelen en vervolgens media van of naar je tv te streamen. Zo kun je middels dlna foto’s, muziek en video’s op je tv weergeven, biedt Miracast de optie om beeld van je mobiele apparaten op tv weer te geven, maakt Google Cast (Chromecast) het mogelijk content uit apps op je tv te tonen en ga zo maar door. Er zijn zelfs fabrikanten die het mogelijk maken de content van tv (bijvoorbeeld een tv-zender) op je smartphone of tablet te tonen. Dit zit echter vaak in de app van de fabrikant verwerkt.

Aangezien er veel verschillende mogelijkheden zijn voor het koppelen van apparaten en het streamen van media raden we je aan ons artikel over het verbinden van je tablet of smartphone met je tv door te nemen. Daarnaast hebben we een artikel geschreven over het streamen van media naar je tv.

Beiden je tv met een app

Ook de bediening van smart tv’s is een stuk slimmer dan de bediening van traditionele tv’s. Fabrikanten hebben namelijk in de meeste gevallen een eigen applicatie voor smartphones en tablets ontwikkeld waarmee de tv bediend kan worden. Deze app biedt toegang tot je zenders, de menu’s en zelfs extra functies als het opstarten van apps en het streamen van media. De mogelijkheden van de apps verschillen per fabrikant.Meer over het bedienen van je tv lees je in ons artikel over alles met één afstandsbediening bedienen.

Afstandsbedieningen, spraak en camera’s

De bediening van een smart tv kan overigens ook op een andere ‘slimme’ manier plaatsvinden. LG heeft bijvoorbeeld de Magic Remote ontwikkeld waarmee je middels het wijzen naar het scherm onderdelen kunt selecteren. Deze Magic Remote is dus een soort toverstaf waarmee je in de lucht door de menu’s bladert. Philips kiest ervoor om een toetsenbord op de achterzijde van de afstandsbediening te plaatsen waardoor je eenvoudig teksten kunt invoeren. Denk bijvoorbeeld aan zoektermen, url’s en wachtwoorden. Spraakbediening en bediening middels de camera (bewegingen) zien we steeds minder terug. De webcam die sommige tv’s een aantal jaar terug hadden – en die ook gebruikt werd voor videogesprekken en het inloggen op je tv – blijkt toch te gevoelig voor problemen met de privacy en spraakbediening is nog altijd niet eenvoudig en nauwkeurig genoeg.

Apps voor smart tv’s

Wellicht het meest bekende onderdeel van de smart tv zijn de apps. Deze apps zijn kleine programma’s die op je smart tv staan of gezet kunnen worden door ze uit de app store van de tv te downloaden. Apps komen in allerlei categorieën en het aanbod is sterk afhankelijk van het smart tv-besturingssyteem dat gebruikt wordt. Android TV, ontwikkeld door Google, biedt bijvoorbeeld veel meer apps dan LG’s webOS platform. Dit zegt echter niets over de kwaliteit; de meeste platformen bieden toegang tot de meest populaire diensten. Hieronder vind je een lijstje met de diensten die je op bijna elke smart tv terugvindt.

  • Netflix
  • Spotify
  • Facebook
  • Twitter
  • Skype
  • YouTube
  • NPO Gemist
  • RTL XL
  • Videoland
  • Pathé Thuis

Smart tv’s bieden toegang tot een applicatiewinkel waar je diverse applicaties (programma’s) kunt downloaden. Zie je tv op dat vlak als een soort computer. Je downloadt een applicatie (betaald of gratis) en deze wordt geïnstalleerd op je tv. Standaard staan er vaak ook al diverse apps op de tv geïnstalleerd.

Nu we steeds meer streamingdiensten als app op smart tv’s tegenkomen wordt de snelheid van je internetverbinding ook steeds belangrijker. Je wilt natuurlijk in de hoogste kwaliteit van de video’s genieten. Meer hierover lees je in onze artikelen over het optimaliseren van je WiFi-signaal en de minimale internetsnelheid voor het streamen van video.

Surfen op het internet

Een functie waar steeds minder aandacht aan wordt besteed maar die op veel smart tv’s nog wel aanwezig is, is de internetbrowser. Veel smart tv’s komen standaard nog met een browser, waarmee je in principe alle websites die je ook op je andere apparaten bezoekt kunt bezoeken. Het is misschien qua bediening niet zo handig als een smartphone, tablet of pc – hoewel tv fabrikanten ook accessoires als keyboards e.d. kunnen leveren – maar het geeft je meer mogelijkheden wanneer je voor je tv zit.

Extra functies

Er zijn een hoop verschillende smart tv-platformen en binnen die platformen kunnen de functies ook nog eens per te verschillen. Het is dus bijna onmogelijk alle features van een smart tv op te noemen maar we kunnen er nog wel een paar uitlichten. Zo maken verschillende fabrikanten het mogelijk om beeld ‘picture-in-picture’ weer te geven. Dit houdt in dat je in een klein scherm tv-zender A ziet en op het grote scherm een aangesloten bron (bijvoorbeeld een mediaspeler). Je kunt hier zelf de bronnen per venster kiezen. Ook is het op sommige platformen mogelijk om een Twitter-feed over het beeld te plaatsen zodat je direct over programma’s kunt tweeten, en diverse smart tv’s bieden de mogelijkheid om programma’s op een aangesloten usb-schijf op te nemen.

Smart tv-platformen

Op dit moment zijn er vier smart tv-platformen die het belangrijks zijn en dus het meest gebruikt worden. WebOS zien we terug op tv’s van LG, Tizen OS zien we terug op smart tv’s van Samsung, Firefox OS wordt door Panasonic gebruikt en Android TV is te vinden op tv’s van onder meer Sony en Philips.

WebOs en Tizen zijn in de basis met elkaar te vergelijken. De platformen bieden vergelijkbare functies en maken gebruik van een waaier/balk waarin alle opties, functies en bronnen zich bevinden. De platformen zijn zeer gebruiksvriendelijk, volledig uitgerust, fraai vormgegeven en bieden toegang tot de belangrijkste apps.

Firefox OS is door Mozilla ontwikkeld en wordt alleen door Panasonic op smart tv’s gebruikt. Dit platform maakt gebruik van een iets andere lay-out voor de menu’s maar is nog steeds zeer simplistisch, gebruiksvriendelijk en vooral snel. Het app-aanbod van Firefox OS is echter iets minder dan dat van WebOS en Tizen OS. Android TV is het grootste platform en ook te vinden op tv’s van meerdere fabrikanten. Android TV biedt een zeer grote bibliotheek met apps en heeft een wat drukkere interface dan de hiervoor genoemde platformen.

Meer over deze vier smart tv-platformen vind je in onze reviews. Daarnaast kun je terecht in ons uitgebreide artikel over Android TV.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide homecinema informatiegids.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

teun

teun
27 mei 2018 om 21:15

ik wil een smart tv kopen met een mooi beeld en goeg geluid welk moet ik dan kopen

Inloggen
teun

teun
27 mei 2018 om 21:19

ik wileen smart tv kopen met mooi beeld en mooi en goed geluid welk moet ik dan kopen

Inloggen
peter

peter
17 juni 2018 om 00:57

Kun je er ook tv mee kijken? Ned 1,enz.

Inloggen
Barry

Barry
04 augustus 2019 om 16:07

kan je er ook een rood/wit stekker erop aan sluiten?

Inloggen
J. Bosman

J. Bosman
19 juni 2020 om 19:28

In onze slaapkamer hangt een Samsung LE32B350F1W. Is dit een smart TV?

Inloggen
Sam

Sam
24 juni 2020 om 13:51

Bijna alle nieuwe tv’s zijn smart. Maar ik wil gewoon npo 1,2 en 3 zien en verder niks. Kan je een smart tv ook gewoon via de kabel de gewone tv programma’s laten afspelen?

Inloggen