Review: iRobot Roomba Combo i8+ – blijkt stiekem niet nieuw te zijn

07 mei 2023 + 10 minuten 2 Reacties
iRobot Roomba Combo i8

Deze review was eigenlijk al zo goed als af, maar kon vervolgens bijna geheel weer de prullenbak in. De iRobot Roomba Combo i8+ kan goed stofzuigen, laat daar geen twijfel over bestaan. En met de extra opvangbak waarmee je kan stofzuigen én dweilen is dit ook nog eens een veelzijdige robotstofzuiger. En toch knaagde er ergens iets. Hebben we dit niet eerder gezien? Wat is er met de iRobot Roomba Combo i8+ aan de hand?

Vier jaar geleden schreef collega Martijn Chel een review over de iRobot Roomba i7+, volgens iRobot de voorganger van de iRobot Roomba Combo i8+. Deze nieuwe versie vinden we terug in het middensegment voor 799 euro. De robotstofzuiger is niet zo high-end als de vorig jaar door Wesley geteste iRobot Roomba J7+, maar moet toch over meer dan voldoende geavanceerde functies beschikken om zelfstandig te kunnen navigeren en schoonmaken in huis. Dankzij Imprint Smart Maps brengt deze robotstofzuiger het huis helemaal in kaart. Je kunt de robotstofzuiger het hele huis laten schoonmaken, maar ook per kamer. Handig als je net iets hebt laten vallen in de keuken. Commando’s geven kan via de app, maar ook via je favoriete stemassistent. Kunstmatige intelligentie van iRobot OS zorgt ervoor dat dit model bepaalde objecten kan herkennen en zo effectief mogelijk de route zal vinden.

Je kunt stofzuigen, maar met de extra Combo-opvangbak ook stofzuigen én dweilen tegelijk. Voor het dweilen kun je ook No Mop Zones instellen, zodat er niet gedweild wordt over het vloerkleed. Dit model rijdt zelf terug naar de Clean Base Automatic Dirt Disposal om zichzelf te legen en om op te laden. De AllergenLock zak in deze thuisbasis gaat 60 dagen mee. Dit model is ook zonder Clean Base Automatic Dirt Disposal te koop voor 599 euro.

Installatie en design

De installatie is eigenlijk een fluitje van een cent. Pak de grote doos uit. Steek de Clean Base Automatic Dirt Disposal in het stopcontact en plaats de Roomba zelf op deze thuisbasis. Download de iRobot Home-app en je krijgt direct al de vraag of je een robotstofzuiger wil toevoegen. De Roomba Combo i8+ werd direct gevonden en was in een fluitje van een cent toegevoegd. Kan niet makkelijker.

In de doos vind je verder alles wat je nodig hebt. Zo is standaard de stofzuigbak geplaatst, maar vind je ook de extra Combo-opvangbak in de doos, naast dweilpads, een extra stofzuigerzak (de andere is al geplaatst in de Clean Base), een handleiding en een extra borstel. Je hoeft er niets bij te kopen. Het is een compleet pakket met extra onderdelen voor datgene wat het eerste zal slijten.

De Roomba Combo i8+ zelf bestaat uit zwart kunststof, net als de thuisbasis. Het is een mix van matzwart en glimmend zwart en oogt strak. Dit is ongetwijfeld één van de mooiste robotstofzuigers op de markt, voor zover je over mooi kan spreken bij een stofzuiger. Aan de onderkant vinden we de dubbele borstels waar het vuil naar binnen gezogen wordt en een ronddraaiend borsteltje om het vuil te verzamelen. De Clean Base is veel compacter dan die we de vorige keer kregen bij de iRobot Roomba j7+ en de Combo-variant hiervan.

Eerste keer gebruik

Tot zover klinkt het allemaal vrij goed. En dat is het ook qua schoonmaken, alhoewel de robotstofzuiger een valse start had. Binnen drie minuten zat deze vast onder het tv-meubel. Bovenop de robotstofzuiger vinden we namelijk de RCON, oftewel Room Confinement Sensor, deze steekt uit de behuizing omhoog. De sensor helpt om de Clean Base terug te vinden en houdt de door de gebruiker opgestelde virtuele muren in de gaten. De robotstofzuiger met omhoogstekende sensor wilde wel onder het tv-meubel door de ietwat schuine voorkant, maar aan de achterkant wilde deze er niet weer onder vandaan. Tv-meubel optillen en de stofzuiger bevrijden was toen noodzakelijk. Met recht een valse start. En dat al na drie minuten.

De robotstofzuiger moet eerst het huis leren kennen en in kaart brengen. Daarom gaat deze de eerste paar schoonmaakbeurten flink op onderzoek uit en duurt het langer dan normaal. De eerste schoonmaakbeurt ging dan ook alles behalve soepel. Nadat deze vast heeft gezeten onder het tv-meubel ging die uiteindelijk toch verder schoonmaken. Na 45 minuten ging die zichzelf even legen (dat maakt heel veel lawaai!) en ging die vervolgens weer verder. Na anderhalf uur waren de woonkamer, gang, hal en de eetkamer klaar. De keuken en het kantoor moesten op een later moment nog, maar het was tijd om even op te laden. Daarna, zo was de bedoeling, moet de iRobot Roomba Combo i8+ de ronde weer vervolgen.

Dat ging dus even mis. De robot bleek zichzelf niet goed op het laadpunt van de Clean Base gereden te hebben en was dus niet aan het opladen. Een millimeter verder duwen en dit probleem was opgelost. Na twee uur gebeurde er echter nog steeds niets. De robotstofzuiger was het helemaal kwijt dat die nog niet klaar was en was dit vergeten. Handig.

Stofzuigen en dweilen

Na deze opstartproblemen ging het de dagen en weken daarna vrijwel altijd goed. En dat had ik niet meer verwacht. Je kunt een schema instellen wanneer de robotstofzuiger moet schoonmaken, maar dit ook zelf starten via de redelijk overzichtelijke app van iRobot. En de stofzuigresultaten zijn behoorlijk bevredigend. De zuigkracht is prima en dit model slaat vrijwel geen hoekje of gaatje over. In ongeveer twee uur is het huis gestofzuigd, waarbij er na anderhalf uur wel even opgeladen moet worden. Tussentijds wordt de stofzuigbak ook geleegd, maar dat gaat geheel automatisch. Daar hoef je niet naar om te kijken. Zo af en toe kom je wat bugs tegen. Een errorcode dat de bak niet geleegd kon worden bijvoorbeeld, maar na de opstartproblemen van de eerste schoonmaakronde hebben we verder geen grote problemen gehad.

Tot op heden hebben we de stofzuigbak gebruikt. Nu was het de beurt aan de stofzuig- en waterbak, de Combo-opvangbak die bij dit model zit waarmee je kan stofzuigen en dweilen tegelijk. Alleen kregen we gelijk met een probleem te maken: de iRobot Roomba Combo i8+ herkende de Combo-opvangbak niet. Je moet deze, heel omslachtig, toevoegen met een qr-code, alleen werkte de qr-code in het boekje niet. Gelukkig was contact opnemen met iRobot voldoende. Op deze extra stofzuig- en waterbak stond ook een qr-code. Deze kon je scannen en vervolgens de robotstofzuiger updaten. En toen werkte het wel. Toch komt deze gecombineerde opvangbak met de nodige beperkingen. De Clean Base werkt dan namelijk in het geheel niet. Deze extra opvangbak leegzuigen kan niet, want daar zit de waterbak. Je moet deze opvangbak dus iedere keer handmatig leeggooien en uiteraard bijvullen met water. De dweilresultaten zijn ook niet fantastisch, het blijft een lapje stof die aan de onderkant met de robotstofzuiger meegetrokken wordt. Je krijgt overigens twee dweilpads meegeleverd. Wat wel goed werkt zijn de No Mop Zones. Geef deze van tevoren aan in de iRobot Home-app. We hebben twee plekken in huis ingesteld waar niet gedweild moet worden, namelijk op het vloerkleed in de zithoek en bij de voordeur bij de deurmat. En dit werkte fantastisch.

De extra stofzuig- en waterbak laten we verder voor wat het is. De beperkingen zijn toch wel onhandig waardoor je deze niet al te vaak zult gebruiken. Na deze nodige opstartproblemen werkte de iRobot Roomba Combo i8+ verder als een zonnetje. We hebben het verder bij stofzuigen gehouden en alleen de stofzuigbak gebruikt. Nadat het huis helemaal in kaart gebracht was hebben we nul problemen gehad verder. Vele schoonmaakrondes verder (waarbij we het tv-meubel aan de onderkant hermetisch afsloten) ligt de vloer er prima bij. Navigeren gaat over het algemeen uitstekend, waarbij er per kamer in keurige stroken wordt gereden, waarna de buitenkant van een kamer als finishing touch gedaan wordt. In grote lijnen werkt het navigeren dus prima, maar dit model moet geen onverwachte obstakels tegenkomen. Het herkennen van objecten tijdens het navigeren werkt namelijk niet echt goed. Ergens tegenaan botsen is dan ook eerder regel dan uitzondering. Na de eerste schoonmaakbeurt zit de iRobot Roomba Combo i8+ dan ook al onder de krassen. Dat doen andere robotstofzuigers vandaag de dag toch beter. Navigeren werkt prima, zolang dit model maar geen verrassingen tegenkomt. Gelukkig pikt die daarna de draad wel weer direct op. Het werkt allemaal vrij behoorlijk, maar net niet helemaal up-to-date in vergelijking met andere moderne robotstofzuigers. En dat bleek ook te kloppen.

iRobot is niet helemaal eerlijk

Op een eerder moment begon er al wat te knagen na het lezen van de review van de voorganger. De iRobot Roomba i7+ uit 2018 (2019 in Nederland) lijkt wel heel veel op dit nieuwe model en is qua uiterlijk identiek. Wat is er eigenlijk precies nieuw, behalve de extra opvangbak? Ook het moeten scannen van de qr-code om deze extra opvangbak toe te voegen stelde me niet gerust. En waarom zijn er al die beperkingen met de Clean Base in combinatie met deze opvangbak? Ik begon vermoedens te krijgen en ging het één en ander uitzoeken.

Ik pakte de specificaties van de Roomba i7+ er eens bij en vergeleek deze met de iRobot Roomba Combo i8+ die ik nu in huis heb. En ik zag, behalve de waterbak, eigenlijk helemaal niets nieuws. Ook op de website en in oude persberichten lijken de specificaties wel heel erg op elkaar. En waarom maakt men vijf jaar later nog gebruik van dezelfde afbeeldingen bij dit ‘nieuwe’ model? Afbeeldingen die vijf jaar geleden gebruikt werden, heeft men nu weer gebruikt.

We pakken de EAN-codes erbij en die waren verschillend. Logisch ook, want dankzij de extra opvangbak en de toevoeging van het woordje Combo is het op papier een nieuw product. De CE-markering gaf vervolgens de doorslag. Die komt namelijk uit 2019, het jaar waarin de iRobot Roomba i7+ voor het eerst in de Europese Unie verkocht werd (in 2018 in de VS). En de huidige iRobot Roomba Combo i8+ valt onder precies dezelfde markering en is dus eigenlijk hetzelfde. Oef, een vijf jaar oud model als nieuw in de markt zetten?

Enkele kritische vragen naar iRobot maakte alles duidelijk. Men gaf toe dat, behalve de extra opvangbak, deze robotstofzuiger identiek is aan het model dat vijf jaar geleden gelanceerd werd in de Verenigde Staten. Een betere naam was wellicht de iRobot Roomba Combo i7+ geweest, zo kreeg ik te horen. Een vijf jaar oud model als ‘nieuw’ model op de markt brengen zonder hier transparant over te zijn? Voor 799 euro? Dezelfde prijs als wat de Roomba J7+ uit 2022 nu kost? En dat is daadwerkelijk een nieuw model. Je moet het maar durven. Dit lijkt op misleiding van de consument die denkt een nieuwe robotstofzuiger te kunnen kopen. Maar dit model is helemaal niet nieuw.

Is het onhandig van iRobot in de communicatie? Of wordt er bewust verzwegen dat men een oud model, zelfs zonder nieuw jasje, opnieuw op de markt brengt? Volgens iRobot is er sprake van dat eerste. Ze hebben het niet handig aangepakt in de communicatie. Onze nette, doch kritische, opmerkingen hebben wel het één en ander teweeg gebracht binnen het bedrijf, want voor het verder uitrollen van dit model richting andere landen willen ze duidelijk maken dat dit geen compleet nieuw model is. Wat mij betreft is het geen probleem om een ouder model met een nieuwe opvangbak op de markt te brengen. Dat moet gewoon kunnen, maar wees daar transparant over. Volgens iRobot willen veel mensen een gecombineerde stofzuig- en dweilrobot, en dat kan met de iRobot Roomba Combo i8+. Wees echter gewoon eerlijk en zeg dat het de i7+ is met een extra opvangbak. Letterlijk zelfs, want men stopt een i7+ in de doos en moet een qr-code scannen voor de nieuwe opvangbak. Die vervolgens met allerlei beperkingen werkt, want er is helemaal niets nieuw of gewijzigd aan dit model. Het is hetzelfde model als vijf jaar geleden. Laten we hopen dat iRobot de belofte gaat nakomen en inderdaad beter gaat communiceren, want dit neigt toch sterk naar flink willen cashen zonder daar moeite voor te doen. Met veel bombarie een ‘nieuwe’ robotstofzuiger aankondigen en daar de hoofdprijs voor vragen is wat ons betreft echt niet ok. Helemaal niet in vergelijking met de Roomba J7+, een robotstofzuiger uit 2022 die wel daadwerkelijk nieuw is en dezelfde prijs heeft. Dit verdient niet de schoonheidsprijs.

Conclusie

iRobot zet met de release van de iRobot Roomba Combo i8+ het eigen imago op het spel. Pak de Roomba i7+, voeg er een extra opvangbak aan toe en je komt zogenaamd met de ‘nieuwe’ robotstofzuiger iRobot Roomba Combo i8+ op de markt. Een vijf jaar oude robotstofzuiger als nieuw model lanceren. Je moet het maar durven.

Het probleem in deze is de robotstofzuiger zelf niet. Verrassend genoeg werkt deze soms zelfs beter dan de high-end iRobot Roomba (Combo) J7+, vooral op het gebied van efficiëntie, terwijl ook de schoonmaakresultaten bij het stofzuigen meer dan prima zijn. De beperkingen van de extra stofzuig- en dweilbak, het overal tegenaan botsen en het soms wat onhandige design met de uit de behuizing stekende RCON-sensor zijn toch wel echte minpunten en je merkt soms dat het niet helemaal het nieuwste van het nieuwste meer is. Toch is dit model ook vijf jaar na lancering geen slechte robotstofzuiger. Ook geen wonder natuurlijk. iRobot heeft al vijf jaar kunnen oefenen om de software te perfectioneren, alhoewel we soms toch wat bugs tegen zijn gekomen. Maar waarom zou je dit model kopen als je ook de veel nieuwere iRobot Roomba J7+ kunt kopen voor dezelfde prijs? En heb je al een Roomba i7+, dan hoef je natuurlijk niet te upgraden naar hetzelfde model. Dat is geen stap vooruit.

De prijs van 799 euro is veel te duur voor een vijf jaar oude robotstofzuiger, maar kun je dit model voor een klein prijsje halen, dan is dit model toch best een aanrader. Als iRobot transparant was geweest en dit model voor de helft van de prijs in de markt had gezet was het gewoon een goede robotstofzuiger geweest. De iRobot Roomba Combo i8+ is beter dan het eindcijfer laat zien, maar de werkwijze van iRobot met dit model moeten we toch echt meenemen in het eindoordeel.

5.5
iRobot Roomba Combo i8+ product

Beoordeling
iRobot Roomba Combo i8+

Pluspunten
  • Prima stofzuigresultaat
  • Efficiënt de kamers door
  • Ziet er prima uit
Minpunten
  • Vijf jaar oud model als 'nieuw' uitbrengen?
  • Botst overal tegenaan
  • Extra opvangbak heeft teveel beperkingen
  • RCON-sensor zit in de weg
  • iRobot, wat ben je aan het doen?

Beoordeling iRobot Roomba Combo i8+

iRobot zet met de release van de iRobot Roomba Combo i8+ het eigen imago op het spel. Pak de Roomba i7+, voeg er een extra opvangbak aan toe en je komt zogenaamd met de 'nieuwe' robotstofzuiger iRobot Roomba Combo i8+ op de markt. Een vijf jaar oude robotstofzuiger als nieuw model lanceren. Je moet het maar durven.

Het probleem in deze is de robotstofzuiger zelf niet. Verrassend genoeg werkt deze soms zelfs beter dan de high-end iRobot Roomba (Combo) J7+, vooral op het gebied van efficiëntie, terwijl ook de schoonmaakresultaten bij het stofzuigen meer dan prima zijn. De beperkingen van de extra stofzuig- en dweilbak, het overal tegenaan botsen en het soms wat onhandige design met de uit de behuizing stekende RCON-sensor zijn toch wel echte minpunten en je merkt soms dat het niet helemaal het nieuwste van het nieuwste meer is. Toch is dit model ook vijf jaar na lancering geen slechte robotstofzuiger. Ook geen wonder natuurlijk. iRobot heeft al vijf jaar kunnen oefenen om de software te perfectioneren, alhoewel we soms toch wat bugs tegen zijn gekomen. Maar waarom zou je dit model kopen als je ook de veel nieuwere iRobot Roomba J7+ kunt kopen voor dezelfde prijs? En heb je al een Roomba i7+, dan hoef je natuurlijk niet te upgraden naar hetzelfde model. Dat is geen stap vooruit.

De prijs van 799 euro is veel te duur voor een vijf jaar oude robotstofzuiger, maar kun je dit model voor een klein prijsje halen, dan is dit model toch best een aanrader. Als iRobot transparant was geweest en dit model voor de helft van de prijs in de markt had gezet was het gewoon een goede robotstofzuiger geweest. De iRobot Roomba Combo i8+ is beter dan het eindcijfer laat zien, maar de werkwijze van iRobot met dit model moeten we toch echt meenemen in het eindoordeel.

Prijsvergelijker iRobot Roomba Combo i8+

Reacties (2)