De beste robotstofzuigers van dit moment – 2023/2024

04 januari 2024 8 Minuten 14 Reacties
robotstofzuiger

Het aanschaffen van een robotstofzuiger kan een flinke studie zijn, daarvoor krijg je echter wel een fijn stofzuigmaatje terug die je een rotklus uit handen neemt.

De goedkoopste is meestal niet de beste. Dat geldt niet voor alle smarthomeproducten, maar zeker wel voor robotstofzuigers. Echter wil dat niet zeggen dat de duurste dan de beste is. Deze robotstofzuigers zijn de moeite waard en dit is überhaupt waarom je de aankoop van een robotstofzuiger zeker moet overwegen.

De beste robotstofzuiger van dit moment

Ze zijn niet alleen een vorm van entertainment (kattenfilmpjes) of een manier voor luie mensen om een drankje te serveren: robotstofzuigers doen ook echt waar ze voor gemaakt zijn. Terwijl jij aan het werk bent of iets leuks doet, maakt de robotstofzuiger je hele woonkamer stofvrij. Met een beetje geluk heb je een variant die zelfs uit zichzelf naar zijn oplaadstation rijdt voor de broodnodige verse energie.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste robotstofzuigers van het moment. De laatste update is gedaan in december 2023

Hoewel sommige steel- en handstofzuigers tegenwoordig lcd-schermen hebben en heel smart lijken, zijn dat officieel geen robotstofzuigers. Robotvarianten zijn vaak schijfvormig en laag met wieltjes eronder die zelf hun ronde doen door je kamer. Robotstofzuigers hebben eigenlijk geen hulp nodig om hun werk te doen, ze gaan dus geheel geautomatiseerd aan de slag. Dat kan de moderne robotstofzuiger doen door met zijn sensoren een plattegrond te maken van de ruimte. Hierdoor kan hij (bijna) overal bij. Hij doet er weliswaar wat langer over dan als je zelf zou stofzuigen: hij zorgt wel dat elk hoekje is gezogen. Goedkopere robotstofzuigers rijden meestal gewoon kriskras de kamer rond, maar ook dan wordt het schoon. Het enige waar de meeste robotstofzuigers wel een handje bij moeten worden geholpen, dat is het legen van de stofbak, alhoewel de modernste versies ook dat zelf kunnen.

Waarom kiezen voor een robotstofzuiger?

Hij heeft er weliswaar wat langer de tijd voor nodig, vaak kan een robotstofzuiger op plekken komen waar je anders zelf allerlei meubels voor moet gaan verschuiven of plat op de grond moet gaan liggen. Bovendien heb je zelf geen omkijken naar stofzuigen (tenzij hij vast komt te zitten), dus het scheelt jou weer een huishoudelijke taak die normaliter veel energie kost. Zeker als je veel tapijt in je huis hebt. Overigens hangt het wel van de ondergrond af welke stofzuiger het beste werkt. Laminaat is toch een heel andere klasse dan bijvoorbeeld tapijt. Realiseer je ook of je harige huisdieren hebt, want robotstofzuigers zonder draaiende borstel zullen hier niet goed mee om kunnen gaan.

Sommige robotstofzuigers werken via een app op de smartphone, waarmee je hem bijvoorbeeld kunt aanzetten op afstand. Vaak gaat het hier wel om de duurdere varianten, zoals iRobot Roomba, Neato, Dyson of Samsung. Echter betekent duurder niet altijd beter: niet alle dure stofzuigers kunnen bijvoorbeeld ook de plinten zuigen. Er zijn bovendien stofzuigers die je heel gericht naar een bepaalde plek in de kamer kunt sturen en anderen die daar niet toe in staat zijn. Houd ook de accuduur in de gaten wanneer je een robotstofzuiger wil aanschaffen en hoeveel herrie je acceptabel vindt.

Dyson 360 Heurist

Laten we meteen met de deur in huis vallen: 999 euro betalen voor een robotstofzuiger is misschien wat gekkenwerk. Maar na weken gebruik te hebben gemaakt van de Dyson 360 Heurist zijn we om: dit is één van de beste robotstofzuigers van dit moment. Het model overtuigt met zijn zuigkracht, het modulaire design waardoor onderhoud een eitje is en de simpele bediening via de app of stemcommando’s.

9.0
dison-360-heuist
FWD award

Beoordeling
Dyson 360 Heurist

Pluspunten
  • Zuigkracht
  • Methodische manier van werken
  • Mogelijkheden in app
  • Gemakkelijke onderhoud
  • Smal design
  • Stembediening
Minpunten
  • Installeren vergt wat tijd
  • De prijs
  • De hoogte van het apparaat

Beoordeling Dyson 360 Heurist

Laten we er niet te moeilijk over doen: met een prijs van 999 euro is de Dyson 360 Heurist een ontzettend dure robotstofzuiger. Maar het is ook een zeer geavanceerd model, dat gemakkelijk te onderhouden is en zeer gemakkelijk in gebruik te nemen is. Neem de handleiding van tevoren goed door, zodat je altijd weet waar de stofzuiger om vraagt wanneer er een probleem opduikt. Waar de stofzuiger echt mee overtuigt is zijn zuigkracht en de methodische manier waarop hij door het huis navigeert. Bovendien is het zo dat de fabrikant ten opzichte van het vorige model waardevolle aanpassingen gemaakt heeft, zoals de led-verlichting en de iconen bovenop het apparaat.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Dyson 360 Heurist

Roomba j7+

Een andere favoriet van de redactie is de zeer complete Roomba j7+. Hij lijkt veel op een andere stofzuiger van iRobot, namelijk de s9, maar kost honderden euro’s minder. Toch kent hij wel veel van dezelfde slimme foefjes. Je moet het doen met iets minder zuigkracht en hij mist nog wel eens een hoekje hier en daar, maar over het algemeen is Roomba j7+ een krachtpatser op je vloer. Hij weet je vloeren goed stofvrij te maken en te zorgen dat viezigheid niet de overhand neemt. Je kunt schema’s instellen of specifieke kamers met de overzichtelijke app die bij dit apparaat hoort. En heel leuk, dit model navigeert aan de hand van een camera. Deze versie is overigens ook verkrijgbaar als Combo-versie. De iRobot Roomba Combo J7+ kan stofzuigen én dweilen tegelijk. Inmiddels is er ook een iRobot  J9+ en bespraken we de i8, maar we zijn nog steeds vooral fan van J7+, die aanzienlijk beter betaalbaar is (600-800 euro) dan de opvolgers. J9+ kost al gauw 1399 euro (!).

8.5
iRobot Roomba j7+

Beoordeling
iRobot Roomba j7+

Pluspunten
  • Veel slimme functies
  • Accuraat en precies
  • Specifieke opdrachten per kamer
  • Clean Base
  • Vermijd poep en obstakels op de grond
Minpunten
  • Prijs
  • Clean Base maakt een hoop herrie
  • Slaat hoeken soms over
  • Laat strepen achter op vloerkleden
  • Minder geschikt voor vloerkleden

Beoordeling iRobot Roomba j7+

Onderaan de streep zijn we heel positief over de Roomba j7+. In vergelijking met de s9 haal je voor 500 euro minder een stofzuiger in huis die bijna evenveel slimme foefjes heeft. Toegegeven, de zuigkracht is minder krachtig en hoekjes worden nog wel eens overgeslagen, maar dat hoeven geen grote problemen te zijn. De vele slimme functies zorgen er over het algemeen voor dat de Roomba je vloeren vrij van stof en viezigheid achterlaat, op momenten waarop dat jou het beste uitkomt. Of je nu met schema’s werkt of juist specifieke kamers op specifieke momenten wil schoonmaken.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker iRobot Roomba j7+

Eufy RoboVac G30 Verge

Eufy heeft een stofzuiger gemaakt in een heel andere categorie, namelijk een iets lagere prijsklasse. Het voordeel is dat je voor een redelijk laag bedrag toch een stofvrij huis hebt, want hij heeft voldoende zuigkracht. Het nadeel is echter dat hij plekken overslaat, omdat hij zomaar door het huis gaat in plaats van via een plan of een landkaart. Je kunt in de zeer gebruiksvriendelijke app zorgen dat de stofzuiger aan de slag gaat, maar verder is het apparaat zelf niet heel gebruikersvriendelijk. Als een soort ongeleid projectiel verplaatst hij zich door je huiskamer. Hij bonkt regelmatig tegen allerlei meubels aan en raakt volledig van de kaart door kleden, kabels, enzovoort. Zonde voor een apparaat dat je kunt koppelen met smarthomeplatforms zoals Homey en Google Home, want heel slim lijkt hij niet te zijn. Wel is de stofzuiger -op zijn botsingen na- vrij stil, waardoor je hem makkelijk aan kunt zetten als je gewoon thuis zit te werken.

7.5
Eufy RoboVac G30 Verge 7

Beoordeling
Eufy RoboVac G30 Verge

Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Maakt erg goed schoon
  • Diverse handige functies
  • Koppeling met Homey en Google Home
  • Relatief stil
Minpunten
  • Niet bijster intelligent
  • Raakt de weg soms kwijt
  • Beukt overal tegenaan
  • Vloer moet leeggemaakt worden

Beoordeling Eufy RoboVac G30 Verge

De Eufy RoboVac G30 Verge is een veelzijdige stofzuiger met verschillende handige functies en een gebruiksvriendelijke app. De stofzuiger doet datgene wat hij in de basis moet doen erg goed; schoonmaken. Alle hoeken, bij de plinten en de lastig bereikbare plekken worden goed schoongemaakt. Bovendien is de stofzuiger relatief stil en is hij te koppelen aan smarthome-platformen als Google Home en Homey. Maar, de echte slimmigheid ontbreekt helaas. De robotstofzuiger is de helft van de tijd kwijt aan het beuken tegen objecten en muren, vindt zijn weg niet efficiënt terug en raakt soms helemaal de weg kwijt. Ook moet de vloer van te voren geheel leeggemaakt worden van kabels, objecten, kleedjes, etc. zodat de stofzuiger niet verstrikt raakt. Hoewel de Eufy RoboVac G30 Verge goed schoonmaakt mag je voor 300 euro toch wat meer intelligentie verwachten.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Eufy RoboVac G30 Verge

Ecovacs Deebot OZMO T8+

Het is nogal een mond vol, maar deze Ecovacs robotstofzuiger is wel heel handig in gebruik. Hij kan zijn stofreservoir legen in zijn laadstation, waarbij een stofzuigerzak het stof opvangt. Hierdoor heb je nagenoeg geen omkijken naar dit apparaat. Je kunt deze robotstofzuiger via je smartphone, Amazon Alexa of Google Assistent besturen. Is hij leeg, dan rijdt hij zelf naar het dockingstation om zich weer van nieuwe energie voorzien. Hij is makkelijk te installeren en doet erg zijn best om te deblokkeren wanneer hij vastloopt. Het enige nadeel is dat je qua volume goed kunt horen dat hij zichzelf leegt.

Roomba i3+

Een robotstofzuiger neemt veel werk uit handen, maar brengt ook nieuwe taken in het huishouden. Zo moet je de stofbak regelmatig legen, want anders doet het apparaat z’n werk niet meer goed. Oké, dit is niet heel anders dan het verwisselen van de stofzuigerzak in een traditionele stofzuiger, maar dan nog kan het vervelend zijn. Stel nou dat je het bakje laat vallen of hem net naast de prullenbak leegt… Daarom is het goed om te zien dat je voor een relatief laag bedrag (noem een adviesprijs van 450 euro maar laag) een Roomba i3 in huis haalt, met een basisstation dat ook dat laatste taakje uit handen neemt.

7.5
roomba-i3-plus

Beoordeling
Roomba i3+

Pluspunten
  • Clean Base Automatic Dirt Disposal
  • Secuur en methodisch
  • Slimme functies en integraties
Minpunten
  • Best duur
  • Kaartfunctionaliteit ondermaats
  • Geen handmatige bijsturing

Beoordeling Roomba i3+

Is het complete Roomba i3+-systeem dan ook die prijs van ongeveer 649 euro waard? Het antwoord is niet nee, maar ook geen volmondige ja. 649 euro is gewoon een hoop geld. Voor een paar honderd euro minder koop je ook een goed alternatief van Eufy of Xiaomi, maar die hebben dan weer geen automatisch leegzuigfunctie. De vraag is echter of je die nodig hebt en wat je bereid bent daarvoor in te leveren. Zo heeft een Eufy bijvoorbeeld een handmatige bestuuroptie, terwijl een Xiaomi vaak via de app naar een specifieke plek gestuurd kan worden.

De Roomba i3+ is wel heel secuur, maakt goed schoon en neemt wederom een taak uit handen die je nog wel eens kan vergeten. Hij oogt verder redelijk premium en biedt flink wat slimme functies en integraties aan. Echter, ook zonder het basisstation vraagt iRobot een hoop geld voor het apparaat, terwijl Chinese concurrenten, zoals eerder genoemd, prima alternatieven voor minder geld aanbieden. Qua basisfuncties komen veel van die stofzuigers overeen; het basisstation moet dan de doorslaggevende factor bieden, maar rechtvaardigt de prijs niet volledig.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Roomba i3+

Neato D10

Een vrij betaalbare robotstofzuiger is Neato D10. Deze heeft geen dweilfunctie en kan niet zijn eigen stofbak legen, maar de app waarmee hij werkt is wel erg goed. Qua zuigkracht valt het wat tegen als je stof van harde vloeren moet verwijderen, maar grotere kruimels zijn geen probleem. Op tapijt staat hij meer zijn mannetje, waarbij zelfs veel huisdierharen gewoon worden opgezogen. Neato D10 kan verrassend goed langs plinten zuigen en op het gebied van navigatie is dit dan ook een bovengemiddeld presterende stofzuiger. Hij ziet wanneer er een trapgat aankomt, hij botst niet overal tegenaan en wanneer nodig gaat hij zelf moeiteloos terug naar zijn laadstation. Met 66 decibel is dit alleen geen enorm stille stofzuiger en het legen van het apparaat is bepaald niet eenvoudig, waardoor het gevaar bestaat dat je hem op den duur steeds minder gaat gebruiken.

Meer weten?

Wil je meer weten over robotstofzuigers? Bekijk dan ons artikel over routines met de robotstofzuiger of bekijk onze speciale pagina met daarop al onze artikelen over robotstofzuigers. We schreven dit jaar ook een artikel over de plussen en minnen van robotstofzuigers, mocht je nog niet zeker weten of zo’n apparaat echt iets voor jou is.

Reacties (14)