Een slimme camera zonder abonnement: drie aanraders

06 maart 2023 7 Minuten 5 Reacties
EufyCam 3-3

In dit artikel geven we je drie aanraders op het gebied van slimme camera's waarbij je geen maandelijks abonnement nodig hebt.

Een slimme beveiligingscamera is een essentieel onderdeel van je smarthome. Het waarschuwt je bij calamiteiten door een notificatie naar je smartphone te sturen, neemt video’s op van eventuele indringers en laat je live meekijken en communiceren middels tweewegaudio vanaf je smartphone. Het is dan ook zeker aan te raden om jouw smarthome uit te breiden met slimme beveiligingscamera’s of in een combinatie met een slim alarmsysteem. Zo bescherm je je waardevolle spullen tegen ongewenste indringers. Wat we vaak zien bij slimme camera’s is dat je een abonnement moet afsluiten om van alle functies gebruik te kunnen maken. En daar zijn we wel een beetje klaar mee.

Maandelijks abonnement noodzakelijk?

Veel slimme camera’s komen met maandelijkse kosten die je moet betalen om gebruik te kunnen maken van alle functies. Je zit dus eigenlijk aan een abonnement vast, nog bovenop de aanschafprijs van je slimme beveiligingscamera. En zo’n abonnement is eigenlijk wel verplicht voor een goede werking van de camera. Zonder abonnement is de slimme camera vaak enkel een doorgeefluik. Je krijgt een notificatie en kunt live meekijken, maar dat is het eigenlijk wel. Beelden worden niet opgeslagen en vaak mis je slimme functies als personendetectie, gezichtsherkenning of het instellen van bewegingszones. Het is alsof je een Ferrari koopt, maar dat deze begrenst is op 50 pk. Het ziet er mooi uit, maar je hebt er vrij weinig aan zonder een abonnement. En waarom hebben we een abonnement nodig? We kopen het product toch al?

Niets ten nadele van de producten van de fabrikanten die kiezen voor een maandelijks abonnement. Fabrikanten als Arlo en Ring maken uitstekende camera’s. We snappen dat ook de servers voor bijvoorbeeld cloudopslag met een prijskaartje komen. Het zijn dan vaak ook goede producten, maar op jaarbasis kan het bedrag flink oplopen met een abonnement. Helemaal als je meerdere camera’s in en rond het huis wilt plaatsen. De camera’s van Google Nest zijn een vreemde eend in de bijt. Ja, je kunt ze gebruiken zonder abonnement, maar beelden worden slechts drie uur opgeslagen. Dat is een beetje te weinig om echt een aanrader in dit artikel te kunnen zijn. Een aantal fabrikanten laten echter zien dat je ook heel goed een slimme beveiligingscamera op de markt kunt brengen waarbij je alleen de aanschafkosten hoeft te betalen. Je hebt dan gewoon alle functies tot je beschikking, zonder extra kosten. In dit artikel kijken we daarom naar drie aanraders op het gebied van slimme camera’s, zonder maandelijkse kosten. Dit zijn onze tips voor een beveiligingscamera zonder maandelijks abonnement.

EufyCam 3

Eufy heeft onlangs de EufyCam 3 uitgebracht. Deze nieuwste slimme camera komt tevens met de vernieuwde HomeBase 3 met geavanceerde functies. Zo is nu ook gezichtsherkenning beschikbaar, net als allerlei andere handige snufjes met kunstmatige intelligentie. Beelden worden gewoon lokaal opgeslagen op de HomeBase 3. Je hebt 16 GB tot je beschikking, maar kunt er zelfs een harde schijf in plaatsen of gebruikmaken van een NAS. De HomeBase 3 doet verder dienst als hub, gong en sirene. De EufyCam 3 is daarnaast een geavanceerde camera die je, mits je deze buiten ophangt, nooit meer hoeft op te laden dankzij het geïntegreerde zonnepaneel. Ook is er bij deze nieuwste versie een geïntegreerd spotlight, waardoor eventuele indringers direct in het zonnetje worden gezet.

De EufyCam 3 is met een adviesprijs van 549 euro wel aan de dure kant. Je krijgt dan twee camera’s en de nieuwe HomeBase 3. Daarna ben je echter wel gewoon klaar. Bij Eufy zit bij aanschaf van je slimme camera alles inbegrepen. Er zijn geen extra maandelijkse kosten. Beelden worden opgeslagen, er is personendetectie, nachtzicht, instelbare bewegingszones en je kunt natuurlijk live meekijken en communiceren met ongewenste bezoekers. En je hebt een uitstekende beeldkwaliteit tot je beschikking met de 4k-resolutie van de EufyCam 3. Bij calamiteiten gaat het alarm op de HomeBase 3 af. Ook de zeer overzichtelijke app verdient een vermelding. De EufyCam 3 komt met een flink prijskaartje, maar daarna ben je wel gewoon klaar. Is je dat prijskaartje net te hoog? Dat snappen we volkomen. Het goede nieuws is dat de EufyCam 2 voor de helft van de prijs van de EufyCam 3 verkrijgbaar is. Je mist net wat geavanceerde functies van generatie 3, maar ook dit model kan nog prima mee.

9.0
EufyCam 3
FWD award

Beoordeling
EufyCam 3

Pluspunten
 • Gezichtsherkenning werkt fantastisch
 • Goede beeld- en geluidskwaliteit
 • Overzichtelijke app
 • Vrijwel nooit meer opladen
 • HomeBase 3 grote stap vooruit
 • Lokale opslag
 • Geen abonnementskosten
Minpunten
 • Bevestigingsmateriaal slechte kwaliteit
 • HomeBase 3 sirene niet luid genoeg
 • HomeBase 3 moet bekabeld aan router
 • Duur in aanschaf

Beoordeling EufyCam 3

Jarenlang hebben we Arlo gezien als de top als het gaat om beveiligingscamera's voor de gewone consument. Arlo heeft echter nu stevige concurrentie van Eufy gekregen. Nu Eufy ook de kunstmatige intelligentie onder de knie heeft hebben we met de EufyCam 3 één van de beste beveiligingscamera's van dit moment. De goede beeld- en geluidskwaliteit en de betrouwbaarheid van de meldingen speelt hier uiteraard ook een hele grote rol in mee. Wel kost deze kwaliteit een hoge prijs, want ten opzichte van de EufyCam 2 is de aanschafprijs bijna verdubbeld.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker EufyCam 3

SwitchBot Pan en Tilt Camera

Een slimme camera zonder abonnement voor nog geen 30 euro? SwitchBot laat zien dat het kan met de SwitchBot Pan en Tilt Camera. En dan blijkt dit model ook nog eens over geavanceerdere functies te beschikken. Wat de camera uniek maakt in deze prijsklasse zijn de zogenaamde Waypoints, Cruise Plan en ‘Privacy Mask’. De camera kan actief vooraf ingestelde punten bewaken, snel schakelen en kan helemaal wegdraaien wanneer privacy vereist is. Daarnaast is er automatische tracking aanwezig. De camera moet automatisch mensen volgen waarbij de camera 360 graden kan draaien en 115 graden kan tilten, oftewel verticaal bewegen.

De camera kun je niet alleen gemakkelijk neerzetten, maar ook aan het plafond (op z’n kop) hangen. Aan boord vinden we verder een 1080p-resolutie, nachtzicht en tweewegcommunicatie. Beelden kun je lokaal opslaan op een micro-sd-kaart (tot 128 GB). Zijn er dan geen nadelen aan deze camera? Toch wel. De smalle kijkhoek is een minpuntje en ook de beeldkwaliteit kan net iets beter. De samenwerking met de andere SwitchBot-producten maakt echter veel goed.

8.0
SwitchBot Pan Tilt Cam-2

Beoordeling
SwitchBot Pan/Tilt Cam

Pluspunten
 • Automatische tracking werkt goed
 • Samenwerking met SwitchBot-sensoren
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Geluid prima in orde
 • Veel opties
Minpunten
 • Smalle kijkhoek
 • Beeldkwaliteit kan beter

Beoordeling SwitchBot Pan/Tilt Cam

De SwitchBot Pan en Tilt Camera is niet alleen een fijne toevoeging aan het SwitchBot-assortiment, maar kan ook standalone erg goed gebruikt worden. Deze slimme beveiligingscamera heeft erg veel te bieden voor een lage prijs. De beeldkwaliteit kan beter en de smalle kijkhoek is storend, maar de automatische tracking, het privacymasker, lokale opslag, cruise plan, de samenwerking met SwitchBot-sensoren en de mogelijkheid om de camera ook op het plafond te hangen maken een aankoop absoluut de moeite waard.

Lees de volledige review

Netatmo

Fabrikant Netatmo heeft meerdere slimme camera’s voor binnen en buiten in het assortiment. Het komt met de 100%-regels voor de eigen camera’s. Dat betekent dat de aanschaf van een slimme camera van Netatmo 100% inclusief is. Er is geen abonnement noodzakelijk en er zijn geen extra kosten. Daarnaast zijn de producten 100% beveiligd waarbij de gegevens en de privacy van de gebruiker gerespecteerd wordt. Tot slot is het 100% schaalbaar. Updates en nieuwe functies worden gratis en regelmatig toegevoegd.

De producten van Netatmo zijn wellicht iets duurder in aanschaf dan je kent van andere fabrikanten, maar je bent dan vervolgens wel klaar. Je zult nooit extra kosten hoeven te betalen, waardoor je op termijn dus weer goedkoper uit bent. Aanrader is de Slimme Binnencamera van Netatmo. Beelden worden opgeslagen op een micro-sd-kaart, maar je kunt ook kiezen voor Dropbox of een ftp-server. Deze camera geeft zelfs toegang tot gezichtsherkenning. Na enige training vertelt de notificatie op je smartphone exact wie er dus door de camera gespot is. Netatmo heeft ook een Slimme Buitencamera en een alarmsysteem met een sirene en deur- en raamsensoren in het assortiment. Ook de videodeurbel van Netatmo is een aanrader. Goed om te weten is dat Netatmo ook ondersteuning biedt voor HomeKit Secure Video.

9.0
netatmo-smarte-alarmanlage-mit-kamera

Beoordeling
Netatmo Smart Alarm

Pluspunten
 • Geen abonnement nodig
 • Uitstekende gezichtsherkenning
 • Eenmaal ingesteld geen omkijken meer naar
 • Overzichtelijke app
 • Smarthome-integratie
Minpunten
 • Geen tweewegcommunicatie
 • Lokale opslag niet veilig genoeg
 • Deur- en raamsensoren niet gevoelig genoeg voor trillingen
 • Plaatsing camera is te beperkt

Beoordeling Netatmo Smart Alarm

Het Netatmo Smart Alarm is een uitstekend product, mits je de koppeling met Dropbox of een ftp-server maakt. Voor een relatief betaalbare prijs haal je een goed alarmsysteem in huis zonder dat je een duur abonnement hoeft af te sluiten. De camera is de zwakke broeder van het geheel, met name door de stekker in het stopcontact, maar dit kun je tegengaan door ook te kiezen voor opslag van de beelden in een gratis Dropbox-account. De app is zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief, waardoor iedereen snel van start kan gaan met het Netatmo Smart Alarm.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Netatmo Smart Alarm

Meer lezen?

Wil je meer tips en advies over smarthome? Kijk daarvoor bij Tips en Advies. Ben je op zoek naar de nieuwste smarthome-producten? We testen iedere week de nieuwste producten. Lees er alles over bij Reviews.

Reacties (5)