Een vraag die we regelmatig gesteld krijgen is wat het nu eigenlijk kost om je huis slim te maken. Nu is daar geen eenvoudig en eenduidig antwoord op te geven aangezien de prijs afhankelijk is van een groot aantal factoren. Zo is het afhankelijk van de producten die je slim wilt maken, het platform waar je voor kiest, hoe ver je wilt gaan in de slimme make-over en wat je precies van de producten verwacht. Maar, in dit artikel proberen we je toch een indicatie te geven, met name gericht op diegenen die net met een smarthome willen beginnen. Dit doen we aan de hand van een drietal scenario’s.
In dit artikel proberen we je een indicatie te geven van de prijs van een smarthome, met name gericht op diegenen die net met een smarthome willen beginnen. Dit doen we aan de hand van een drietal scenario's.
Wat kost een smarthome nu eigenlijk?
Het is een misvatting dat een smarthome in ale gevallen een dure aangelegenheid is. In onze optiek is een slim huis, of een deel daarvan, voor iedereen weggelegd. Het ligt er maar net aan hoe ver je er in wilt gaan en waar je mee wilt beginnen. Het is dus van belang dat je begint met een plan. Welke producten in huis wil je slim gaan maken, in eerste instantie? En wil je bepaalde producten in een nieuwe, slimme variant kopen of ze middels een accessoire slim maken? Met de laatste optie bespaar je ook weer geld.
Let wel; in onderstaande scenario’s houden we nog geen specifieke rekening met producten die daadwerkelijk (volledig) met elkaar kunnen communiceren. Dit is immers afhankelijk van het platform en protocol dat je kiest. Zo kun je ervoor kiezen producten aan elkaar te linken via Google Home of Apple HomeKit, of juist uitgebreide en geavanceerde platformen als Homey, Home Assistant en Fibaro. Je kunt er ook voor kiezen met één merk te beginnen, zoals Philips Hue, en dat systeem verder uit te breiden.
Een smarthome bespaart je ook geld
Laten we allereerst ook even zeggen dat een smarthome je niet alleen geld hoeft te kosten. Je kunt er namelijk ook geld mee besparen. Met name op het gebied van verlichting, slimme stekkers, klimaatbeheersing en energiemanagement kun je geld besparen met de juiste producten. Zo is slimme verlichting van de led-variant, wat al minder stroom verbruikt. Maar, maak je daar naast schema’s en scenario’s aan waarmee verlichting automatisch aan- of uitgeschakeld wordt, dan bespaar je op de energiekosten omdat lampen niet aan blijven staan. Combineer je het met bewegingssensoren en geofencing (niet thuis, dan lichten uit), dan kun je nog meer besparen.
Slimme thermostaten denken daarnaast mee met de gebruiker en maken aan de hand van jouw wensen en aanpassingen in de eerste weken een eigen, optimaal schema aan. Zo zal de thermostaat al voordat je naar bed gaat stoppen met verwarmen, of als je overdag werkt niet aanspringen. Houdt de thermostaat jouw locatie bij dan wordt er ook geen energie verspild wanneer je een weekend weg bent of op vakantie bent. Heb je zonnepanelen? Dan kun je (wanneer je producten aan elkaar gekoppeld hebt) grootverbruikers zoals wasmachines en vaatwassers in laten schakelen wanneer er een overschot aan stroom is. En als je een elektrische auto hebt laat je deze opladen wanneer de zon schijnt. Op deze manier bespaar je op je energiekosten. Tot slot kunnen slimme stekkers apparatuur helemaal uitzetten wanneer je het niet gebruikt. Denk aan het uitzetten van al je av-apparatuur als je niet thuis bent (op basis van een schema of je locatie).
Een eenvoudig smarthome voor de beginner (budget optie)
Kom je net binnen in de wereld van het slimme huis en wil je voor een klein budget wat zaken gaan proberen, dan kun je voor 500 euro al een aardige basis opzetten. Voor dit bedrag kun je een aantal slimme lampen (bijvoorbeeld Hue of IKEA) aanschaffen, kun je een slimme speaker met spraakbediening kopen (Sonos of Google Home) en kun je bijvoorbeeld een slimme deurbel kopen (bijvoorbeeld Ring of Eufy). Als accessoire waarmee je bijvoorbeeld de tv of wasmachine deels slim kunt maken kun je gaan voor een goedkope slimme stekker (bijvoorbeeld IKEA of Innr).
Wil je zeker weten dat deze producten met elkaar kunnen communiceren, probeer dan in het begin bij hetzelfde merk en/of protocol te blijven. Zo kun je binnen Philips Hue ook slimme stekkers en lampen van andere merken, waaronder IKEA en Innr, toevoegen. Gebruik je producten die middels WiFi communiceren? Houd dan ook wat extra budget beschikbaar voor een goed WiFi-netwerk, bij voorkeur een mesh-netwerk. Op deze manier heb je in alle uithoeken in huis, waaronder ook bij de voordeur, een dekkend netwerk.
Een basis smarthome voor de beginner
Heb je iets meer te besteden dan kun je voor 1.500 euro al een mooie basis voor een volledig smarthome leggen. Naast bovenstaande producten (uit de budget-optie) kun je voor dit bedrag de slimme verlichting uitbreiden waardoor je meerdere ruimtes kunt bedienen en kun je ook je verwarmingssysteem slim maken middels een slimme thermostaat en/of radiatorknoppen (denk aan Nest of Tado). Vervolgens kun je kijken naar een slim deurslot (bijvoorbeeld Nuki of Yale) dat je kunt koppelen met de slimme deurbel, en kun je je huis beveiligen middels een slimme camera (denk aan Logitech, Nest, Ring of D-Link). Mocht Google Home het platform zijn waar je voor kiest dan kun je voor extra bedieningsgemak ook nog een slimme speaker met display (Google Nest Hub) aanschaffen. Vergeet overigens ook de veiligheid in huis niet, met bijvoorbeeld een slimme rookmelder of watersensor (Nest of Netatmo).
In dit scenario kun je al wat meer gaan kijken naar platformen om producten aan elkaar te koppelen zodat je scenario’s en schema’s kunt gaan maken. Als Google Home je aanspreekt qua spraakbediening en mogelijkheden, let er dan op dat je producten aanschaft die compatibel zijn met dit platform. Ben je groot Apple-gebruiker? Dan is Apple HomeKit het proberen waard.
Een uitgebreid smarthome voor de beginner
In het meest uitgebreide smarthome voor de beginnende gebruiker moet je denken aan een budget vanaf een paar duizend euro, laten we 5.000 euro als basis nemen. Met dit bedrag kun je aardig los gaan en ook grotere apparatuur vervangen voor slimme varianten, plus gaan kijken naar slimme producten die iets aan je huis toevoegen. Denk aan het vervangen van de wasmachine voor een slimme variant (bijvoorbeeld Siemens, Bosch, Samsung), het vervangen van de koelkast voor een slimme variant (bijvoorbeeld Samsung, Miele of Siemens) het vervangen van je ‘domme’ tv voor een smart tv en het aanschaffen van een slimme stofzuiger (Roomba, Neato of Eufy bijvoorbeeld) die zelfstandig je hele huis schoonhoudt. Ook de tuin mag niet ontbreken, met bijvoorbeeld een slim irrigatiesysteem (Gardena is een goede optie) en misschien zelfs een robotgrasmaaier (zoals die van Husqvarna). Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, en het budget is hierin eigenlijk de enige beperkende factor.
Als dit scenario je startpunt is, kijk dan ook eens naar verborgen actoren die domme lampen slim kunnen maken. Zo kun je met Z-Wave of Zigbee actoren (bijvoorbeeld de Fibaro Dimmer 2) al je lampen slim maken. Deze zijn via een app te bedienen maar ook in scenario’s en schema’s te gebruiken. Hetzelfde geldt voor sensoren. Er zij honderden Z-Wave en Zigbee-sensoren die je kunnen voorzien in data over bijvoorbeeld de lichtsterkte, temperatuur, bewegingen en luchtvochtigheid in huis. Om deze sensoren en actoren te koppelen en in scenario’s te gebruiken heb je een hub nodig, zoals de Homey Pro, het Fibaro Home Center of Home Assistant. Met deze platformen kun je het huis volledig automatiseren en zijn de mogelijkheden eindeloos.
Ben je van plan echt los te gaan en jouw huis meteen een echt slimme make-over te geven? Neem dan ons FWD Smart Living Project eens door. In dit project hebben wij een nieuwe woning volledig smart gemaakt en leggen we je uit wat we gedaan hebben, welke producten we gekozen hebben en hoe we alles geautomatiseerd hebben.
Houd rekening met abonnementen
Pas op met producten die je aanschaft waarbij een abonnement ‘noodzakelijk’ is. Er zijn genoeg thermostaten, deurbellen en camera’s die in eerste instantie gratis alle functionaliteiten bieden, maar waar na een maand of een jaar toch een betaald abonnement voor afgesloten moet worden om van al die slimme functies gebruik te kunnen maken. Houd hier rekening mee met het budget voor je slimme huis. Het gaat vaak om een paar euro per maand, per product, maar als je meerdere producten hebt en ook van elk product van de volledige mogelijkheden gebruik wilt maken kan dit al snel oplopen tot een paar tientjes per maand. Lees je dus voor aankoop van thermostaten, camera’s en deurbellen eerst in over de abonnementskosten. In onze reviews van deze producten leggen we je ook altijd uitgebreid uit met welke kosten je, naast de aanschaf van de hardware, rekening moet houden.
Wil je camera’s zonder abonnement gebruiken, zorg dan dat je voor een camerasysteem kiest dat zijn video-opnamen lokaal, bijvoorbeeld op een microSD-kaart, op kan slaan. De camera is misschien in de aanschaf iets duurder, maar je hebt verder geen zorgen over abonnementen en extra kosten. Voor deurbellen is dit iets lastiger; de opnamen daarvan hangen vaak aan een abonnement.
De kwaliteit van producten
We hebben het hierboven al even aangehaald, maar een smarthome is geen smarthome zonder een goed functionerend netwerk. Het is van groot belang dat jouw bekabelde en draadloze netwerk goed functioneert, snel is, stabiel is en vooral ook veilig is. Waar je op moet letten lees je op onze pagina over netwerken en de veiligheid van je smarthome.
Wat betreft de producten die je aanschaft voor je smarthome raden we aan niet direct voor de goedkoopste opties te gaan. En dat heeft een aantal redenen. Producten van C-merken (Chinese merken vaak) bieden zelden goede ondersteuning vanuit de fabrikant, zijn vaak minder goed beveiligd wat betreft privacygevoelige informatie en bieden vaak simpelweg een mindere kwaliteit, zowel wat hardware als wat software betreft. Ons advies is om je goed in te lezen over het merk en bij twijfel die paar tientjes extra uit te geven en voor een A-merk te gaan, zoals de hierboven genoemde voorbeelden. Dan ben je in de meeste gevallen verzekerd van een goede beveiliging, hoge kwaliteit en vooral goede ondersteuning.
Automatiseren
Nu zijn de scenario’s die we hierboven geschetst hebben scenario’s voor beginners, consumenten die met losse producten een smart home willen opbouwen en wellicht al rekening willen houden met een toekomst waarin alles samenwerkt . Er zijn dan ook tal van mogelijkheden om te automatiseren, die wel iets meer gevorderde kennis vereisen.
Als je al weet dat je in de toekomst wilt gaan automatiseren en verschillende producten en diensten aan elkaar wilt gaan koppelen is het een goede start om je eerst te oriënteren in de wereld van hubs. Je kunt gaan voor geavanceerde hubs als Homey, Home Assistant of Fibaro waarmee de kans groot is dat je al je slimme producten kunt koppelen. Deze hubs bieden de mogelijkheid geavanceerde scenario’s te maken waarmee je complete huis te automatiseren is. Maar, de leercurve is steil en de aanschafkosten zijn vaak relatief hoog. Je kunt ook voor een minder geavanceerd systeem als Google Home of Apple HomeKit kiezen. Je krijgt wat meer gebruiksgemak en de kosten liggen lager, maar het aantal te koppelen producten is minder en je kunt minder geavanceerde scenario’s maken. Een andere optie is producten van een specifiek merk kiezen en dat systeem uitbreiden met compatibele producten van andere merken. Zo kan Philips Hue geïntegreerd worden met tal van diensten en producten van andere merken. Sowieso kan het interessant zijn voor A-merken te kiezen aangezien de kans dan groter is dat deze producten gekoppeld kunnen worden aan andere producten en diensten.
Meer informatie over het kopen van smarthome-producten, het installeren of koppelen van producten en het gebruik van slimme producten vind je in onze tips en advies-sectie.
Reacties (0)