Een slimme camera zonder abonnement: drie aanraders

12 juni 2021 6 Minuten 0 Reacties
slimme camera netatmo

In dit artikel geven we je drie aanraders op het gebied van slimme camera's waarbij je geen maandelijks abonnement nodig hebt.

Een slimme beveiligingscamera is een essentieel onderdeel van je smarthome. Het waarschuwt je bij calamiteiten door een notificatie naar je smartphone te sturen, neemt video’s op van eventuele indringers en laat je live meekijken en communiceren middels tweewegaudio vanaf je smartphone. Het is dan ook zeker aan te raden om jouw smarthome uit te breiden met slimme beveiligingscamera’s of in een combinatie met een slim alarmsysteem. Zo bescherm je je waardevolle spullen tegen ongewenste indringers. Wat we vaak zien bij slimme camera’s is dat je een abonnement moet afsluiten om van alle functies gebruik te kunnen maken. En daar zijn we wel een beetje klaar mee.

Maandelijks abonnement noodzakelijk?

Veel slimme camera’s komen met maandelijkse kosten om gebruik te kunnen maken van alle functies. Je zit dus eigenlijk aan een abonnement vast, nog bovenop de aanschafprijs van je slimme beveiligingscamera. En zo’n abonnement is eigenlijk wel verplicht voor een goede werking van de camera. Zonder abonnement is de slimme camera vaak enkel een doorgeefluik. Je krijgt een notificatie en kunt live meekijken, maar dat is het eigenlijk wel. Beelden worden niet opgeslagen en vaak mis je slimme functies als personendetectie of het instellen van bewegingszones. Het is alsof je een Ferrari koopt, maar dat deze begrenst is op 50 pk. Het ziet er mooi uit, maar je hebt er vrij weinig aan zonder een abonnement. En waarom hebben we een abonnement nodig? We kopen het product toch al? Het is de hoogste tijd dat deze trend van maandelijkse abonnementen stopt.

Niets ten nadele van de producten van de fabrikanten die kiezen voor een maandelijks abonnement. Het zijn vaak goede producten, maar op jaarbasis kan het bedrag vaak flink oplopen met een abonnement. Helemaal als je meerdere camera’s in en rond het huis wilt plaatsen. Een aantal fabrikanten laten echter zien dat je ook heel goed een slimme beveiligingscamera op de markt kunt brengen waarbij je alleen de aanschafkosten hoeft te betalen. Je hebt dan gewoon alle functies tot je beschikking, zonder extra kosten. In dit artikel kijken we daarom naar drie aanraders op het gebied van slimme camera’s, zonder maandelijkse kosten.

Netatmo

Fabrikant Netatmo heeft meerdere camera’s voor binnen en buiten in het assortiment. Het komt met de 100%-regels voor de eigen camera’s. Dat betekent dat de aanschaf van een slimme camera van Netatmo 100% inclusief is. Er is geen abonnement of extra kosten. Daarnaast zijn de producten 100% beveiligd waarbij de gegevens worden beschermd en de privacy van de gebruiker gerespecteerd wordt. Tot slot is het 100% schaalbaar. Updates en nieuwe functies worden gratis en regelmatig toegevoegd.

De producten van Netatmo zijn wellicht iets duurder in aanschaf dan je kent van andere fabrikanten, maar je bent dan vervolgens wel klaar. Je zult nooit extra kosten hoeven te betalen, waardoor je op termijn dus weer goedkoper uit bent. Aanrader is de Slimme Binnencamera van Netatmo. Beelden worden opgeslagen op een micro-sd-kaart, maar je kunt ook kiezen voor Dropbox of een ftp-server. Deze camera geeft zelfs toegang tot gezichtsherkenning. Na enige training vertelt de notificatie op je smartphone exact wie er dus door de camera gespot is. Netatmo heeft ook een Slimme Buitencamera en een alarmsysteem met een sirene en deur- en raamsensoren in het assortiment. Ook de videodeurbel van Netatmo is een aanrader. Goed om te weten is dat Netatmo ook ondersteuning biedt voor HomeKit Secure Video.

9.0
netatmo-smarte-alarmanlage-mit-kamera

Beoordeling
Netatmo Smart Alarm

Pluspunten
 • Geen abonnement nodig
 • Uitstekende gezichtsherkenning
 • Eenmaal ingesteld geen omkijken meer naar
 • Overzichtelijke app
 • Smarthome-integratie
Minpunten
 • Geen tweewegcommunicatie
 • Lokale opslag niet veilig genoeg
 • Deur- en raamsensoren niet gevoelig genoeg voor trillingen
 • Plaatsing camera is te beperkt

Beoordeling Netatmo Smart Alarm

Het Netatmo Smart Alarm is een uitstekend product, mits je de koppeling met Dropbox of een ftp-server maakt. Voor een relatief betaalbare prijs haal je een goed alarmsysteem in huis zonder dat je een duur abonnement hoeft af te sluiten. De camera is de zwakke broeder van het geheel, met name door de stekker in het stopcontact, maar dit kun je tegengaan door ook te kiezen voor opslag van de beelden in een gratis Dropbox-account. De app is zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief, waardoor iedereen snel van start kan gaan met het Netatmo Smart Alarm.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Netatmo Smart Alarm

Eufy

Fabrikant Eufy is onderdeel van Anker en is gespecialiseerd in slimme camera’s. Het bedrijf heeft camera’s voor binnen en buiten en heeft ook videodeurbellen en een alarmsysteem in het assortiment. Beelden worden opgeslagen op de HomeBase 2. Deze verbind je met je router (bedraad installeren, daarna kan het ook via wifi) en is in feite een hub dat niet alleen de camera’s aanstuurt, maar ook dienst doet als sirene, gong en als opslag van de beelden. Standaard heb je hierdoor 16 GB opslag tot je beschikking.

Bij Eufy zit bij aanschaf van je slimme camera alles inbegrepen. Er zijn geen extra maandelijkse kosten. Beelden worden opgeslagen, er is personendetectie, nachtzicht, instelbare bewegingszones en je kunt natuurlijk live meekijken en communiceren met ongewenste bezoekers. Bij calamiteiten gaat het alarm op de HomeBase 2 af. Aanraders zijn de EufyCam 2 en EufyCam 2C. Deze heb je ook in ‘Pro-varianten’ met een 2K-resolutie. Deze hebben een betere beeldkwaliteit, maar zijn wel duurder in de aanschaf. Let op dat de Indoor Camera’s (Indoor Cam en Pan en Tilt Cam) van Eufy geen gebruik maken van de HomeBase. Deze slaan beelden op middels een micro-sd-kaart.

7.0
anker-eufycam-2

Beoordeling
Anker Eufycam 2

Pluspunten
 • Batterijen gaan lang mee
 • HomeKit-integratie werkt prima
 • Lokale opslag
 • Geen clouddienst nodig
Minpunten
 • Weinig smarthome-integraties
 • Geen echte upgrade (t.o.v. eerste Eufycam)
 • Geen audiodetectie
 • Weinig opslag

Beoordeling Anker Eufycam 2

Op papier is de Eufycam 2 een prima product. Maar het is niet bepaald een product dat het cijfer 2 mag dragen; want zoiets impliceert dat we met een opvolger te maken hebben die veel dingen verbetert. In vergelijking met het vorige model is de enige échte toevoeging ondersteuning voor HomeKit en binnen dat ecosysteem zijn er allerlei mogelijkheden waar mensen buiten niets aan hebben. Ben je dus nog op zoek naar een prima HomeKit-camera? Dan kun je de Eufycam 2 overwegen, want er zijn dan zat mogelijkheden beschikbaar.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Anker Eufycam 2

Kruidvat

Zijn bovenstaande merken toch nog iets boven je budget? Geen probleem. Je kunt tegenwoordig slimme camera’s bijna op elke hoek van de straat kopen. Winkelketen Action en Kruidvat verkopen slimme camera’s die werken via je wifi-netwerk en het Tuya-platform. Bij Action koop je een binnen- en buitencamera, terwijl drogisterijketen Kruidvat twee binnencamera’s in het assortiment heeft. Met name de 360 graden Smart IP Camera van Kruidvat is een echte aanrader. Deze slimme camera koop je voor 27,99 euro en kan, zoals de naam al doet vermoeden, 360 graden draaien. Je kunt de camera vanuit de app draaien, maar bij beweging zal de camera ook zelf de persoon voor de lens volgen. En dat werkt verrassend goed.

De 360 graden Smart IP Camera slaat beelden in een 720p-resolutie op middels een micro-sd-kaart en beschikt over bewegingsdetectie, nachtzicht en tweewegaudio. Je koppelt dit model gemakkelijk aan je wifi-netwerk (alleen 2.4Ghz) en ook ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Home is aanwezig. Voor dit geld zul je niet snel een betere camera vinden en een maandelijks abonnement is niet nodig.

7.5
Kruidvat Smart Home assortiment

Beoordeling
Kruidvat Smart Home

Pluspunten
 • Complete collectie
 • 360 graden camera
 • Smart dual plug
 • Ook te gebruiken in andere Tuya-apps
 • Samen met Action de goedkoopste optie
Minpunten
 • Automatisering vergt wat oefening
 • Wifi-protocol vereist meer energie
 • Router van je provider voldoet niet bij veel producten
 • Alleen 2.4 GHz

Beoordeling Kruidvat Smart Home

Kruidvat Smart Home doet niet veel anders dan de andere winkelketens, maar weet toch verrassend uit de hoek te komen met enkele unieke producten zoals de 360 graden camera en de smart dual plug. Ook de prijs valt ten positieve op. Kruidvat is samen met Action één van de goedkoopste opties voor je slimme lampen, smart plugs of beveiligingscamera’s. Het maakt in feite ook niet uit van welke winkelketen je het koopt. Doordat het achterliggende platform Tuya is kun je alles door elkaar gebruiken. Kruidvat Smart Home zal in elk geval zeker geen miskoop zijn als uitbreiding van je betaalbare Tuya-collectie of voor nieuw te beginnen collecties.

Lees de volledige review

Meer lezen?

Wil je meer tips en advies over smarthome? Kijk daarvoor bij Tips en Advies. Ben je op zoek naar de nieuwste smarthome-producten? We testen iedere week de nieuwste producten. Lees er alles over bij Reviews.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)