Is goedkoop duurkoop als het gaat om smarthome?

06 februari 2024 7 Minuten 0 Reacties
goedkoop duurkoop

Is goedkoop duurkoop als het gaat om smarthome? Of zijn er ook goede en betaalbare smarthome-producten op de markt?

Smarthome heeft de reputatie soms erg duur te zijn. Dit maakt het voor veel consumenten toch wat minder bereikbaar. In eerdere artikelen riepen we daarom fabrikanten op om te zorgen voor betaalbaardere producten. Smarthome wordt pas echt een succes als het voor iedere doelgroep bereikbaar is. Niet alleen financieel, maar ook qua gemak. Gelukkig is smarthome steeds bereikbaarder en zien we steeds meer goedkopere producten. Een mooie stap vooruit. Dan rest ons nu de vraag. Is goedkoop duurkoop als het gaat om smarthome?

A-merken, B-merken en C-merken

Om onderscheid te kunnen maken is het belangrijk om naar de verschillende merken te kijken. Merken als Philips Hue, Arlo, Ring of Harman Kardon zien we allemaal als bekende A-merken. Zeker niet altijd even goedkoop, maar je weet wat je krijgt bij deze merken. Iets anders wordt het alweer als we het hebben over de eigen merken van Kruidvat, Lidl, Action of HEMA (Tuya). We kunnen dit niet bestempelen als A-merken, ook al is er weinig mis met de smarthome-collecties van deze winkelketens. Tot slot zien ook wij soms nog eens producten van onbekende merken liggen voor een prikje in outletwinkels of andere goedkope aanbieders. Merken waar wij ook nog nooit van gehoord hebben en die je wellicht toch beter over kunt slaan. In zo’n geval kan goedkoop duurkoop zijn. En dat wil je niet.

De beste beveiliging begint bij jezelf

Een smarthome staat voor comfort en gemak. Toch heb je in de wereld van IoT (Internet of Things) te maken met datastromen. Beelden of andere informatie worden opgeslagen in de cloud, op servers van de fabrikant of elders. Daar heb je niet altijd invloed op. Al die apparaten met microfoons en camera’s aan boord horen en zien alles wat er in je huis afspeelt. Wat nu als data ergens in verkeerde handen vallen of toch niet zo beveiligd opgeslagen blijkt te zijn?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat jij de beveiliging op orde hebt in je eigen huis. Kies voor een sterk wachtwoord (dus niet welkom123). Een handige manier om een sterk wachtwoord te kiezen is door drie totaal verschillende woorden achter elkaar te plakken, bepaalde letters te wijzigen in cijfers (bijvoorbeeld de 4 in plaats van a of een 3 in plaats van een e) en daar ook nog hoofdletters en tekens als een #, ! of ? aan toe te voegen. Zorg daarnaast altijd voor de nieuwste updates. Is er een update beschikbaar voor jouw apparaat? Mogelijk dicht deze update een belangrijk beveiligingslek. Vanaf 2021 worden fabrikanten verplicht om updates te leveren voor slimme apparaten dankzij een nieuwe wet. Zorg ook voor een goed beveiligd netwerk in je eigen huis. Voor een veilig smarthome raad ik je aan om Privacy in je smarthome: risico’s waar je rekening mee moet houden te lezen.

Reputatie staat op het spel

In het verleden is het natuurlijk wel eens misgegaan aan de kant van de fabrikanten. Google en Amazon zijn al eens op de vingers getikt. Wellicht ben je huiverig om een product van een groot bedrijf te gebruiken. Toch moet je hierbij rekening houden dat deze bedrijven altijd onder een vergrootglas liggen. En daar moeten we eigenlijk blij om zijn. Deze bedrijven hebben tevens een reputatie hoog te houden en zullen de processen qua dataverwerking en opslag dan ook zeker verbeteren bij problemen.  De reputatie staat nu eenmaal op het spel en er zullen snel oplossingen komen als het mis gaat.

Maar wat nu als je een C-merk koopt op vakantie of bij een outletwinkel voor een paar euro? Een merk waar je nog nooit van gehoord hebt? Wellicht zoek je in Google naar het bedrijf, maar ook daar vind je weinig informatie. Je hebt dus geen idee wat je eigenlijk koopt, wat het bedrijf met je data doet en waar het bedrijf überhaupt gevestigd zit. Je kunt je dus wel voorstellen dat een dergelijk onbekend C-merk niet echt onder een vergrootglas in de media ligt. Gaat het mis, dan heb je eigenlijk geen idee. Je weet eigenlijk helemaal niet of ze alles aan hun kant wel op orde hebben qua dataverwerking. Wees daarom verstandig en sla deze onbekende merken over.

Is goedkoop duurkoop?

Het afgelopen jaar zijn er veel betaalbare producten verschenen die zeker niet zo obscuur zijn als de C-merken en daarom een mooi alternatief zijn voor de duurdere A-merken. En zelfs de A-merken hebben uitstekende betaalbare producten in het assortiment. Hieronder geven we een overzicht van betaalbare smarthome-producten. Dan rest ons nog antwoord te geven op de volgende vraag: Is goedkoop duurkoop? Dat kan, maar niet als je verstandige keuzes maakt. Ook betaalbare producten kunnen een goede keuze zijn, maar weet wel wat je koopt.

Blink Mini

De Blink Mini is een zeer betaalbare beveiligingscamera. Blink is onderdeel van Amazon en daarom zeker geen onbekend merk. Deze beveiligingscamera is verkrijgbaar voor wisselende prijzen, ergens tussen de 19,99 euro en 39,99 euro. Deze camera beschikt over duidelijke beelden, prima nachtvisie en goede tweewegcommunicatie. Ook kun je de bewegingszones instellen, zijn opnames betrouwbaar en heb je een zeer overzichtelijke app. De Blink Mini is goedkoop, maar zeker geen duurkoop.

8.5
71VEryDkYKL._AC_SL1500_
FWD award

Beoordeling
Blink Mini

Pluspunten
 • Goede beeld- en geluidskwaliteit
 • Zeer betaalbaar
 • Instelbare bewegingszones
 • IFTTT breidt de mogelijkheden uit
Minpunten
 • Bouwkwaliteit van met name de voet kan beter
 • Notificatie stuurt je naar de opname en niet naar Live-view

Beoordeling Blink Mini

De Blink Mini is een betaalbare en verrassend goede camera. Voor slechts 39,99 haal je een beveiligingscamera in huis die over veel verschillende opties beschikt. De camera beschikt over duidelijke beelden, goede nachtvisie en uitstekende tweewegcommunicatie. Ook de instelbare bewegingszones, betrouwbare opnames en de zeer overzichtelijke app dragen bij aan dit positieve oordeel. Het is alleen een vreemde keuze dat je bij een notificatie naar de genomen opname wordt gestuurd en niet naar de Live-view. Gelukkig kun je dit via een paar klikken toch bereiken. De toegevoegde 'Early Notification'-functie zorgt ervoor dat je tevens snel en direct een notificatie krijgt toegestuurd als er iets aan de hand is in huis. En via IFTTT kun je zelf aan de slag om verdere mogelijkheden te vergroten. Blink bewijst met de Blink Mini dat een goede beveiligingscamera niet veel geld hoeft te kosten.

Lees de volledige review

Action, Kruidvat, HEMA en Lidl

De winkelketens Action, Kruidvat, HEMA en Lidl zijn een eigen smarthome-collectie begonnen. Met name de Action en Kruidvat hebben grote collecties in het assortiment met verlichting, slimme stekkers, videodeurbellen en beveiligingscamera’s. En dat allemaal voor een prikkie.

De producten van deze winkelketens draaien op het Tuya-platform. Wellicht valt dit niet bij iedereen in de smaak, want Tuya is een Amerikaans-Chinees bedrijf. Toch is Tuya inmiddels gigantisch groot en ligt daarbij continue onder een vergrootglas. Echte gevallen van misbruik zijn dan ook niet bekend. Wil je meer weten over deze collecties? Lees dan eens de uitgebreide Round-up: smarthome van Action, HEMA, Kruidvat en Lidl.

Google Nest Mini

Een slimme speaker hoeft niet duur te zijn. De Google Nest Mini heeft alles wat je van een slimme speaker mag verwachten, maar dan in een kleine en compacte behuizing. Het beschikt over de ingebouwde Google Assistant waar je vragen aan kunt stellen en je smarthome met je stem mee kunt bedienen. En natuurlijk kun je hier ook gewoon muziek op luisteren.

Toegegeven, een slimme speaker van 300 euro heeft veel beter geluid dan de Google Nest Mini, maar ook met dit model kun je alles doen wat je ook met een veel duurdere speaker kunt doen. De adviesprijs van dit model is 59 euro, maar tijdens acties van winkels koop je ook soms twee Google Nest Mini’s voor deze prijs.

8.0
Google Nest Mini

Beoordeling
Google Nest Mini

Pluspunten
 • Vlotte installatie
 • Google Assistent kan veel meer
 • Muteknop voor de microfoon
 • Prima geluid voor de prijs
Minpunten
 • Niet voor alle muzieksoorten
 • Geen audiokabelaansluiting
 • Kabel misschien te kort

Beoordeling Google Nest Mini

Al met al is de Google Nest Mini een behoorlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De muziek die eruit komt klinkt inderdaad beter dan zijn voorganger, al moet je hem niet willen gebruiken om een grote kamer met muziek te vullen. Maar op een bureau of slaapkamer klinkt het prima voor de prijs. Daarnaast kun je muziek via bluetooth afspelen. Op het gebied van bediening zijn er drie opties: via het apparaat, een app van een muziekstreamingdienst of Google Home en natuurlijk via de stem en alles werkt naar behoren.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Google Nest Mini

IKEA VINDSTYRKA

De IKEA VINDSTYRKA heeft een prijs van net geen 40 euro. Misschien vrij flink voor een luchtkwaliteitssensor, maar dat gezegd hebbende werkt de IKEA VINDSTYRKA perfect en is de sensor eenvoudig te integreren met zowel het ecosysteem van IKEA zelf als andere platformen die Zigbee ondersteunen. Zoek je een handige en betrouwbare luchtkwaliteitssensor op basis van Zigbee, dan is de IKEA VINDSTYRKA zeker aan te raden.

8.0
IKEA VINDSTYRKA

Beoordeling
IKEA VINDSTYRKA

Pluspunten
 • Betrouwbare data
 • Duidelijk display
 • Koppeling met verschillende platformen
 • PM2.5- en tVOC-waarden
Minpunten
 • Temperatuur zonder komma
 • Niet onopvallend
 • Voeding vereist (niet meegeleverd)

Beoordeling IKEA VINDSTYRKA

De IKEA VINDSTYRKA is met een prijs van 40 euro geen goedkope en onopvallende luchtkwaliteitmeter. Met name als temperatuur en luchtvochtigheid de belangrijkste data voor je zijn kun je voor minder geld vergelijkbare maar ook kleinere sensoren vinden, sensoren die op batterijen werken en je dus iets meer flexibiliteit bieden. Dat je de IKEA-sensor dus moet aansluiten op stroom is een minpuntje, net als de stekker die niet meegeleverd wordt. Kijkend naar de data en app zijn er kleine verbeterpunten, waaronder de weergave van temperatuur met een cijfer achter de komma en het ontbreken van tVOC-waarden in de app. Dat gezegd hebben werkt de IKEA VINDSTYRKA perfect en is de sensor eenvoudig te integreren met zowel het ecosysteem van IKEA zelf als andere platformen die Zigbee ondersteunen. Zoek je een handige en betrouwbare luchtkwaltieitsensor op basis van Zigbee, dan is de IKEA VINDSTYRKA zeker aan te raden.

Lees de volledige review

Meer lezen?

Wil je meer lezen over smarthome? Kijk dan eens in ons archief met alle reviews. Hier vind je alle door ons geteste producten op het gebied van smarthome. Zoek je tips en advies voor het slimme huis? Kijk dan eens hier.

Reacties (0)