Review: Roomba i3+ – Clean Base ondanks lagere prijs niet doorslaggevend

25 april 2021 + 10 minuten 0 Reacties
roomba-i3-plus-1

De Roomba i3+ is een goedkopere robotstofzuiger met zijn eigen Clean Base, die ook nog eens het vuilbakje van de stofzuiger leegt. Maar is dat 649 euro waard?

De Roomba i3+ is bij lange na niet de goedkoopste robotstofzuiger van iRobot, maar het is wel de goedkoopste versie met zijn eigen Clean Base Automatic Dirt Disposal. Dat is het basisstation dat we eerder tegenkwamen bij de Roomba i9+  en Roomba i7+. Dat station zorgt ervoor dat je Roomba altijd opgeladen en klaar is voor de volgende stofzuigbeurt. Het zorgt er tevens voor dat de vuilbak in de robotstofzuiger automatisch leeggezogen wordt na elke stofzuigbeurt. Dat is dus wederom een handeling minder voor jou als eigenaar van de stofzuiger.

De Roomba i3+ robotstofzuiger is online verkrijgbaar in Nederland vanaf 699 euro via www.irobot.nl en bij Coolblue, MediaMarkt, Bol.com en BCC. De Roomba i3 robotstofzuiger is ook verkrijgbaar zonder de Clean Base vanaf 449 euro.

Functionaliteiten en mogelijkheden

De Clean Base brengt meer dan alleen gemak met zich mee. In de basis zit namelijk een speciale vuilzak, genaamd AllergenLock-zak, die 99 procent van alle pollen en schimmels opvangt dankzij vier lagen materiaal dat allergenen tegenhoudt. Dat is voor iRobot, de fabrikant, natuurlijk een prima extra inkomstenbron. Wanneer je de stofzuiger in huis haalt, dan krijg je in elk geval twee zakjes meegeleverd. Eén zakje gaat tot zestig dagen mee, dus in het meest gunstige geval ben je de eerste 120 dagen voorzien van genoeg ruimte.

In veel gevallen kun je een robotstofzuiger nog enigszins wegwerken. Naast of onder een kastje, bijvoorbeeld, omdat de oplaadstations weinig ruimte innemen. Dat is bij de Roomba i3+ niet het geval. Dat basisstation is behoorlijk groot en komt ongeveer tot je knie. Het gevaarte heeft dus best wat ruimte nodig, aangezien de robotstofzuiger z’n weg ernaartoe moet kunnen vinden. Het is dus ook van belang dat je in de breedte wat ruimte overhoudt. Dat wordt misschien een lastige puzzel in een iets kleiner huis; toch iets om in de overweging mee te nemen.

De Roomba i3+ beschikt over een High-Efficiency Filter dat 99 procent van alle pollen, schimmel, stofmijten en kat- of hondallergenen vasthoudt. Het 3-Stage Cleaning System bestaat uit Dual Multi-Surface Rubber Brushes (voor effectief schoonmaken), een speciaal ontworpen Edge-Sweeping Brush (voor de lastige hoeken) en een Power-Lifting Suction, die tien keer krachtiger moet zijn vergeleken met de Roomba 600-serie. Dankzij de Dirt Detect-technologie ‘weet’ de i3+ waar in huis zich stof verzamelt, waardoor daar extra aandacht naar uit kan gaan.

Aan het design is ook gedacht. Meestal hebben robotstofzuigers een omhulsel van kunststof, waar lekker veel vingerafdrukken en stof op kunnen rusten. Hoewel de Roomba i3+ niet compleet ontdaan is van kunststof, is er ook een laag stof toegevoegd die veel van die first world problems moet voorkomen. Wanneer er nu stof op de stofzuiger ligt, dan valt dat niet meteen op wanneer het licht er goed op valt. Vingerafdrukken zijn nog wel degelijk zichtbaar op het moment dat je de knoppen bovenop het apparaat gebruikt, in plaats van de app of stembediening.

Installatie en gebruik

De Roomba i3+ installeren kost slechts een paar minuten. Nadat je alles uitgepakt en neergezet hebt, download je de app en volg je de stappen op het scherm op. Ondertussen plaats je de stofzuiger op het station, zodat die begint met opladen. Na het opladen kun je de stofzuiger meteen activeren door twee keer op de Cleanknop te drukken. Dat is de grootste knop op het apparaat, dus die kun je niet missen. Je drukt één keer om de stofzuiger aan te zetten en een tweede keer om de schoonmaakbeurt te activeren. En daarna doet die volledig z’n ding.

De Roomba i3+ gaat behoorlijk secuur te werk. Hij pakt volledige kamers mee door in rechte lijnen de kamer schoon te maken. Zo weet je zeker dat er geen plekjes overgeslagen worden. Het duurt wel redelijk lang op deze manier; maar goed werkt kost nou eenmaal tijd. Tussendoor kan het zijn dat de stofzuiger, we hebben hem Roomby genoemd, teruggaat naar het basisstation. Daar kan hij tussentijds opladen of z’n bak legen. Mocht het proces nog niet afgerond zijn, dan vertrekt Roomby vanzelf weer om de klus verderop in huis echt te klaren.

Tijdens het schoonmaken vallen er nog een aantal dingen op. Wanneer er een vies plekje gedetecteerd wordt, dan blijft de stofzuiger even hangen. Hij loopt dan niet vast of iets dergelijks, maar maakt juist extra goed schoon op dat plekje. Dat gebeurt op twee manieren: of hij maakt korte bewegingen op één plek of hij rijdt automatisch meerdere keren op datzelfde plekje. Je kunt dit ook handmatig activeren door op de Spotknop te drukken. In dat geval pakt de stofzuiger een gebied van ongeveer een meter om hem heen om schoon te maken.

Roomby maakt een kaart van de omgeving aan. Dat doet die vooral voor zichzelf, zodat die op een gegeven moment weet waar muren en dergelijke zitten, zodat die in een rechte lijn langs de muur kan schoonmaken. De kaart is niet interactief: je kunt geen kamers aanmaken (waardoor je hem niet naar een specifieke kamer kunt sturen) en kunt ook geen willekeurig punt op de kaart selecteren om schoon te maken. Daarvoor heb je toch echt een duurdere variant van de Roomba i-serie nodig. De i3+ helpt je daar niet bij.

De Roomba i3+ gaat dus secuur en methodisch te werk, maar maakt hij ook goed schoon? Zeker weten. Na het stofzuigen komen we zelden nog een pluisje stof of iets anders op de grond tegen. Bovendien gaat het apparaat goed overweg met het hoogpolige tapijt op de grond. Zodra het tapijt bereikt wordt, schakelt het systeem automatisch over en wordt het tapijt in één keer, op dezelfde methodische manier, schoongemaakt. Daarnaast laat Roomby ook een minder diepe afdruk en ondiep spoor achter op dat tapijt, in vergelijking met de Eufy RoboVac 35C.

Verder is het heel opvallend hoe kort de ingebouwde accu meegaat. Na ongeveer anderhalf uur gaat de stofzuiger terug naar de basis. Als je niet thuis bent, is dat niet zo’n probleem. Maar ben je dat wel, dan word je ineens opgeschikt door een hard zuiggeluid uit de oplaadbasis. Het voordeel is wel dat Roomby weet waar die nog niet geweest is op het moment dat de accu leegliep voordat hij z’n ronde kon afmaken. Na een moment van opladen gaat de robotstofzuiger verder waar die gebleven was, dus een heel groot probleem hoeft dit niet te zijn.

Applicatie en slimme functies

De Roomba-app is lekker overzichtelijk en biedt in één oogopslag de functies die je zoekt. Met een simpele druk op de knop geef je de stofzuiger, of je nu thuis bent of niet, het commando om te beginnen. Gebruik je de standaardoptie, dan pakt Roomby heel het huis mee, totdat die klaar is. Maar je kunt hem ook een tijdslimiet geven, van vijftien, dertig of 45 minuten. Daarnaast stel je heel gemakkelijk een vast schema voor hem in, op basis van tijd, of kun je de Roomba i3+ meegeven dat hij moet schoonmaken wanneer jij het huis verlaat.

Je kunt de applicatie toegang geven tot je locatie. Wanneer je dan je huis verlaat, en je buiten de ingestelde zone bent, dan stofzuigt Roomby vanzelf. Je kunt tevens bepalen op welke dagen dat gebeurt; het hoeft misschien niet dagelijks te gebeuren van je. Verder kun je, via IFTTT, een koppeling maken met andere smarthomeproducten, zoals die van August. Doe je de deur op slot en ga je dus weg van huis, dan weet de Roomba dat en kan hij beginnen met stofzuigen. Dat zijn handige integraties die dergelijke taken volledig uit handen kunnen nemen.

Verder geeft de app een handig overzicht van afgelopen schoonmaaksessies. Zo kun je zien waar de Roomba precies geweest is (dat is het enige waar je de kaart voor kunt gebruiken), zie je hoe lang die bezig geweest is tijdens het schoonmaken en krijg je de statistieken over de levensduur te zien. Hierin zie je hoe vaak de stofzuiger automatisch geleegd is, hoe vaak er vuil gedetecteerd is, hoeveel tijd er gespendeerd is aan alle taken en hoeveel reinigingstaken er uitgevoerd zijn. Handige informatie waarmee je Roomby in de gaten kunt houden.

Heb je geen smartphone bij de hand en ben je te lui om op te staan? Geen probleem: de Roomba i3+ ondersteunt namelijk ook de Google Assistent en Amazon Alexa. Wanneer je de stofzuiger koppelt aan één van deze twee stemassistenten, dan kun je met een simpel commando vragen of Roomby het huis stofzuigt. Ook hier is het niet mogelijk om te vragen of die een specifieke plek schoonmaakt. En helaas is het verder niet mogelijk de Roomba handmatig bij te sturen, maar voor de rest levert de stofzuiger gelukkig prima werk af.

Roomba i3+ - conclusie

Is het complete Roomba i3+-systeem dan ook die prijs van ongeveer 649 euro waard? Het antwoord is niet nee, maar ook geen volmondige ja. 649 euro is gewoon een hoop geld. Voor een paar honderd euro minder koop je ook een goed alternatief van Eufy of Xiaomi, maar die hebben dan weer geen automatisch leegzuigfunctie. De vraag is echter of je die nodig hebt en wat je bereid bent daarvoor in te leveren. Zo heeft een Eufy bijvoorbeeld een handmatige bestuuroptie, terwijl een Xiaomi vaak via de app naar een specifieke plek gestuurd kan worden.

De Roomba i3+ is wel heel secuur, maakt goed schoon en neemt wederom een taak uit handen die je nog wel eens kan vergeten. Hij oogt verder redelijk premium en biedt flink wat slimme functies en integraties aan. Echter, ook zonder het basisstation vraagt iRobot een hoop geld voor het apparaat, terwijl Chinese concurrenten, zoals eerder genoemd, prima alternatieven voor minder geld aanbieden. Qua basisfuncties komen veel van die stofzuigers overeen; het basisstation moet dan de doorslaggevende factor bieden, maar rechtvaardigt de prijs niet volledig.

7.5
roomba-i3-plus

Beoordeling
Roomba i3+

Pluspunten
  • Clean Base Automatic Dirt Disposal
  • Secuur en methodisch
  • Slimme functies en integraties
Minpunten
  • Best duur
  • Kaartfunctionaliteit ondermaats
  • Geen handmatige bijsturing

Beoordeling Roomba i3+

Is het complete Roomba i3+-systeem dan ook die prijs van ongeveer 649 euro waard? Het antwoord is niet nee, maar ook geen volmondige ja. 649 euro is gewoon een hoop geld. Voor een paar honderd euro minder koop je ook een goed alternatief van Eufy of Xiaomi, maar die hebben dan weer geen automatisch leegzuigfunctie. De vraag is echter of je die nodig hebt en wat je bereid bent daarvoor in te leveren. Zo heeft een Eufy bijvoorbeeld een handmatige bestuuroptie, terwijl een Xiaomi vaak via de app naar een specifieke plek gestuurd kan worden.

De Roomba i3+ is wel heel secuur, maakt goed schoon en neemt wederom een taak uit handen die je nog wel eens kan vergeten. Hij oogt verder redelijk premium en biedt flink wat slimme functies en integraties aan. Echter, ook zonder het basisstation vraagt iRobot een hoop geld voor het apparaat, terwijl Chinese concurrenten, zoals eerder genoemd, prima alternatieven voor minder geld aanbieden. Qua basisfuncties komen veel van die stofzuigers overeen; het basisstation moet dan de doorslaggevende factor bieden, maar rechtvaardigt de prijs niet volledig.

Prijsvergelijker Roomba i3+

Reacties (0)