De best gelezen artikelen, reviews en tips van 2020 (smarthome)

29 december 2020 5 Minuten 0 Reacties
philips-hue-outdoor

2020 stond meer dan ooit in het teken van het smarthome. Als je meer tijd thuis spendeert, dan zie je immers ook steeds meer dingen die beter of op zijn minst anders kunnen. Spraakassistent Google Assistent wordt steeds vaker ingezet, omdat er ook een steeds groter scala aan producten is om daarmee te combineren. Dit zijn de best gelezen smarthome-artikelen van 2020.

Nog steeds veel Philips Hue

Voor veel mensen is het smarthome-avontuur begonnen met Philips Hue. Nu kun je dan wel kiezen om ook andere smarthomemerken in je huis te integreren, maar uiteindelijk heb je de hub van Philips staan. Veel mensen vinden het prettig om het dan binnen één merk te houden. Dat niet alleen: Philips heeft een standaard gezet die niet door alle concurrenten wordt behaald. Bovendien staat Philips ook niet stil.

Het introduceerde eind 2019 een slimme knop en slimme stekker, die we dit jaar onder de loep namen in een review. In een jaar waarin we juist niet zoveel op vakantie konden en de zomer dus in onze eigen tuin spendeerden, was de introductie van Philips Hue Lily erg welkom. Deze extra grote spot voor in de tuin kan bomen in de tuin prachtig aanlichten.

Daarnaast ontwikkelt Philips lampen die dubbel zo helder zijn dan eerdere Hue-peertjes. Soms word je als gebruiker gedwongen om mee te gaan met vernieuwingen, zoals we dit jaar zagen bij de eerste generatie Philips Hue Bridge die sinds 30 april geen internetverbinding meer heeft en dus niet meer kan worden geüpdate.

Goedkopere producten ook in aantocht

Hoewel consumenten Philips Hue nog goed weten te vinden, mede omdat Philips zelf ook met nieuwe producten blijft komen, is er vooral tegen het einde van het jaar steeds meer concurrentie op de markt gekomen. Concurrentie die aanzienlijk onder de prijs van Philips Hue zit. Bovendien kopen we die smarthomeproducten allang niet meer in de elektronicazaak.

Je kunt ze gewoon in je mandje gooien bij HEMA, Action, Kruidvat of zelfs Lidl. Van al die aanbieders lijkt het erop dat Action het grootste assortiment heeft, met zelfs een slimme deurbel. Ook heeft de ‘alles-winkel’ een indoor-camera en een schijnwerper met sensor geïntroduceerd. Hoewel die indoor camera misschien wat minder van toepassing is in een lockdown, is een schijnwerper erg handig voor klussen tijdens de donkere dagen. Lidl wist zijn smarthome-assortiment in de kijker te spelen door dit vlak voor de kerstdagen te introduceren, met onder andere slimme kerstverlichting.

Waar HEMA, Action, Kruidvat en Lidl wat later zijn komen kijken als het om smarthome gaat, zien we dat IKEA ook nog steeds flink aan de weg timmert met zijn Tradfri-systeem. Zo rolde de Scandinavische meubelgigant eerder dit jaar scene-ondersteuning uit voor zijn eigen smarthomeplatform. Alles om jouw woning nog sfeervoller te maken. In het verlengde daarvan werd ook ons artikel over Ikea Tradfri aansluiten op Philips Hue en Google Home veel gelezen.

Google Assistant legt de link

Met al die nieuwe aanbieders op de markt is het soms wel even puzzelen hoe je dat alles gaat aansturen. Gelukkig werken de meeste smarthomeproducten samen met Google Assistant. Een leuke manier om Google Assistent in te zetten is met slimme stopcontacten. Heb je een ‘domme’ lamp die je toch graag met een spraakcommando aan en uit wil zetten, dan kan dat door je slimme stopcontact te gebruiken in combinatie met Google Assistent.

Heb je slimme lampen, dan kun je die uiteraard bedienen via de app op je smartphone of tablet. Echter is het ook daar net zo handig om je Google Assistent in te zetten. In de Google Home app kun je zelfs zien of lampen in je huis aan of uit zijn. Zo kun je zelfs als je het huis al uit bent zorgen dat je die badkamerlamp die je was vergeten toch nog uitzet. Bovendien werkt dat natuurlijk ideaal tegen diefstal: zorgen dat je af en toe een lamp inschakelt met die Google Home-app.

De Google Assistent kan worden benaderd via je smartphone, via je smart-tv (als die op de juiste software draait) én op Google Home Mini of Google Nest Mini. De twee steen-vormige slimme luidsprekers lijken enorm op elkaar, maar er zit wel degelijk verschil tussen de twee. Wel weten ze allebei precies wie er tegen ze praat. Erg handig als je niet wil dat je partner kan opvragen wat er in je agenda staat. Ook handig: die eerdergenoemde slimme producten van Action kunnen aan Google Home worden gekoppeld.

Op naar 2021!

Naast het feit dat het nieuwe FWD-platform eindelijk gelanceerd is, hebben we – ondanks het coronavirus – veel gezien en heel veel kunnen doen in 2020 en dat is mooi nieuws. Daarom kunnen we niet wachten om ook in 2021 aan de slag te gaan, zodat we het FWD-platform verder kunnen uitbouwen. Dat geldt dus niet alleen voor alle ontwikkelingen op het gebied van smarthome, maar ook over beeld, audio, entertainment en mobile. Het nieuwe jaar brengt nog meer nieuws, meer achtergronden en meer recensies. Namens het hele team van FWD wensen we je een hele fijne jaarwisseling!

Wil je weten welke smarthometips het best gelezen waren in 2020? Raadpleeg dan het artikel ‘Tips voor je slimme huis die je gelezen moet hebben’. Nog meer tips en adviezen? Dan ben je welkom op onze tips en advies-sectie.

Reacties (0)