Hoeveel (piek)helderheid heeft je tv nodig en waar let je op bij een aankoop?

08 februari 2024 9 Minuten 2 Reacties
LG Signature M3 oled tv

We meten het in onze testen, en fabrikanten leggen er graag de nadruk op. Piekhelderheid is belangrijk, ja, maar hoe belangrijk? Wanneer is je tv helder genoeg? En moet je op bepaalde zaken letten bij het kopen van een nieuwe tv?

Helderheid uitgelegd

Wanneer we spreken over (piek)helderheid, hebben we het eigenlijk over de luminantie van het scherm, de lichtsterkte per oppervlakte-eenheid. Luminantie wordt uitgedrukt in candela per vierkante meter (cd/m²). Die eenheid duiden we ook aan met de alternatieve naam “nit”. Vermits de term luminantie nogal technisch is, wordt hij zelden gebruikt. “Helderheid” is als vervangende term niet helemaal correct, maar wel veel duidelijker.

Te veel (piek)helderheid?

We zien af en toe wel eens een opmerking dat schermen te helder worden. Moeten we straks met een zonnebril naar het scherm kijken? Die vrees mag je opbergen. Een doorsnee televisie levert vandaag misschien 500 cd/m², betere middenklassers halen 1.000-1.500 cd/m² en topmodellen kunnen 2.000 cd/m² halen. Die verschillen lijken groot, zeker vergeleken bij oudere toestellen die met moeite 300 cd/m² halen.

Maar schijn bedriegt, want onze perceptie van helderheid verloopt niet lineair, maar logaritmisch. Dat betekent dat het kleinste verschil dat we kunnen waarnemen tussen twee stimuli proportioneel is tot de grootte van de originele stimulus. Concreet, we zien veel gemakkelijker verschillen in donkere nuances dan in heldere nuances. En ook, een scherm van 1000 cd/m² zien we niet als dubbel zo helder als een scherm 500 cd/m².

Bovendien verbleken die cijfers bij wat we dagelijks rondom ons zien. De TL-lampen in een doorsnee kantoor halen 6.000 cd/m², asfalt op een zonnige dag 2.100 cd/m², een kleurrijke bloem in de zon kan zelfs 15.000 cd/m² bereiken. Vermits we in het dagelijks leven ook niet altijd met een zonnebril rondlopen, is dat dus zeker niet nodig voor je tv. Toch zijn er een paar factoren waar je rekening mee moet houden, namelijk of je HDR of SDR kijkt en de kijkomgeving.

tv banner zwart 3

SDR versus HDR

In SDR-beelden wordt de helderheid van het totale beeld aangepast op basis van de maximaal ingestelde helderheid van het scherm. Met andere woorden, hoe hoger de piekhelderheid van je tv, des te helderder zijn de SDR-beelden. Dat is belangrijk als je bij veel omgevingslicht kijkt (zie verder). Daarbij moet wel gezegd dat een tv in SDR zelden zijn volledige piekhelderheid gebruikt. Die wordt enkel ingezet voor HDR.

Bij HDR heeft de piekhelderheid ook sterke impact op de beeldkwaliteit. In HDR (specifiek bij HDR10, HDR10+ en Dolby Vision), ligt de helderheid van elke pixel in de bronvideo vast, en kunnen tot 4.000 of zelfs 10.000 cd/m² gaan. Als een bepaalde pixel in het beeld vastgelegd is als 100 cd/m², dan moet die op alle tv’s als 100 cd/m² weergegeven worden, ongeacht de piekhelderheid van de tv.

Echter, voor pixels die helderder zijn dan wat de tv kan weergeven, voert de tv tonemapping uit. Daarbij past hij het bereik van de helderste pixels aan op basis van zijn maximale helderheid. Een scherm met piekhelderheid 500 nits zal bijvoorbeeld pixels die tot 100 nits gaan ongewijzigd weergeven, maar alle pixels die een waarde tussen 101 en 4.000 nits, maakt hij iets donkerder zodat ze passen in zijn bereik van 101 tot 500 nits.

Een tv die tot 2.000 nits piekhelderheid kan gaan, moet mogelijk maar tonemappen vanaf 500 nits. Het verschil tussen die twee tv’s is dan ook erg groot. In HDR-beelden die tot 500 nits gaan kan de laatste tv die ongewijzigd weergeven, terwijl de eerste zelfs dat beeld al flink wat donkerder maakt omdat hij tonemapping doet vanaf 100 nits. Bovendien kan de tweede tv ook veel helderdere beelden beter in beeld brengen. Een 4.000 nits accent ergens in beeld toont hij als 2.000 nits, terwijl de eerste tv dat moet terugbrengen naar 500 nits.

Kijkomgeving, de impact van omgevingslicht

Kijk je in een volledig verduisterde kamer, zoals sommige filmfanaten? Kijk je bij wat gedempt omgevingslicht? Of kijk je overdag met veel licht in de kamer? Dat maakt een verschil, want onze waarneming is relatief.

Bij SDR-beelden is dat zeer uitgesproken. Zoals eerder aangehaald schaalt een tv SDR-beelden op basis van zijn maximale helderheid. Kijk je bijvoorbeeld bij (lichte) verduistering, dan kan dat erg helder beeld toch belastend zijn voor je ogen. In dat geval schroef je de maximale helderheid best wat terug, of beter nog, activeer de lichtsensor. Kijk je bij veel omgevingslicht, dan heeft een tv met hoge piekhelderheid veel belang voor SDR. De helderdere beelden zorgen er dan voor dat het beeld levendig en intens blijft, en dat je wat minder hinder ondervindt van reflecties.

Bij HDR is de impact van het omgevingslicht minder uitgesproken, net omdat de helderheid van het beeld vastligt in het videobestand en de maximale helderheid van je scherm slechts in kleine accenten wordt gebruikt. De gemiddelde helderheid van de meeste HDR-beelden maakt dat ze nog steeds erg aangenaam zijn wanneer je bij verduistering kijkt. Die kleine lichtaccenten zijn wel erg helder, maar dat voegt toe aan het realisme. Bij veel omgevingslicht heb je natuurlijk voordeel bij een tv met hoge piekhelderheid, ook in HDR. Omdat hij minder sterk moet tonemappen bewaart het beeld beter de gewenste intensiteit. Via de instellingen kan je bovendien het beeld wat helderder maken, zodat het kan optornen tegen het omgevingslicht.

Beeldtechnologie en helderheid

Niet alle tv’s kunnen evenveel piekhelderheid leveren. Fabrikanten geven helaas geen duidelijke cijfers in de specificaties waarop je je kunt baseren. Dat maakt het erg moeilijk om tv’s te vergelijken op dat vlak, zeker tussen merken onderling. We geven je een aantal vuistregels mee.

  • Binnen een merk mag je er over het algemeen vanuit gaan dat de piekhelderheid stijgt, naarmate je hoger in de line-up gaat (en dus hoger in prijs).
  • Bij de meeste tv’s bereik je de piekhelderheid typisch enkel op een kleiner deel van het scherm (we geven cijfers voor een 10% venster). Op een volledig wit scherm is de piek steeds lager. Enkel bij schermen die sowieso geen al te hoge piekhelderheid hebben is het resultaat op een klein deel of het volledig scherm hetzelfde.

Bij OLED-schermen was er lange tijd weinig onderscheid op vlak van piekhelderheid, maar dat is de laatste jaren veranderd.

  • Standaard OLED-tv’s (denk aan de LG C3, Philips OLED808 of Sony A80L) leveren een piekhelderheid van 700-800 cd/m² (10% venster). Op een volledig wit scherm halen ze 150-180 cd/m².
  • OLED-tv’s met microlens array-techniek (LG G3, Philips OLED908 en Panasonic MZ2000) zijn flink helderder. Ze gaan tot 1.500 cd/m² (10% venster) en halen 220-240 cd/m² op het volledig wit scherm.
  • QD-OLED-tv’s (Samsung QN9xC, Sony A95L) halen tot 1.400 cd/m² en 270 cd/m².
  • Zowel OLED met mla als QD-OLED beloven in 2024 nog helderder te zijn

Bij LCD-tv’s liggen de resultaten veel verder uit elkaar. De prestaties zijn voor een deel gelinkt aan het type achtergrondverlichting.

  • Instapmodellen halen vaak nauwelijks 300 cd/m² en zijn eigenlijk niet in staat om echte HDR-beelden te tonen.
  • Edge LED en Direct LED-modellen middenklassers (Philips PU8808 en Samsung Q7xC) presteren bijvoorbeeld tussen 400 en 600 cd/m².
  • Bij Full Array Local Dimming toestellen (Samsung QN90C, Sony X95L, Hisense U79KQ, TCL C845) krijg je niet alleen het beste contrast maar ook de beste piekhelderheid, maar er zijn grote verschillen. Resultaten gaan van 600 tot 2.000 cd/m². Op een volledig wit scherm halen deze toestellen tussen de 500 en 900 cd/m².
TCL miniled OD Zero CES 2021 1
Lees ook

OLED vs miniLED – twee beeldtechnieken vergeleken

Instellingen helderheid

Zoals met veel beeldkwaliteit gerelateerde zaken hebben de instellingen van je tv impact op het resultaat. We geven je hier wat tips die effect kunnen hebben op de (piek)helderheid, maar hou er rekening mee dat jij uiteindelijk bepaalt wat een comfortabel beeld is om naar te kijken.

  • Beeldpreset: We testen tv’s steevast in Filmmaker Mode of Film/Bioscoop mode voor een natuurlijke kleurweergave. Andere beeldmodes kunnen echter wat helderder zijn. Bijvoorbeeld omdat de kleurtemperatuur koeler is (neigt meer naar blauw) en de tv zo meer licht kan produceren, of omdat de instellingen het beeld helderder maken. Over het algemeen raden we Filmmaker Mode (of gelijkaardig) aan, maar kijk je overwegend bij veel omgevingslicht dan kan Standaard, of zelfs Levendig een betere keuze zijn.
  • Lichtsensor: Zowat alle tv’s beschikken over een lichtsensor. Die meet de hoeveelheid licht in de kamer en past op basis daarvan de maximale helderheid van het beeld aan. Zijn de omstandigheden waarbij je tv kijk erg wisselend, laat deze dan aan staan. Kijk je toch overwegend bij dezelfde omstandigheden is uit vaak de betere keuze.
  • Helderheid: Je kan in de menu’s ook de maximale helderheid van het scherm aanpassen. Doe dit wel enkel voor SDR! In HDR zal je merken dat deze instelling maximaal staat, en dat is vereist omwille van de manier waarop HDR werkt. Veelal is dit het eerste item in het beeldmenu, maar helaas schuilt het achter verschillende namen. Samsung, Sony en TCL gebruiken ‘Helderheid’, bij LG vind je ‘Paneelhelderheid’ en ‘OLED pixelhelderheid’, bij Panasonic is het ‘Verlichtingssterkte’ of ‘Achtergrondlicht’ en bij Philips ‘Contrast Achtergrondverlichting’. OLED-tv’s hebben vaak een ook een ‘Lichtboost’ die je kan activeren voor meer helderheid.
  • Lokaal dimmen: Bij LCD-tv’s die beschikken over een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting kan je vaak verschillende niveaus van lokaal dimmen instellen. Net zoals voor Helderheid pas je dit enkel aan voor SDR! De hoogste instelling geeft daarbij iets meer piekhelderheid, maar je riskeert dan mogelijk wel halo’s of zonegrenzen.
LG G2 oled tv
Lees ook

Zijn alle OLED-tv’s hetzelfde of zijn er verschillen? We leggen het uit

Tips bij het kopen van een nieuwe tv

Hoe zet je al deze kennis in om de juiste aankoop te bepalen.

  • Omdat geen enkele fabrikant concrete cijfers geeft, zijn reviews je enige informatiebron voor (piek)helderheid van tv’s. Informeer je dus!
  • Piekhelderheid van nieuwere modellen is vaak beter. Dat is geen harde regel, maar soms zijn er wel duidelijke sprongen.
  • Geef je echt niets om HDR, of kijk je toch alleen maar SDR (nog steeds een heel groot deel van het aanbod), dan is piekhelderheid veel minder belangrijk voor je. Kijk je bovendien overwegend in gedempt licht, dan is piekhelderheid zelfs onbelangrijk. Kijk je bij veel licht, neem dan een model met voldoende helderheid (500 cd/m²).
  • Wil je genieten van HDR, dan moet je een toestel kiezen dat minstens 500 cd/m² piekhelderheid levert, liefst zelfs meer. OLED-tv’s en de betere LCD-modellen dus. De impact van HDR stijgt naarmate de piekhelderheid stijgt (maar denk eraan dat we licht niet lineair waarnemen, een tv die dubbel zoveel helderheid levert is niet dubbel zoveel beter).
  • Kijk je hoofdzakelijk bij weinig omgevingslicht, kies dan voor een OLED-tv. Die levert het beste contrast, en heeft prima piekhelderheid voor HDR.
  • Kijk je hoofdzakelijk bij veel omgevingslicht, kies dan voor een LCD-tv, of een OLED-tv met MLA-techniek of QD-OLED tv. Liefst een model met zo veel piekhelderheid als je budget toelaat. Contrast is bij veel omgevingslicht wat minder belangrijk dan helderheid.
  • Kijk je vooral films en tv-series, is een OLED-tv vaak de iets betere keuze.
  • Kijk je vooral sport, dan is een LCD-tv vaak de iets betere keuze.
LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2024: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

Reacties (2)