Review: Panasonic TX-55MXW954 (MXW954-serie) lcd led tv

08 november 2023 + 10 minuten 2 Reacties
Panasonic-TX55MXW954-lifestyle

Het is een publiek geheim dat Panasonic zijn OLED-modellen hoger waardeert dan de LCD-modellen. Deze TX-55MXW954 voert de top van de LCD-lineup aan, en is uitgerust met een miniled-achtergrondverlichting en quantum dots. Dat doet ons toch vragen, hoe dicht komt hij bij de prestaties van de OLEDs?

Panasonic TX-55MXW954 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Panasonic 2023-modellen met hun specificaties? Of wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2023.

Wat Ultra HD 4K 120 Hz Full Array miniled QLED LCD-tv met lokale dimming (16x8 segmenten)
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 40Gbps, 2x v2.0 18GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR), 3x USB, 1x composiet video + stereo cinch in, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon/subwoofer, 3x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, My Home Screen 8, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro AI Processor
Afmetingen 1228 x 778 x 269 mm (incl. voet)
Gewicht 18,0 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 84 W (G) / HDR 192 W (G)
Adviesprijs 1.499 euro

Panasonic TX-55MXW954 - Design

Als Panasonic zelfs zijn top OLED-model een bescheiden design geeft, dan is het niet meer dan logisch dat ook hun top LCD-tv geen verrassende blikvanger is. Meer nog, in profiel oogt hij wat geblokt omdat zowel het scherm als de behuizing voor de elektronica vrij dik zijn.

De afwerking daarentegen is piekfijn in orde. Het scherm heeft een fijn kader, de rug bevat een woofermodules en is mooi afgewerkt met een lichte korrelstructuur. De hoofdtoon is zwart.

Het toestel staat niet op een draaivoet, maar op twee elegante zwarte poten. Die zijn van metaal, niet van plastic, en dat maakt de basis erg stabiel.

Panasonic TX-55MXW954 – Aansluitingen

Achteraan vinden we twee HDMI 2.1 aansluitingen met 40Gbps bandbreedte, ALLM, eARC, VRR en 4K120 HFR en twee HDMI 2.0-aansluitingen. Verder zijn er drie USB-poorten, een composiet video-ingang met stereo cinch, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting, Ethernet, WiFi en Bluetooth. Wie wat extra bas wenst kan een subwoofer aansluiten via de hoofdtelefoonaansluiting, omschakelen tussen die functies doe je eenvoudig via het menu.

De meeste aansluitingen wijzen opzij, maar een HDMI 2.0-poort en een USB-aansluiting wijzen naar achter. Ze staan wat verzonken in het chassis, maar wie kiest voor wandmontage gaat best na of die poorten de montage niet bemoeilijken.

Panasonic TX-55MXW954 - Gebruiksgemak en smart tv

De TX-55MXW954 (MXW954-serie) is uitgerust met My Home Screen 8, het in-huis ontwikkelde smart tv-systeem van Panasonic. Het merk pakte dit jaar ook uit met Google TV en Fire TV, maar die zijn slechts op een beperkt aantal modellen beschikbaar, en My Home Screen blijft het belangrijkste smart tv-systeem voor Panasonic. Er zijn geen verschillen ten opzichte van de eerder geteste OLED-modellen (TX-65MZW2004 en TX-42MZW984), dus nemen we de tekst grotendeels over.

De interface is minimalistisch, met onderaan een rij tegels die zowel apps, als ingangen en/of live tv-zenders bevat en eenvoudig te personaliseren is. Zodra je een tegel selecteert, verschijnen er aanbevelingen als de dienst dat aanbiedt. Geen eindeloze rijen met ongewenste content met andere woorden, en al helemaal geen gesponsorde content telkens je de Home-toets indrukt.  Die aanpak maakt dat My Home Screen erg vlot werkt.

Panasonic geeft je toegang tot erg veel instellingen, handig voor de enthousiaste tv-kijker die graag allerlei zaken aanpast. Maar we geven grif toe dat je, ondanks de vrij goede organisatie, wel eens verloren kunt lopen in de overweldigende reeks instellingen. Voor dagelijks gebruik is dat niet nodig. Het snelmenu geeft toegang tot de belangrijkste zaken, en verschijnt net als het Home menu als een lint onderaan het scherm. Personaliseer het zodat de instellingen die voor jou belangrijk zijn vooraan staan en klaar.

Het minpunt van My Home Screen is het beperktere app-aanbod. Gelukkig zijn alle belangrijke internationale streamingdiensten aanwezig. Maar lokale apps zijn minder goed vertegenwoordigd, althans in België. Daar vinden we werkelijk geen enkele lokale app terug. Panasonic liet weten dat daar mogelijk volgend jaar wat aan verandert. Nederland is beter bediend, daar kan je wel op de meeste lokale apps rekenen.

Afstandsbediening

De zwarte afstandsbediening oogt wat verouderd, met haar grote vorm en talrijke toetsen. De enige toegeving aan de moderne wereld is een set van zes sneltoetsen voor apps bovenaan de remote. Maar ze is wel gemakkelijk in gebruik, ze is licht, ligt goed in de hand en heeft een aangename, zachte maar duidelijke toetsaanslag. Een ‘Picture’ toets laat toe om snel van beeldmode te veranderen, en de ‘My App’ toets kan je zelf toekennen aan een app naar keuze.

Het enige nadeel van zo’n grote afstandsbediening is dat je wel eens je hand moet verplaatsen om sommige toetsen te bereiken. Dat is met kleinere remotes niet nodig.

Functies

De TX-55MXW954 (MXW954-serie) heeft een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten.  De ingebouwde mediaspeler is vrij volledig zowel op videovlak (met ondertitels) als op audiovlak. De tv ondersteunt geen DTS-soundtracks, die kan je daarom ook niet via eARC doorsturen. Met ‘My Scenery’ geef je de tv een decoratieve functie. Daarbij kies je uit illustraties of zelfs animaties, of je levert via USB-opslag je eigen materiaal aan. Er zijn ook animaties met bijhorende Dolby Atmos tracks.

Panasonic TX-55MXW954 - Beeldverwerking

De beste LCD-tv van Panasonic krijgt natuurlijk ook de beste processor, de HCX Processor Pro AI die we al aantroffen op de OLED-modellen. De processor kan met een AI-beeldmode waarvan je de sterkte zelf regelt, het beeld aanpassen voor de kijkomgeving. Toch prefereren we de traditionele beeldmodes omdat die meer zekerheid bieden. De lichtsensor kan je wel geactiveerd laten. De tv past helderheid en kleurtemperatuur aan op basis van het omgevingslicht, al schakelen we het aanpassen van de kleurtemperatuur liever uit.

Met zijn prima upscaling en deinterlacing en subtiele ruisonderdrukking (ook voor MPEG compressieruis) produceert hij mooie beelden, ook als de content kwalitatief wat minder is. Net omdat de aanpak zo subtiel is, geven we het beeld een beetje extra scherptedetail via de scherpte-instelling en/of via ‘Resolutie Remasteren’. Helaas zien we ook op dit model dat de processor geen kleurbanden in zachte gradiënten kan wegmoffelen. Zelfs relatief subtiele stroken blijven zichtbaar  en in donkere content met lage bitrate is het probleem duidelijk zichtbaar.

Het LCD-paneel heeft een degelijke bewegingsscherpte. We zien op bewegende voorwerpen een fijne, vage rand. Daardoor verbergt hij wat minimaal detail. Helaas levert de optie ‘Zwart kader invoegen’, de Black Frame Insertion (wat is BFI), geen extra detail, en maakt ze het beeld enkel donkerder. Voor de beste filmervaring adviseren we “Intelligent Frame Creation” op de Minimum, daarmee realiseer je een redelijk vloeiend beeld zonder bijkomende fouten. Voor perfect vloeiende camerabewegingen zijn de hogere standen echter ook goed bruikbaar, zeker voor sport. De processor grijpt ook bij snelle actie tijdig en correct in en hij creëert daarbij nauwelijks beeldfouten.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld
Beeldmodus: Filmmaker Mode

Verlichtingssterkte: 30-70
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 0-30
Warmte Kleur: Warm2
Kleur Remasteren: Uit

Adaptieve Backlight Controle: Medium

Omgeving Sensor:
Auto Helderheid: Aan
Auto Witbalans: Uit
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Midden
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: UitDark Visibility enhancer: 0-5Intelligent Frame Creation: Minimum
Nauwkeurig IFC: Aan
Zwart kader invoegen: Uit
Geavanceerde instellingen:

Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: BT.1886 / 2,4 / 2,2
Dynamic HDR-effect: Uit/aan
Knippen in HDR-tonemapping: Normaal

Beeldinstellingen

Beeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-55MXW954 - Beeldkwaliteit

De TX-55MXW954 (MXW954-serie) heeft een VA-paneel, en maakt gebruik van een miniled-achtergrondverlichting met lokaal dimmen. Uit het spectrogram kunnen we ook vrij zeker opmaken dat het toestel quantum dots gebruikt.

Het VA-paneel heeft een goed eigen contrast. De ANSI-meting komt uit op 3.727:1. We activeren het lokaal dimmen en tellen de zones, het resultaat stelt wat teleur, 16×8 (128) zones. Daar zitten een aantal andere toestellen in deze prijscategorie ruim boven. Met dat beperkt aantal zones kan je dan ook geen wonderen verrichten. Het ANSI-contrast stijgt tot 4.920:1 en kan in gemakkelijkere patronen tot 15.800:1 gaan. Het valt echter ook op dat Panasonic voor kleinere lichtaccenten toch meerdere zones lijkt te activeren.

Vermoedelijk probeert het zo zichtbare zonegrenzen te vermijden, en toch genoeg helderheid aan zo’n accent te geven. Onvermijdelijk leidt dat echter tot een grote, maar gelukkige relatief zachte halo rond zeer heldere voorwerpen tegen een donkere achtergrond. Het diepe duister van de ruimte is ook niet zwart, maar eerder donkergrijs. Ondertitels veroorzaakten geen lastige neveneffecten. Kortom, we hadden beter verwacht voor wat de top van het LCD-aanbod moet zijn. Maar met wat er is, levert Panasonic wel degelijke resultaten, al kijk je wel liefst bij wat omgevingslicht, zodat die zachte halo niet opvalt.

True Cinema of Filmmaker Mode (of voor games True Game) zijn de beste keuzes voor accuraat beeld.  De kalibratie is niet van het gebruikelijke Panasonic niveau. De grijsschaal heeft in donkere tinten teveel blauw, en aan de heldere kant is er wat overdaad aan rood. We merken dat er wat schaduwdetail ontbreekt, dat kan je compenseren met de ‘Dark visibility Enhancer’, maar stel die niet hoger in dan vijf of je verliest nog contrast. De kleurweergave is ondanks die kleine afwijkingen in de grijsschaal erg goed tot zelfs uitstekend.

Panasonic TX-55MXW954 - HDR

Het is alvast geruststellend dat ook dit model de ruime HDR-ondersteuning heeft. Naast HDR10 en HLG is er ook HDR10+ Adaptive en Dolby Vision IQ. Hoeveel licht haalt de tv uit zijn minileds? In de Filmmaker mode meten we een piekhelderheid van 1113 nits op een 10% venster, en 604 nits op een volledig wit scherm. Net zoals voor het contrast is dat goed, maar hadden we toch op iets meer gehoopt. Toestellen zoals de TCL 65C845 of Hisense 65U8KQ zitten daar ruim boven, terwijl ze toch in dezelfde prijscategorie horen.

Het kleurbereik haalt 92% P3 en 73% Rec.2020, dat zijn zeer goede resultaten. De Filmmaker Mode is in HDR iets beter gekalibreerd dan in SDR. Wat wel snel opviel is dat hij in donkere scènes zwartdetail mist. Ook hier kan de “Dark Visibility Enhancer” helpen. Hij verbetert niet alleen de zichtbaarheid van zwartnuances, maar maakt ook kleur beter zichtbaar in dergelijke scènes.

De processor respecteert HDR10-metadata zodat alle witdetail bewaard blijft, zelfs in zeer helder gemasterde beelden. En ondanks onze bedenkingen bij het contrast, is Panasonic erin geslaagd om de capaciteiten van het scherm erg goed in te zetten. De beschikbare helderheid wordt goed gebruikt, en HDR-beelden bewaren uitstekend hun intense karakter met mooie kleuren en veel diepte in het beeld. Het is wel onvermijdelijk dat je een lichte halo hebt in donkere beelden, zeker als de contrasten erg extreem zijn, zoals bij vuurwerk. Maar het moet gezegd, het resultaat overtrof onze verwachtingen na de wat matige metingen.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het is een VA-paneel, dus de gebruikelijke waarschuwing blijft van toepassing. Wie vanuit een te grote hoek naar het scherm kijkt, ziet het contrast fel dalen waardoor zones gemakkelijker zichtbaar worden. Kleur blijft beter bewaard.

De nieuwe ‘True Game’ beeldmode, die de meest accurate beeldkwaliteit levert voor gamers, is ook op dit model beschikbaar. Het ‘Game Control Board’ toont de framerate, de VRR-status en geeft toegang tot een aantal instellingen. De input-lag is 8,6ms in 2K120 en 17,8ms in 4K120. Voor PC-gamers is er naast HDMI VRR ook ondersteuning voor AMD FreeSync. Het toestel is ook NVIDIA G-Sync compatible, dat bleek uit de instellingen en uit de test, ook al staat het niet vermeld in de specificaties. Voor HDR-games kan je de tonemapping uitschakelen zodat de console dat werk kan doen. De processor kan Dolby Vision en 4K120 niet combineren, dat is helaas al enkele jaren onveranderd. Gamers met meerdere 4K120-bronnen, en die soundbar willen gebruiken, moeten er rekening mee houden dat eARC/ARC een van de twee HDMI 2.1-poorten in beslag neemt.

Panasonic TX-55MXW954 – Geluidskwaliteit

De TX-55MXW954 is voorzien van 2x 15W luidsprekers en een 20W woofer. Hij ondersteunt Dolby Atmos, maar geen DTS. Zolang de volumeknop onder de helft bleef, waren de resultaten prima. De klank is aangenaam en we hoorden een mooie baslijn. Filmfragmenten hadden een duidelijk surroundeffect, zeker de Dolby Atmos varianten. En alhoewel het volume volstond, wilden we toch eens horen of de tv nog wat extra in zijn mars had. Helaas, zodra we iets te veel volume vroegen greep de processor duidelijk hoorbaar in. De basklanken verdwenen, en het geluid werd scheller en ruwer, vooral muziek werd daar erg door benadeeld. We weten niet of een subwoofer aansluiten dat zou oplossen. Wil je krachtige muziek en bioscoopwaardige audio met veel volume, kies dan beter voor een soundbar.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-55MXW954 – Conclusie

We hadden het eigenlijk al kunnen zien aan de prijs, maar het mag duidelijk zijn dat Panasonic zijn LCD-modellen niet op hetzelfde niveau zet als de OLED-modellen. Om daar te geraken zou de TX-55MXW954 (MXW954-serie) meer local dimming segmenten moeten hebben dan de 120 zones die hij nu heeft. Dat kleine aantal beperkt in elk geval zijn contrastprestaties, en mogelijk ook zijn piekhelderheid. Het gebrek aan lokale apps voor België begint ook zwaar te wegen, hopelijk brengt Panasonic dat volgend jaar in orde.

Zoek je een tv met prima helderheid, degelijk contrast en knappe kleuren? Een toestel dat zijn beste werk levert bij wat omgevingslicht, maar zowel sport, games als films aankan? Dan levert deze Panasonic alles wat je vraagt. De beeldverwerking is uitstekend, en hij ondersteunt alle HDR-formaten. Voor gamers heeft hij de True Game beeldmode, lage input-lag en ondersteuning voor alle VRR-varianten. Hij is ook correct geprijsd, binnen de eigen line-up. Maar uitdagers zoals TCL en Hisense bieden in dit prijssegment meer contrast en meer helderheid.

8.5
Panasonic-TX55MXW954-toestel

Beoordeling
Panasonic TX-55MXW954

Pluspunten
 • Goede piekhelderheid
 • Degelijk contrast
 • Ruime HDR-ondersteuning
 • Uitstekende beeldverwerking
 • HDMI 2.1 met alle gamer features en lage input-lag
 • Dubbele tv-tuner, en dubbel CI+-slot
 • My Home Screen werkt vlot
Minpunten
 • Beperkte local dimming veroorzaakt vage halo’s
 • Processor kan geen kleurbanden wegwerken
 • Gebrek aan lokale apps (België)
 • Geen DTS-ondersteuning

Beoordeling Panasonic TX-55MXW954

We hadden het eigenlijk al kunnen zien aan de prijs, maar het mag duidelijk zijn dat Panasonic zijn LCD-modellen niet op hetzelfde niveau zet als de OLED-modellen. Om daar te geraken zou de TX-55MXW954 meer local dimming segmenten moeten hebben dan de 120 zones die hij nu heeft. Dat kleine aantal beperkt in elk geval zijn contrastprestaties, en mogelijk ook zijn piekhelderheid. Het gebrek aan lokale apps voor België begint ook zwaar te wegen, hopelijk brengt Panasonic dat volgend jaar in orde.

Zoek je een tv met prima helderheid, degelijk contrast en knappe kleuren? Een toestel dat zijn beste werk levert bij wat omgevingslicht, maar zowel sport, games als films aankan? Dan levert deze Panasonic alles wat je vraagt. De beeldverwerking is uitstekend, en hij ondersteunt alle HDR-formaten. Voor gamers heeft hij de True Game beeldmode, lage input-lag en ondersteuning voor alle VRR-varianten. Hij is ook correct geprijsd, binnen de eigen line-up. Maar uitdagers zoals TCL en Hisense bieden in dit prijssegment meer contrast en meer helderheid.

Prijsvergelijker Panasonic TX-55MXW954

Reacties (2)