Review: iRobot Roomba j7+ lijkt in veel opzichten op duurdere broer

16 april 2022 9 Minuten 0 Reacties
iRobot

De Roomba j7+ van iRobot is een slimme stofzuiger die een opvangbak heeft, die het apparaat naar het schoonmaken leeghaalt.

De iRobot Roomba j7+ is een robotstofzuiger die voorzien is van de Clean Base. Dit is een oplaadplatform waarin tevens een zak voor het vuil verwerkt zit. Na het stofzuigen zuigt dat gevaarte de robot leeg, zodat die helemaal klaar is voor de volgende stofzuigbeurt. Zo weet je als gebruiker zeker dat de opvangbak van de Roomba leeg is wanneer die begint met z’n volgende taak. En anders geeft de Clean Base wel melding van het feit dat de zak in de toren vol is. Het vervangen van de zak doe je – afhankelijk van gebruik – eens in de zestig dagen. Soms iets vaker, als de vloer echt vies is.

Maar het is hoe dan ook een stuk minder in vergelijking met robotstofzuigers die geen aparte zak hebben voor het legen van de opvangbak. Dan doe je het wellicht twee keer per week of een paar keer per maand. De Clean Base is pure luxe en lost een vervelend probleem op, maar elimineert het niet helemaal natuurlijk. Want je zit hoe dan ook vast aan het legen van een bak of zak. Echter, het is wel heel fijn dat dit nog maar eens in de paar weken of maanden hoeft te gebeuren. Of je daar ruim 250 euro meer voor wil betalen ten opzichte van het basismodel, is echter de vraag.

De vergelijking met de Roomba s9+

De Clean Base is uiteraard geen nieuw concept. Fabrikant iRobot introduceerde dit fenomeen eerder bij veel duurdere modellen, voordat de opvangzak naar goedkopere varianten uitgerold werd. Zo gebruik je hem bijvoorbeeld in combinatie met de duurste – en mogelijk beste – robotstofzuiger van het merk, de Roomba s9+, met een adviesprijs van 1.499 euro. Daarnaast tref je hem ook aan bij de Roomba i3+, die normaliter iets meer dan 700 euro kost. De j7 heeft een adviesprijs van 749 euro, maar met bak betaal je er dus, zonder eventuele kortingen, 999 euro voor.

Qua prijs valt de Roomba j7+ perfect tussen de twee andere modellen in. Maar qua functionaliteit niet. De j7+ heeft namelijk heel veel weg van het veel duurdere s9-model. Kun je dan niet gewoon beter voor dat laatstgenoemde model kiezen? Dat ligt natuurlijk aan je eisen. De j7 beschikt bijvoorbeeld over PrecisionVision Navigation. Daarmee detecteert het systeem objecten in huis, die die vervolgens onthoudt. Daardoor botst de stofzuiger minder vaak tegen spullen aan, terwijl de schoonmaakbeurten mettertijd minder tijd kosten. Het is minutenwerk, maar het scheelt wel.

Daar beschikt de s9 dus niet over. Maar die heeft dan weer toegang tot een vernuftiger design, waardoor die heel goed met hoeken kan omgaan. Daar heeft de j7 nog wel eens moeite mee, door zijn ronde design. Soms weet die niet meer welke kant die moet opgaan en slaat dan nog wel eens een klein hoekje over. Bovendien heeft de s9 een veel betere zuigkracht, tot vier keer beter zelfs. Dat getal zegt niet zo heel veel, maar de s9 is bijvoorbeeld heel goed op tapijten en vloerkleden. De j7 kan daarmee omgaan en houdt ze schoon, maar de duurdere variant zuigt gewoon meer op.

Daarnaast is de Roomba s9 een stuk sneller met schoonmaken, vanwege de bredere borstels onderop het apparaat. Hij pakt veel sneller meer vuil mee, waardoor die niet zo heel veel rondjes hoeft te maken. Niet dat de j7 onnodig of slecht werk verricht. Want door het slimme kaartsysteem van het apparaat gaat de Roomba j7+ heel secuur te werk. Hij maakt mooie, rechte lijnen wanneer daar de ruimte voor is, gaat geen twee keer over hetzelfde stuk en houdt netjes de lijn van een kast of muur aan. Bovendien is hij met 8,7 cm laag genoeg om onder kastjes of banken te gaan.

Roomba j7+ lijkt veel op s9+

De iRobot Rooma j7+ is slim dankzij de basis die de fabrikant regelmatig update: iRobot Genius. Eind 2021 verscheen Genius 3.0 en ten tijde van het recenseren verscheen versie 4.0. De verschillende updates brengen verscheidene mogelijkheden met zich mee. Interessant zijn bijvoorbeeld de Smart Map Coaching en Room Name Suggestions. Tijdens het installeren helpt de robot (nieuwe) gebruikers met het instellen van de kaart van het huis. Hij doet een testrondje en brengt dan het huis in kaart. Vervolgens kun je die kamers afbakenen en een (voorgestelde) naam meegeven.

Met de optie Clean While I’m Away gaat de Roomba j7 vanzelf aan de slag op het moment dat je het huis verlaat. Mocht je sneller terug zijn dan verwacht, dan stopt de robot vanzelf met de huidige taak. Zo heb je geen moment last van het apparaat. Je moet hiervoor wel altijd je locatiediensten geactiveerd hebben, want anders werkt de functie niet. Daarnaast krijg je van iRobot een nieuwe stofzuiger wanneer het gevaarte per ongeluk poep van huisdieren meeneemt – één van de paradepaardjes van het slimme systeem is juist dat het dergelijke dingen kan omzeilen.

Dat geldt ook voor andere objecten in huis. Kabels vormen geen probleem meer: de Roomba j7+ herkent die dingen en doet er alles aan om ze te vermijden. Datzelfde geldt voor handdoeken en andere kledingstukken, evenals schoenen, sokken en andere dingen die nog op de grond kunnen liggen. Je hoeft dus als het ware minder op te ruimen voordat de Roomba z’n schoonmaaktaken kan uitvoeren. Een leuk idee, want zo gaan er weinig dingen mis. Maar het is beter om gewoon de vloer zo leeg als mogelijk achter te laten. Want dan weet je zeker dat de Roomba goed z’n werk kan doen.

Verder kun je via de app ervoor zorgen dat huisdieren of kinderen niet per ongeluk op de startknop drukken. Zo komen er geen vingers of staarten onder de stofzuiger terecht en hoef je je als eigenaar, ouder of verzorger nergens zorgen over te maken. De bediening gaat dan volledig over naar de app of het schema dat je ingesteld hebt. Tot slot is er nog een interessant functie: je kunt de Roomba specifieke schoonmakentaken geven voor de kamers in huis. Zo kun je de gang een extra schoonmaakbeurt geven, aangezien daar vaak schoenen staan. Kortom: opties genoeg.

Overzichtelijke app

Al die opties worden overigens gepresenteerd in een zeer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke applicatie. Natuurlijk moet je eerst even een account aanmaken, maar daarna kun je meteen beginnen met de installatie. De app neemt je langs alle belangrijke stappen mee, waardoor het installeren ook zo achter de rug is. Je plaatst de Clean Base op een goed bereikbare plek, zet de stofzuiger neer en zet hem dan aan. Vervolgens geef je binnen de app aan dat je een nieuwe stofzuiger wil installeren en vanaf dat punt gaat het eigenlijk allemaal bijna vanzelf.

Eenmaal geïnstalleerd is de Roomba j7 natuurlijk klaar voor gebruik. Binnen de app kun je meteen een nieuwe taak starten of de slimme kaart bekijken, mits je die hebt laten aanmaken. Ook zie je een overzicht van recent uitgevoerde taken staan en de tijd die de Roomba daaraan kwijt was. Je stelt gemakkelijk favoriete taken in, zodat je bijvoorbeeld heel snel nog even de keuken meeneemt na het koken of de eetkamer na het avondeten. Verder stel je gemakkelijk een schema in waar de robot zich netjes aan houdt en stel je in wanneer je welke notificaties precies wil ontvangen.

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan het gebruik van de Roomba j7+? Ze zijn er wel, maar het zijn kleine nadelen. Zo maakt de Clean Base bijvoorbeeld echt een lawaai van jewelste, omdat de opvangzak boven de robot hangt. Daarnaast zuigt de robot niet altijd alles op van een hoogpolig vloerkleed en laat het apparaat duidelijke sporen achter. Het kleed gaat er niet kapot van, maar die rechte lijnen zien er een beetje stom uit. Daarnaast gaat de stofzuiger dus niet heel goed om met hoeken en is die niet laag genoeg voor elke kast of bank in huis.

Niet alle nadelen zijn belangrijk voor alle gebruikers. Zo heeft niet iedereen een (hoogpolig) vloerkleed en heeft niet iedereen een gigantisch huis. De maximale gebruikerstijd van ongeveer anderhalf uur zal voor menig huishouden genoeg zijn. Maar heb je een grote woning, dan kan het zijn dat het systeem dus tussendoor moet opladen. Daarnaast moet je enkele keren per jaar nieuwe schoonmaakzakken kopen. Nogmaals, het zijn geen grote nadelen, maar meer dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je kiest voor de nog altijd dure Roomba j7+.

Roomba j7+ - conclusie

Onderaan de streep zijn we heel positief over de Roomba j7+. In vergelijking met de s9 haal je voor 500 euro minder een stofzuiger in huis die bijna evenveel slimme foefjes heeft. Toegegeven, de zuigkracht is minder krachtig en hoekjes worden nog wel eens overgeslagen, maar dat hoeven geen grote problemen te zijn. De vele slimme functies zorgen er over het algemeen voor dat de Roomba je vloeren vrij van stof en viezigheid achterlaat, op momenten waarop dat jou het beste uitkomt. Of je nu met schema’s werkt of juist specifieke kamers op specifieke momenten wil schoonmaken.

8.5
iRobot Roomba j7+

Beoordeling
iRobot Roomba j7+

Pluspunten
  • Veel slimme functies
  • Accuraat en precies
  • Specifieke opdrachten per kamer
  • Clean Base
  • Vermijd poep en obstakels op de grond
Minpunten
  • Prijs
  • Clean Base maakt een hoop herrie
  • Slaat hoeken soms over
  • Laat strepen achter op vloerkleden
  • Minder geschikt voor vloerkleden

Beoordeling iRobot Roomba j7+

Onderaan de streep zijn we heel positief over de Roomba j7+. In vergelijking met de s9 haal je voor 500 euro minder een stofzuiger in huis die bijna evenveel slimme foefjes heeft. Toegegeven, de zuigkracht is minder krachtig en hoekjes worden nog wel eens overgeslagen, maar dat hoeven geen grote problemen te zijn. De vele slimme functies zorgen er over het algemeen voor dat de Roomba je vloeren vrij van stof en viezigheid achterlaat, op momenten waarop dat jou het beste uitkomt. Of je nu met schema’s werkt of juist specifieke kamers op specifieke momenten wil schoonmaken.

Prijsvergelijker iRobot Roomba j7+

Reacties (0)