De plussen en minnen van een robotstofzuiger

28 augustus 2022 5 Minuten 0 Reacties
robotstofzuiger

Stofzuigen in deze hitte betekent dat je na één verdieping je kleding al in de was kunt gooien. Het is warm, je gaat zweten en stofzuigen geeft niet zoveel voldoening als bijvoorbeeld in de winter, wanneer je sowieso meer binnen zit dus elk stofje ziet. Misschien kun je voor de warme zomermaanden (maar in de winter mag ook hoor) een robotstofzuiger kopen. Dit zijn de plussen en minnen.

Plus: Je hoeft het zelf niet te doen

Het is de meest voor de hand liggende plus, maar hij moet toch worden genoemd. Het voordeel van een robot is dat hij ons werk uit handen neemt waar we zelf niet zo op zitten te wachten. Voor een robotstofzuiger betekent het dat je huis wordt gestofzuigd terwijl jij lekker andere dingen kunt doen. Je hoeft er geen tijd voor vrij te maken en je hoeft niet vast een koud bad te laten vollopen omdat je dat door alle warmte hard nodig hebt. Heerlijk! Robotstofzuigers weten precies waar ze moeten zijn en zullen wanneer ze tegen iets aanbonken gewoon een andere richting kiezen. En jij? Jij hoeft er helemaal niets mee te doen.

Min: Je moet ze wel schoonmaken

Het klinkt een beetje als schoonmaakception, dat je een apparaat bedoeld voor schoonmaken nog moet schoonmaken, maar veel robotstofzuigers moeten toch echt regelmatig worden geleegd, zeker als je huisdieren hebt. Er zijn exemplaren die zichzelf kunnen legen, maar de meeste robotstofzuigers zijn zo slim nog niet. Hierdoor moet je toch af en toe naar je robotstofzuiger omkijken en hem voorzien van de nodige aandacht. 

Plus: Soms moppen ze ook meteen

Er zijn robotstofzuigers die niet alleen kunnen stofzuigen, maar ook kunnen moppen. Heel handig, want dan je vloer niet alleen stofvrij, maar ook schoon en fris. Zeker als je husidieren hebt die binnenlopen met modderpootjes, of je nogal fanatiek met ingrediënten gooit in de keuken, dan is dat moppen erg fijn. Of als je bijvoorbeeld een babytje hebt dat graag over de grond kruipt: de vloer is toch net even schoner als je robotstofzuiger hem heeft gedweild.

Min: ze kunnen geen trappen lopen

Je kunt met je robotstofzuiger altijd maar één verdieping tegelijk doen, want hij kan de trap niet op. Hierdoor kun je hem wel aanzetten als je naar kantoor gaat, maar hij zal aan het einde van de dag dus maar één verdieping hebben gestofzuigd. Zitten er ook nog hobbels in die verdieping, zoals een drempel naar de keuken, dan doet hij niet eens een hele verdieping. Er wordt door Dyson wel geëxperimenteerd met technieken om een robotstofzuiger te laten traplopen, maar we zijn nog lang niet in de productiefase.

Plus: je struikelt niet over een draad

Waar je met een bedrade stofzuiger te maken hebt met gedoe omdat je met die draad steeds tegen meubels aanzit, of een huisgenoot laat struikelen, heb je dat bij een robotstofzuiger niet. Die werken namelijk altijd zonder snoer, waardoor je niet de kans loopt om te vallen, je meubels ook op hun plek blijven en de draad niet stuk gaat als je er te hard aan trekt. Wel moeten dit soort stofzuigers soms worden opgeladen en dat gebeurt vaak op hun laadstation. In ieder geval geen draden, dus een kans minder dat iets of iemand stuk gaat. 

Min: als je huisdier heeft gepoept

Er zijn Roomba’s met poepdetectie, maar de meeste robotstofzuigers hebben die luxe niet. Het kan dus zijn dat je robotstofzuiger juist een grotere troep maakt in zijn weg om het juist schoon te maken. Dat stinkt, dat ziet er niet uit en dat kost je juist meer tijd dan als je zelf even had gestofzuigd. Plus, je moet ook de stofzuiger zelf heel goed reinigen en soms zitten de uitwerpselen werkelijk overal.

Plus: je plant het in de app

Heb je een slimme robotstofzuiger, dan zal deze via wifi koppelen aan een app op je telefoon. Het voordeel hiervan is dat je hem zelfs als je ergens anders bent kunt aanzetten, maar je ook hele reinigingsplannen kunt maken en tijdstippen kunt kiezen wanneer je robotstofzuiger aan de slag mag. Het is immers het handigst om hem aan te hebben als je er niet bent, want anders zit je hem alleen maar in de weg. Hoewel het een vrij klein en plat apparaat is, wil je natuurlijk geen risico lopen om erop te gaan staan.

Min: niet handig als je veel tapijt hebt

Waar robotstofzuigers het geweldig doen op laminaat, hout en andere vlakke vloeren, zijn tapijtjes, kleedjes en carpetten toch een heel ander verhaal. Daar worstelen robotstofzuigers met elke hobbel en bobbel die ze tegenkomen, waardoor ze niet alleen slechter reinigen, maar soms zelfs volledig vast komen te zitten. Dat kan alleen al gebeuren door een opstaand randje van het tapijt. Het is dus zeker niet voor elk huishouden een even geschikte keuze, zo’n robotstofzuiger.

Plus: je kunt er goede kattenvideo’s mee maken

Hoewel poep van een huisdier een probleem is en sommige huisdieren doodsangsten uitslaan bij alleen al het zien van een robotstofzuiger, zijn er ook genoeg dieren die denken: wat leuk, een Uber. Het internet staat vol met filmpjes van katten die zich door de robotstofzuiger laten vervoeren. Ook jij kan viral gaan met je robotstofzuigvideo. Maar wel alleen als je kat dat zelf wil, hè?

Meer informatie

Wil je een robotstofzuiger kopen? Dit zijn de beste stofzuigers van dit moment. Er belooft wel iets te veranderen in de wereld van robotstofzuigers, want Amazon neemt Roomba over.

Reacties (0)